Ένας ευγενικός τρελοεπιστήμονας: Οι ταινίες "mad scientist" του Boris Karloff

perlastar

RetroJunkie™
Joined
30 Αύγ 2013
Μηνύματα
2.077
Αντιδράσεις
1.087
Ο Boris Karloff μπορεί να συνδέεται από πολλούς με δύο πολύ γνωστά τέρατα που έχει παίξει, το τέρας του Φρανκενστάιν και τη Μούμια, αλλά άφησε πίσω του και άλλες πολλές αξιόλογες ταινίες. Ένας ρόλος που του πήγαινε πολύ και τον έχει υποδυθεί αρκετές φορές, είναι αυτός του mad scientist-τρελοεπιστήμονα. Άνθρωπος ήρεμος και ευγενικός από τη φύση του, το προφίλ του στο ρόλο του τρελοεπιστήμονα είναι επίσης ενός ήρεμου ανθρώπου, αλλά που έχει πραγματικό πάθος για την επιστήμη του, και προσπαθεί με καλό τρόπο να πείσει τους γύρω του για τις ανακαλύψεις που έχει κάνει. Όταν όμως δεν τον πιστεύουν και με την έλλειψη συνεργασίας τους ή τις αντιρρήσεις τους απειλούν το έργο του, τότε ο ήρεμος, ευγενικός Karloff τρελαίνεται, και μεταμορφώνεται σε έναν αδίστακτο άνθρωπο που θυσιάζει τα πάντα για την επιστήμη. Στο τέλος, αυτό έχει δραματικές συνέπειες και για τον ίδιο, και ένα διδακτικό μήνυμα για όλους. Θεωρώ ότι είναι πολύ πετυχημένος σʼαυτό το στυλ, τα μάτια του κι όλη η συμπεριφορά βγάζουν πραγματικό πάθος για αυτό που κάνει, ενώ πολύ ωραία είναι και η αλλαγή του όταν, ας πούμε, εκεί που μπορεί να παρακαλάει κάποιον να μην του σταθεί εμπόδιο, ξαφνικά αλλάζει και με αυστηρό ύφος διατάζει να μην κουνηθεί κανείς, αν θέλουν να ζήσουν.




The Invisible Ray (1936): Ο Κarloff σε ρόλο τρελοεπιστήμονα που ερευνάει έναν αρχαίο μετεωρίτη, του οποίου η τοξική ακτινοβολία, αν εγκλωβιστεί, μπορεί να χρησιμεύσει σε θεραπεία ασθενειών. Κάνοντας τα πειράματά του όμως, μολύνεται ο ίδιος, με αποτέλεσμα να πεθαίνει ό,τι ή όποιος αγγίζει. Ο συνάδελφός του, (Bela Lugosi), του χορηγεί ένα αντίδοτο που τον σώζει από τον θάνατο λόγω της δηλητηρίασης, αλλά το πρόβλημα του ότι καταστρέφει ό,τι αγγίξει, δεν μπορεί να λυθεί. Κι ενώ ο Karloff τρελαίνεται με αυτή τη νέα πραγματικότητα στη ζωή του, ο συνάδελφός του μαζί με άλλα μέλη της επιστημονικής τους ομάδας καταφέρνει να χρησιμοποιήσει την τοξική ακτινοβολία για αποκατάσταση της όρασης στους τυφλούς. Ο Karloff, τον οποίον η ακτινοβολία επηρεάζει και στο χαρακτήρα και τον κάνει επιθετικό, νιώθει πολύ αδικημένος που ο ίδιος έγινε το πρώτο πειραματόζωο και που τώρα ζει έτσι, ενώ οι άλλοι έκλεψαν την ιδέα του και απολαμβάνουν όλη τη δόξα. Έτσι, μία δολοφονική μανία αρχίζει προς όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας. Πολύ ωραίες και ταιριαστές είναι εδώ οι ερμηνείες του άγριου Karloff από τη μία, και του μετρημένου Bela Lugosi από την άλλη.







 

 


Προβολή συνημμένου 107976


 

 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βefore I Hang (1940): Ένα χρόνο μετά τον βλέπουμε σε παρόμοια ταινία: Εδώ υποδύεται έναν γιατρό που έχει καταδικαστεί σε θάνατο λόγω μίας ευθανασίας που έκανε, και περιμένει την θανατική ποινή. Τις τελευταίες αυτές μέρες της ζωής του, του επιτρέπουν να πειραματιστεί με το αίμα ενός νεκρού εγκληματία, αλλά ο Karloff το χορηγεί κρυφά στον ίδιο του τον εαυτό, θέλοντας να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των γηρατειών. Ένας άλλος γιατρός, κάνει ότι μπορεί για να του σώσει τη ζωή, πείθοντας τις αρχές ότι δεν πρέπει να τον θανατώσουν, επειδή το έργο του είναι πολύ σπουδαίο και πρέπει να συνεχίσει τα πειράματά του. Του χαρίζουν πράγματι τη ζωή και τον ελευθερώνουν, αλλά το αίμα του εγκληματία που έχει χορηγήσει στον εαυτό του, αρχίζει να του προκαλεί περίεργα συμπτώματα στη συμπεριφορά και να τον κάνει έναν εντελώς διαφορετικό και κακό άνθρωπο. Στη συγκεκριμένη ταινία υποδύεται έναν ηλικιωμένο χαρακτήρα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πενηντάρης τότε.

 

 





 

 


devil_commands_poster_01 (US 1-sheet).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Συνημμένα

  • before_i_hang_poster_01 (US 1-sheet).jpg
    before_i_hang_poster_01 (US 1-sheet).jpg
    77,7 KB · Προβολές: 26
  • US.jpg
    US.jpg
    76,1 KB · Προβολές: 26
Πίσω
Μπλουζα