Ένας ιδανικός σύζυγος (Το θέατρο της Τετάρτης)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας alexis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
A

alexis

Guest
Πληροφορίες: Ραδιοφωνική διασκευή του ομώνυμου έργου του Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ που γράφτηκε το 1895. Μία από τις πιο γνωστές, στους μελετητές του θεάτρου, μεταφορά του στο σανίδι είναι αυτή από το Εθνικό Θέατρο περί το 1968. Οι συντελεστές που λαμβάνουν μέρος στη ραδιοφωνική διασκευή είναι περίπου οι ίδιοι με τους πρωταγωνιστές της τότε παράστασης (θα αναφερθούν αργότερα). Η ηχογράφηση έγινε το 1972 (αν και στο πρώτο βίντεο που είδα, και από ότι βλέπω δεν υπάρχει πια έγραφε 1975, μάλλον ήταν λάθος).
Υπόθεση: Ο σερ Ρόμπερτ Τσίλτερν είναι ανερχόμενος πολιτικός, και μαζί με τη σύζυγό του, λαίδη Τσίλτερν μοιάζουν το τέλειο ζευγάρι. Κάποια στιγμή η κυρία Τσίβλεϋ, γνωστή του Τσίλτερν από τα σχολικά χρόνια απειλεί να αποκαλύψει ένα μυστικό θέτοντας το γάμο του σε κίνδυνο. Μέσα σε ένα γράμμα αναφέρονται όλες οι πληροφορίες για το πώς απέκτησε την περιουσία του (σίγουρα όχι με νόμιμο τρόπο) και αν αποκαλυφθεί θα καταστραφεί ο γάμος του και η καριέρα του. Ένας φίλος του Τσίλτερν, ο λόρδος Γκόρινγκ, διάσημος εργένης, αναλαμβάνει να τον βγάλει από τη "δύσκολη" θέση.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Πόπη Παπαδάκη (κυρία Μάρτσμοντ), Κάκια Παναγιώτου (λαίδη Πάσινγκτον), Δημήτρης Ντουνάκης (Μέισον), Άρης Μαλιαγρός (λόρδος Κάβερσαμ), Ράνια Οικονομίδου (μις Μέιμπλ), Ελένη Χαλκούση (λαίδη Μάρκμπι), Νίκος Τζόγιας (Ρόμπερτ Τσίλτερν), Βαγγέλης Πρωτοπαπάς (υποκόμης ντε Νανζάκ), Τρύφων Καρατζάς (λόρδος Γκόρινγκ), Χριστόφορος Καζαντζίδης (κύριος Μόντφορντ), Θεόδωρος Σαρρής (Φιπς), Μαίρη Αρώνη (κυρία Τσίβλεϋ) και Βάσω Μανωλίδου (λαίδη Τσίλτερν)

Εντύπωση: Όπως βλέπετε πρωταγνωιστεί το Εθνικό Θέατρο της εποχής. Όσο και αν όλοι αυτοί οι ηθοποιοί θεωρούνται "ιερά τέρατα" (βαρύς χαρακτηρισμός και ενίοτε υποκειμενικός είναι αλήθεια), δε γινόταν να μην ξεχωρίσω τις ερμηνείες της αγαπημένης μου Μαίρης Αρώνη καθώς και της ξαδέλφης της Βάσως Μανωλίδου. Μου άρεσε επίσης και ο Τρύφων Καρατζάς ως υποχθόνιος Γκόρινγκ. Πέρα από αυτά πρόκειται για τυπικό έργο κλασσικού ρεπερτορίου (μέ ότι συνεπάγεται). Τα λόγια του διαχρονικά, θεωρώ πολύ μπροστά από την εποχή τους, επίκαιρα όσο θα υπάρχει η ανθρωπότητα που όμως (όπως κάθε κλασσικό έργο) θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν και να μην τραβούν σε μάκρος μερικοί διάλογοι πιο "ιντριγκαδόρικοι" και μάλλον ανούσιοι. Αν όμως μείνουμε στην ουσία (που εν τέλει μάλλον αυτό χρειάζεται) θεωρώ ότι πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας που μιλάει για την ανθρώπινη υποκρισία και τον αδίστακτο χαρακτήρα όταν πρόκειται για εξουσία και κυριαρχία στους άλλους. Όποιος (δεν) το έχει (ξανα) ακούσει και επιθυμεί να σχολιάσει μπορει. Αρκεί να πατήσει "ένας ιδανικός σύζυγος-ραδιόφωνο" και θα βρει βίντεο ασπρόμαυρου φόντου με προσωπογραφίες. Σε ένα βίντεο εμφανίζεται και η Αρώνη σε στιγμιότυπο από παράσταση. Ελπίζω να σας κατατόπισα σχετικά με το βίντεο, αλλά πάλι όποιος χρειαστεί βοήθεια, μπορεί να ρωτήσει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα