"Έφυγε" η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Joined
23 Απρ 2011
Μηνύματα
9.318
Αντιδράσεις
5.882
Σημερα το πρωι απεβιωσε στο σπιτι της σε ηλικια 87 ετων η συγγραφεας ζωρζ Σαρρη.Μεσα στην μεγαλη λιστα των ηθοποιων και τραγουδιστων που εφυγαν προστεθηκε και μια συγγραφεας :( Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα την σκεπαζει.

Πηγη:http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/365116/pethane-i-suggrafeas-zorz-sarri/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όχι απλά μια συγγραφέας, αλλά αυτή που μαζί με την Άλκη Ζέη μεγάλωσε τη γενιά μας! :(

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της - μα, τι καταραμένη χρονιά...
 
Τα στενά παπούτσια .... Ο θησαυρός της Βαγίας .... Τα γενέθλια .... Αααχ, τα καλοκαίρια στο νησάκι εκεί στα 80ς, συντροφιά με τα βιβλία της .... Απλά ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς όχι μόνο γι' αυτές τις τόσο όμορφες στιγμές, που ζήσαμε κατά την ανάγνωση των βιβλίων της, όσο και για τη διαπαιδαγώγηση που μάς προσέφερε με αυτά [μαζί με την άλλη σπουδαία συγγραφέα μας, την κάααποτε συμμαθήτριά της Άλκη Ζέη] !!! Τα βιβλία της μένουν αθάνατα και περιμένουν να τα ανακαλύψουν πολλές γενιές, ακόμη, Ελληνόπουλων ....

Θα σταθώ λίγο περισσότερο στα Γενέθλια : Εκεί η Ζωρζ Σαρρή μάς "γνώρισε", σε εμάς τους τόοοτε μικρούληδες, τη "γενιά του Πολυτεχνείου" [δηλαδή πράγματα και καταστάσεις που δεν τις ζήσαμε, καθόσον γεννηθήκαμε στις αρχές των 70ς] !!! Μάς "μύησε" σε εκείνα τα γεγονότα με τρόπο έντιμο, απλό και απαλλαγμένο από "πολιτικές ή κομματικές αποχρώσεις" !!! Κι όλα αυτά μέσα από γραφή γεμάτη νεανική φρεσκάδα και νεανική διάθεση ....
 
Έφυγε μια μεγάλη συγγραφέας που σημάδεψε την παιδική μας ηλικία. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της.
 
καλο ταξιδι σε μια αγαπημενη παιδικων χρονων και οχι μονο συγγραφεα αλλα και βραβευμενη ηθοποιο στο φεστιβαλ θεσ/νικης το 60 ..σημαδεψε τα μικρατα μας μαζι με την πηνελοπη δελτα την ευγενια φακινου αλλα και την κιρα σινου...
 
Κρίμα ως έθνος να χάνουμε ανθρώπους του πνεύματος σαν την Ζώρζ Σαρρή. Πάντα όμως θα μας συντροφεύον τα έργα της. Καλό ταξίδι.
 
Τα έργα της ελπίζω ότι θα διαβάζονται και θα αγαπιούνται πάντα. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στις μέρες που ζούμε. Καλοτάξιδη. Την ευχαριστούμε για όλα.
 
RIP αγαπημένη μας Ζωρζ Σαρρή... Πολλοί απο μας μαθαμε ιστορία πρώτα μέσα από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρρή και οντως τα έργα της είναι πάντα επικαιρα. Και έμοιαζε να ηταν και ενας πολύ γλυκός άνθρωπος επισης.
 
Ήταν μια συγγραφέας που ενώ έγραφε παιδική-νεανική λογοτεχνία δεν αναλωνόταν σε απροκάλυπτα ηθικοπλαστικά μηνύματα όπως πολλοί συγγραφείς της συγκεκριμένης λογοτεχνίας. Στα βιβλία της υπήρχε μια αληθοφανής ιστορία που δεν υποτιμούσε τη νοημοσύνη ή την κριτική ικανότητα του αναγνώστη και τα όποια μηνύματα δεν γινόταν αυτοσκοπός της αφήγησης. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο σε ένα συγγραφέα που ασχολείται με τη νεανική λογοτεχνία και απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο εκ μέρους του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αντιγράφω το παρακάτω λήμμα σπό τη στήλη "Ζωρζ Σαρή : Πέθανε στα 87 της η δημοφιλής συγγραφέας - Φαινόμενο 1,5 εκατ. βιβλίων" !!! Το λήμμα αφορά τη συμμετοχή της αγαπημένης μας συγγραφέως στην Αντίσταση, έτσι όπως τη διηγείται η επιστήθια φίλη της Άλκη Ζέη [από παιδιά ήταν φίλες και μετά διέπρεψαν αμφότερες στην παιδική / νεανική λογοτεχνία, προσφέροντάς μας τα ανεκτίμητα δώρα τους] :

... Και ήταν άφοβη. Τον Δεκέμβρη του '44 πληγώθηκε σοβαρά από εγγλέζικο όλμο και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να της κόψουν ένα χέρι και ένα πόδι. Πήγα στα Πατήσια στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα όπου την είχαν, για να τη δω. Μέσα σε ένα απόλυτο χάος και τη φρίκη που συναντούσες σε κάθε βήμα σου στο νοσοκομείο, την πλησιάζω και βλέπω ότι είχε γράψει πάνω από το κρεβάτι της στον τοίχο : "Εγώ θα ζήσω και με ένα χέρι και με ένα πόδι". Τελικά δεν της έκοψαν τίποτα, ο γιατρός ο Κόκκαλης την έσωσε", λέει η Άλκη Ζέη.




Αντιγράφω και το παρακάτω λήμμα :

Είχε βέβαια από χρόνια εμφανίσει προβλήματα υγείας, ιδίως μετά τον αιφνίδιο θάνατο, το 2007, της κόρης της, της μεταφράστριας και μουσικού Μελίνας Καρακώστα.

 




Οπότε .... επιτρέψατέ μου να "ξεφύγω" λιγάκι από το τόπικ και να αναφερθώ ΚΑΙ στην κόρη της Ζωρζ Σαρή, τη Μελίνα Καρακώστα !!! Περί το 2004, έναν - δυο μήνες αφότου είχε βγει η τόοοτε δισκογραφική μου εργασία, στην οποία συμμετείχε η τραγουδίστρια Ειρήνη Δασκαλάκη, πήγα στη μουσική σκηνή "Σπίτι της Τέχνης", όπου τραγουδούσε η Ειρήνη Δασκαλάκη, για να της αναγγείλω γεμάτος χαρά ότι "το cdάκι μας βγήκε" και να χαρίσω αντίτυπά του στους φίλους της που βρίσκονταν εκεί !!! Και την ώρα που τραγουδούσε η Ειρήνη, πρόσεξα ότι στην μπάντα της είχε μια κοπέλα, κάπου 45 ετών, που έπαιζε με καταπληκτικό τρόπο κοντραμπάσο !!! Ρώτησα την Ειρήνη "ποια είναι αυτή η μουσικός" και μού είπαν "λέγεται Μελίνα Καρακώστα" !!! Κι εγώ απάντησα : "δεν την γνώριζα, αλλά από αυτή τη στιγμή δηλώνω θαυμαστής της" !!! Και φυσικά ... στεναχωρέθηκα πολύ όταν μετά από λίγα χρόνια διάβασα [στα "ψιλά" των εφημερίδων] ότι η Μελίνα Καρακώστα πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών :( :( :( ..... Η Μελίνα Καρακώστα, εκτός από μουσικός, είχε σταδιοδρομήσει και ως συγγραφέας και ως μεταφράστρια, αλλά εγώ τη γνώρισα μόνο ως "μουσικό" [και με αυτήν την ιδιότητά της με "μάγεψε"] ....

Και .... να που σήμερα έμαθα ότι η Μελίνα Καρακώστα ήταν κόρη της Ζωρζ Σαρή .... Τελικά, το ταλέντο, η αγάπη για τις τέχνες [για όλες ... άλλωστε ... όλες οι τέχνες, μουσική, ποίηση, λογοτεχνία κλπ, είναι "συγκοινωνούντα δοχεία"] και όλα τα συναφή είναι, ίσως, "κληρονομικά" .... Έπίσης μού 'ηρθε η εξής "φλασιά" : Δεν αποκλείεται η Ζωρζ Σαρή, όταν έγραφε τα "Γενέθλια", στα οποία πρωταγωνιστεί μια κοπέλα που περνάει στην εφηβεία μεσούσης της Χούντας, να "παρατηρούσε" την κόρη της, η οποία εκείνη την περίοδο είχε, περίπου, την ίδια ηλικία με την ηρωίδα του βιβλίου .... Ο Θεός να αναπαύσει και τις δυο, μητέρα και κόρη .....
 
Η Ζωρζ Σαρρή ήταν μια σπουδαία γυναίκα, ένας αληθινά προικισμένος και πολιτισμένος άνθρωπος με δύο μεγάλα ταλέντα: συγγραφέας, που συντρόφεψε γενιές και γενιές παιδιών και εφήβων με τα βιβλία της ("Ο θησαυρός της Βαγίας", "Τα γενέθλια"), ηθοποιός, με λίγους αλλά ωραίους ρόλους στο θέατρο και στο σινεμά ("Έγκλημα στα παρασκήνια", "Χάππυ νταίη"), αλλά και στην τηλεόραση ("Οι απόμαχοι"). Ο Θεός να την αναπαύσει.
 
Από τα αγαπημένα μου βιβλία της Ζωρζ Σαρρή ειναι ''Κρίμα κι άδικο, ''Ο θησαυρός της Βαγίας'', ''Το ψέμα'' και τα παιδικά βιβλιαράκια ''Η κυρία Κλοκλό'' και ''Ο Τοτός και η Τοτίνα''.

Μια αγαπημένη και σημαντική συγραφέας...
 
Πίσω
Μπλουζα