Ήμουν κι εγώ εκεί (Γεωργία Ταρσούλη) [Βιβλιοθήκη του ROL]

jimbo71

RetroN00b
Joined
23 Μάρ 2007
Μηνύματα
6
Αντιδράσεις
0
θυμάται κανείς αυτή τη σειρά; Δεν ήταν ακριβώς comics, μάλλον σαν παιδικά διηγήματα. Ήταν προσφορά του "ROL" (α λα Άζαξ) κι ένα που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν situated στην εποχή του Ηράκλειτου. Πάρα πολύ καλη εικονογράφηση!
 
ουτε που το θυμαμαι! τι εποχή βγηκε αυτό περίπου;
 
Σειρα "ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ"

Ημουν και εγω πιτσιρικάς...

Θυμάμαι την γενική υπόθεση αλλα καθόλου απο την εμφανιση η εταιρία ηα καν χρονολογία.

Ηταν μια σειρα μικρών βιβλίων που περιέγραφαν τις περιπέτειες ενος παιδιού (Άλκη?) σε δίαφορες ιστορικές περιόδους.

Ο μικρός ειχε εναν συγγενή (θείο?) που ασχολουταν με ραδιοχρονολόγηση μέσω άνθρακα 14 (χρόνος ημιζωής και τέτοια). Όταν κάποια στιγμή ο μικρός παρακολούθούσε την διαδικασία συζητώντας με το θείο του ζητήθηκε να πέτάξει τα κατάλοιπα.

Αντί για το κάλαθο αχρήστων, θεώρησε θεμιτό να το πετάξει δια της μεθόδου της καταπόσεως και τσούπ, μεταφέρθηκε στην εποχή και το μέρος απ' οπου προερχόταν το δείγμα (Το Δαφνί νομίζω οταν ήταν ακόμα μοναστήρι).

Ε, δέν ήθελε και πολύ, σε κάθε τευχος, μασούσε κάρβουνο και είχε διαφορετικές περιπέτειες.

Κυρίως προσπαθούσε να μας μάθει ιστορία αλλα και την λογική των διαφορετικών πολιτισμών.

Θυμάται κανένας τίποτα σχετικό?
 
Πρόκειται για μια σειρά εντύπων προσφορά του ROL, της ΒΙΑΝΙΛ Α.Ε. , που ξεκίνησε να διανέμεται τον Ιανουάριο του 1964. Ήταν χαρτόδετα έντυπα, 27 χ 20 cm, 40-45 σελίδων με πλούσια εικονογράφηση. Συγγραφέας η Γεωργία Ταρσούλη.

%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_09.jpg


Η πρώτη σειρά με τίτλο "Ήμουν κι εγώ εκεί", αφορούσε στις περιπέτειες ενός δεκαπεντάχρονου, του Άλκη, ο οποίος πραγματοποιούσε ταξίδια στο παρελθόν. Ταξίδια που ξεκινούσε γλύφοντας “σκόνη” που είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με τη μέθοδο του άνθρακα 14, από το χημικό θείο του Πέτρο, που είχε σπουδάσει στην Αμερική τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης.

%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_07.jpg
%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_06.jpg
%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_01.jpg
%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_05.jpg


Η δεύτερη σειρά ονομαζόταν “ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ”.

%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%9D_08.jpg
 
Είχα το νούμερο 1 και το νούμερο 4 της πρώτης σειράς. Δεν ξέρω γιατί πάντα είχα μια δυσάρεστη αίσθηση κάτι σαν να με έπιανε κατάθλιψη ή φόβος. Είπα πως δεν το ξαναθέλω, αντ' αυτού επέμεινα πολύ στα κλασσικά εικονογραφημένα. Ευχαριστώ παιδιά που μου το θυμήσατε πάντως :)
 
Πριν καιρό είχα ψάξει να τα βρω τα βιβλία αυτά - τα είχα όλα (μου άρεσαν πολύ) αλλά προφανώς σε κάποια μετακόμιση "εξαφανίστηκαν"...

Ένας φίλος από το διαδίκτυο μου σκάναρε τα 4 πρώτα - τον ευχαριστώ και από εδώ!

[edited]Πνευματικα δικαιωματα ανευ αδειας[/edited]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα βρήκα χτες όλα στο ιντερνετ και πολύ το χάρηκα... τα είχα τόοοοτε όλα πλην δύο, και μάλιστα το τελευταίο (με τον Αννίβα) δεν τα έχω διαβάσει ποτέ. Αλλά συμφωνώ ότι άφηναν μια μελαγχολία. Ειδικά αυτό στο Βυζάντιο στα χρόνια του Ηρακλείου με είχε ψυχοπλακώσει διότι υπήρχε ένας προδότης και επίσης ένας από τους καλούς χαρακτήρες (ο μόνος που ήταν από την Ελλάδα, εκτός από τον Άλκη φυσικά) πέθαινε, ίσως σώζοντας τον ήρωά μας. Θυμάμαι μάλιστα ακόμη τα τελευταία του λόγια (προς τον Άλκη): "Εσύ είσαι νεότερος, θα ξαναδείς την Ελλάδα". Δεν βλέπω την ώρα να τα ξαναδιαβάσω και να ξαναμελαγχολήσω :)
 
Πίσω
Μπλουζα