Αγάπη και αίμα (1968)

SEBASTIAN

RetroActive
Joined
7 Οκτ 2022
Μηνύματα
436
Αντιδράσεις
1.147
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ


Πρωταγωνιστούν: Τζένη Καρέζη , Κώστας Καζάκος , Λάκης Κομνηνός , Σπύρος Καλογήρου, Γιάννης Αργύρης , Φλωρέτα Ζάννα, Γιάννης Κάσδαγλης Χρήστος Δακτυλίδης , Ελένη Ζαφειρίου , Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Νίκος Λυκομήτρος , Δημήτρης Μπισλάνης , Χριστόφορος Ζήκας ,Κώστας Δάρρας, Γιώργος Νέζος , Θόδωρος Ντόβας , Γιώργος Μπέλλος, Γιώργος Οικονόμου κα.

Υπόθεση: Η ταινία διαδραματίζεται γύρω από το άσβεστο και αβυσσαλέο μίσος που υπάρχει ανάμεσα σε δύο οικογένειες μεγαλοτσιφλικάδων, ένα μίσος τόσο έντονο που εκφράζεται ακόμα και με θανάτωση για οτιδήποτε διαβαίνει το ποτάμι που χωρίζει τα κτήματα των δύο οικογενειών, είτε είναι άνθρωπος είτε ζώο. Και όμως πάνω σε αυτήν την ζοφερή και νοσηρή πραγματικότητα διαμορφώνεται ένα ειδύλλιο μεταξύ δυο μελών που ανήκουν το καθένα σε διαφορετική οικογένεια και οι συνέπειες θα είναι δραματικές και ολέθριες για όλους.

Σχόλια: Αξιοπρόσεκτη παραγωγή με πιασάρικο σενάριο που πουλάει πολύ και ιντριγκάρει τον θεατή όπως στον εν λόγω φιλμ το οποίο αναφέρεται σε αταίριαστους έρωτες που εμπεριέχουν πολύ έντονα τα στοιχεία της επικινδυνότητας για λόγους αντιπαλότητας, μίσους και αγεφύρωτων διαφορών λόγω προσωπικής βεντέτας οικογενειών και όχι μόνο. Μόνο που στην συγκεκριμένη ταινία το επικίνδυνο αισθηματικό ειδύλλιο των δυο νέων (στυλ Ρωμαίου & Ιουλιέτας ( λόγω μίσους των δυο οικογενειών) έχει και την σεναριακή και σκηνοθετική πινελιά του δημιουργού της με στοιχεία γουέστερν γιατί διαδραματίζεται σε πεδιάδα με όλες τα συνεπικουρούμενα σκηνικά (άλογα, όπλα, ποτάμια κλπ.) Και όλα αυτά φυσικά με τις απαραίτητες δόσεις υπερβολής, βίας, αίματος και αλλεπάλληλων θανατώσεων που όμως χωρίς να ξεφεύγουν σεναριακά πολύ, εκφράζουν ίσως από τις λίγες φορές σε ταινία του Φώσκολου επακριβώς την πραγματικότητά όπως το σενάριο και η πλοκή της ταινίας επιβάλλει. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν πολύ σημαντικοί και ειδικά το πρωταγωνιστικό ζεύγος Καρέζη-Καζάκου τα πήγε περίφημα άλλωστε βοήθησε σε αυτό η μεταξύ τους συναισθηματική χημεία έχοντας δώσει διαπιστευτήρια μόλις ένα χρόνο πριν στο «Κονσέρτο για πολυβόλα». Και εδώ θα μου επιτραπεί μια επισήμανση ότι οι δυο τους παίζοντας σε πολλές ταινίες μαζί, δεν έφτασαν ποτέ ούτε κατά διάνοια σε υποψία μεταξύ τους αντιπαλότητας και διαφωνίας όπως το έτερο λαμπερό πρωταγωνιστικό ζευγάρι της εποχής Αλίκης-Παπαμιχαήλ που ο αστικός μύθος έλεγε ότι ο δεύτερος ποτέ δεν άντεχε την επισκίαση του από την λάμψη της πρώτης ακόμα και στην σειρά αναγραφής των ονομάτων τους στους τίτλους έναρξης των ταινιών τους. Από τους υπόλοιπους θα σταθώ στον πολύ καλό Σπύρο Καλογήρου που έπαιξε σε μια ακόμα ταινία του Φώσκολου με ξεχωριστή επιτυχία, Προσωπικά δεν θυμάμαι πολλές ταινίες του Φώσκολου που δεν συμμετείχε ο Σπύρος, σε βαθμό που θα έλεγε πως δούλευε full time στις ταινίες του. Αν και άξιζε εδώ που τα λέμε και με το παραπάνω γιατί ήταν ένας υπέροχος ηθοποιός. Τέλος ιδιαίτερη μνεία επιβάλλεται να γίνει και στην εντυπωσιακή μουσική υπόκρουση του σημαντικού Κώστα Καπνίση, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες κατά την γνώμη μου του ελληνικού κινηματογράφου. Η μουσική του οποίου έδενε καταλυτικά με τις αρκετές δραματικές και γεμάτες εντάσεις σκηνές του έργου.

Επικές στιγμές του φιλμ:

1) Ο μάλλον υπερβολικός και ολίγον γραφικός διάλογος του Γιάννη Αργύρη με τους γιους του όταν ο Καζάκος πήγε στο σπίτι της Καρέζη. Ειδικά στο σημείο που ωρύεται φωνασκώντας στον γιο του ‘Το χέρι σου είπα’!!!! για να υποχρεώσει τον γιο του Δακτυλίδη να ανταλλάξει χειραψία με τον Καζάκο προκαλεί ελαφρώς γέλιο που γίνεται πιο έντονο με την έφοδο στο σπίτι από το παράθυρο του…συμπέθερου Καλογήρου και όχι κανονικά από την πόρτα όπως του επισήμανε γλαφυρά ο Αργύρης!


2) Το ασύλληπτης έμπνευσης σημείο της ταινίας όπου σώζεται την τελευταία στιγμή πέφτοντας σοβαρά τραυματισμένος στο ποτάμι ο μικρός αδερφός της Καρέζη ενώ ολόκληρη η οικογένεια της ξεκληρίζεται από την συμμορία του Κομνηνού για να επανέλθει λίγες μέρες μετά υγιέστατος!!! και ιππεύοντας καμαρωτός ένα άλογο και να φανερώσει όλη την πλεκτάνη του Κομνηνού στην Καρέζη. Φώσκολος γαρ.


3) Οι φαρμακερές ατάκες του Μπισλάνη μέλους της σπείρας των δολοφόνων του Κομνηνού απαντώντας στον Καζάκο όταν τον έχουν περικυκλώσει όντας άοπλος ο ίδιος λέγοντας του με αφοπλιστική ειρωνία ότι καλά κάνει και δεν κουβαλάει όπλα γιατί τα όπλα δεν είναι για τους κυρίους! Και μετά αφού τον τουλούμιασαν στο ξύλο λέει στον Καζάκο τι σου έκαναν τα παλιοτόμαρα σε δείραν τόσο πολύ? Σαν δεν ντρέπονται! Καλή κρίση για τον εαυτό του!


4) Το φεγγάρι είναι πολύ κίτρινο σήμερα. Θα χυθεί πολύ αίμα αύριο. Ποιητικός οίστρος του επαγγελματία φονιά Μπισλάνη σε μια στιγμή ανάπαυλας από το φονικό και ατέλειωτο θανατικό και απόκοσμο πλαίσιο του φιλμ. Φαίνεται τόχε στις ατάκες πολύ ο Μπισλάνης αν το συνδυάσουμε και με τις δηλητηριώδεις ατάκες του στον Καζάκο που μόλις προανέφερα. Κάτι που δεν του το συγχώρεσε ο Κώστας από την σφαίρα του οποίου εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο.

5) Παρόλο που έχουν περάσει αισίως 57 χρόνια από το γύρισμα του φιλμ, είναι εντυπωσιακό και ίσως χωρίς αντίστοιχο να υπάρχουν εν ζωή αρκετοί ηθοποιοί (και εννοείται να είναι πάντα καλά οι άνθρωποι). Κομνηνός, Κάσδαγλης, Δακτυλίδης, Ζήκας, Λυκομήτρος , Δάρρας, Μπέλλος και Οικονόμου. Σύνολο οκτώ! Παρόλη την θανατική αύρα του φιλμ οι ανωτέρω ηθοποιοί μακροημέρευσαν και διανύουν αισίως την ένατη προς δέκατη δεκαετία της ζωής τους!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα