Αλίξ (Jacques Martin)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Thor
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
530
Ο Αλίξ είναι ένα κλασικό γαλλοβελγικό κόμιξ που το δημιούργησε ο Γάλλος Jacques Martin (1921-2010) το 1948 και προδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tintin.

Ο Martin που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερος εκπροσώπους της σχολής των Βρυξελών (ή της καθαρής γραμμής) μαζί με τον Herge και τον E. P. Jacobs, υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του Herge, τόσο στο περιοδικό όσο και στα κόμιξ του. Λόγω του ενδιαφέροντός του για την ιστορία τοποθετεί τη δράση του ήρωα του στον πρώτο αιώνα πΧ. Ο Αλίξ αντίθετά από τον κατά 10 περίπου έτη νεώτερο του Αστερίξ είναι ένα Ρωμαίος υπήκοος γαλατικής καταγωγής που όπως ο Τεν-Τεν είναι εμφανισιακά έφηβός ή στα πρώτα μετεφηβικά χρόνια αλλά με συμπεριφορά ώριμου άνδρα στον οποίο ανατίθενται αποστολές ζωτικής σημασίας για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πάντα στο πλευρό του είναι ο μικρός Αιγύπτιος προστατευόμενος του Ένακ που συχνά αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ιστορίας.

Οι πρώτες περιπέτειες (περιόδου 1948-1959) είναι δύσκολες στην ανάγνωση, φλύαρες, με εικόνες στριμωγμένες (σε μια τυχαία σελίδα μεγέθους Τεν-Τεν ή Λούκυ Λουκ μέτρησα 16 σκίτσα), πολλά λόγια και ιστορίες γεμάτες λογικά κενά και άλματα στην αφήγηση (φυσικά αυτό βελτιώνεται όσο προχωράνε οι ιστορίες προς το τέλος της περιόδου). Κάτω από την επιρροή του Herge βελτιώνεται και το σκίτσο και η αφήγηση με αποτέλεσμα η περίοδος 1962-1972 να θεωρείται η καλύτερη της σειράς και τα πέντε άλμπουμ αυτής της περιόδου κορυφαία, χωρίς όμως να εξαφανίζονται εντελώς τα ιστορικά λάθη. Μετά από αυτή την περίοδο οι σχέσεις του Martin με τον Herge άρχισαν να χαλάνε και ο Martin αποχώρησε από το στούντιο του μέντορά του. Οι ιστορίες του Αλίξ τώρα φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισμό αναζητώντας ένα πιο ενήλικο κοινό απʼ ότι παλιότερα. Ο Αλίξ αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τη συντροφιά γυναικείων χαρακτήρων ενώ με το άλλοθι της ιστορικής ακρίβειας αρχίζουν να εμφανίζονται χαρακτήρες ομοφυλόφιλοι, παιδεραστές ή αμφίσημης σεξουαλικότητας ενώ η απεικόνιση του γυμνού σώματος δεν είναι πια ταμπού (πρώτη απεικόνιση γυμνού σώματος έχουμε στο 10ο άλμπουμ). Αυτές οι αλλαγές δεν ενθουσίασαν το συντηρητικό περιοδικό Tintin με αποτέλεσμα μετά το 1985 και 18 ιστορίες να σταματήσει η προέκδοση των ιστοριών του Αλίξ εκεί. Από το 1996 ο Martin εγκαταλείπει το σκίτσο (στο 20ο άλμπουμ) λόγω προβλημάτων όρασης συνεχίζοντας να γράφει τα σενάρια και να επιβλέπει τα σκίτσα. Αυτό συνεχίστηκε ως το 25ο οπότε τα προβλήματά του δεν του επέτρεπαν ούτε αυτό. Τα 3 τελευταία που εκδόθηκαν όσο ζούσε (26-28) ήταν σε σενάρια και σκίτσο συνεργατών του πάνω σε υποτιθέμενες ιδέες του ενώ άλλα 2 έχουν εκδοθεί μετά το θάνατό του.

Συχνά εμφανιζόμενοι χαρακτήρες της σειράς πέρα από τους Αλίξ και Ένακ είναι:

Αρβάκιος: Ο κακός Έλληνας των πρώτων άλμπουμ πέθαινε αρκετά συχνά για να επιστρέψει στο επόμενο άλμπουμ ως το 4ο οπότε πέθανε οριστικά (τουλάχιστον για τα 12 που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά). Το όνομά του μου θυμίζει το όνομα του κακού Αιγύπτιου στις Τελευταίες ημέρες της Πομπηίας του Ε. Μπούλγουερ-Λίτον (1803-1873) (Αρβάκης, όπως είναι το όνομα του χαρακτήρα και στο γαλλικό πρωτότυπο)

Γκάλμπα: Πιστός οπαδός του Καίσαρα, αυτός ο εκατόνταρχος συχνά ακολουθεί και βοηθά τον Αλίξ στα ταξίδια του. Το όνομά του μάλλον προέρχεται από τον ομώνυμο 6ο Ρωμαίο αυτοκράτορα (Γάλβας στα ελληνικά, 68-69 μΧ)

Ιούλιος Καίσαρας: Ο γνωστός Ρωμαίος δικτάτορας (102-44 πΧ) εμφανίζεται συχνά στα άλμπουμ. Ενώ ο ίδιος και οι οπαδοί του στα πρώτα άλμπουμ είναι η προσωποποίηση του καλού σε πιο ύστερα άλμπουμ και οι οπαδοί του συνωμοτούν και είναι εξίσου ανήθικοι και διεφθαρμένοι με τους οπαδούς του αντιπάλου του Πομπηίου.

Πομπήιος Μάγνος: Ο γνωστότερος πρώτα σύμμαχος και μετά εχθρός του Καίσαρα (106-48 πΧ) πάντα εμφανίζεται να συνωμοτεί κατά του Καίσαρα κατά κύριο λόγο και του φίλου του Καίσαρα Αλίξ κατά συνέπεια.

Ηρακλείων ή Ηράκλειος: Ανήλικος Έλληνας, γιός της (φανταστικής) τελευταίας βασίλισσας της Σπάρτης που τέθηκε υπό την προστασία του Αλίξ. Προφανώς το όνομα παραπέμπει στον Ηρακλή αλλά και τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο (610-641) και τον γιό του Ηρακλέωνα (641-642). Όπου εμφανίζεται ο ρόλος του είναι μικρός και ουσιαστικά αντικαθιστά τον Ένακ.

Οράτιος: Οπαδός του Καίσαρα. Στρατιωτικός με περιορισμένες ικανότητες, σύμμαχος όμως του Αλίξ. Το όνομά του παραπέμπει στο γνωστό ομώνυμο Λατίνο ποιητή (65-8 πΧ)

Δυο απόπειρες έχουν γίνει για την έκδοση των περιπετειών του Αλίξ στα Ελληνικά. Η πρώτη από τον εκδοτικό οίκο Α. Σαμούχος γύρω στο 1980. Η προσπάθεια αυτή που φιλοδοξούσε να εκδώσει όλα τα 15 άλμπουμ που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε τερματίστηκε μετά από μόλις 3 άλμπουμ (εγώ έχω μόνο 1 από αυτά). Τα άλμπουμ ήταν (1η παρένθεση ο αριθμός του αυθεντικού άλμπουμ 2η έτος έκδοσης στο Tintin):

1. Αλίξ ο Τολμηρός (1) (1948-1949)

Κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του Κράσου κατά των Πάρθων το 53 πΧ το ρωμαϊκό στρατό ακολουθεί ο Γαλάτης σκλάβος Αλίξ γιος στου Αστορίξ. Όταν ο Κράσος σκοτώνεται Αλίξ το σκάει και μετά από διάφορες λίγο πολύ ασύνδετες περιπέτειες φτάνει στη Ρόδο. Εκεί ο διοικητής της Ονώριος Γκάλα που παλιότερα είχε αιχμαλωτίσει την οικογένεια του Αλίξ του υιοθετεί πεθαίνοντας κάνοντας τον Ρωμαίο. Κερδίζει μια αρματοδρομία πιθανά εμπνευσμένη από τον Μπεν Χουρ, αποφεύγει αρκετές πλεκτάνες του Αρβάκιου και γνωρίζεται με τον Καίσαρα.

large_001.jpg

2. Ο τελευταίος Σπαρτιάτης (7) (1966-1967)


Αυτό το άλμπουμ εκδόθηκε και από τη Μαμουθκόμιξ

3. Η Χρυσή Σφίγγα (2) (1949-1950)

Η πρώτη εμφάνιση του Ένακ

Το 1998 ήρθε η σειρά της Μαμούθ Κόμιξ να εκδώσει τις περιπέτειες του Αλίξ. Η σειρά αυτή έφτασε τα 10 άλμπουμ ως το 2005:

1.Το καταραμένο νησί (3) (1951-1952)

Η εξαφάνιση από την υπό ρωμαϊκή κατοχή Καρχηδόνα ενός μαθητή του Αρχιμήδη θα οδηγήσει τον Αλίξ και τον Ένακ στον Ατλαντικό όπου σε δυο γειτονικά νησιά ζουν απόγονοι Αιγυπτίων (καλοί) και Καρχηδονίων (κακοί), εχθροί μεταξύ τους. Η άφιξη του Αλίξ θα κρίνει τον πόλεμο σε μια βαρετή εν πολλοίς ιστορία που έχει όμως και τις καλές της στιγμές (η τελετή στον Μολόχ πχ που θυμίζει αρκετά μια πιο σοφτ εκδοχή αντίστοιχων περιγραφών στην Σαλαμπο). Ασφαλώς ο Αρβάκιος είναι με τους Καρχηδόνιους.

large_002.jpg

2.Η τιάρα του Ορίμπαλ (4) (1955-1956)

Ο Αλίξ αναλαμβάνει να βοηθήσει εκ μέρους της Ρώμης τον εξόριστο Ορίμπαλ να ανέλθει στο θρόνο ενός μεσανατολιτικού βασιλείου περνώντας μέσα από κινδύνους συνομωσίες και αντιμετωπίζοντας άλλη μια φορά τον Αρβάκιο. Η ιστορία είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη αλλά έχει δρόμο ακόμα. Η επιτυχία αυτής της ιστορίας οδήγησε στην έκδοση και των προηγούμενων σε άλμπουμ

large_003.jpg

3.Τα μαύρα νύχια (5) (1958-1959)

Μια σειρά από ρωμαίους αξιωματούχους στην Πομπηία δέχονται επιθέσεις που τους αφήνουν σε λήθαργο. Οι έρευνες του Αλίξ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις αυτές είναι πράξεις εκδίκησης για την άδικη καταστροφή μιας καρχηδονιακής πόλης από τους πέντε αυτούς αξιωματούχους και υπεύθυνο για το λήθαργο είναι ένα άγνωστο αφρικανικό δηλητήριο. Όταν ο Αλίξ επεμβαίνει για να σώσει έναν από τους αξιωματούχους αυτούς άθελά του προκαλεί τον τραυματισμό του αθώου γιου του. Ο Αλίξ θα υποσχεθεί να βρει το αντίδοτο και θα φτάσει ως τις αφρικανικές ζούγκλες όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι επιζώντες της κατεστραμμένης πόλης για να το πάρειβ¦ Συμπαθητική ιστορία, πρώτη εμφάνιση του Γκάλμπα.

4.Οι χαμένες λεγεώνες (6) (1962-1963)

Η πρώτη ιστορία της χρυσής περιόδου. Ο Πομπήιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σπαθί του Βρέννου για να ενώσει τους Γαλάτες και τους Γερμανούς ενάντια στον Καίσαρα. Ο Αλίξ αποκτά το σπαθί με τη βοήθεια του Γαλάτη ξαδέρφου του Βανίκ και αντιμετωπίζοντας μια σειρά από κινδύνους προσπαθεί να το παραδώσει στον Καίσαρα. Πολύ καλή ιστορία αν και το γεγονός ότι ένας Γαλάτης προσπαθεί να αποτρέψει μια γαλατική εξέγερση ενάντια στους Ρωμαίους μου φαίνεται κάπωςβ¦ Πρώτη εμφάνιση του Οράτιου.

large_005.jpg

5. Ο τελευταίος Σπαρτιάτης (7) (1966-1967)

Ο Αλίξ ναυαγεί στην Ήπειρο όπου έρχεται αντιμέτωπος με μια ομάδα Ελλήνων που προσπαθούν να αναβιώσουν την αρχαία Σπάρτη εκεί. Πρώτη εμφάνιση του Ηρακλείωνα.

large_006.jpg

6. Ετρουσκικός τάφος (8) (1967-1968)

Στην Ετρουρία ο Βρούτος (απλή συνωνυμία με τον γνωστό «και συ τέκνον» δολοφόνο του Καίσαρα ;) ) απόγονος του τελευταίου Ρωμαίου βασιλιά προσπαθεί να επιβάλει στο λαό την λατρεία του Μολόχ και να ανασυστήσει το παλιό ετρουσκικό βασίλειο. Ενδιαφέρουσα ιστορία με κάποιες σκηνές που θυμίζουν το Καταραμένο νησί αλλά πολύ πιο καλοσχεδιασμένη.

7. Ο πρωτόγονος θεός (9) (1969)

Οι Αλίξ, Ένακ και Ηρακλείων ξεγελασμένοι από ένα ψεύτικο γράμμα υποτίθεται από τον Οράτιο βρίσκονται στην βορειοαφρικανική ρωμαϊκή αποικία της Απολλωνίας. Η εξαφάνιση του Ηρακλείωνα οδηγεί τον Αλίξ στην γνωριμία του με μια ομάδα Κυρηναίων επαναστατών ενώ η ανακάλυψη από τους αποίκους της Απολλωνίας ενός μυστηριώδους αγάλματος του Απόλλωνα θα οδηγήσει στην καταστροφή της πόλης τους. Για πρώτη φορά ο Αλίξ φιλά γυναίκα (στο μάγουλο :) ) στη σειρά.

8. Ο μέγας Ιορίξ (10) (1971-1972)

Το τελευταίο άλμπουμ της «χρυσής περιόδου». Μετά το θάνατο του Κράσου ο Αλίξ αναλαμβάνει να οδηγήσει μια λεγεώνα από γαλατικής καταγωγής στρατιώτες και τις οικογένειές τους πίσω στη Γαλατία από τα Βαλκάνια όπου είχαν ξεμείνει. Ο Διοικητής της Ιόρους απογοητευμένος από τη στάση των Ρωμαίων απέναντι στους άντρες του και την ανεπάρκεια της βοήθεια του Αλίξ αποβάλλει τους ρωμαϊκούς του τρόπους και από Ρωμαίος αξιωματικός γίνεται Γαλάτης φύλαρχος με το όνομα Ιορίξ. Ίσως η καλύτερη ως τώρα ιστορία του Αλίξ ο οποίος ουσιαστικά είναι απλά θεατής της ανόδου και της πτώσης του Ιόρους/Ιορίξ.

large_009.jpg

9. Ο πρίγκιπας του Νείλου (11) (1973)

Νότια της Αιγύπτου μια ομάδα Αιγυπτίων φυγάδων έχει ιδρύσει ένα φαραωνικό βασίλειο. Καθώς ο νυν φαραώ Ραμές Μενκαρά δεν έχει απογόνους διάδοχός του ανακηρύσσεται ο Ένακ. Γρήγορα ο Αλίξ αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι απλά μια παγίδα για να τον αναγκάσουν να δολοφονήσει τον Καίσαρα και ο ίδιος βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο μετά την άρνησή του να συνεργαστεί. Ο έρωτας της αδερφής του φαραώ Σαίς για το πρόσωπό του θα τον σώσει αρκετές φορές ενώ η καταστροφή είναι αναπόφευκτη (σε τέτοιου τύπου κόμιξ :) )

10. Ο γιός του Σπάρτακου (12) (1974)

Ο Αλίξ θέτει υπό την προστασία του την γυναίκα του Σπάρτακου Μαία και τον γιό τους Σπαρτάκουλο τον οποίο προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν για να εκμεταλλευτούν πολιτικά τόσο οι οπαδοί του Πομπήιου (αρχικά) όσο και του Καίσαρα. Ο Αλίξ λοιπόν βρίσκεται στο μέσω ενός κυκεώνα συνωμοσιών χωρίς να υποψιάζεται ότι η φιλόδοξη και φιλάργυρη Μαία είναι μέρος τους συνωμοτώντας εις βάρους του και εις βάρος του γιού της. Πολύ καλή ιστορία, το τέλος της αθωότητας για τον Αλίξ και το τελευταίο τεύχος που κυκλοφόρησε στα ελληνικά.

Τελικά ο Αλίξ είναι ένα άνισο κόμιξ. Οι ιστορίες πριν τις τελευταίες λεγεώνες δεν είναι αρκετά δουλεμένες ούτε σαν σενάριο ούτε σαν σκίτσο είναι όμως εμφανής η δημιουργική εξέλιξη του Martin, με αποτέλεσμα στις τελευταίες που έχουν εκδοθεί στη γλώσσα μας να συναγωνίζονται τον Τεν-Τεν (νομίζω υστερεί μόνο στο χιούμορ που στον Αλίξ απουσιάζει εντελώς ενώ στον Τεν-Τεν είναι βασικό συστατικό της ιστορίας)

https://www.retromaniax.gr/vb/index.php?/gallery/album/142-αλίξ/  Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα εξώφυλλα της συλλογής μου

http://www.alixintrepido.es/coleccion1.htm Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα εξώφυλλα της σειράς στα ισπανικά
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα