Αλλαγη πυκνωτων σε Amstrad CPC 6128

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.354
Αντιδράσεις
9.513
Ετσι τελειως ξαφνικα βρεθηκα με ολο αυτο τον ελευθερο χρονο στα χερια μου, οποτε ειπα να αλλαξω τους ηλεκτρολυτικους πυκνωτες στον δευτερο μου Amstrad CPC 6128. Θα αναρωτιεστε εδω και δικαιως, εχει καποιο προβλημα; Η απαντηση ειναι οχι, οπως απεδειξε ενα καλο test drive με τον usb floppy emulator. Ολα δουλευουν αψογα, ακομα και το ποτενσιομετρο του ηχου δεν κανει θορυβο οταν το χρησιμοποιω. Το μονο αρνητικο ειναι οτι ειναι λιγο κιτρινισμενα τα πληκτρα, αλλα αυτα τα πραγματα να πω την αληθεια δεν με ενοχλουν τοσο πολυ.



Ας ξεκινησουνε την αποσυναρμολογηση αφαιρωντας εξι βιδες στο κατω μερος και δυο στο πλαι απο την μερια του floppy drive.



Σηκωνουμε το πανω μισο με το πληκτρολογιο, προσεχοντας να μην κανουμε ζημια στις δυο καλωδιοταινιες του πληκτρολογιου. Επιπλεον αφαιρουμε αλλα δυο βυσματα που ερχονται απο το πανω μερος.

Στο παρελθον ειχα αποσυνδεσει τα καλωδια του FDD, οποτε απλα αποσυνδεουμε τρια καλωδια απο το motherboard. Ξεβιδωνουμε την μια βιδα στο floppy που στερεωνει ενα καλωδιο γειωσης. Ενα μεταλλικο ελασμα κραταει ολα τα καλωδια στην θεση του και στερεωνεται με μια απο τις 4 βιδες που κρατανε το motherboard στην θεση του, συνεπως προσοχη μην το χασετε.



Πλεον το motherboard βγαινει ευκολα.



Οι παλιοι πυκνωτες, 12 στον αριθμο. Να η λιστα απο το service manual. Οι εντεκα ειναι μαζεμενοι σε ενα σημειο και ειναι και ενας ακομα ξεμπαρκος περιπου στην μεση του motherboard. Τα πραγματα ειναι σχετικα στριμωγμενα και θελει λιγο προσοχη να μην καψουμε τιποτα αλλο με το κολλητηρι μας οσο κανουμε την αλλαγη.



Οι καινουριοι οχι τοσο παλιοι.



Ετοιμοι για δραση με την πολυαγαπημενη μου Panavise.



Πλησιαζουμε.



Τελειωσαμε



Και αφου ολοκληρωθηκε η αλλαγη μια πολυ γρηγορη δοκιμη, μην τυχων και τα καναμε χειροτερα απ΄ οτι ηταν! Ευτυχως ολα φαινονται καλα.



Πριν συναρμολογησω παλι τον Amstrad, ειπα να χρησιμοποιησω τα αντιστατικα σκουπακια που ειχα αποκτησει προσφατα. Τα διαφορα μεγεθη βοηθανε πολυ να καθαρισουμε ακομα και στα πιο δυσκολα σημεια.



Τελος καλο ολα καλα. Αν και οχι τοσο ευκολη οσο η αλλαγη που ειχα κανει στον spectrum και παλι δεν ειναι τοσο δυσκολη αν σκεφτει κανεις οτι μιλαμε μονο για εναν πολυ μικρο αριθμο πυκνωτων. Αξιζει να το κανετε αν ο υπολογιστης σας δουλευει σωστα; Οπως λεει παντα ο σοφος retroλαος, if it ain't broke, don't fix it!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παρα πολύ ωραία! Και ψυχική θεραπεία και ο αμστραντ δεν θα έχει λογο να παραπονεθεί για τα χρονάκια του, μετά από τέτοια περιποίηση.
Μια χαρά ξεκινάς! Ελπίζω να έχει και άλλα τέτοια προτζεκτάκια στο μυαλό σου.
Ζήλεψα αυτά τα ωραία αντιστατικά σκουπάκια να πω την αλήθεια.
Επίσης το holder ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
 
Πριν αρκετα χρονια εμπλεξα ασχημα με τις επισκευες (ειδικα στα Atari 8 και 16bit) και προσπαθώντας να κανω διαφορες πλακετες που ειχα συναρμολογησει να παιξουν. Ειχα φτασει σχεδον στο σημειο να τα παρατήσω τελείως οταν μου ηρθε η επιφοίτηση:

IT'S ALL ABOUT THE GAMES, STUPID!!!

Ετσι σταματησα να αγοραζω ελαττωματικά πράγματα, να φτιαχνω πολλες πλακέτες κλπ και αρχισα να παιζω πολυ περισσοτερο παιχνιδια. Και αυτο διεσωσε την σχεση μου με το retrocomputing και το retrogaming.

Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι το εκοψα μαχαιρι το αθλημα, αλλα πλεον κυριως ασχολουμαι με πραγματα που πανω-κατω δουλευουν και παιζω πολυ περισσοτερο. Οποτε σιγουρα καθε τοσο κανω κατι τετοιο οπως τωρα, αλλα δεν εχω τον ψυχαναγκασμο που εχουν καποιοι να αλλαζουν πυκνωτες και να καθαριζουν οτιδηποτε βρισκεται σε ακτινα ενος χιλιομετρου. :fafoutis:
 
Γιατι εκανες την αλλαγη αληθεια; στην τελευταια προταση ειναι λες και μετανιωνεις που το εκανες επειδη δεν χρειαζοταν.
 
Δεν μετανιωνω οσο περνάω τον χρονο μου με retroυπολογιστες! :D

Απλα αν ζητουσε καποιος την συμβουλη μου για τον δικο του Amstrad που να ειναι στην ιδια λειτουργικη κατασταση, θα του ελεγα να μην μπει στον κοπο. Καλυτερα να παιξει κανα Rick Dangerous, Turrican κλπ κλπ
 
Γιατι το εκανες; Για εξασκηση; Πειραμα; Προληπτικα για συντηρηση; Απο περιεργεια ρωταω, γιατι παρακολουθω καμια φορα αυτες τις "μαστορικες" συζητησεις απο περιεργεια, χωρις να ξερω πολλα.
 
Δεν είναι απαραίτητη η αντικατάσταση αυτών του τύπου των πυκωντών. Βέβαια κακό δεν κάνει να τους αλλάξεις σε καμία περίπτωση. Σίγουρα οι νέοι θα δώσουν "νέα πνοή" στο μηχάνημα, αφού οι παλιοί είναι επιβαρυμένοι από τις τόσες ώρες χρήσης και τα χρόνια.
 
Οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες σε εναν Amstrad θα ειναι 30-35 χρονων πλεον, οποτε αν δεν εχουν ηδη φτασει σιγουρα πλησιαζουν στο τελος της ζωης τους. Τωρα αν ο υπολογιστης λειτουργει κανονικα, συνηθως σημαινει οτι δεν εχουν χαλασει ακομα, αλλα οπως και να εχει το πραγμα καποια στιγμη σχετικα συντομα θα χαλασουν.

Εγω τους αλλαξα τωρα προληπτικα για συντηρηση και γιατι εχω μπολικο ελευθερο χρονο. Αν δεν ειχα ελευθερο χρονο δεν θα το εκανα, θα περιμενα να αρχισει παρατραγουδα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γενικά προτιμάω να τους αλλάζω σε ολα τα μηχανάκια μου. Αν δεν έχω τους ανάλογους ή βαριέμαι πάντα αλλάζω τους πυκνωτές στα τροφοδοτικά τους ή ολόκληρο το τροφοδότικο. Τώρα ηθελα να σε ρωτήσω, biopolar που έχει ο cpc που βρήκες?
 
Πίσω
Μπλουζα