Αναζήτηση χώρου σε σκληρό 240GB - Οι ανοησίες των Windows

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
518
Αντιδράσεις
550
Θα γράψω εδώ τις περιπέτειές μου χθες βράδυ, αναζητώντας χώρο στον C σκληρό δίσκο μου 240 MB, στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows 10.
Ο σκληρός αυτός είχε ελεύθερα μόνο 15 GB από τα 240 (στην πράξη περίπου 233) με αποτέλεσμα να το σκέπτομαι για να εγκαταστήσω κάποιο καινούριο πρόγραμμα . Ας σημειωθεί πως τα παιχνίδια τα εγκαθιστώ σε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο. Ο C περιέχει μόνο εφαρμογές. Ψάχνω στο Google μήπως συναντήσω περιπτώσεις παρόμοιες με την δική μου και πράγματι συνάντησα μια απάντηση σε κάποιον που τον συμβούλευαν να εγκαταστήσει την εφαρμογή Treesize που σου επιτρέπει να βλέπεις σε κάθε φάκελο το μέγεθος σε GB και έτσι να εστιάζεις σε φακέλους οι οποίοι είναι τυχόν πολύ γεμάτοι. Έτσι, το κατέβασα και το εγκατέστησα κι εγώ.
Βλέπω λοιπόν πως τα Program Files μου ήταν (και τα 32 και τα 64bit) γύρω στα 45 GB μόνο, έχοντας εγκαταστήσει πάμπολλες εφαρμογές. Βλέπω επίσης πως ο φάκελος των Windows σαν να ήταν πολύ φουσκωμένος σε μέγεθος (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο ήταν). Ανοίγω τον φάκελο των Windows με το Treesize και βλέπω έναν φάκελο Installer που είχε μέγεθος 70 GB. Σβήνω λοιπόν τα περιεχόμενα του χωρίς να το πολυσκεφτώ επειδή είχαν ονόματα παρόμοια με του φακέλου Temp.
Εκ των υστέρων σκέφτηκα να ψάξω στο Google αν μπορεί κανείς να σβήσει τον φάκελο αυτό χωρίς επιπτώσεις. Βρήκα πως προγράμματα που έχουν repair πιθανόν να μην μπορούν πλέον να γίνουν repair και για τυχόν απεγκαταστάσεις θα πρέπει ενδεχομένως να χρησιμοποιώ κάποια προγράμματα τρίτων. Η σελίδα που διάβασα συμβουλεύει επίσης να χρησιμοποιείς το PatchCleaner ότι κι αν είναι αυτό (δεν το έψαξα), για να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα του φακέλου installer. Αν δε βιαζόμουν να σβήσω τα περιεχόμενα του Installer, αυτό μάλλον θα έπρεπε να είχα χρησιμοποιήσει.
Στην πράξη οι επιπτώσεις που είχα: τρία εικονίδιά μου έγιναν λευκά (τα διόρθωσα όμως). Έκανα καλά που έσβησα τα περιεχόμενα του Installer; Ας μου πει κάποιος πιό καταρτισμένος. Εκείνο που ξέρω είναι πως από 15 GB ελεύθερα, τώρα έχω 85 GB.
Μπορεί κάτι από αυτά που έγραψα παραπάνω να φανεί χρήσιμο σε κάποιον. Άκου Installer φάκελος 70 GB. WTF?
 
Έκανα καλά που έσβησα τα περιεχόμενα του Installer.
Αν αυτο ηταν ερωτηση, η απαντηση ειναι οχι. Ειναι πολυ πιθανο να εχεις προβληματα στο μελλον, ειδικα αν θες να εγκαταστήσεις/απεγκατεστησεις/αναβαθμίσεις διαφορα προγραμματα.

Κατ' αρχην, ξεκιναμε καθαριζοντας temp αρχεια:

Προσωπικα λατρευω το Cleanup! Απλο και λειτουργικο, αν και καπως παροχυμενο.

Μετα τρεχουμε το Disk Cleanup των windows.

Eνδιαφερον ειναι και το Microsoft PC Manager, αλλα θελει λιγο προσοχη με τους αυτοματισμους που εχει.

Αφου τα κανεις ολα αυτα και παραμενεις απελπισμενος, τραβα στα Advanced System Properties και απενεργοποιησε το System Restore. Βεβαιως ετσι δεν θα εχεις την πισινη αυτη αμα κατι παει στραβα, αλλα 9 στις 10 δεν δουλευει ετσι κι αλλιως.

Αν δεν χρησιμοποιεις το hibernate (κακως) τοτε μπορεις να το απενεργοποιησεις ( command line με δικαιωματα admin > powercfg /h off )

Τελος θα κανεις αυτο που επρεπε να ειχες κανει απο την αρχη και θα παρεις εναν μεγαλυτερο δισκο. Ενας οχι ασχημος δισκος SSD SATA 480gb ειναι γυρω στα 40€. Ενας Μ.2 NVME 15€ παραπανω.

να χρησιμοποιείς το PatchCleaner
Δεν το ειχα υποψη μου. Nice!
 
Πίσω
Μπλουζα