Ανακαλύπτοντας το Tetris εν έτει 2009

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Maddog
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Αντιδράσεις
149
Αυτό μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που έπρεπε να το γράψω. :)

Σήμερα που πήγα για δουλειά, βρήκα μια από τις καλές συναδέλφους να έχει κάνει κανονική κατάληψη στον υπολογιστή και να παίζει μετά μανίας Tetris! Και μάλιστα όχι κανένα σπουδαίο Tetris, μια ελεεινή browser-based εκδοχή. Ε, κουβεντιάζοντας μαζί της διαπίστωσα ότι αγνοούσε πλήρως την ύπαρξη του συγκεκριμένου παιχνιδιού μέχρι και σήμερα που έτυχε να το ανακαλύψει. Και φυσικά ξετρελάθηκε με το που το ανακάλυψε!

Όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί πάνω από 20 χρόνια και έχει παγκόσμια φήμη, πάντα είναι περίεργο συναίσθημα να βρίσκεις κάποιον που δεν το ξέρει. Θυμάμαι κάποιο άρθρο (στο Retrogamer ίσως; ) που έγραφε "αν δεν ξέρετε το Tetris τότε πρέπει να ζούσατε τα τελευταία 25 χρόνια σε κάποια σπηλιά". Και όμως, ζούσε ανάμεσα μας! Και δεν ήταν 80χρονη γιαγιά, ήταν κάτω των 40. Δηλαδή ακριβώς στην "σωστή" γενιά, που έζησε όλο τον πανικό με το Tetris από την αρχή μέχρι και σήμερα.

Το ωραίο της υπόθεσης πάντως είναι ότι εμφάνισε όλα τα συμπτώματα του γνωστού εθισμού, μια και πέρασε όλο το πρωινό καθισμένη στο PC να παίζει Tetris. Προσοχή, μιλάμε για άτομο που δεν είχε ποτέ την παραμικρή σχέση με gaming και με το ζόρι χρησιμοποιεί το PC για email και Word. Υποθέτω ότι και αύριο το πρωί εκεί θα την βρω. Να παίζει Tetris. :)

Και για να γίνει και λίγο κουβέντα, είχατε εσείς ποτέ κάτι παρόμοιο; Δηλαδή να βρείτε κάποιον που να αγνοεί μακαρίως κάτι retro που εσείς θεωρούσατε ότι το ξέρουν όλοι; Εναλλακτικά, θυμάστε κάτι ενδιαφέρον από την δική σας πρώτη επαφή με το κόλλημα που λέγεται Tetris;

θυμαμαι στα "ηλεκτρονικά" (ετσι λεγαν τα αγορια, τα μερη που παιζαν τα gaming), στα χρονια του λυκειου, ειχα χαζεψει καποιες φορες το tetris απο μακρια (επινα τον καφε σε διπλανο τραπεζακι #) ) καθως το αλλο.. (εκεινο που τρωει.. πακ μαν δεν το λενε; :D )

Δεν ηξερα πως τα λενε τοτε, και δεν ρωτησα κιολας :P

Χρονια αργοτερα (στα 25 μου περιπου), πετυχα το tetris, παιχνιδι σε κινητο και.. τοτε εμαθα και το ονομα του. Και.. φυσικα κολλησα.

Οταν χαλασε το κινητο.. το εψαξα και στο κομπιουτερ

Σημ. : το εχω στα "αγαπημενα" #)

Μετα απο περιοδο ενος ετους, οπου και το επαιξα σε καθε δυνατη εκδοση που βρηκα, χωρις να καταφερω τεραστια σκορ (αλλα βελτιωνοντας καθε φορα το δικο μου), μου περασε η διαθεση.

Εξακολουθει ομως να ειναι και τωρα, το αγαπημενο μου

Υ.Γ. νομιζω πως μολις βρηκες την δευτερη, που το ανακαλυψε τοσο αργα :P

Και γω μέχρι πριν κανα δύο χρόνια το αγνοούσα πλήρως.Ε μετά πήρα το Tetris DS και τρελάθηκα έπαιζα ολη μερίς και με έβλεπε η μάνα μου και ήθελε και αυτή γιατί το είχε λιώσει το Tetris για το Gameboy.

Ε οκ εννοείται πως είναι από τα πιο εθιστικά πράγματα που υπάρχουν.

Στο Tetris οφείλεται η τεράστια αγάπη που τρέφω προς τη Nintendo.

Η έκδοση για το Gameboy ήταν αυτή που με έκανε να αγοράσω το 1990 το πρώτο μου φορητό συστηματάκι, κρυφά από όλους μια και είχα βουτήξει λεφτά από το ταμείο του μαγαζιού μας για να το πάρω. Και όταν λέω είχα βουτήξει λεφτά, ένα 100άρικο τη μέρα, φασούλι το φασούλι που λένε... (Α, ρε εποχές, να γιατί έχω 1024 υπολογιστές και 2048 κονσόλες σπίτι σήμερα.... )

Το Tetris το έλιωσα κανονικά, όταν με είδαν τελικά με τη κονσόλα στο χέρι τους είπα ότι κάποιος μάλλον την είχε ξεχάσει στο μαγαζί. Το έχαψαν και εγώ συνέχισα να πάιζω άνετος και ωραίος.

Το κόλλημα που είχα φάει με το Tetris και η αγορά του Gameboy, ήταν αναπόφευκτο να με κάνουν να κολλήσω με το "Super Mario" και να γίνω κανονικό Nintendo fanboy μέχρι και σήμερα. Ακόμα και τώρα έχω την έκδοση για κλασσικό Gameboy και φυσικά ένα σωρό άλλες κονσόλες της Nintendo, ειδικά τις φορητές.

Λοιπόν, θα ήταν ωραία φάση να βλέπαμε το Τέτρις σε καμία απο αυτές τις "best undiscovered games" λίστες που ξεφυτρώνουν κατά καιρούς !! :rofl:

Για το Τέτρις διάβασα για πρώτη φορά σε σχετική παρουσίαση στο περιοδικό Pixel, εν έτει 1988, για την γνωστή έκδοση των home-micros της εποχής (όπου μάλιστα απέσπασε και υψηλή βαθμολογία αν θυμάμαι καλά).

Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που ο περισσότερος κόσμος (αν όχι όλοι) που ασχολείται έστω και λίγο με παιχνίδια, έχει δοκιμάσει να παίξει μία φορά τουλάχιστον.

Φαίνεται πως ο κύριος Pajitnov έπιασε τον "παλμό" των gamers και δημιούργησε ένα "unisex" παιχνίδι που κατάφερε να γίνει άμεσα αποδεκτό και αρεστό στο 99,9999999999999999999999999999999999999999999999% της game community (πράγμα αξιοθαύμαστο, μιά και τα διάφορα puzzle games δεν ήταν κάτι το άγνωστο ή το ιδιαίτερα σπάνιο εκείνη την εποχή) - και το σημαντικότερο: να παραμείνει αρεστό όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, χωρίς να ξεχαστεί καθόλου.

Οταν λίγο αργότερα το είδα και στα ηλεκτρονικά σε τοπικές καφετέριες της περιοχής μου, δεν χωρούσε πλέον αμφιβολία για την τεράστια αποδοχή του. Να σημειώσω εδώ, ότι έβλεπα και κοπελίτσες να "στρώνονται" κανονικότατα μπροστά στις οθόνες των arcades και να παίζουν μανιωδώς αυτό το παιχνίδι (η πολυαγαπημένη μου αδερφούλα ήταν μία απο αυτές), και όλα αυτά μία εποχή που το "ασθενές" φύλο σνόμπαρε επιδεικτικά τα arcades - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (λέγε με "Bubble Bobble", κλπ).

Και ασφαλώς πλέον το Τέτρις θεωρείται "κλασσικό" - κάτι που αναγκαστικά παραδέχονται ακόμα και όσοι δεν τους αρέσει το παιχνίδι αυτό.

Aπο εκεί και πέρα τι άλλο μένει να πούμε;

Εγώ το μόνο που θα πω είναι ένα μεγάλο "σε παραδέχομαι" στον κυρ-Αλέξι, ο οποίος καθώς φαίνεται είναι ένας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος ("τετραπέρατος" θα έλεγα...).

Μην παραλείψετε να διαβάσετε και μία πολύ αναλυτική παρουσίαση αυτού του κλασσικού παιχνιδιού απο τον φίλο Ambu, εδώ.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγώ συνάντησα κοπέλα στην ίδια ηλικία που όχι τέτρις ούτε πακμαν είχε δει ποτέ... ήρθε και είδε την καμπίνα στο σπίτι και ρώταγε τι είναι αυτό; και της έδειχνα pacman και έλεγε δεν το έχω δει ποτέ! :o

βέβαια είχε δύσκολα χρόνια μεγαλώνοντας και αυτά υποθέτω ηταν πολυτέλειες...

παρολαυτά.. ζουν ανάμεσά μας μπρρρ! :D :D :D

γιατρέ φαντάσου σε λίγο καιρό να δεις τη συνάδελφο έτσι:

http://www.youtube.com/watch?v=jwC544Z37qoYouTube - TGM 3 Tetris Arika !!! Invisible Tetris

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
tarasque είπε:
γιατρέ φαντάσου σε λίγο καιρό να δεις τη συνάδελφο έτσι:YouTube - TGM 3 Tetris Arika !!! Invisible Tetris
Και όμως φίλε tarasque, δείχνει δυνατότητες. Επειδή όπως καταλαβαίνεις ακόμα δεν είχε καλοκαταλάβει τι να κάνει με τα τουβλάκια και έπαιζε χάλια, έπαιξα εγώ ένα παιχνίδι για να δει. Ε, μετά από μισή ώρα που ξαναγύρισα, προσπαθούσε -αρκετά ικανοποιητικά για τον λίγο χρόνο που μεσολάβησε- να φτιάξει το κλασσικό κενό βαθύ μονό διάστημα για να ρίξει μέσα το επόμενο μεγάλο ίσιο κομμάτι και να κάνει Tetris!

Δεν ξέρω αν θα φτάσει το επίπεδο του βίντεο αλλά Βλέπω σίγουρα σε λίγο καιρό να με ξεπερνάει σε ταλέντο. #)

Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί άνθρωπος που δεν έχει παίξει ποτέ Tetris αφού αν δεν ασχολούταν με video games τότε λογικό. Το συγκεκριμένο παιχνίδι μου άρεσε κι εμένα στο Game Boy όταν το αγόρασα. Βέβαια αυτό κράτησε ένα μήνα γιατί μετά ήθελα και άλλο παιχνίδι και αγόρασα το Super Mario Land. Κάποιες άλλες εκδόσεις για υπολογιστή δεν μου άρεσαν και τόσο. Τις προάλλες το έπαιξα κι εγώ για πρώτη φορά σε real NES (όχι emulator) αλλά μου φάνηκε κάπως πιο δύσκολο. Θα προτιμήσω λοιπόν την έκδοση του Game Boy που έχω και περισσότερες αναμνήσεις.

Ειχα παιξει tetris σε αυτο το μηχανημα, εθιστικό παιχνιδι...

Brick game 3.jpg

Δεν μου κάνει εντύπωση αυτή η ιστορία, έχω ακούσει αρκετές παρόμοιες. Λογικό, μπορεί κατι να είναι πολύ διάσημο, αλλά αν δεν ασχολείσαι και μάλιστα το απορρίπτεις συνεχώς πώς να το μάθεις;

Εδώ ακόμα το 70% των συνομιληκων μου κοριτσιών δεν έχει ιδέα ούτε καν για τους μεγαλύτερους τίτλους βιντεοπαιχνιδιών γιατί πολύ απλά λένε ότι είναι για αγόρια και όποιος παίζει γίνεται χαζός (ναί, για το έτος 2016 μιλάμε!).

Πίσω
Μπλουζα