Απορία σχετικά με συμπίεση βίντεο, 720p, 1080p κλπ

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.581
Αντιδράσεις
1.731
Ειχα παρατηρησει οτι πολλες ταινιες και βιντεο που ειναι για κατεβασμα, κυμαινονταν στο μεγεθος των 700ΜΒ, προφανως για να μπορουν να γραφονται σε CD. Κατοπιν, αφου μεγαλωσαν οι αποθηκευτικοι χωροι, το ελαχιστο μεγεθος βιντεο που βρισκει κανεις συνηθως, ειναι 1.2 ή 1.5 giga. Χωρις βεβαια να εχουν εξαφανιστει και τα βιντεο που κυμαινονται στα 700 ΜΒ.

Εχοντας ομως δει βιντεο του μεγαλυτερου μεγεθους, παρατηρησα τις ατελειες των 700αρικων αρχειων που ηταν μεγαλυτερης συμπιεσης, οπως artifacts (λογω αλγοριθμων συμπιεσης) και φλουταρισμα (λογω μικρων διαστασεων της εικονας). Πριν καποια χρονια παρατηρησα και την εμφανιση αρχειων με 720p, 1080p, τα οποια ομως δεν τα αγγιζα, αφου στην αρχη ειχαν εξωφρενικο μεγεθος. Οποτε αρχισα να προτιμω βιντεο ανω του 1 giga, σε λογικα μεγεθη. Καποια απο αυτα ειχαν και τη σημανση 720p, 1080p, και (χωρις να ξερω ακριβως τι ειναι αυτα) ειχαν εκπληκτικη ποιοτητα εικονας.

Κατοπιν παρατηρησα οτι μεταξυ των 700αριών ΜΒ βιντεο, καποια ηταν σημασμενα με 720p (χωρις να καταλαβαινω εντελως τι ειναι αυτο). Μη βρισκοντας αλλο μεγαλυτερου μεγεθους, "συμβιβαζομαι" και κατεβαζω ενα τετοιο 700αρι. Οποτε και κουφαίνομαι :sealed: Παροτι το αρχειο ηταν 700αρι, και αρα μεγαλης συμπιεσης, δεν ειδα ουτε artifacts, ουτε φλουταρισμα, ενω η ποιοτητα της εικονας μπορουσε να συγκριθει με αυτη των πολυ μεγαλυτερων αρχειων.

Καταλαβα οτι το μυστικο βρισκεται στο 720p, αλλα η εξηγηση ποια ειναι; προκειται για νεα τεχνολογια συμπιεσης που μπορει να συμπιεσει ενα βιντεο στα "μικροσκοπικα" 700ΜΒ χωρις να παρουσιασει απωλειες;
 
Tα παλαιοτερα βιντεο που υπαρχουν και σημερα βεβαια που ηταν 700MB ηταν DVDrip ποιοτητα DVD δηλαδη η MPEG-2 και αναλυση 720Χ576 η 720Χ480.Με τα 720p που αναφερεις ξεκιναει πλεον η High Definition αναλυση (ΗD) οποτε με αριθμους εχουμε αναλυση 1280Χ720 και στα 1080p εχουμε αναλυση 1920Χ1080 το οποιο ειναι Full High definition.Στην ουσια οι ταινιες που αναφερεις και εχουν μεγεθος 1GB,1,5GB η πολυ παραπανω και ειναι 720p η 1080p ειναι Blu-Ray rips οποτε οπως καταλαβαινεις με ολα τα παραπανω εχουν πολυ καλητερη ποιοτητα εικονας και πολυ καλητερη αναλυση γενικοτερα.
 
Δηλαδη η εξηγηση ειναι αποκλειστικα στην καλης ποιοτητας "πρωτη υλη"; Και παλι ομως, πως γινεται να διατηρειται τοσο καλη ποιοτητα, αφου το βιντεο εχει συρρικνωθει σε 700ΜΒ; Τοσο μεγαλη συμπιεση πρεπει να "ριχνει" το βιντεο πισω, σε ποιοτητα DVD ή χειροτερο. Για παραδειγμα ενα βιντεο ποιοτητας DVD δεν εχει artifacts ουτε φλουταρει, ενω αν αυτο συμπιεστει σε 700ΜΒ θα εμφανισει αυτα τα προβληματα. Λογικα θα τα εμφανισει ακομα κι αν ειναι συμπιεση απο Blue Ray. Γι' αυτο αναρωτιεμαι μπας υπαρχει κατι αλλο.
 
Φυσικα και δεν παιζει ρολο η ποιοτητα της ''πρωτης υλης'' κυριως αν μιλαμε για φυσικη μορφη οπως ενας δισκος blu-ray πχ γιατι αν παμε σε ποιοτητα cam,hd cam κλπ που ειναι ταινιες τραβηγμενες με καμερα η hd καμερα απο καποιο σινεμα τοτε αλαζει το πραγμα.Μεγαλο ρολο παιζει και η τελικη μορφη του συμπιεσμενου βιντεο που συνηθως ειναι H264 MPEG-4 AVC κλπ αλλα και το προγραμμα που θα γινει η συμπιεση γιατι υπαρχουν δεκαδες προγραμματα γιαυτη την δουλεια αλλα δεν εχουν ολα την ιδια ποιοτητα.Επισης δεν προκειται να δεις blu-ray rip Που να ειναι κατω απο 1GB γιατι μετα η ποιοτητα θα αρχισει να πεφτει κατα πολυ.Επισης παιζει ρολο και η οθονη η η τηλεοραση που θα δεις την ταινια.Οσο για το dvd και οτι δεν εχει artifacts φυσικα και δεν ισχυει γιατι ακομα και σαυτη την περιπτωση παιζει ρολο αυτα που εγραψα παραπανω για το προγραμμα συμπιεσης και για την μορφη του τελικου αρχειου.Εχω δει εκατονταδες dvdrip ταινιες που ειχαν artifacts και αλλες τοσες που ηταν πεντακαθαρες.Φυσικα αλαζει το πραγμα αν η μορφη του DVD ειναι η original το αρχικο μεγεθος του δηλαδη που τοτε ενοειται πως η ποιοτητα ειναι εξαιρετικη αλλα σπανια να κατσει να ασχοληθει καποιος με αυτο και με το τελικο μεγεθος του βιντεο να ειναι απο 3GB εως 4,7GB σε single layer η ακομα και 8,5 με 8,7 σε double layer.
 
Σε γενικες γραμμες ισχυουν αυτα που ειπε ο Βασιλης.Η ποιοτητα εξαρταται απο:

α)την ποιοτητα της "πρωτης υλης"

β)το προγραμμα που εκανε την συμπιεση (και τι επιλογες εβαλε αυτος που το χρησιμοποιησε)

γ)το codec που χρησιμοποιηθηκε για την συμπιεση (πολυ βασικο)

Ετσι πχ μπορει με 2 διαφορετικα codecs να εχεις περιπου το ιδιο μεγεθος βιντεο αλλα με διαφορετικη ποιοτητα
 
Οποτε, εκτος απο τα παραπανω, να υποθεσω οτι τα τελευταια 4-5 χρονια εγινε σημαντικη προοδος στην τεχνολογια αλγοριθμων συμπιεσης
 
Σίγουρα, και οι αλγόριθμοι βελτιώνονται όπως και όλα τα άλλα. Έτσι, η πρώτη μου ψηφιακή βιντεοκάμερα (με κασέτα, mini DV) και κανονικής ευκρίνειας δηλ. ποιότητα DVD είχε εικόνα πολύ μέτριας ποιότητας ενώ η τωρινή μου, με απλό στικάκι SD έχει καταπληκτική ποιότητα εικόνας, σαν εργοστασιακό DVD! α, το p πχ στο 720 p σημαίνει progressive και το i σημαίνει interlaced. δηλ. την εποχή της αναλογικής εικόνας επειδή το bandwidth ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, για οικονομία χρησιμοποιούσαν σάρωση με τις μισές γραμμές, δηλ. ένα frame με τις μονές γραμμές, ένα με τις ζυγές γραμμές. Ενώ τώρα με την ψηφιακή τεχνολογία κάθε frame έχει όλες τις γραμμές. (Στις τηλεοράσεις με καθοδικό σωλήνα η δέσμη των ηλεκτρονίων "σάρωνε" την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω)
 
Rakeesh είπε:
Οποτε, εκτος απο τα παραπανω, να υποθεσω οτι τα τελευταια 4-5 χρονια εγινε σημαντικη προοδος στην τεχνολογια αλγοριθμων συμπιεσης
Αυτο ειναι το βασικοτερο. Μια ταινια 90 λεπτων σε αρχειο 700 MB, σημαινει bitrate περιπου 1000 KBit/sec.

Ο αλγοριθμος DivX (και αργοτερα ο λιγο βελτιωμενος XVid) στα 1000 KBit/sec ειχε μετριο αποτελεσμα ακομα και για αρχεια 720x400 pixels, δεν συζηταμε καν για HD αναλυσεις.

Για αυτο και τα "ποιοτικα" relases της εποχης ηταν συνηθως πανω απο 1.5GB, δηλαδη χοντρικα γυρω στα 2000 KBit/sec.

Η μεγαλη προοδος εγινε με τον αλγοριθμο Η264-AVC, οπου πλεον τα 1000 KBit/sec δινουν πολυ καλο αποτελεσμα σε SD αναλυσεις και συνηθως αξιοπρεπες αποτελεσμα σε 720p.

Βεβαια ενα 700αρι mp4-mkv αν προβληθει σε μεγαλη οθονη θα δειξει τις ατελειες του.

Τωρα εχει ηδη αρχισει να χρησιμοποιειται ο αλγοριθμος H265, που ειναι ακομα πιο εξελιγμενος και θα δινει ακομα καλυτερο αποτελεσμα, ειδικα σε χαμηλο bitrate.

Επισης παιζει ρολο η πηγη που χρησιμοποιεται για το encoding, άλλο να εχεις Blu-ray ως "master" και άλλο DVD, ακομα και αν το αρχειο επανακωδικοποιηθει σε SD αναλυση.

Και βεβαια, οπως ειπε και ο angel_grig, παιζουν ρολο και οι επιλογες που εγιναν στην κωδικοποιηση (profile, level, reference frames κλπ)

Το MPEG-2 δεν χρησιμοποιηθηκε ποτέ ευρεως για release encoding.

Ηταν το standard για DVD encoding, με αξιοπρεπη αποτελεσματα για την αναλυση 720x576, σε bitrate ομως πανω απο 4000 KBit/sec.
 
Έχω μια μόνιμη απορία : οποιαδήποτε ταινία υπάρχει στο youtube, περνάει στο κινητό μου και παίζεται μια χαρά. Ταινίες από άλλα sites (exashare, nowvideo, streamin κλπ.) αν και κατεβαίνουν στο ίδιο format(MP4 340i ή 420i τις πιο πολλές φορές), τελικά δεν αναγνωρίζονται, περνάει μόνο ο ήχος. Υπάρχει κάποιο software για να τις επεξεργαστώ;
 
Πίσω
Μπλουζα