Απο .tap σε αληθινή κασσέτα

Kravorzlair

RetroN00b
Joined
25 Ιαν 2008
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
0
Καλησπέρα παιδιά.

Εδώ και μια εβδομάδα εχω πειραματιστεί άπειρες φορές για να βρώ τελικά τη φόρμουλα της σωστής ηχογράφησης κασεττών απο κάρτα ήχου σε hi-fi και τελος σε κασέττα για να παίζει σωστά στον c64. Ανέβασα πρίμα, ρύθμισα το αζιμούθιο κλπ κλπ αλλά με πολύ μικρό ποσοστό επιτυχίας δουλεύοντας με το final tap και το Audiotap.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε όσοι απο σας πετύχατε να γράψετε σωστές κασσέτες, πώς επιτέλους ειναι η σωστή φόρμουλα για να γράψεις κατι σωστά ???

(πρός το παρόν δε θέλω να ακούσω κουβέντα για mmc64, θέλω να ζώ πρωτογονικα οταν ασχολούμαι με τον c64 moy :please: )
 
Εγώ αυτό που κάνω (σε Amstrad cpc 464 όμως) είναι η πιο μπακαλίστικη λύση. Και λειτουργεί κατά 90%. Σπάνια δεν θα παίξει κάποια κασσέτα και συνήθως δεν φταίει η εγγραφή.

Παίρνω το cdt, το μετατρέπω σε ήχο με το tape2wav και μετά το γράφω σε cd. Μετά το βάζω στο φορητό κασσετοcdplayer και το γράφω σε κασσέτα. Χωρίς καμία άλλη ρύθμιση. Είναι η πιο απλή λύση.
 
Τοσο πολυπλοκο ειναι το βυσμα του "line in" του C64 που δεν μπορει να "ταϊστει" κατευθειαν απο την καρτα ηχου ή απο ενα Mp3 player (ωστε να μην μπλεκεις με αζιμουθια,χωνια κτλ)?
 
..."line-in" ο C64 ?

Ας όψονται τα proprietary βύσματα της CBM. :D

Οντας εντελώς άσχετος με τέτοιες commodoroδουλειές, έκανα μία προσπάθεια πέρυσι το καλοκαίρι για κάτι αντίστοιχο, χρησιμοποιώντας το TapWav.

Μετά απο διάφορες ρυθμίσεις κλπ, δεν κατάφερα και πολλά.

Κάνοντας μία πρόχειρη εξέταση σε αυτό που τελικά γράφτηκε στην κασσέτα, διαπίστωσα ότι ενώ γενικά η στάθμη του ήχου ήταν σε σωστό επίπεδο, είχε μπεί μέσα πολύς "θόρυβος" κατά την εγγραφή, με αποτέλεσμα ο commdore να μην μπορεί να διαβάσει καλά απο την κασσέτα.

Δεν ξέρω αν τελικά έφταιγε το καλώδιό μου, ή αν το κασσετόφωνο που χρησιμοποίησα είχε πρόβλημα στις εγγραφές.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να το ξαναψάξω το θέμα, γιατί έχει ενδιαφέρον !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε kravorzlair εγώ έχω μονοφωνικό βύσμα και συνδέω μονοφωνικό δημοσιογραφικό κασετόφωνο στο pc και γράφονται καλά, όχι μόνο για τον commodore αλλά και στα ΖΧ...

(Δεν θέλει ενεργό το equalizer στον player και η ένταση περίπου στο 80%...)

Το πρόβλημα που έχεις μάλλον είναι από την stereo ηχογράφηση που κάνεις...
 
Η μονοφωνία είναι must σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν δεν υπάρχει μονοφωνικό κασετόφωνο τότε πετσοκόβεις το καλώδιο και τροφοδοτείς μόνο το ένα κανάλι...

Η λύση με το tap2wav->CD->κασσέττα είναι νομίζω η καλύτερη, την έχω δοκιμάσει κι εγώ με μεγάλη επιτυχία στον 464 μου.
 
Ναι όντως έχω διαβάσει και αλλού οτι θέλει απαραίτητα ενα μονοφονικό καλώδιο παρ'όλο που το αρχείο .wav είναι σε mono. Τώρα πειραματίζομαι με ένα Spectrum αλλά και αυτός τα ίδια μου κάνει παρ όλο που είναι συνδεμένος με μονοφονικό καλώδιο. Τελευταία λύση μάλλον είναι το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι αν και πλέον αρχισα να χάνω τις ελπίδες μου Γ$%ώ τη νοσταλγία μου μέσα γ*$ώ. :shake: ......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειδικα για Spectrum loading, εχουμε ενα καρο threads εδω μεσα...
 
Έχω κάνει τη μεταφορά επιτυχώς στον C64. Αν θυμάμαι καλά είχα χρησιμοποιήσει το tap2wav αλλά μάλλον το βασικό δεν είναι εκεί.

Θα συνιστούσα να μην πειράξεις καθόλου τα μπάσα και τα πρίμα, η κασσέτα πρέπει να γραφτεί όσο το δυνατόν πιο απλά ΑΛΛΑ.... το clue της υπόθεσης είναι να γραφτεί δυνατά. Δηλαδή..... εγώ έκανα την εγγραφή σε κασσετόφωνο παλιού στερεοφωνικού που είχε ρυθμιστές έντασης εγγραφής για το right και left κανάλι (με βελόνες που δείχνουν την ένταση).

Η ένταση εγγραφής πρέπει να είναι κοντά στο κόκκινο, λίγο πέρα από τη μέση δηλαδή (η βελόνα να "παίζει" μεταξύ κόκκινης και πράσινης περιοχής έντασης). Να χρησιμοποιήσεις normal κασσέτα και όχι χρωμίου ή μετάλλου.

Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι η κεφαλή εγγραφής του κασσετοφώνου που θα γράψεις την κασσέτα, δεν θα είναι απόλυτα ίδια ευθυγραμμισμένη με την κεφαλή του (άθλιου) κασσετοφώνου του C64 και μια που δεν μπορείς να ακούσεις κιόλας το φόρτωμα, θα πρέπει να πειραματιστείς λίγο με τη βίδα ρύθμισης της κεφαλής του και την καινούρια σου γραμμένη κασσέτα. Θα γυρίζεις κάθε φορά τη βίδα κατά το 1/4 του κύκλου και θα δοκιμάζεις να φορτώσεις μέχρι να βρείς το σωστό σημείο που η κασσέτα θα φορτώνει. Μόλις βρείς περίπου που φορτώνει το παιχνίδι καλό είναι γυρίζοντας την βίδα κάθε φορά κατά το 1/8 του κύκλου, να βρείς το πάνω και κάτω όριο που η κασσέτα φορτώνει.

Αφού τα βρείς, θα ρυθμίσεις τη βίδα στο μέσο αυτών. Εϊναι λίγο κουραστικό αλλά θα έχεις με αυτό τον τρόπο την απόλυτα σωστή ρύθμιση.

Μόλις βρείς αυτό το σημείο, κάθε κασσέτα που θα γράφεις από το ίδιο κασσετόφωνο θα φορτώνει αμέσως. Αν αλλάξεις το κασσετόφωνο εγγραφής με κάποιο άλλο θα πρέπει ίσως να επαναλάβεις τη διαδικασία. Ελπίζω να βοήθησα.

Επίσης για όσους έγραψαν παραπάνω για μονοφωνικά καλώδια κλπ... δεν παίζει κανένα ρόλο αν το καλώδιο εγγραφής σου είναι stereo ή mono, το wav που προκύπτει από τη μετατροπή του TAP με το TAP2WAV είναι ήδη μονοφωνικό οπότε δεν υπάρχει θέμα, γράφεται ακριβώς το ίδιο και στα δύο κανάλια (right left) και δεν είναι απαραίτητο να τροφοδοτίσεις μόνο το ένα.

Απλά πρόσεξε το κασσετόφωνο εγγραφής να μην έχει τίποτε διακόπτες (Dolby NR, Stereo, Crome, Metal ή κάτι άλλο) που περνάνε το σήμα από κατάλληλα φίλτρα που τον αλλάζουν. Εσύ θές να γραφτεί όσο το δυνατό πιο απλά οπότε όλα αυτά αν υπάρχουν να είναι στο off.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές, γενικά η εγγραφή μιας σωστής κασέττας πρέπει να είναι απο τα ζώρικα σπόρ των υπολογιστών αυτών. Τωρα κανω δοκιμές με κασετοφονακι και μεχρι στιγμης κατάφερα να φορτώσω σε Spectrum μόνο πολύυυυ μικρά προγραμματάκια (π.χ. το Tron). Πρός gtsamour: Πάντως περίμενα ο spectrum + να είναι περισσότερο συνεργάσιμος αλλα το περίεργο είναι οτι απο pc σε spectrum είχα 90% επιτυχία ρυθμίζοντας το equaliser στο 0 κάτω απο 1khz και το 1khz ελαφρώς δυνατότερο και ακόμα πιο παράδοξο ειναι οτι αυτο λειτουργεί ΜΟΝΟ με το eq της κάρτας ηχου μου και οχι με του Winamp η του Goldwave !!!!

Anyway, θα συνεχίσω τις δοκιμές και μόλις βρώ μια σωστή φόρμουλα θα τη δημοσιεύσω
 
Βασικά ο Spectrum χρειάζεται υψηλή ένταση για να φορτώσει καλά. Δοκίμασε winamp με το equalizer ενεργοποιημένο και το preamp στο τέρμα (+12db). Επίσης αν θυμάμαι καλά το να σηκώσεις το 170hz στο equalizer έκανε μεγάλη διαφορά στην ευκολία φορτώματος αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ήταν το 170 ή κάποιο άλλο. Πειραματίσου.
 
Φίλε μου αυτό κάνω εδω και δύο μέρες αδιάκοπα !! Αφού να φανταστείς οτι περπατάω εξω στο δρόμο και φαντάζομαι οτι ακούω τον τσιριχτό ήχο που κάνει το πρόγραμμα σε wave !!! Σε ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές σου, θα δοκιμάσω οτι περναει απο το χέρι μου!! :thumbup:
 
Περίεργο πάντως που έχεις πρόβλημα γιατί το pc είναι η καλύτερη πηγή για φόρτωμα. Το καλώδιο είσαι σίγουρος ότι είναι καλό?
 
Εχω δοκιμάσει με 3-4 καλώδια δλδ το αυθεντικό του Spectrum και οοοοτι αλλο βρηκα στο δωματιο μου. Τωρ φορτώνω tapes απο δημοσιογραφικο κασεττοφονο αλλά σχεδόν πάντα έχω το Μνμ tape loading error.

Ειναι οντως τοσο πολυ ιδιοτροπα τα μηχανηματα αυτα και δεν αναγνωριζουν τον ηχο ????
 
Πίσω
Μπλουζα