Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό στο Θέατρο Κνωσσός [10 έως 16 Μαρτίου 2011]

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
276
Μόλις διάβασα την είδηση σήμερα ... πραγματικά πέταξα από τη χαρά μου !!! Στο θέατρο "Κνωσσός" από τις 10 Μαρτίου μέχρι τις 16 Μαρτίου θα λάβει χώρα αφιέρωμα στον πολύ αγαπημένο μου σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό !!!

Όσον αφορά εμένα .... του χρωστάω την "κινηματογραφική μου αφύπνιση" σε πολύ - πολύ μικρή ηλικία, εκεί στις αρχές των 80ς !!! Μού κίνησε το ενδιαφέρον να ανακαλύψω περισσότερο τον [τότε] "σύγχρονο" ελληνικό κινηματογράφο, μιας και το τόοοτε παιδικό μου μυαλό φανταζόταν ότι αυτός "είπε την τελευταία του λέξη" με τις ασπρόμαυρες ταινίες των 60ς της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ που βλέπαμε στην τηλεόραση όποτε έπαιζε "Ελληνική Ταινία" !!! Όμως ... με τις δύο καταπληκτικές ταινίες του εκεί στα 80ς, το Μάθε παιδί μου γράμματα και το Τι έχουν να δουν τα μάτια μου, με έκανε να καταλάβω ότι .... "υπάρχει ελληνικό σινεμά και μετά τη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ" !!!!

Ακόμη θυμάμαι περί το 1981, λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό, να κάθομαι με τη μητέρα μου στο σινεμά της γειτονιάς μου στο πίσω- πίσω κάθισμα, προκειμένου να δούμε το "Μάθε παιδί μου γράμματα", δίπλα στην πόρτα και τη μητέρα μου να μού λέει : "Αν γίνει σεισμός να τρέξουμε γρήγορα στην πόρτα" !!! Στο σινεμά ήμασταν, θυμάμαι, μόλις 4 - 5 άτομα .... Όμως, παρόλο που το "Μάθε παιδί μου γράμματα" ήδη έχει γνωρίσει μεγάλη αναγνώριση και θεωρείται, από πολλούς, μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου, προσωπικά θεωρώ το "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου" ακόμη καλύτερη ταινία !!! Πάντως, και στις δύο ταινίες είχα ρίξει πολύ γέλιο, καθόσον το χιούμορ τους είναι ... υψηλού επειπέδου [αν και πίσω από αυτό "υποκρύπτεται" η τραγικότητα .... ] ....

Έτσι, αποφάσισα να είμαι στο Θέατρο Κνωσσός τη Δευτέρα 14/3, όταν θα προβληθεί το "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου" [το οποίο .... έχω να πολύυυυ καιρό να το δω, από το 1985] και, πιθανότατα, και την Τρίτη 15/3 όταν θα προβληθεί το "Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι" με τον πολυ - αγαπημένο μας Θανάση Βέγγο !!!

Και για το τέλος .... Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές από την ταινία "Τι έχουν να δουν τα μάτια μου", την οποία θυμάμαι μέχρι σήμερα [και ... με χαρά θα ξαναδώ τη Δευτέρα] :

Η ταινία δείχνει τη ζωή μιας παρεούλας μαθητών ενός χωριού, οι οποίοι μεγαλώνουν και .... καθένας ακολουθεί το δρόμο του !!! Ένας εξ αυτών γίνεται δικηγόρος [και μετέπειτα βουλευτής]. Σε μια σκηνή τον βλέπουμε να υπερασπίζεται έναν κατηγορούμενο, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της εξύβρισης, επειδή αποκάλεσε κάποιον άλλον "πού&&&%%η" !!! Η αγόρευσή του στο ακροατήριο είχε ως εξής :

"Κύριε πρόεδρε, αυτή η λέξη δεν είναι βρισιά !!! Όλοι οι Ελληνες τη χρησιμοποιούν, και μάλιστα για να επαινούν τον συνάνθρωπό τους !!! Να, για παράδειγμα, όταν η Εθνική ποδοσφαίρου έπαιζε εκτός έδρας με την Εθνική Δανίας [σ.σ. : εκείνο το περίφημο Δανία - Ελλάς 0 -1 στην Κοπεγχάγη στις αρχές των 80ς] : έκανε ένα σουτ ο ποδοσφαιριστής της Δανίας Σίμονσεν και ... το γκολ εθεωρείτο σίγουρο !!! Όμως, ο τερματοφύλακάς μας ο Σαργκάνης με μια καταπληκτική απόκρουση κράτησε ανέπαφη την εστία μας !!! Και τότε όλη η Ελλάς, που έβλεπε το ματς στην τηλεόραση, ανεφώνησε : "Βρε τον πού......η τον Σαργκάνη" !!!!!!!!!!!!! :D :D:D:D:D
 
Πίσω
Μπλουζα