Αόρατη Απειλή - Edge of Darkness (1985)

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Δυσκολο να το καταταξεις σε καποια συγκεκριμενη κατηγορια. Ειναι μια πολιτικη-κατασκοπικη-scifi σειρα του BBC2 που προβληθηκε σε 6 επεισοδια το 1985.

Αποτελεσε μια πραγματικη γροθια στο στομαχι (περα απο το εξαιρετο σεναριο) τοσο για τις ασυνηθιστες σκηνες που περιειχε οσο και για την κριτικη στη Θατσερικη Αγγλια και το ΝΑΤΟ σε μια περιοδο που η Σιδηρα Κυρια ηταν ακομα πανισχυρη. Μαλιστα ακομα και σημερα συνεχιζει να σοκαρει με το ωμο ρεαλισμο του και δινει ενα στιγμα της εποχης του τελευταιου κομματιου του Ψυχρου Πολεμου.

Το σεναριο περιστρεφεται γυρω απο τη προσπαθεια ενος αστυνομικου να εξυχνιασει το ποιος και γιατι σκοτωσε, μπροστα στα ματια του, την κορη του. Οι προεκτασεις ειναι τεραστιες (οικολογοι "τρομοκρατες", πλουτωνιο, βρωμικα ψυχροπολεμικα παιχνιδια κτλ) και δεν θελω να αναφερθω περαιτερω ωστε να μην δημιουργησω πιθανα spoilers στους δυνητικους θεατες.

Γραμμενο απο τον Roy Kennedy Martin εχει αιχμες εναντιον της Θατσερ, των πυρηνικων, του Αμερικανοτραφους ΝΑΤΟ και περνα οικολογικα μηνυματα και τροφη για κριτικη σκεψη πατωντας και πανω στις θεωριες του Lovelock περι Γαιας και αυτουπερασπισης του πλανητη.

Οι ερμηνεις πραγματικα συναγωνιζονται αυτες θρυλικων κινηματογραφικων ταινιων. Ειναι αψογες μεχρι τον τελευταιο κομπαρσο. Το cast δινει ρεστα (Joanne Whalley, Joe Don Baker, Charles Kay κτλ) με τον θεατρικο, μεχρι τοτε, Bob Peck να δινει σεμιναριο ηθοποιιας. Κριμα που εφυγε νωρις. H παραγωγη ιδιαιτερα δαπανηρη (2 εκατ λιρες) και προσεγμενη.Η μουσικη υπογραφεται απο τον μεγαλο Eric Clapton και κυκλοφορησε και σε LP. Σαρωσε στα βραβεια BAFTA του 1986.

Παντα φροντιζω να κανω μινι παρουσιασεις σειρων που αξιζει να πρακολουθησει καποιος αλλα το συγκεκριμενο αποτελει πραγματικο διαμαντι και δεν ειναι τυχαιο που φιγουραρει στις πρωτες θεσεις των καλυτερων Αγγλικων παραγωγων ολων των εποχων συμφωνα με το British Film Institute.

Wikipedia

BBC

Δυστυχως, οπως τοσα αλλα αξιολογα τηλεοπτικα σηριαλ, θα παρει και αυτο το αχαρο δρομο της χολλυγουντιανης διασκευης. Στο συγκεκριμενο θα εχουμε ταινια του χρονου με πρωταγωνιστη τον Μελ Γκιμπσον. ΕΛΕΟΣ!

Το μουσικο θεμα της σειρας live απο τον Clapton




Μερικα screenshots που τραβηξα

large.image_13476.jpg.522a7d651bf8d66717de5dfd69046cd2.jpg


Φοβερη η σκηνη της δολοφονιας

large.image_13478.jpg.633df58463f600c1e337fee23d71c60b.jpg


large.image_13477.jpg.83e242c13c1cffdaa1b0eb8403858e38.jpg


Δεν εχω παρακολουθησει πιο σοκαριστικο γονικο "θρηνο" σε αλλη ταινια/σειρα

large.image_13479.jpg.f3febfb95a16d68ee2e424f0b7570baa.jpg


Τον θυμαστε?

large.image_13480.jpg.d0161f5a7a65f0ea5b84ec185a511917.jpg


Με τετοιες φατσες, ποιοι μπορει να ειναι?

large.image_13481.jpg.aa22c01992090429da143cf797c51e55.jpg


Knights of God anyone?

large.image_13482.jpg.fe5589fca37113dac89826699f9616ee.jpg


η κορη

large.image_13483.jpg.ade70b3d42837a57191d0d26f3651355.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η καλυτερη μινι σειρα που εχω δει. Στην Ελλαδα προβληθηκε τo 1986 με τιτλο "Αορατη Απειλη" και θυμαμαι που σχολιαζαμε στο Λυκειο την εξελιξη της - μας ειχε συνεπαρει.

Για τη μουσικη του Ερικ δεν εχω να πω τιποτα αλλο εκτος του γνωστου - Θεος !

Να σαι καλα που τη θυμηθηκες Wallyman.
 
Ωραιος Herc! Πανω που νομιζα οτι

τη μανουρα στα ορυχεια
την ειχα δει στον υπνο μου!

Αρα το ειχα παρακολουθησει αποσπασματικα το 86...respect στην κρατικη της εποχης λοιπον
 
Πανο με εκαψες τελειως - καθησα και την ειδα ολη, Κυριακατικα...

Να προσθεσω λιγα ακομα screenshots - κυριως απο τη σκηνη με τους υπολογιστες και να πω παλι οτι εκεινη τη χρονια, μαθητης στο 4ο ΤΕΛ (τμημα πληροφορικης ειχαμε ενα server με UNIX V και 25 terminals) και την επομενη μερα μεταξυ αλλων, μετονομασαμε ολους τους χρηστες σε GAIA και ετρεχαν και δεν εφταναν οι καθηγητες να συνεφερουν το συστημα....

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Το soundtrack της μινι σειρας κυκλοφορησε σε "compact cd single" με 6 tracks.

picture.php



Ενω η ζωντανη ορχηστρικη εκτελεση που postαρε παραπανω ο Πανος ειναι απο το 24 Nights DVD (που αν δεν το εχετε, κακως δεν το εχετε :p )

picture.php



Γενικα ειναι κριμα που δεν την θυμαται σχεδον κανεις - αφενος γιατι μεταδοθηκε χωρις ιδιαιτερη διαφημιση - στην τοτε νυχτερινη ζωνη (11 το βραδυ) και αφετερου γιατι ηδη ειχε αρχισει η "Αμερικανοποιηση" στα Αστυνομικα Θριλερ που αφησε "απεξω" μερικες πολυ καλες Αγγλικες παραγωγες, οπως αυτη.




 
Προχθες βγηκε στην Αμερικη (βγαινει στις 19 Φλεβαρη στην Ελλαδα συμφωνα με το ImDB) η κινηματογραφικη διασκευη του Edge of Darkness με πρωταγωνιστη τον Mel Gibson και σκηνοθετη τον Martin Campbell που ειχε σκηνοθετησει και τη αξεπεραστη τηλεοπτικη σειρα...

Σιγουρα δεν θα μπορεσει να φτασει τα στανταρντς της σειρας ουτε να ακουμπησει την ερμηνεια του συγκλονιστικου Bob Peck αλλα ισως του δωσω μια ευκαιρια.

Δυστυχως δεν περιεχει και τη μουσικαρα του Eric Clapton

Τραιλερ της ταινιας

 
Κοιτα να δεις ηξερα για την ταινια αλλα δεν ηξερα οτι ειναι remake αυτου.

Πιο μπροστα και απο το Χολυγουντ ο startThreader,την εβλεπε απο πιο πριν.

Eμεις ακολουθουμε . :D
 
[edit by paspartoo]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ουδεις φυσικα ετρεφε καποια ελπιδα οτι η διασκευη θα μπορουσε να συγκριθει με την original σειρα. Αν αυτο το εχεις κατα νου, παρακολουθεις την ταινια με ενδιαφερον.

Ο Γκιμπσον δεν τα παει ασχημα, το "κουκου" βλεμμα του τον βοηθα - η παραδοση του σε ταινιες εκδικησης επισης. Σιγουρα ουτε λογος για παραλληλισμο της ερμηνειας του Γκιμπσον με αυτη του Πεκ αλλα τα βγαζει περα αξιοπρεπεστατα (btw συνεχιζω να θεωρω τον θρηνο του Peck ως απλα ανεπαναληπτο - γινομαι κουραστικος,το ξερω) .

Θετικο θεωρω οτι (μαλλον) οι συντελεστες της ταινιας θεωρουν δεδομενο οτι ενα μεγαλο κομματι των θεατων εχει ηδη παρακολουθησει τη σειρα οποτε και εχουν παραληψει καποια κομματια που δεν προχωρουν κινηματογραφικα την ταινια και θα κουραζαν αυτη τη μεριδα κοσμου (πχ συγκριντε το ξεκινημα των δυο εκδοχων) .

Ειμαι κατα των διασκευων αλλα στη περιπτωση αυτη διαλεξαν κατι ποιοτικο και οτι το ανελαβε ο original σκηνοθετης της σειρας (Martin Campbell) δινει επιπλεον kudos.

Θα επανελθω...

Το ειδε κανεις?
 
Μιας και επιασα τις Αγγλικες σειρες σημερα, επεσα και παλι στο παρον thread που αναφερετε στο διαμαντι που λεγεται Edge of Darkness.

Ειναι απο τις σειρες που πρεπει να δει καποιος.

Δειτε το!!!!! :)
 
Έχει πολύ ωραία μουσική από ότι είδα και ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά άντε να το βρεις με υπότιτλους...
 
Μερικά screenshots κάτι μου θυμίζουν. Και αυτή στα To watch :)
 
Πίσω
Μπλουζα