Βιβλία για τις διακοπες

Gordon

RetroN00b
Joined
22 Ιουν 2014
Μηνύματα
2.163
Αντιδράσεις
4.438
Δεν μπόρεσα να βρω σχετικό κεφάλαιο οπότε είπα να το φτιάξω

Θυμάστε τα βιβλία "χαρούμενες διακοπές" (τύπου) που ήταν κάτι σαν γέφυρες ανάμεσα στα σχολικά δύο διαδοχικών χρόνων; Είχαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, ζωγραφικές, εκθεσούλες, ασκήσεις όλων των ειδών και ήταν μια γενικώς ευχάριστη ασχολία όταν δεν έπαιζε μπάνιο, ύπνος ή ποδήλατο.

Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν ακόμα, πάντως με μια ιντερνετική βόλτα βρήκα αρκετά που δεν τα θυμόμουν και μερικά που με γέμισαν αναμνήσεις:
15565.jpg


%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82.jpg


xaroumenes_diakopes.jpg


post-2285-0-16718600-1428927117.jpg


9789601624266-1000-0156698.jpg


Τα δύο τελευταία που είχαν αρέσει πολύ. Τα πρώτα μου φαίνονταν πιο δύσκολα.

Θυμάστε άλλα; Τί εμπειρίες έχετε από αυτά;
 
Εγώ πάλι δεν θυμάμαι αυτά τα βιβλία στα ελληνικά, θυμάμαι όμως τα αγγλικά readers με τα οποία μας φόρτωναν οι καθηγητές των αγγλικών στα φροντιστήρια... Ήταν απλοποιημένες διασκευές γνωστών κλασικών έργων όπως το "Treasure Island" ή "Η Παναγία των Παρισίων" (με αγγλικό τίτλο "The Hunchback of Notre-Dame") ή το Jamaica Inn της Δάφνης Ντυ Μωριέ. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω κανένα (τα έχω ακόμη, δεν τα χάρισα ούτε τα πούλησα, γιατί είναι ένα μέρος της ζωής μου). Αν ψάξω και βρω κανένα, θα ανεβάσω φωτό εξωφύλλου. Πάντως τα διαβάζαμε και κάναμε και τις ασκησούλες που είχε πίσω, γιατί η οικογένεια παραθέριζε σε τουριστικό μέρος και πολλές φορές τα...αγγλικούλια μας είχαν χρειαστεί...
 
1@gordon17sp[/USER]

Βεβαιως κυκλοφορουν και στις μερες μας τετοια βιβλια από τα νήπια έως ΣΤ ταξη του Δημοτικού σχολείου...

με νέο προσαρμοσμένο στις εκπαιδευτικές αλλαγές, περιεχόμενο.

Σχετικό θέμα στο φορουμ στην κατηγορία ''σχολικά βιβλία''



1@LadyNaty[/USER]

σχετικό θέμα με βιβλιαράκια για εκμάθηση ξένων γλωσσων

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjd55TW4a7hAhWIGBQKHVM3BLIQjxx6BAgBEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.retromaniax.gr%2Fvb%2Findex.php%3F%2Ftopic%2F23157-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD%2F&psig=AOvVaw2mihBivz03Iz8IXNk4WWKp&ust=1554203581499845

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόνο χαρούμενες δεν θα μπορούσαν να είναι οι διακοπές , όταν έπρεπε να λύνεις ασκήσεις ! Ευτυχώς αν και η μητέρα μου το αγόρασε για κανα δυο καλοκαίρια , εγώ κατάφερνα να το αποφεύγω. Καλύτερα Λούκυ Λουκ και Αστερίξ...
 
Υπάρχει και χειρότερο @RIO . Όταν έχεις μαμά εκπαιδευτικό και θεωρεί ότι το "Χαρούμενες Διακοπές" είναι εφάμιλλο του Μίκυ Μάους, δηλαδή μόνο για διασκέδαση, γιατί έχει πιο πολλά παιγνίδια παρά ασκήσεις. Συνεπώς δεν έμπαινε στο σπίτι μας!* Αντ' αυτού όλα τα καλοκαίρια του δημοτικού τα περνούσαμε με τον Μάγο και τον Καμπανά. Πίκρα!

ff9ebe5c-8ace-4882-b3d6-f4a1078c2ada.jpg
p38643.jpg


*Περιττό να πω ότι από τότε μου έχει μείνει απωθημένο το να βρώ ένα τουλάχιστον βιβλίο από Χαρούμενες Διακοπές των 80s, το οποίο είναι βέβαιο ότι μόλις πέσει στα χέρια μου θα καθίσω να το λύσω/γράψω/ζωγραφίσω μέχρι τέλους!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Βρε bajar που τον θυμήθηκες τον Μάγο; Τον είχε πάρει και μένα η μαμά μου και μυστηριωδώς είχε εξαφανιστεί πίσω από το ογκώδες, μαονένιο και ακλόνητο σύνθετο. Το ανακαλύψαμε δύο καλοκαίρια μετά όταν έπρεπε να φύγει το παπαγαλί χρώμα του τοίχου και να βάψουμε γκρι μπεζ ( σύμφωνα με τις επιταγές της δεκαετίας του 80), το σαλόνι μας.
Έτσι την γλύτωσα εκείνο το καλοκαίρι, με δόλιο τρόπο.

Αλλά εδώ που τα λέμε πολύ σκληρό πυρηνικό βιβλίο. Μια βδομάδα είχα περάσει μαζί του και ένιωθα ηλίθια. Πάντως τον στόχο του τον πέτυχε. Έκανε το μυαλό μου να πάρει στροφές.
Πως θα το εξαφανίσω.
 
Βρε bajar που τον θυμήθηκες τον Μάγο;

Αλλά εδώ που τα λέμε πολύ σκληρό πυρηνικό βιβλίο. Μια βδομάδα είχα περάσει μαζί του και ένιωθα ηλίθια.
Τα παιδικά τραύματα δύσκολα επουλώνονται κι ακόμη πιο δύσκολα ξεχνιούνται. Το βιβλίο της ορθογραφίας μια χαρά το κατάφερνα και μου άρεσε, ήταν και η κλίση μου. Αλλά η αριθμητική ήταν το χειρότερό μου. Μετά βίας έλυνα τις ασκήσεις κι όχι όλες.
Αν εσύ αισθανόσουν έτσι, φαντάσου πόσο ηλίθια και ταυτόχρονα ταπεινωμένη ένιωθα εγώ όταν άφηνα την άσκηση στην άκρη, γιατί δεν κατάφερνα να τη λύσω, κι ερχόταν σε ανύποπτο χρόνο ο αδερφός μου (περίπου δύο χρόνια μικρότερος) που γεννήθηκε για τα μαθηματικά και μου έλυνε ολόκληρη σελίδα ασκήσεων σε λίγα λεπτά. Ο απόλυτος εξευτελισμός!
 
Δύο χρόνια μικρότερος; Και μενα για τα μαθηματικά μου εϊχαν πάρει για να πάρω θάρρος λέει με τα προβλήματα. Ποιά μαθηματικά δηλαδή, αριθμητική τα λέγαμε στα τότε χρόνια ότι μαθαίναμε στο δημοτικό. Μπορεί να τον λέγανε Μάγο αλλά μάγος δεν ήταν: ούτε ξάνοιξε το μυαλό μου στην αριθμητική όπως λέγανε άλλες μαμάδες για τα βλαστάρια τους, ούτε θάρρος πήρα. Έβλεπα καλοκαιριάτικα τα προβλήματα με τους ντενεκέδες με το λαδι που έπρεπε να μοιράσει ο ελαιοπαραγωγός, και τις ανθοδέσμες με τα τριαντάφυλλα και τις γλαδιόλες του ανθοπώλη και αρρώσταινα. Δεν καταλάβαινα τίποτα. Προτιμούσα να διαβάζω την Ενίντ Μπλάιντον.
 
Αυτά τα θυμάστε;; εγω δεν τα θυμάμαι!
Ήταν "Χαρούμενες Διακοπές" για τις ημέρες των Χριστουγέννων & του Πάσχα.
Επειδή ήταν ίδιου στιλ με τα καλοκαιρινά των 80s, υποθέτω πως τα συγκεκριμένα ίσως κυκλοφόρησαν αρχές 90s...
Στα σχολικά μου χρόνια πάντως, στο δημοτικό των 80s, δεν τα είχαμε αυτα τα 2...

5c512afc-7c7e-4754-8116-8704b2128a7b-1.jpg

20210908_153420.jpg
 
Χαρούμενες διακοπές για παιδιά προσχολικής ηλικίας (ΑΝΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ)

Χαρούμενες διακοπές με αγγλικά (ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ)
η σειρά περιλάμβανε βιβλία με περιεχόμενο ανάλογο με τα χρόνια που εχει κανει το παιδί αγγλικά)

πηγή εικονων
www.politeianet.gr
www.metabook.gr

Ήμουν σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και κάθε χρόνο, στις εκδόσεις του σχολείου, περιλαμβάνονταν φυλλάδια για τις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού που μοιράζονταν για εμπέδωση και επανάληψη της διδακτέας ύλης.
Ωστόδο, μου αρεσαν πολύ τα βιβλία αυτά...

(υπάρχει παλαιότερο θέμα στο φόρουμ https://retromaniax.gr/threads/Βιβλία-διακοπών.7167/)
 

Συνημμένα

  • 1.jpg
    1.jpg
    45,1 KB · Προβολές: 1
  • 2.jpg
    2.jpg
    28,8 KB · Προβολές: 1
  • 3.jpeg
    3.jpeg
    117,9 KB · Προβολές: 1
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα