Βιβλία προσχολικής ηλικίας (Ιχνηλασία)

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.280
Αντιδράσεις
6.143
Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 90 είχαν κυκλοφορήσει βιβλία προσχολικής ηλικίας για να μάθουν τα παιδάκια να γράφουν. Τα βιβλία είχαν σελίδες με εικόνες για χρωμάτισμα και χαραγμένες τις λέξεις (είχαν αυλάκια που βοηθούσαν στο σχηματισμό των γραμμάτων). Η τηλεοπτική διαφήμιση (στο παιδικό κανάλι junior's tv) είχε το ''ινδιανάκι της Ιχνηλασίας'' και έλεγε το τραγουδάκι:

''Tα αυλάκια ακολουθώ

τα χεράκια βοηθώ

να φτιάχνω ζωγραφιές

και γραμματάκια...''

Θυμάστε τα βιβλία αυτά;
 
Ιχνηλασία!!!

Είχα πάρει το τεύχος με τις αγιογραφίες. Για την ακρίβεια, το είχε πάρει ο αδερφός μου που τότε πήγαινε πέμπτη δημοτικού, λόγω της βυζαντινής ιστορίας, αλλά επειδή ήθελα κι εγώ (τα είχα δει και στη διαφήμιση) μου πήρε η μητέρα μου το ίδιο και για μένα.

Εξαιρετική σειρά. Είχε τεύχη για την αλφάβητο, σε ελληνικά και αγγλικά, για τη γεωγραφία της Ελλάδας και για τις βυζαντινές αγιογραφίες. Ενδεχομένως να υπήρχαν και άλλα θεματικά άλμπουμ. Όμως, πολλοί εξέφραζαν την άποψη ότι δεν ήταν και τόσο βοηθητικά από εκπαιδευτικής πλευράς, οπότε το σύστημα της ιχνηλασίας δεν ευδοκίμησε. Η αλήθεια είναι ότι δε σου μάθαινε και τίποτα συγκεκριμένο. Βοηθητική μπορεί να είναι η ιχνηλασία σε παιδιά με κινητικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση, ως εκπαιδευτικό υλικό εκμάθησης της αλφαβήτας.
 
Τη θυμάμαι την Ιχνηλασία, μου είχαν πάρει ένα από τα βιβλία. Ωραίο ήταν να το συμπληρώνεις, αλλά όντως δεν θυμάμαι να προσέφερε και πολλά.
 
Αντιθέτως εγώ δεν είχα πάρει κάποιο από αυτα τα βιβλία της Ιχνηλασίας αφού όταν είχαν κυκλοφορήσει ήμουν ήδη...μεγάλο παιδάκι. Θυμαμαι ότι μου αρεσε η τηλεοπτικη διαφημιση της σειρας ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ και μου αρκουσε να τη βλέπω...

Ουσιαστικά τα βιβλία είχαν σελίδες με εικόνες για χρωμάτισμα και χαραγμένες λέξεις (είχαν αυλάκια που βοηθούσαν στο σχηματισμό των γραμμάτων), βοηθούσαν (και καλά) να μαθει το παιδι να γραφει, μαθαινοντας τη φορά των γραμμάτων, αμυδρά θυμάμαι στη διαφήμιση στην τηλεόραση οι σελίδες των βιβλίων να είναι ''πλαστικοποιημένες'', δεν φαινόταν δηλαδή να είναι χαρτί.

Eτσι ήταν



IMAGE1.jpg

IMAGE2.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα μου θύμισες ότι κι εγώ ήμουν κάπως μεγάλη όταν μου πήραν την Ιχνηλασία, σίγουρα δεν ήταν για την ηλικία μου, αλλά το έκαναν γιατί υπήρχε μία περίοδος που έκανα χάλια γράμματα και αριθμούς επίσης, και πίστευαν ότι έτσι θα βελτιωθώ κάπως. Εγώ βέβαια αρχικά το είδα σαν ζωγραφική, και είχα συμπληρώσει όλες τις εικόνες αφήνοντας τα γράμματα και τους αριθμούς :cool: Αλλά με έκραξε η μητέρα μου και με έβαλε να τα συμπληρώσω μετά.
 
Πίσω
Μπλουζα