Βοήθειαααα! Τι έπαθε ο Spectrumάκος μου;

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
506
Αντιδράσεις
534
Πήγα μετά από χρόνια λοιπόν να ανοίξω τον Spectrum + μου και βρέθηκα μπροστά σε αυτήν την εικόνα:

IMG_20190327_173206.jpg

Δεν αντιδρά ούτε σε πάτημα πλήκτρων και κάνει το ίδιο και μετά από reset.

Σας παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει να μου πεί τι μπορεί να φταίει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Ριχνωντας μια ματια εδω και εδω, θα ελεγα μαλλον προβλημα στην μνημη.

Ειδικα στην δευτερη σελιδα, νομιζω οτι η βλαβη στο ολοκληρωμενο 12 ειναι ακριβως το προβλημα που εχεις εσυ.

Bit-6.jpg


Εδω μπορεις να δεις ποιο ειναι το ic12.
 
Συμφωνα με το sticky μαλλον ειναι καποιο 4116 (RAM). 

Περαστικα :(

Ειχες καιρο να τον χρησιμοποιησεις...

Δεν ξερω αν καποιος ξερει κανα κολπο να βρεις ποιο ειναι
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σας ευχαριστώ όλους παιδιά για τις απαντήσεις σας και για αυτές τις σελίδες για διαγνωστικά που μου ήταν άγνωστες. Για να δούμε τώρα που θα βρούμε ένα τέτοιο τσιπάκι.

Edit:

Είναι το σωστό τσιπάκι αυτό;

https://www.ebay.com/itm/4116-ITT-16K-x-1-DRAM-Dynamic-RAM/123270985551?epid=1023939491&hash=item1cb385f74f:g:ZD4AAMXQMmJRJSh7&frcectupt=true
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγω για ανταλλακτικα για spectrum προτιμω retroleum. Εξαιρετική ποικιλία και ποιότητα.

Εκτος απο σκετο ολοκληρωμένο, εχει και μια πλακέτα που αντικαθιστά ολα τα ολοκληρωμένα της μνήμης.
 
Ευχαριστώ Freaktmp!

Ισως ζητήσω ξανά την βοήθειά σας. Ήδη έχω παραγγείλει πυκνωτές για recapping και μεμβράνη πληκτρολογίου σύγχρονης παραγωγής. Τι άλλο θα μπορούσα να βελτιώσω προς το καλύτερο;
 
Μερικές μέρες αργότερα...

Άλλαξα το τσιπάκι που μου υποδείξατε, καθώς και μερικούς πυκνωτές και μεμβράνη. Ωστόσο, τώρα μου εμφανίζει άλλου είδους πρόβλημα:


Κάποια βοήθεια;
 
Αν θες να μου τον στειλεις να δοκιμασω να τρεξω το διαγνωστικο. Εκτος αν διαθετει καποιο διαγνωστικο καποιος αλλος πιο κοντα σου.
 
Ευχαριστώ freaktmp, αλλά θα είναι φασαρία.
 
Θα του ρίξω άλλη μια ματιά το επόμενο Σ/Κ για τυχον βραχυκυκλώματα ή ξεκολλήματα pads (ξέρω 5 πράγματα αλλά δεν είμαι και ηλεκτρονικός) και θα επικοινωνήσω. Δεν θα χρεαστεί να σου στείλω τροφοδοτικό και καλώδια, έτσι;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τιποτα αλλο δεν χρειαζομαι. Στειλε μου ενα ΠΜ οταν εισαι ετοιμος.
 
Όταν μια από της μνήμες 4116 είναι βραχυκυκλωμένη / καμμένη, το ρεύμα που τραβάει είναι της τάξεως του 1 Αμπέρ περίπου. Αν προσθέσουμε και την ένταση που καταναλώνει και ο spectrum από μόνος του, άλλο ένα (1) αμπέρ περίπου, φτάνουμε στα 2 Αμπέρ. Τέτοιες εντάσεις ζορίζουν κατά πολύ τα transistor TR4 & TR5, με πιθανότητα να καούν. Και όλα αυτά με την αβεβαιότητα για τον αν υπάρχει και άλλη 4116 καμμένη.

Γενικά, η σχέση μεταξύ των 4116 και των transistors tr4 & tr5, είναι μια σχέση αγάπης και μίσους. Ελαττωματικες 4116 μπορούν να βλάψουν τα transistors tr4 & tr5, αλλά και ελαττωματικά transistors μπορούν να βλάψουν λειτουργικές 4116 μνήμες.


Μερικές ερωτήσεις:

  • Έχεις πολυμετρο και αν ναι, μπορείς να κάνεις μερικές μετρήσεις πάνω στην πλακέτα;
  • Πιο issue είναι η πλακέτα;
  • Αν θέσης σε λειτουργία την πλακέτα και ακουμπήσεις το δάχτυλο σου πάνω στις μνήμες 4116, αντιλαμβάνεσαι θερμότητα σε κάποιες από αυτές;
  • Οι μνήμες 4116 είναι πάνω σε sockets. (φαντάζομαι πως όχι).
  • Έχεις κολλητήρι και αν ναι, είσαι εξoικειωμένος με αυτό;
Αν μπεις στην διαδικασία να κάνεις την δοκιμή με την θερμότητα στις 4116, να είσαι ταχύς. Κουμπώνεις ρεύμα, βάζεις δάχτυλο, αφαιρείς την τροφοδοσία. Η διαδικασία αυτή δηλαδή να μην ξεπεράσει τα 15 δευτερόλεπτα, αλλά να μην είναι και μικρότερη των 8 δευτερολεπτων για να προλάβουν οι 4116 να ζεσταθούν αν και εφόσον έχουν πρόβλημα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αγαπητέ Muttley, ευχαριστώ για τις υποδείξεις σου. Ωστόσο, η πλακέτα αυτή εγκαταλείφθηκε, καθώς αγόρασα μια πλακέτα Harlequin 128 την οποία τοποθέτησα στην θέση της. Μπορεί κάποια στιγμή να δοκιμάσω να κάνω μια διάγνωση εφαρμόζοντας αυτά που μου έγραψες.
 
Ελαβα χτες το motherboard και ετρεξα το ενσωματωμένο διαγνωστικο του SMART Card V2. Επεστρεψε οτι δυο ακομα ολοκληρωμενα της μνημης εχουν προβλημα.

P9216513.JPG

Τωρα το motherboard επιστρεφει στον ιδιοκτητη του για να προχωρησει στην επισκευη! Ελπιζω να μην προκύψει κατι αλλο, αλλα και παλι εδω ειμαστε.

Παντως προτεινω ανεπιφυλακτα το SMART Card V2. Ειναι 1000000 καλυτερο απο ολα τα αλλα interfaces της αγορας (για 48k μοντελα). :award:
 
Πίσω
Μπλουζα