Γιάντες

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Omenforever
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Omenforever

RetroMasteR
Αντιδράσεις
1.481
Ένα παιχνίδι των περασμένων γενεών, που μας μάθαιναν οι παππούδες μας. Το παιχνίδι άρχιζε όταν οι δύο αντίπαλοι έπιαναν μαζί, και έσπαζαν, ένα συγκεκριμένο οστό από το στήθος ενός κοτόπουλου. Από εκεί και πέρα, για το υπόλοιπο της μέρας, ο ένας δεν έπρεπε να δεχτεί οποιοδήποτε αντικείμενο από το χέρι του άλλου. Αν δεχόταν οτιδήποτε, τότε ο αντίπαλος αναφωνώντας «Γιάντες» κέρδιζε, και ο χαμένος θα έπρεπε να εκπληρώσει το στοίχημα που είχε προαποφασιστεί. Τέλος, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο ο ένας παίχτης δεχόταν κάτι από τον άλλο, είχε το δικαίωμα(αν το θυμόταν φυσικά) ακριβώς πριν πάρει το αντικείμενο με το χέρι του, να προφέρει τη φράση «Έξω Γιάντες» έτσι ώστε να μη χάσει, και το παιχνίδι να συνεχιστεί κανονικά.

Αναμνήσεις...

Μου το έμαθε ο προπάππος μου και το έπαιζα τακτικά με τον αδερφό μου.

Η πλάκα είναι ότι μάταια προσπαθούσα να ανακαλύψω τη θηλιά του γιάντες και στα λοιπά κρεατικά όπως το χοιρινό ή το κατσικάκι!

Ετοιμολογικά πάντως, προέρχεται από το τούρκικο "γκιαντετμέκ" που σημαίνει θυμάμαι, δεν ξεχνώ. Κάτι ανάλογο έπαιζαν και τα ξαδέρφια μου από την Αγγλία ,μα αυτοί αντάλλαζαν φάπες.

Ακόμα παίζω γιαντες!!!

Θυμάμαι το πρώτο μου τρανσφορμερ ήταν από γιάντες που κέρδισα :D

Μια φορά όταν ήμουν μικρός έπαιζαν οι γονείς μου γιάντες. Ο πατέρας μου έδωσε στη μάνα μου να κρατήσει εμένα (πρέπει να ήμου μωρό) και εκείνη έχασε.

Οmen με πηγες πολυ πισω....Και εγω το επαιζα αυτο το παιχνιδι και μαλιστα οχι ετσι ακριβως αλλα με καποια παραλλαγη του (που δεν θυμαμαι επειδη ημουν πολυ μικρος) παντως το συγκεκριμενο παιχνιδι νομιζω εχει και καποια εθιμοτυπια καθως σε πολλες περιοχες της Ελλαδας το επαιζαν αλλιως.

Kambia είπε:
Ακόμα παίζω γιαντες!!! Θυμάμαι το πρώτο μου τρανσφορμερ ήταν από γιάντες που κέρδισα :D
Αν έχεις δίδυμη αδερφή, την παντρεύομαι....... :) :D

Το παίζαμε κι εμείς στο σπίτι μας μόνο που αντί για "Έξω Γιάντες" εμείς λέγαμε "Το ξέρω".

Πίσω
Μπλουζα