Δεν ήξερα ότι επανακυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980. Αλλά δεν με παραξενεύει, αφού τότε επανακυκλοφόρησε και ο Μικρός Ήρως. Εκείνοι που διαβάζανε το Γκαούρ-Ταρζάν πιτσιρικάδες (όπως εγώ, γεννημένος το 1957) είχαν φτάσει σε ηλικία που θα ξαναγόραζαν αυτά τα περιοδικά για να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια
Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν ανέφερε τη σύντροφο του Ποκοπίκου, τη Χουχού ("Με συγχωρείτε κι όλας"). Κοντοπάχουλη και "αστεία" όπως και ο Ποκοπίκο. Φυσικά και αυτή όπως και ο Ποκοπίκο ήταν ζωγραφισμένοι σύμφωνα με τα χειρότερα στερεότυπα μαύρων / καννίβαλων και η εικόνα τους θα χαρακτηριζόταν σήμερα απόλυτα ρατσιστική, αλλά ανταποκρίνονταν στην ιδέα που επικρατούσε γενικά για την Αφρική τότε. Βλέπε και κωμωδίες ελληνικού κινηματογράφου της εποχής που αναφέρονταν σε Αφρική.
Διάβαζα Γκαούρ - Ταρζάν όποτε έπεφτε στα χέρια μου (η αγορά τέτοιων περιοδικών δεν εγκρινόταν από το μητρικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά τα δανειζόμουν από συμμαθητές). Ήμουν βεβαίως Γκαουρικός. Άλλωστε από Ταρζάν λίγα ήξερα, από το Γκ-Τ σχημάτισα ιδέα (αρνητική) για τον Ταρζάν και μου έκανε εντύπωση όταν αργότερα διάβαζα κόμικς όπου ο Ταρζάν ήταν ο ήρωας. Ήταν την περίοδο γύρω στα 1965 και λίγο μετά ίσως, αλλά τα βιβλιαράκια τα ίδια μπορεί να ήταν πολύ παλιότερα, δεν τα πετούσαμε αλλά τα μαζεύαμε.
Αλλά ακόμη πιο πολύ μου άρεσε ο Υπεράνθρωπος, που δημοσιευόταν στις τελευταίες σελίδες του Γκαούρ - Ταρζάν (πολύ αργότερα, όταν ο Μικρός Ήρως έγινε κανονικό κόμικ για ένα φεγγάρι, είδα ιστορίες του Υπερανθρώπου κι εκεί, αλλά την εποχή που διάβαζα ήταν στο Γκ-Τ). Οι ιστορίες εκτυλίσσονταν στην Αμερική, και ο Υπεράνθρωπος (αντίγραφο του Σούπερμαν από υπερδυνάμεις) ήταν Αμερικανός, παντρεμένος με μια κανονική γυναίκα (Έλσα), αλλά τα παιδιά τους (ο Κεραυνός και η Αστραπή - απλή συνωνυμία με τα άλογα του Τζιμ Άνταμς και της Ντιάνας
) ήταν κι αυτά υπερανθρωπάκια. Υπήρχε και ο Έλληνας της ιστορίας (όχι που θα έλειπε!) που ουσιαστικά ήταν και ο κεντρικός ήρωας. Τον έλεγαν - τι πρωτότυπο - Γκρέκο και δεν είχε μεν υπερδυνάμεις ήταν όμως επιστημονική ιδιοφυΐα και ανακάλυπτε όλο και καινούρια πράγματα που τελικά τον έκαναν κι αυτόν να μπορεί να πετάει και να κάνει κι όλα όσα μπορούσαν από γεννησημιού τους να κάνουν οι άλλοι. Ήταν βεβαίως και γκόμενος (ωραίος σαν Έλλην) και ερωτευμένος με την Αστραπή (και τούμπαλιν). Μια ιστορία μόνο θυμάμαι που πολεμούσαν κάτι γίγαντες φτιαγμένους από πέτρα και όπως πολύ συχνά γινόταν τελικά τους ξελάσπωσε ο Γκρέκο με μια καινούργια του ανακάλυψη. Επίσης θυμάμαι ότι για να ντυθούν με την υπερστολή τους ο Υπερά και το σόι του βγάζανε τα ρούχα τους και τα φορούσαν ανάποδα. Υποθέτω θα το κάνανε με υπερταχύτητα διότι φαντάζεστε σεβασμό που θα είχε ο κόσμος για τους υπερήρωες αν τους έβλεπαν ξεβράκωτους κάθε τόσο...
Πω πω έχω να διαβάσω ιστορία με τον Υπεράνθρωπο καμιά 45αριά χρόνια. Θα τη διασκέδαζα τώρα. Όχι βέβαια με τον τρόπο που τις διασκεδαζα τότε.
Αλλά τα προτιμούσα από τον Γκαούρ διότι και πιο εύκολο και προτιμότερο ήταν να ταυτιστώ με έναν Έλληνα υπερήρωα που μάλιστα είχε επίκτητες υπερδυνάμεις λόγω επιστημονικών γνώσεων παρά με έναν πρωτόγονο που ζούσε στη ζούγκλα με θηρία, φίδια και τέτοια. Εδώ φοβόμουνα αράχνες και κατσαρίδες - καλά, αυτές ακόμη τις φοβάμαι - όχι να τα βάλω με λιοντάρια!