Γνωστός πίνακας με Καπετάνιο που καπνίζει πίπα

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.405
Αντιδράσεις
519
"Ο επιβλητικούς ναυτικός που καπνίζει πίπα με το σκληροτράχηλο βλέμμα να κοιτάζει τον ορίζοντα"

http://www.retromaniax.gr/vb/picture.php?albumid=587&pictureid=11733[/img]"]

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί απο εδώ θα έχουν δει τον πίνακα καθώς ήταν πολύ διαδεδομένος ο καλλιτέχνης που τον ζωγράφισε και υπήρχε σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα μιας και ενα μεγάλο ποσοστό απαρτίζεται κυρίως απο ναυτικούς.

Το θέμα είναι οτι έχω αυτόν τον πίνακά στο σπίτι μου στο νησί που κατάγομαι και δεν ξέρω πιάνου Ζωγράφου είναι άλλα και παραπάνω πληροφορίες.

Πάντως ο δικός μου ειναι ζωγραφισμένος κανονικά σαν το πρωτότυπο σε σχέση με αυτόν που βρήκα στο ίντερνετ οπου όπως φαίνεται είναι σαν κεντημένος.

Ξέρει κάνεις κάποιες πληροφορίες ποιος τον ζωγράφισε;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι πολύ καλά τον πίνακα αυτό. Δε τον είχαμε ποτέ στο σπίτι αλλά πρέπει να τον έβλεπα σε τελειωμένες ταβέρνες και ψησταριές στην επαρχία.

Γενικώς καταθλιπτική εικόνα.

Θυμάμαι να ανάλογες παραστάσεις με ιστιοφόρα μέσα σε κακοκαιρία. Δράμα! ;)
 
Απ' ότι γνωρίζω το συγκεκριμένο αναφέρεται ως "Ο Γέρος με το Τσιμπούκι" και είναι αγνώστου καλλιτέχνη. Υπάρχει όμως όντως σαν πίνακας; Μόνο σαν κορνιζαρισμένο κέντημα τον έχω δει.
 
Jan Olav Forberg :D [edit] dead pic [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και εμείς, δεν τον είχαμε στο σπίτι, αλλά τον έβλεπες αρκετά συχνά σε άλλα σπίτια ή μαγαζιά...
 
Ναι, Αλκη υπαρχει και απο οτι ξερω τον ειχε φερει ο πατερας μου οταν ταξιδευε πολυ νεος.

Λες;;; Ίσως είναι πολύ σπάνιος ποιος ξέρει.... (εκείνη την εποχή οι ναυτικοί βρίσκανε πολύ σπάνια πράγματά στα λιμάνια και στα παζάρια να αγοράσουν)

θα προσπαθήσω να βάλω φωτογραφίες με αυτόν που έχουμε σύντομα.

Kambia είπε:
Jan Olav Forberg :D
sj__mann.jpg
Καμπιουλα μου :bow: :bow: σε ευχαριστω!!!

Θα έσκαγα άμα δεν έβρισκα πιάνου είναι μιας και είναι καραρετρο!!!

:worship:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε παιδιά ο Jan Olav Forberg γεννήθηκε το 1967 αλλά τον πίνακα ή τον ζωγράφισε πολύ πιο μετά ή τον είδε από το κέντημα στο ξεκίνημα του.

Το είχαμε/έχουμε κ εμείς αυτό το κεντητό η γιαγιά μου μου είχε πει ότι της άρεσε επειδή ο παππούς μου ένεκα ότι ήταν ναυτικός της τον θύμιζε.

Χαραγμένο στην μνήμη μου τον έχω αυτόν τον πίνακα.!
 
:p Μόνο που δεν είναι ναυτικός αλλά κυνηγός. Αν δείτε backround είναι στο βουνό. Εγώ τον έχω σε άλλη πόζα με υπογραφή.
 
vp74 έχω την εντύπωσή ότι αυτός της φωτογραφίας με τα δέντρα απο πίσω είναι παραλλαγή του κανονικού. Στο γουγλη που έκανα αναζήτηση τον βρήκα σαν painting "Sailor" άλλα και πάλι δεν φοράνε νιτσεράδα κσι καπέλο οι κυνηγοί εκείνης της εποχής άλλα και η πίπα μου θυμίζει ναυτικό ποίο πολύ έμενα.

Λογικά ο αληθινός είναι αυτός που έχω βάλει σαν κεντητός, δεν ξερω τι να πω..

Παντως εχει μια μαγεια αυτος ο πινακας και κατι επιβλητικο (μαλλον ειναι το βλεμμα του και το οτι θελει να μιλησει και να σου πει τι εχει περασει αυτο το σκληροτραχιλο βλεμμα που κοιτα επιβλητικά και εάν κοιτάξεις το άλλο μισό του ματιού θα παρατηρήσετε ένα πόνο και μια θλίψη στο μάτι του ναυτικού....

Επίσης και εγώ όπως είπε ο statusgr τον συνδυάζω πολύ με τον πάππου μου που και αυτός ήταν ναυτικός, ίσως γιατί εκείνες τις εποχές η κούραση και η σκληράδα του να είσαι ναυτικός είχε...το ίδιο πρόσωπο όπως αυτού του πίνακα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτός είναι ο δικός μου και δεν είναι κέντημα. Οι επόμενοι είναι παραλαγές. Ζωγραφίστηκαν την ίδια εποχή με το κλασικό κοριτσάκι με το απαθές βλέμα, και το μεγαλύτερο σε κορνίζα αγόρι το οποίο διαβάζει ένα βιβλίο με φωτογραφίες. Είναι από λιμάνι, αν θυμάμαι καλά από Ρωσσία όταν τους είχε φέρει ο πατέρας μου. Είναι γύρω στα 50-60 χρόνια πριν. Στις προηγούμενες φωτό φαίνεται το καπελάκι ως παραλλαγή. Αναφέρθηκε ότι υπήρχε και σε ταβέρνες. Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Μπορεί να ήταν πολυάσχολος παππούς και όποτε έπιανε λιμάνι πήγαινε και για κυνήγι. Anyway...

picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Vp74 δεν αντιλέγω σε αυτά που λες απλά την γνώμη μου λέω και προσπαθώ να εξετάσω τις εκδοχές και τις πληροφορίες.

Χμ..Απλα σκεφτομαι οτι εαν ηταν παραλλαγη τοτε θα ειχε πανω κατω το ιδιο θεμα χωρις να ξεφεύγει απο τον καλλιτεχνη που ειχε φτιαξει το πρωτοτυπο, δηλαδη με το ιδιο σκεπτικο θα ελεγα οτι μαλλον ειναι διαφορετικος πινακας αυτος που εχεις και μαλλον αλλου ζωγραφου γιατι εαν δεις τις διαφορες μεταξι τους θα δεις οτι η πιπα σε σχεση με τον δικο σου ειναι σε αντιθετη μερια και επισης ο καπνος στον εναν ειναι λες και εχει φοβερο αερα οπως λιμανιατικο αέρα με και θελει να το δειξει αυτο ο καλλιτεχνης.

Επισης στον δικο σου βλεπω οτι πισω δεν εχει δεντρα αρα δεν ειναι κυνηγος σε δασος αλλα μπορει να ειναι και στρατιωτικος. Ολα αυτα μου δειχνουν εμενα κατα την γνωμη μου πάντα οτι ειναι διαφορετικοι και οι δυο και το στηριζω αυτο στο οτι μπορει εκεινη την εποχη να θελανε να απεικονίσουν τα προσωπα γιατι πολυ απλα ηταν η "ικαλλιτεχνικη εξελιξη" της εποχης εκεινη να θελουν να δειξουν την ανθρωπινη εκφραση για να δωσουν το συναισθημα πιο έντονα οπότε μπορεί να έφτιαχναν πολλούς πίνακές με το ίδιο θέμα και άλλοι καλλιτέχνες

Τέλος νομίζω ότι αυτό το τελευταίο το κατάφεραν να το δώσουν σε αυτούς τους πίνακες και να μας κάνουν να βλέπουμε ο καθένας την δίκη μας προσωπική καλλιτεχνική άποψή και να πλάθουμε εμείς αυτό που θέλουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και εγώ αυτό εννοούσα με το "anyway". Μια το καπελάκι, μια τα σύνεφα, στην άλλη το τουφέκι, στην παράλλη ο καπνός, το κέντημα, ο ζωγράφος που γεννήθηκε πριν ή μετά το κέντημα, ο πίνακας που ζωγραφίστηκε πριν το συγκεκριμένο σκάλισμα της πίπας..η πίπα που μπορεί να είναι της ειρήνης και ο παππούς να είναι στρατιωτικός τελικά...ή λαμόγιο κατάσκοπος που έβγαζε φωτογραφίες για να μας μπερδεύει μετά από 50 χρόνια.

Αυτό εννούσα με το anyway. Πολύ σκέψη για το τίποτα :D :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ρε παιδια, δεν εχω δει ποτε ουτε τον ενα πινακα ουτε τον αλλο.

Αντιθετως εχω δει ενα παρομοιο με ενα γερο-καπετανιο επισης με τσιμπουκι, αλλα ειναι αρκετα διαφορετικος (εχει πιο παχια γενειαδα) και διαφορετικη σταση, με τα χερια στο τιμονι.

Και αυτος που λεω φοριοταν πολυ. Μαλιστα θυμαμαι οτι τον ειχε απεξω απο ενα μαγαζι στον Πειραια, κοντα στο σταθμο του ΗΣΑΠ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμείς είχαμε την κεντημένη εκδοχή, κορνιζαρισμένη σε περίτεχνη κορνίζα (από το μαγαζί του Έδισον Βήχου - του Δάφνι στην ταινία του Λάσκου :) - στην Πατησίων) και σε περίοπτη θέση μέχρι που αντικαταστάθηκε από άλλο σταμπωτό κέντημα τετραπλάσιας έκτασης. Τον είχε κεντήσει η μητέρα μου, στα τέλη της δεκαετίας του '60. Οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σταμπωτή εικόνα δεν προερχόταν από πίνακα του Jan Olav. Ίσως ο τύπος είχε δει τον αρχικό πίνακα κάπου και εμπνεύστηκε από αυτόν, ή ήρθε διακοπές Ελλάδα, είδε τον τσιμπουκαλή γέροντα σ' ένα σωρό μέρη, και τον προσάρμοσε σε κάτι πιο στεριανό.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποιος τον πρωτοζωγράφισε, αλλά σίγουρα δεν υποψιαζόταν ότι έφτιαχνε κάτι που προοριζόταν να γίνει best seller και να αυξήσει κατακόρυφα τα κέρδη των κλωστών Ντε-Μι-Σε και Πεταλούδας.

Από σύμπτωση την εποχή εκείνη διαβάσαμε οικογενειακώς το "Ο γέρος και η θάλασσα" του Hemingway. Οπότε στο μυαλό μου έχω αναπόσπαστα συνδέσει τον γέρο ψαρά της ιστορίας με τον γέρο με το τσιμπούκι.
 
Αυτος που πρωτοειδα εγω σε μπακαλικο κιολας ηταν κατι μεταξυ αυτου
και αυτου.
Κραταγε το τιμονι, το καπελο στο επανω μερος ηταν ασπρο, ειχε κυμα η θαλασσα και κοιταγε εμπρος και λιγο προς τα επανω με λιγο χαμογελο και ισια πιπα..
 
Πίσω
Μπλουζα