Γράψτε την ιστορία (1982 ΕΤ1)

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
275
Τη θυμάστε αυτή τη σειρά από τις αρχές των 80ς ??? Την επιμελούταν και παρουσίαζε ο πολύ - πολύ αγαπημένος μας Νίκος Πιλάβιος !!! Σε αυτήν προβάλλονταν βιντεάκια με ταινίες βουβές, χωρίς λόγια, πάνω στις οποίες οι, μικρής ηλικίας, τηλεθεατές έπρεπε ... να γράψουν την αφήγηση !!! Στην επόμενη εκπομπή το ίδιο ταινιάκι προβαλλόταν ξανά, όμως ... όχι "βουβό" !!! Συνοδευόταν με την αφήγηση, που είχε επιλεγεί ως "η καλύτερη από όσες εστάλησαν στην εκπομπή" !!! Την δε αφήγηση διάβαζε ο ίδιος ο κ. Πιλάβιος με πολύ εκφραστικό τρόπο !!!

Θυμάμαι το πρώτο ταινιάκι που προβλήθηκε : Έδειχνε έναν πιτσιρικά να οδηγεί ένα ποδήλατο και να τον καταδιώκει ένας "κακός άνθρωπος", ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, ήθελε να του αρπάξει ένα χρηματικό ποσό που κρατούσε !!! Μάλιστα, κάποια στιγμή που ο μικρός παράκρισε το ποδήλατο, ο "κακός άνθρωπος" το ψέκασε με ένα σπρέη !!! Παρόλα αυτά, στην επόμενη σκηνή ο μικρός καβάλησε ξανά το ποδήλατο και ... κατάφερε να ξεφύγει από τον "κακό άνθρωπο" [δλδ .... "τζούφιο" το σπρέη !!!! ] !!! Όταν είδα το ταινιάκι, σε εκείνη την ηλικία, μού φάνηκε κάπως δύσκολο στην πλοκή του !!! Δεν μπορούσα να το "κατανοήσω" και,ακόμη περισσότερο, να "γράψω την ιστορία" !!! Έτσι, το ταινιάκι αυτό το απόλαυσα μετά από 2 εκπομπές, όταν και προβλήθηκε με "επένδυση" την καλύτερη από τις αφηγήσεις που είχαν σταλεί !!! Έτσι, κατάλαβα π.χ. ότι σε κάποια σκηνή, που ο μικρός πρωταγωνιστής πάρκαρε το ποδήλατο έξω από ένα ίδρυμα για παιδάκια, το έκανε για να καταθέσει εκεί το χρηματικό ποσό που κρατούσε [και για το οποίο, προφανώς, τον κυνηγούσε ο "κακός άνθρωπος" !!! ] !!!

Πάντως, ο τόοοτε συνομήλικός μου, που η αφήγησή του είχε επιλεγεί για το ταινιάκι, εξήγησε με μια επιστολή, που είχε στείλει στην εκπομπή, ότι έγραψε το ταινιάκι σε βιντεοκασέτα και .... το έβλεπε ξανά και ξανά !!! Και στο σημείο αυτό μπορεί ο αναγνώστης του παρόντος ποστ να ... εξάγει συμπέρασμα σχετικά με το "ποιοι αναδεικνύονταν "νικητές" στο ποιος θα στείλει την καλύτερη αφήγηση" : Μα φυσικά αυτοί που διέθεταν βίντεο στο σπίτι τους, έγραφαν το ταινιάκι σε βιντεοκασέτα και μετά το έβλεπαν ξανά και ξανά μέχρι να το περιγράψουν καλύτερα !!!! Ενώ όσοι δεν διέθεταν βίντεο [μεταξύ των οποίων και ο γράφων, το βίντεο "εισήλθε" στο σπιτικό μου από τα τέλη του 1983 / αρχές του 1984], έπαιρναν χαρτί και μολύβι και .... προσπαθούσαν να καταγράψουν ό,τι προλάβουν την ώρα που προβαλλόταν το ταινιάκι στην εκπομπή [2 φορές βλέπαμε την ταινία, μία στην αρχή και μια στο τέλος της εκπομπής] !!!

Θυμάμαι, επίσης, το μοναδικό ταινιάκι, για το οποίο είχα στείλει αφήγηση στην εκπομπή !!! Επρόκειτο για ένα καρτούν με πρωταγωνιστές 2 παιδάκια, τα οποία έκαναν κοπάνα από το σχολείο [σημειωτέον : τα 2 παιδάκια ήταν τα μόνα "κινούμενα σχέδια", όλα τα υπόλοιπα σχέδια του καρτούν ήταν "στατικά" !!! ] !!! Συγκεκριμένα, έδειχνε τα 2 παιδάκια να ... αφήνουν πίσω τους ένα (ζωγραφισμένο) κτίριο που πάνω απ' την πόρτα του έγραφε "ΣΧΟΛΕΙΟ" !!! Και στη συνέχεια τα παιδάκια κάνουν βόλτα στο δάσος, όπου ζητούν από τα εκεί ζωάκια και έντομα να τους κάνουν παρέα στο παιχνίδι !!! Πρώτα βρίκσουν κάτι μελισσούλες και τούς ζητούν : "Ελάτε να παίξουμε", αλλά οι μέλισσες τους απαντούν : "δεν μπορούμε τώρα, έχουμε δουλειά, έχουμε να κουβαλήσουμε γύρη από λουλούδι σε λουλούδι" !!! Το ίδιο συνέβαινε και με τα άλλα ζωάκια και έντομα που συναντούσαν : Αρνούνταν να τους κάνουν παρέα και να παίξουν μαζί τους, επειδή ήταν αφοσιωμένα στην "απασχόλησή" τους για την οποία ... ετάχθησαν από τη φύση !!! Αποτέλεσμα : Τα παιδάκια ένιωσαν ενοχές που είχαν κάνει κοπάνα από το σχολείο και ... επέστρεψαν σε αυτό !!!

Κι επειδή η παραπάνω ιστορία μού φάνηκε "κατανοητή", πήρα χαρτί και μολύβι και, όσο παιζόταν το ταινιάκι, κατέγραψα ... ό,τι πρόλαβα !!! Και έστειλα στην εκπομπή την "ιστοριούλα" μου αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επιλέχθηκε !!! Το πιθανότερο ήταν ότι επελέγη η ιστορία κάποιου συνομήλικού μου που διέθετε βίντεο !!! Πάντως, ο κ. Πιλάβιος πριν την έναρξη της προβολής της ταινίας έδινε το παράγγελμα : "έτοιμοι .... πάρτε χαρτί και μολύβι και ... γράψτε την ιστορία" !!!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
 
Προβαλλονταν γυρω στο 82 με 83 νομιζω ενω απο την επομενη σεζον, αποτελεσε ενοτητα της Χιλιοποδαρουσας που παρουσιαζε επισης ο Νικος Πιλαβιος! Αγαπημενη παιδικη εκπομπη πραγματικα!
 
Περαιτέρω, ο κ. Πιλάβιος δεν έμεινε μόνο στο να προβάλλει τα "βουβά" ταινιάκια, προκειμένου οι μικροί τηλεθεατές του να γράφουν τις αφηγήσεις τους !!! Το ... προχώρησε ακόμη περισσότερο το "ζήτημα" : Άρχισε να φιλοξενεί σε εκπομπές του ταινιάκια των μικρής ηλικίας θεατών της εκπομπής !!! Καταρχήν, ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο [αρχές 80ς] άρχισαν πολλοί να αποκτούν, μαζί με τις φωτογραφικές μηχανές τους, και βιντεοκάμερες [π.χ. θυμάμαι περί το 1983 τον θείο μου στη βάφτιση του γιου του, δλδ του ξαδέλφου μου, να μάς επιδεικνύει με καμάρι την καινούρια του βιντεοκάμερα, με την οποία επρόκειτο να "απαθανατίσει" το μυστήριο !!! ] !!! Έτσι, κάποιοι που αποκτούσαν αυτό το νέο "ψαρωτικό" μηχάνημα δεν αρκούνταν στο να απαθανατίζουν στιγμές της καθημερινότητάς τους, αλλά και ... να γυρίζουν ταινιάκια !!!

Και πράγματι ... ο κ. Πιλάβιος, έχοντας καταλάβει ότι η βιντεοκάμερα είχε "εισέλθει" σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά, προέτρεπε τους μικρούς θεατές της εκπομπής του να τού στέλνουν τα πρώτα τους ταινιάκια !!! Και ... να σάς πω την αλήθεια, όσα από αυτά τα ταινιάκια θυμάμαι ήταν αξιοπρεπέστατα !!! Θυμάμαι ένα ταινιάκι που είχε γυρίσει ένας μικρούλης με τον μικρότερο αδελφό του, στο οποίο βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να πανηγυρίζει που κέρδισε το λαχείο, το οποίο το αφήνει πάνω στο τραπέζι !!! Όμως, ο μικρός αδελφός του βρίσκει το λαχείο και το σκίζει !!! Σε ένα άλλο ταινιάκι ο τόοοτε συνομήλικός μου γύρισε σκηνές με κάτι πλασματάκια φτιαγμένα από πλαστελίνη, τα οποία παρίσταναν κάτι ανθρώπους των σπηλαίων, στην προϊστορική εποχή, που μάχονταν με μια αρκούδα [μέχρι σήμερα έχω την απορία : πώς τα κατάφερε και το έφτιαξε ???] ??? Ο ίδιος ο μικρός σκηνοθέτης έκανε την αφήγηση στο ταινιάκι, δίνοντας στους "ήρωές του από πλαστελίνη" ονόματα από το "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος" : Ο Μαεστρό, ο Πιερό κλπ κλπ !!! Και, φυσικά, εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια από τον κ. Πιλάβιο !!!

Αλλά το ωραιότερο ταινιάκι το έστειλε ένα παιδί από επαρχιακή πόλη [νομίζω από τα Τρίκαλα] !!! Αυτός είχε γυρίσει σε "ταινιάκι" το διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη "Το Ποδήλατο", το οποίο περιέχεται στο βιβλίο του "Ζητείται Ελπίς" !!! Όσοι έχουν διαβάσει το διήγημα θα θυμούνται, ίσως, την υπόθεσή του : Ένα παιδάκι έχει αποκτήσει ποδήλατο, το οποίο δεν το γνωρίζουν στη γειτονιά !!! Και είναι τόσο χαρούμενος που περιφέρεται με αυτό στους δρόμους της γειτονιάς του και οι κάτοικοί της τον καμαρώνουν !!! Επίσης, ένα κοριτσάκι του χαρίζει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, το οποίο βάζει στο τιμόνι του ποδηλάτου !!! Όμως, κάποια στιγμή που οδηγούσε το ποδήλατο δεν πρόσεξε ένα φορτηγό που ερχόταν κατά πάνω του [θυμάμαι τη φράση του διηγήματος : "το φορτηγό των εννέα τόνων"], το οποίο τον σκότωσε !!! Η τελευταία φράση του εν λόγω διηγήματος περιγράφει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το θάνατο του παιδιού : "και όλος ο κόσμος έγινε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο" !!!! Να σημειώσω, επίσης, ότι το διήγημα αυτό περιεχόταν στις αρχές των 80ς στο Αναγνωστικό της 5ης Δημοτικού. Από εκεί το το μάθαμε [και το λατρέψαμε] !!!

Λοιπόν, το παραπάνω συγκλονιστικό διήγημα το γύρισε ο τόοοοτε συνομήλικός μου με την τόοοοτε βιντεοκάμερά του, "μεταπλάθοντάς" το σε ένα ταινιάκι που, ο ... επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να του δώσω είναι : "αριστουργηματικό" !!! Μού έχει μείνει η σκηνή όπου το κοριτσάκι - προφανώς κάποια συμμαθήτρια του σκηνοθέτη - δίνει δειλά - δειλά στον ποδηλάτη ένα κόκκινο τριαντάφυλλο !!! Όπως, επίσης, και η σκηνή του τραγικού χαμού του μικρού ποδηλάτη : Το ποδήλατο στο δρόμο αναποδογυρισμένο, η ρόδα του να γυρίζει και δίπλα σ' αυτήν το κόκκινο τριαντάφυλλο πεσμένο στο δρόμο !!! Τι να πω ... σκηνοθεσία που θα τη ζήλευε ακόμη και φτασμένος σκηνοθέτης !!! θέλω να πιστεύω ότι ο μικρός έγινε σκηνοθέτης ....

Μετά από αυτό .... ο Πιλάβιος ελάμβανε σωρεία επιστολών που έδιναν "συγχαρητήρια" στον μικρό και πολύ ταλαντούχο σκηνοθέτη !!! Και σε κάθε εκπομπή διάβαζε κάμποσα από αυτά τα γράμματα !!! Κι όμως .... ο μικρός σκηνοθέτης είχε διαπράξει ένα σοβαρό σφάλμα !!! Ποιο ??? Μα .... το να μην αναφέρει καθόλου, ούτε με "διευκρινιστική επιστολή", ότι το ταινιάκι του είναι βασισμένο στο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη !!! ΄Ετσι, σε κάποια εκπομπή του "Γράψε την ιστορία" ο κ. Πιλάβιος διάβασε μιαν επιστολή η οποία, αφού έδινε πολλά συγχαρητήρια στον μικρό σκηνοθέτη, συνέχιζε ως εξής : "πριν λίγες μέρες στο σχολείο ο δάσκαλος μάς έβαλε την ώρα του μαθήματος και διαβάσαμε από το Ανθολόγιο ένα διήγημα, του οποίου η ιστορία ήταν αυτή που ο σκηνοθέτης έκανε ταινία" !!! Θέλω να πιστεύω ότι από εκείνο το περιστατικό ο μικρός σκηνοθέτης κατάλαβε ότι, όταν δημιουργούμε πάνω στο έργο κάποιου άλλου, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε πάνω σε ποιο έργο έχουμε βασισθεί για τη δική μας δημιουργία ......

Σε κάποια άλλη εκπομπή ο κ. Πιλάβιος είχε καλέσε δύο παιδάκια [ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αδελφάκια], τα οποία είχαν παίξει ζωντανά πιάνο, και τα δύο μαζί [δλδ με τέσσερα χέρια !!! ] !!! Μάλιστα, είχαν παίξει και τραγουδήσει ένα δικό τους τραγούδι, το οποίο, αν θυμάμαι καλά, έλεγε για το χειμώνα που φεύγει και έρχεται η Άνοιξη !!! Τα παιδάκια ήταν καταπληκτικά, χαιρόσουνα να τα βλέπεις !!!

Όμως ... κάποια στιγμή το "Γράψε την ιστορία" άρχισε να "κάνει κοιλιά" .... Οι εκπομπές του άρχισαν να γίνονται "μια απ' τα ίδια" και το ενδιαφέρον τους να μειώνεται !!! Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές ήταν ολοφάνερο το γεγονός ότι ο κ. Πιλάβιος δεν είχε πώς να γεμίσει τη μισή ώρα της εκπομπής του !!! Έτσι, αναλωνόταν στο να παίζει ... για μία ακόμη φορά το "βουβό ταινιάκι", στο να παίζει ξανά και ξανά ταινιάκια μικρών σκηνοθετών που είχαν ήδη παιχθεί σε προηγούμενες εκπομπές κλπ !!!

Κι αφού ο κ. Πιλάβιος κατάλαβε ότι το "Γράψε την ιστορία" είχε ήδη .... γράψει την ιστορία του, αποφάσισε το εξής : να το εντάξει στο πλαίσιο μιας εκπομπής με ευρύτερη θεματολογία, η οποία θα περιείχε όχι μόνο το "βουβό ταινιάκι" για να γράψουν οι μικροί τηλεθεατές την αφήγησή του αλλά και πολλά άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά !!! Κάτι σαν ... τηλεοπτικό περιοδικό για παιδιά ένα πράμα [η έκφραση "τηλεοπτικό μαγκαζίνο" δεν είχε ακόμη "φορεθεί" !!! ] !!! Και - όπως πολύ σωστά έγραψε κι ο προλαλήσας thanos75, άρχισε, πλέον, η ιστορία της - μυθικής για εμάς τους τόοτε μικρούληδες - Χιλιοποδαρούσας !!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aν το θυμάμαι λέει... :)

με χαρά μου πριν κάνα 2 χρόνια ξαναείδα 2 από τις ιστορίες του "Γράψε την Ιστορία" στο blog του παραμυθά.

Η μια είχε να κάνει με την απαγωγή ενός μωρού από εξωγηίνους (αυτή με τρόμαξε πολύ μικρό όταν την είχα δει και πρέπει να ήταν γύρω στα '83)

και η άλλη όπου έπαιζε ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης είχε να κάνει με ένα μάγο και μια χορεύτρια.
 
Γράψτε την ιστορία (1982 ΕΤ1)

Μετα το τελος της εκπομπης "Παραμυθας" και πριν ξεκινησει η "Χιλιοποδαρουσα",για ενα χρονο (Σεπτεμβριος 1982 - Σεπτεμβριος 1983), ο κ.Νικος Πιλαβιος εκανε μια εκπομπη με τιτλο "Γραψτε την ιστορια".

Σ αυτη την εκπομπη γυριζονταν μικρες βουβες ταινιες, μονο με μουσικη και ο κ.Πιλαβιος προετρεπε τα παιδια λεγοντας τα εξης λογια:"Ετοιμοι … παρτε χαρτι και μολυβι και … γραψτε την ιστορια” να γραψουν μια ιστορια που να ταιριαζει με την εικονα και να την ταχυδρομησουν. Την καλυτερη ιστορια, τη διαβαζε ο ιδιος σε επομενη εκπομπη και την ακουγαν τα παιδια βλεποντας παλι το βουβο βιντεο που πλεον αποκτουσε φωνη.

Αυτο βεβαια δεν ηταν και τοσο ευκολο αν σκεφτουμε οτι εκεινη την εποχη λιγοι διεθεταν μεσα εγγραφης και αναπαραγωγης βιντεο και συνηθως τα παιδια που καλουνταν να γραψουν την ιστορια ειχαν την ευκαιρια να δουν το βιντεο μονο 2 φορες κατα τη διαρκεια της εκπομπης.

πηγη

πηγη

Δυο βιντεο που προβληθηκαν στην εκπομπη

https://player.vimeo.com/video/29736441

Αργοτερα, η εκπομπη αυτη ενσωματωθηκε ως στηλη στην εκπομπη "Χιλιοποδαρουσα".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
βρηκα κι αλλα στοιχεια ψαχνοντας τα τηλεοπτικα προγραμματα:

ημερα προβολης :Σαββατο

συνολο επεισοδιων: 26 , διαρκεια : 30λεπτα πηγη

Clipbo.jpg

το τελευταιο επεισοδιο πρεπει να προβληθηκε το Σαββατο 1/10/1983

Clipboard.jpg

251282.JPG

Clipboar.jpg

Clipboa.jpg
 
μολις τωρα ανακαλυψα οτι υπηρχε ηδη θεμα εδω

χωρις tags ομως η αναζητηση δεν εβγαζε τιποτα
 
Γι αυτό έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να σας λέμε όταν ανοίγετε θέματα να βάζετε και κανα 2 tags :)
 
Εγώ θυμάμαι χαρακτηριστικά 2 επεισόδια (τα οποία νομίζω είχαν ανέβει κάποια στιγμή στο Blog του Παραμυθά) το ένα ήταν Η ΑΠΑΓΩΓΗ (με κάτι εξωγηινους και ένα μωρό) και το άλλο νομίζω λεγόταν ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (με ενα ντετέκτιβ και μια χορευτρια)
 
Πίσω
Μπλουζα