Γρανίτα από λεμόνι - Lemon Popsicle (1978)

imperium

RetroAdept
Joined
11 Σεπ 2010
Μηνύματα
846
Αντιδράσεις
128
Κύριο θέμα της ταινίας είναι 3 έφηβοι, ο Μπένζι, ο Μπόμπυ και o Χιούη, οι οποίοι ζούν στο Τελ Αβίβ στα μέσα της δεκαετίας των 50’ς. Τότε που οι νεαροί έκλεβαν το αυτοκίνητο του μπαμπά για να πάνε την κοπέλα τους στο θερινό σινεμά…Τότε που η μουσική ήταν το Α και το Ω στην ζωή των νέων και όχι μόνο…Μία ταινία που είναι εννοείτε κλασική και χαρακτηρίζεται κωμωδία, αλλά είναι γεμάτη από στοιχεία ακραίου ρομαντισμού.

 


Παίζουν: Ζάκι Νου, Τζόναθαν Σάγκαλ, Γιαφτάχ Κατζούρ

Σκηνοθέτης: Μπόαζ Ντέβινσον

στο συνολο εγιναν 9 ταινιες

Προβολή συνημμένου 35500Προβολή συνημμένου 35501Προβολή συνημμένου 35502
 
Απίστευτη επιτυχία. Στην Ελλαδα, το πρώτο μέρος ήταν νούμερο 1 σε εισπράξεις αφήνοντας πίσω της μεγάλες επιτυχίες όπως το Grease και το Saturday night fever. Βέβαια με τα χρόνια άρχισε η πτώση, έτσι μέχρι το νούμερο 5 προβλήθηκε στις αίθουσες. Στο εξωτερικό έφτασε μέχρι υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας (Ισραήλ). Μάλιστα γυρίστηκε και το Αμερικάνικο remake , με τίτλο "Η τελευταία Αμερικάνα παρθένα" Βέβαια η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κακογυρισμένη ταινία, απλά είχε όλο αυτό το νοσταλγικό αέρα που την έκανε ιδιαίτερη. Φυσικά αν δεν είχε προηγηθεί το 1973 το αριστούργημα American graffitti που έκανε μόδα την νοσταλγία των 50ς -60ς δεν θα είχε βγει η γρανίτα και όλα τα συναφή. Ειρωνεία : Η πρώτη ταινία είχε προβληθεί ως ακατάλληλη . Η πρώτη της προβολή ήταν στον ΑΝΤ1 Κυριακή μεσημέρι. Πάντως αν και επιτυχία, ξεχάστηκε γρήγορα -δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε dvd, ενώ δεν έφερε ιδιαίτερη τύχη, ούτε στους ηθοποιούς ούτε στους παραγωγούς. Οι τελευταίοι ήταν ο Menahem Golan και ο Yoran Globus που -κυρίως - από την επιτυχία των Γρανιτών έκαναν μεγάλη την εταιρεία τους την Cannon film, που όμως στραπατσαρίστηκαν στην Αμερική και κήρυξαν πτώχευση το 89-90
 
..μονο σαν ταινια επιστημονικης φαντασιας μπορει να χαρακτηριστει,καθως στη δεκαετια του '50 για τους νεους στο Τελ Αβιβ η αμερικανιες και η μουσικη δεν ηταν ουτε καν το ωμεγα,καθως ειχαν αλλες ζωτικες προτεραιοτητες.Εχοντας εδραιωθει γεωπολιτικα το Ισραηλ,κερδιζοντας οποιον πολεμο συμετειχε,(στην δεκαετια του 70 πλεον)εχτιζαν και αυτοι το δικο τους "ανηκωμεν εις την δυσιν"με πιο πιστευτο ,ειναι αληθεια,τροπο..

Σα να βγει ταινια για την μπλουζ σκηνη των Γρεβενων ,την περιοδο του μεσοπολεμου..(ειμαι υπερβολικος,το ξερω)
 
Την ειχα πετυχει καποιο ΣΚ στον Αντ1 αλλα με ειχε ξενισει για διαφορους λογους και δεν μου προκαλεσε το ενδιαφερον. Μου φαινοταν οτι δεν ηταν αμερικανικη (αν δεν κανω λαθος ηταν μεταγλωττισμενη στα Αγγλικα) ενω εκανε μπαμ οτι ηταν πολυ παλια. Επισης ειχα αρχισει να βαριεμαι τα teen movies που γεμιζαν τις κενες ωρες των ΣΚ στους ιδιωτικους σταθμους.

Παντως δεν εχω ακουσει για αλλη ταινια Ισραηλινης παραγωγης που να γινεται τοσο γνωστη εδω.

(το σχολιο του don dokken ειναι ολα τα λεφτα :D )
 
H πρώτη ταινία ήταν συμπαθητική, μετά άρχισε η πτώση. Επίσης, αν θυμάμαι καλά είχε αρκετά πικρό φινάλε. Πάντως, για μεσημέρια σαββατοκύριακου δεν ήταν... ;)
 
Στο youtube έχουν ανέβει οι 7 ταινίες, ολόκληρες και με Ελληνικούς υπότιτλους . super
 
Το μόνο που άξιζε από την ταινία ήταν τα τραγούδια. Ένα μπουκέτο από πολύ ωραία της εποχής του 50
 
Πίσω
Μπλουζα