Δίσκοι πάνω σε παλιές ακτινογραφίες...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Uskoke
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Uskoke

RetroAdept
Αντιδράσεις
6.842
Στην Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '50:Αντιγράφαν παράνομα δίσκους δυτικής μουσικής, με κανονική μηχανή κοπής δίσκων, και επειδή δεν είχαν άλλη πρώτη ύλη, χρησιμοποιούσαν παλιές ακτινογραφίες από το νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης! Τον μηχανικό που τα έκανε αυτά, τον είχαν συλλάβει και καταδικάσει τρεις φορές σε 3 χρόνια φυλακή, για ευνόητους λόγους. Εδώ είναι και το αρθρο, στον Spiegel, δυστυχώς μόνο στα γερμανικά:

http://einestages.spiegel.de/static/topicalbumbackground/23303/knochen_die_rocken.html

Ωραίο εύρημα!

Υ.Γ. Να πάρει θέση ο σύντροφος Don! :rofl:

Πράγματι, ο Σπήγκελ έχει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, χαλάλι οι ώρες που πέρασα στο "δωματιάκι των βασανιστηρίων" (έτσι ονόμασε η αδερφή μου το δωματιάκι που μας έκανε η νονά μου μαθήματα γερμανικών). Το αστείο είναι ότι όταν ήμουν παιδί, μου έλεγε "Auf deutsch, bitte" και τώρα της μιλάω γερμανικά και μου απαντάει ελλήνικα (ξέρει τέλεια ελληνικά, οπωσδήποτε καλύτερα από τα γερμανικά μου). Ορίστε τώρα ένας σοβιετικός κόφτης τυριού, πάνω σε μια σοβιετική πετσέτα, την οποία χρησιμοποιώ για την παραλία.cheese cutter.jpg

Επίσης, εδώ ένα χιτώνιο κυλίνδρου από μια δίχρονη ντήζελ μηχανή, 15,000 ίππους ή 11 μεγαβάτ, που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στον σταθμό των λινοπεραμάτων, κοντά στο Ηράκλειο. Βλέπει κανείς ξεκάθαρα τις θυρίδες στο κάτω μέρος. Αυτές οι μηχανές δουλεύουν έπι 6 μήνες συνέχεια (δηλ.μέρα-νύχτα), και εννοείται ότι..δεν πάνε για ρεκτιφιέ, γι'αυτό αλλάζουν μόνο το χιτώνιο! Το πιστόνι που χωράει εκεί μέσα, έχει περίπου το μέγεθος ενός σκαμπώ. Οι μηχανές αυτές είναι πολωνικές (δηλ. του ανατολικού μπλόκ-1989-πριν την κατάρρευση του κομμουνισμού), ξεκινάνε με ντίζελ, και μόλις ζεσταθούν, καίνε μαζούτ, 11 τόννους την ώρα. Αυτό το χιτώνιο βρίσκεται στα ΤΕΙ Ηρακλείου, απ'όπου και η φωτογραφία.xitonioc.jpg

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ενα φιλαρακο μου Βουλγαρο τον ειχαν 3 μερες μεσα,σε ηλικια 14 χρονων γιατι ειχε στην κατοχη του μια κασσετα ...Beasty Boys..(Λουτσα μενει,DJ ειναι,θελετε και τηλεφωνο ,να ρωτησετε κε Θωμα?)το τραγικο ηταν οτι τον εδωσε συνομηλικος του!Τις ρετρο-εποχες που οπως ελεγε ο μεγαλος Χαρρυ "Με μια κολυνος βγαζς(βγαζεις)γκομενα.."Στην Γιουγκοσλαυια(παλαι ποτε..)τα πραγματα ευτυχως δεν ηταν καθολου ετσι,για αυτο και η μουσικη σκηνη ηταν αξιολογη και ακμαια.Στη Ρουμανια δεν ειχαν τετοια θεματα,γιατι ο μπαρμπα-νικουλαε ειχε φροντισει να μην ξερει ουδεις αμπαουτ ..Beasty Boys και τετοιες αηδιες.Στην (παλαι ποτε)τσεχοσλοβακια οι Plastic people εγιναν ειδηση και μονο με την..ιδρυση τους.

Σπιρτουλης mode on

Με δεδομενο οτι οι πλακες απο τις παλιες ακτινογραφριες ειναι ευαισθητες στην ακτινοβολια ,ηταν ενδυναμει δισκοι πικαπ με δυνατοτητες ~labelflash/lightscribe ???

Σπιρτουλης mode off

παντως ετσι οπως ειδα την ακτινογραφια του κεφαλιου που την κανανε δισκο μου φαινεται καλη ιδεα για μπλακ μεταλ αλμπουμ πως και δεν το σκεφτηκε κανεις

Nemo είπε:
Σπιρτουλης mode on
Με δεδομενο οτι οι πλακες απο τις παλιες ακτινογραφριες ειναι ευαισθητες στην ακτινοβολια ,ηταν ενδυναμει δισκοι πικαπ με δυνατοτητες ~labelflash/lightscribe ???

Σπιρτουλης mode off
Όχι, οι ακτινογραφίες είναι πάνω σε κανονικό φιλμ, το οποίο άπαξ και στερεωθεί, παύει να είναι ευαίσθητο. (Δηλ.εμφάνιση-σταμάτημα-στερέωση)ή fix στα αγγλικά.

@Θάνος:πολύ καλή ιδέα για picture disc, αλλά σε κανονικό βινύλιο και όχι σε πλάκες ακτινογραφίας!

εγω το περιορισα στα μουσικα δρωμενα. :) οι συμπεθεροι απ τα τιρανα ειναι out of the question.

η Αλβανια ηταν ενα παραπετασμα απο μονη της..

Και που είναι το σφυροδρέπανο;

Θες να σου πω?

ασε τωρα που χω ηρεμησει ...καραμπινατο εντιτ...

Πάντως, πιο μετά στο άρθρο λέει ότι οι αυτοσχέδιες κοπές δίσκων σταμάτησαν με την δεκαετία του '60 και την έλευση της κασσέτας-τότε οι μουσικόφιλοι μπορούσαν πια να γράψουν μόνοι τους τις κασσέτες. (Και να τις αντιγράψουν φυσικά-όλοι της γενιάς μου θα θυμούνται τα διπλά κασσετόφωνα και τις αντιγραφές από κασσέτα σε κασσέτα). Στις χώρες (του ανατολικού μπλόκ) υπήρχε ολόκληρη αντεργκράνουντ σκηνή με (παράνομες) κασσέτες, δίσκους-μέχρι και συγκροτήματα! Ο Σπήγκελ έχει συνέχεια άρθρα, και συνήθως για την πρώην Ανατολική Γερμανία

Το οτι εισαγονταν λαθραια η με αλλο τροπο δισκοι και κασσετες στο ανατολικο μπλοκ με μουσικες απο συγκροτηματα απο τη δυτικη ευρωπη και τις ΗΠΑ δεν ηταν καθολου αγνωστο.

Σε αυτο το σοβιετικο βιντεο κλιπ του 1987 που θα παρουσιασω πιο κατω φαινεται ενας "ροκας" που δειχνει σε εναν αστυνομικο δισκους φτιαγμενους "στην δυση" ο αστυνομικος αρνειται να του επιτρεψει να τους περασει.Οταν ο ιδιος ανθρωπος του παρουσιαζει δισκους της κρατικης εταιριας MELODIYA αυτος του κανει νευμα "περνα ελευθερα".

Ο δε αστυνομικος διαβαζει ενα βιβλιο και κουναει το δαχτυλο υποτιμητικα ενω καποια στιγμη φαινεται να διαβαζει "δυτικη" λογοτεχνεια.

Δειτε.

Πίσω
Μπλουζα