Δεντρόσπιτα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Omenforever
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Omenforever

RetroMasteR
Αντιδράσεις
1.560
Τω καιρώ εκείνω , όταν ακόμα υπήρχαν δέντρα στις γειτονιές, οι παρέες αρκετές φορές έστηναν τα «αρχηγεία» τους επάνω σʼ αυτά. Το καταλληλότερο δέντρο ήταν η Μουριά. Άντεχε άνετα το φορτίο 5-6 παιδιών, μαζί με τα δομικά υλικά που ήταν κυρίως ξύλα από παλιά έπιπλα, βιβλιοθήκες, και οικοδομές. Επίσης, αυτά τα δέντρα διακλαδίζονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείτε ο απαραίτητος χώρος για τη φιλοξενία μας. Δεν έλειπαν φυσικά τα μικροατυχήματα στην κατασκευή των καθισμάτων: Πάντα κάποιος θα πάταγε καμιά πρόκα, κάποιο ξύλο θα έπεφτε σε κεφάλι, κάποιο σκαλοπάτι θα έσπαγε κλπ.

Επάνω στα δεντρόσπιτα περνάγαμε τα μεσημέρια μας στη σκιά, μέχρι να έρθει η ώρα να ξεχυθούμε στην αλάνα. Διαβάζαμε περιοδικά, ακούγαμε μουσική κλπ. Ένα καλό δεντρόσπιτο ήταν και θέμα γοήτρου για μια παρέα/γειτονιά. Μάλιστα σε περιόδους «διαγειτονιακών» συγκρούσεων, λάμβαναν χώρα και «μαύρες» αποστολές με στόχο την καταστροφή/λεηλασία «εχθρικών» δεντρόσπιτων…*Σφυρίζει αδιάφορα*

Οι ανώτεροι στην ιεραρχία εξασφάλιζαν τις καλύτερες θέσεις πάνω στο δέντρο, ενώ οι χαμηλόβαθμοι αναγκάζονταν να αναζητήσουν περιφερειακά σημεία για να στήσουν τα καθίσματά τους. Ορισμένες φορές τα δεντρόσπιτα διέθεταν και επίγειες εγκαταστάσεις από κάτω τους, που καταλαμβάνονταν από παιδιά που είτε παραήταν μικρά για να ανέβουν στα δέντρα, είτε που απλά δε χώραγαν.

Και μετά ήρθαν μαζικά οι πολυκατοικίες και τα δέντρα έπρεπε να κοπούν. Ευτυχώς δε μπορούν να κόψουν και τις αναμνήσεις…

Ωραίο θέμα, Omen!!! :)

Aν και εμείς δεν είχαμε κάτι παρόμοιο αφού τα λίγα εναπομείναντα δεντράκια στην περιοχή δεν προσφέρονταν για δεντρόσπιτα... :(

Πολύ νοσταλγικό θέμα... :thumb:

Κάτι τέτοια σκηνικά, θυμάμαι τα διάβαζα στα περιοδικά (Μπλεκ - Αγόρι)... Δυστυχώς, στη γειτονιά μου, αν και είχαμε δέντρα, δε φτιάξαμε ποτέ κάτι τέτοιο...

Λοιπον.. εμεις ειχαμε δεντροσπιτο.

ηταν ενα.. αχουρι που το φτιαξαν τα αγορια της γειτονιας και βαζαν εισοδο σε οποιον αλλον εμπαινε (τα κοριτσια δωρεαν).

Ζητημα να χωραγαμε 3, η σκεπη μας ερχοταν στο κεφαλι, και καθιστοι που ειμαστε, και αντε να διαβαζαμε κανενα περιοδικο. Επιπλα δεν υπηρχαν. Συνηθως λεγαμε του κοσμου τα ασχετα.

Πολλες φορες το σπιτι φτιαχνοταν στο εδαφος, κατω απο δεντρα, σε σκιερες και απομερες μεριες του κηπου. Τοτε ομως, δεν ειχε πατωμα, και καθοσουν στο χωμα η καμια βρωμικη κουρελού, παρεα με τα μυρμυγκια και τα αλλα ζωυφια εδαφους.

Πάντα ήθελα ένα δεντρόσπιτο. Και την επιθυμία μου αυτή γινόταν πιο έντονη κάθε φορά που διάβαζα Μικυ Μαους και έβλεπα τα ανίψια του Ντόναλντ να τρέχουν στο δικό τους δεντρόσπιτο. Κάθε καλοκαίρι το είχα σκοπό να φτιάξω ένα. Ποτέ δεν κατάφερα να τα ολοκληρώσω. Πάντως ακόμα και σήμερα εξακολουθώ να έχω την επιθυμία να φτιάξω ένα. Που θα πάει.... τόσα δέντρα έχω τριγύρω μου ;)

Το "δεντρόσπιτο" ήταν πάντα μια τρελή επιθυμία για μένα !

Aν μου λέγανε ενα διαλέξω μεταξύ μιας έπαυλης και ενός δεντρόσπιτου,

θα διάλεγα σίγουρα το δεύτερο.

Δυστυχώς ποτέ δεν απέκτησα/κατασκεύασα/μπήκα σε δεντρόσπιτο.

Στην καλύτερη, σε μια γωνία στο δάσος του χωριού μου,

χτίζαμε "σπιτάκια" από πέτρες με κλαριά από έλατο για σκεπή.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμεις τα δεντροσπιτα δεν τα προλαβαμε σε καμια περιπτωση! Ομως σιγουρα θα θέλαμε να ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Συνήθως τα διαβάζαμε απλά στα Μίκυ Μάους και ονειρευόμασταν να φτιάχναμε ένα.... Στα όνειρα μείναμε...

Άσχετο και σχετικό: Διάβαζα πρόσφατα σε μια εφημερίδα, ότι η νέα μόδα στον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι τα ξενοδοχεία που φτιάχνονται ως δεντρόσπιτα! Δηλαδή κατασκευάζονται δωμάτια επιπλωμένα πάνω σε παχιά δέντρα, στις βουνοπλαγιές και αποτελούν μία νέα μέθοδο οικο-τουρισμού. Οι εικόνες ήταν απλά φανταστικές! Στην Ελλάδα δεν ξέρω άμα θα μπορούσε να γίνει ποτέ έτσι που καίμε τα δάση. Πάντως ήταν πολύ όμορφα....

Από δέντρα στη γειτονιά μου άλλο τίποτα. Έτσι είχαμε φτιάξει 2 δεντρόσπιτα που ήταν μεγάλες χαρουπιές. Θυμάμαι έκαναν φοβερή σκιά και ήταν πολύ άνετα. Στο ένα είχαμε βρει κι ένα πεταμενο κάθισμα λεωφορείου και το είχαμε για κρεβάτι. Κάποια στιγμή θέλαμε να ανεβάσουμε και παράσταση που θα ήταν σε ένα από τα δενδρόσπιτα...

Δεν το ειχαμε στο μυαλο μας...

Αφου το ειδα σε ταινιες το σκεφτομουνα....

Δεντρόσπιτο...Θυμάμαι κάποια παιδιά είχαν φτιάξει ένα δεντρόσπιτο σε ένα χωράφι έξω από το χωριό.

Είχαν και όνομα για την ομάδα τους, το οποίο έχει σβηστεί από την μνήμη μου, και εμείς από Αθήνα που πηγαίναμε Πάσχα-καλοκαίρια κτλ είμασταν κάτι σαν guest!

Βέβαια μετά από χρόνια όλοι μας χαθήκαμε μεταξύ μας , και μετά από χρόνια που πέρασα από εκεί είδα κάτι ερείπια....

Ωραίες αναμνήσεις...

Δεντρόσπιτα βλέπουμε σε πολλές ξένες ταινίες...

Δεν είχα μείνει σε δεντρόσπιτο ούτε έχω φτιάξει...

Επ...θυμηθηκα οτι ειχαμε κανει δεντροσπιτο-ιγκλου...

Το 1987 που ειχε ριξει ΠΟΛΥ χιονι και κατω ειχε 50 ποντους. Το βαρος λυγισε ενα μεγαλο κλαδι το οποιο βασικα ηταν το 1/3 του ιγκλου και η σκεπη.

Οποτε με πολλες ωρες χτισιμο, αφου δεν πηγαιναμε σχολειο, εγινε ενα τελειο ιγκλου και στεκομασταν ορθιοι μεσα.

Πιανεται για δεντροσπιτο;; :happyjump: :happyjump:

pardalotzatziki είπε:
Επ...θυμηθηκα οτι ειχαμε κανει δεντροσπιτο-ιγκλου...Το 1987 που ειχε ριξει ΠΟΛΥ χιονι και κατω ειχε 50 ποντους. Το βαρος λυγισε ενα μεγαλο κλαδι το οποιο βασικα ηταν το 1/3 του ιγκλου και η σκεπη.

Οποτε με πολλες ωρες χτισιμο, αφου δεν πηγαιναμε σχολειο, εγινε ενα τελειο ιγκλου και στεκομασταν ορθιοι μεσα.

Πιανεται για δεντροσπιτο;; :happyjump: :happyjump:
Μπα, μάλλον πρέπει να ανοίξεις καινούριο θέμα με τίτλο "Χιονόσπιτα" :P

Πίσω
Μπλουζα