Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Shock
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
236
Γνωστή η έκφραση, τη λέμε συνήθως όταν μας χαλάει κάτι που μόλις αγοράσαμε και έχουμε στην κατοχή μας συσκευές με δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους.

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης ενός προϊόντος είναι η μείωση του κόστους κατασκευής.

Λιγότερα εξαρτήματα = χαμηλότερο κόστος για όλους (κατασκευαστή και φυσικά για μας).

Χρόνο με το χρόνο γινόμαστε μάρτυρες σμίκρυνσης των PCBs αλλά μήπως αυτό δεν είναι πάντα σε καλό μας; Στην μουσική είναι κοινό μυστικό ότι ο ήχος που έβγαζαν τα αναλογικά synths του Παπαθανασίου, του JMJ και τόσων άλλων δεν αναπαράγεται από τα σημερινά synths.

Οι μεγάλες εταιρίες δεν βγάζουν πλέον όργανα σαν κι αυτά που έβγαζαν πριν 30 χρόνια, προτιμούν την μια πλακέτα με τα 3-4 DSPs και τους αλγόριθμους modeling παρά το εντελώς αναλογικό έστω και με ψηφιακούς ελεγκτές για την καταπολέμηση των λίγων ελαττωμάτων που είχαν τα αναλογικά.

Και να το γιατί. Δείτε το παρακάτω video από το 2:48 ως το τέλος και σκεφτείτε πόσο θα κόστιζε σε εργατικά μόνο η κατασκευή του.

Το CS80 είναι ένα αριστούργημα μηχανικής, και ήταν το κύριο synth του Παπαθανασίου. Πανάκριβο τότε, απλησίαστο σήμερα

[video=youtube;c6kQVxeNv-8]

Προβολή συνημμένου 34559

Όχι ότι τα υπόλοιπα ήταν απλά

Roland Jupiter 8

Προβολή συνημμένου 34558
 
Απίστευτο τερατούργημα! Πόσα χιλιόμετρα καλώδιο έχει μέσα; :)
 
Πρέπει να ήταν έργο ζωής για τους Ιάπωνες εργάτες. Τόσο θα χρειαζόταν για να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο!
 
Έτσι μου είπε αυτός που μου πούλησε το ντεκ μου (κασσετόφωνο), ότι είναι ολόκληρο εργοστάσιο. Και όντως είναι, το άνοιξα για να φτιάξω κάτι (είχε βγεί ένας ιμάντας). Τουλάχιστον δέκα πλακέτες, καλώδια διάφορα που τις σύνεδεαν, για να μην αναφέρω τα κινητά μέρη. Είναι το Denon DR-M20. Την εποχή του (1986) κόστιζε μια μικρή περιουσία, γύρω στις 300,000. Ενώ μου είπε, το DVD player είναι μινιμαλιστικό, έχει το transport, μια πλακετίτσα, το interface και αυτό είναι όλο.να μην πω για τισ οικιακές συσκευές που βλέπω λόγω του επαγγέλματος μου (ηλεκτρολόγος), τα παλιά είχαν κατασκευή σαν άρμα, ανοξέιδωτο κάδο, καθαρά ηλεκτρομηχανική λειτουργία (τίποτα ηλεκτρονικό), και όλα γενικώς τα μέρη τους ήταν φτιαγμένα με γνώμονα την αντοχή. Τώρα, μια υπερταση να κάνει το δίκτυο, πουφ! πάει η πλακέτα, που κάνει κι ένα σκασμό λεφτά.
 
Πίσω
Μπλουζα