Δημήτρης Χορν

don dokken

RetroMasteR
Joined
14 Μάρ 2009
Μηνύματα
1.532
Αντιδράσεις
228
...σαν σημερα ξεκινησε για το μεγαλο ταξιδι. ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ελληνας. Δεν θα πω πολλα για αυτον,ισως να μην ειμαι ο πιο καταλληλος αλλωστε.

Ειχα την τιμη να τον δω να πινει τον καφε του διπλα μου στο "Λυχναρι" πισω απ το Χιλτον.Πολλες φορες ηθελα να του πιασω κουβεντα,αλλα παντα κατεληγα απλα να τον παρατηρω..Εξεπεπεμπε μια αλλη αυρα..Αν "ηθοποιος σημαινει φως" τοτε Χορν σημαινει Ηλιος.Μια μερα φευγωντας απο το καφε,με κοιταξε και του ειπα ασυναισθητα "Αντιο κυριε Χορν"Δεν τον ξαναειδα..Περασε καμποσος καιρος και σαν σημερα πριν 12 χρονια πεθανε.

προσφατα βγηκαν στο φως σε δημοπρασια επιστολες της Πιαφ προς αυτον με τις οποιες του εξεδηλωνε τον -χωρις ανταποκριση-ερωτα που ενιωθε προς αυτον τα πρωτα χρονια μετα τον πολεμο,μετα απο μια γνωριμια τους.

Τα παρακατω,επιγραμματικα απο το διαδυκτιο..

Ο Δημήτρης Χορν (9 Μαρτίου 1921 - 16 Ιανουαρίου 1998) (το πλήρες όνομα του ήταν Δημήτριος - Ελευθέριος Χορν [1]) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1921 σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940. Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικά έργα. Έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους "Η Νυχτερίδα". Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο "Θέατρο Ρεξ" της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάμεσα σ΄ αυτά "Δωδεκάτη νύκτα", "Ριχάρδος Β'", "Ριχάρδος Γ'", "Άμλετ", "Τίμων ο Αθηναίος" (Σαίξπηρ), "Ημερολόγιο ενός τρελού" (Γκόγκολ), "Ιβάνωφ" (Τσέχωφ), "Ερρίκος Δ'" (Πιραντέλο).

Το 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου. Από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θεάτρο. Το 1951 μετέβη στην Αμερική και Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου.

Από το 1953 που επέστρεψε μέχρι το 1959 συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και ανεβάζουν έργα όπως το "Νυφικό κρεβάτι", "Ο βροχοποιός" κ.ά., επιχειρώντας "τουρνέ" στην Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο.

Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες, με αξιόλογες επιτυχίες όπως "Μια ζωή την έχουμε" (1958), "Αλίμονο στους νέους" (1961), "Η κάλπικη λίρα" (1954), "Το κορίτσι με τα μαύρα" (1956),"Ο Μεθύστακας" κ.ά.

Ξακουστή η ραδιοφωνική εκπομπή του με τίτλο "Ο Ταχυδρόμος Έφτασε". Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών, σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη. Ο Δημήτρης Χορν "άφησε" και δεκάδες μαγνητοφωνήσεις θεατρικών έργων.

Ξακουστό είναι το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως "...η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωή μου". Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.

Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988. Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την "άθλια" ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ' όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.

Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 - 1975. Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του, Άννα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου.
 
Πράγματι, αν μου λέγανε να κατονομάσω τον καλύτερο Έλληνα ηθοποιό όλων των εποχών,

δίχως δεύτερη σκέψη θα επέλεγα το Δημήτρη Χορν.
 
don,μια ερώτηση:Tα κείμενα αυτά της wikipedia,είναι δικά σου;
 
manos426f είπε:
don,μια ερώτηση:Tα κείμενα αυτά της wikipedia,είναι δικά σου;
οχι αυτα στα οποια εχω ανατρεξει, τουλαχιστον μεχρι τουδε,για τις αναγκες του φορουμ..νομιζω θα το αναγνωριζατε πολλοι απο το υφος γραφης.

Ειναι σοβαρα κειμενα αλλωστε.. :) ο προλογος βεβαια ,ειναι Ντον...

http://www.youtube.com/watch?v=nfF3cR8rWyU
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αλίμονο,δεν είπα ότι δεν είναι σοβαρά,τ' αντίθετο μάλιστα...
 
δεν με εννοησες..εγω δεν ειμαι σοβαρος..τα κειμενα μια χαρα ειναι.Αλλα το συγκεκριμενο,οπως αναφερω,ειναι επιγραμματικο.

Νομιζω πως η ζωη και του εργο του Χορν πρεπει να αποτελεσει εμπνευση για βιβλιο(οχι ταινια,στην Ελλαδα ειμαστε,προς θεου ,οχι ταινια..)γνωριζει κανας συντροφος αν εχει γινει καποια προσπαθεια;
 
Πραγματικά τεράστιος καλλιτέχνης!!

Το ίδρυμα Γουλανδρή αν δεν κάνω λάθος, είχε δημιουργήσει μία επετειακή (πανάκριβη) έκδοση. Σίγουρα όμως, θα υπάρχουν κι άλλα βιβλία, όχι πολύ γνωστά!

160x219_b40601.jpg


Edit:

Και κάποιες ακόμα

103694.jpg
174770.jpg
(εκδόσεις "Οδός Πάνος" και "Κοχλιας" αντίστοιχα)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
[ασχετο

Ωπα Ντον, και εσυ Λυχναρι? Ημουν και εγω θαμωνας καποτε (παρολο το φρικτο διακοσμο) - το τοτε αισθημα εμενα παραπλευρως...

Ο Χορν ειχε το "πακετο" που λενε και η τηλε-ρεαλιτο-κριτικοι.

Μορφωση,ταλεντο,παρουσιαστικο,φωνη,ευγενεια.

Ευτυχως συμμετειχε σε 10 κινηματογραφικες ταινιες και καποιες ραδιοφωνικες εκπομπες που γλυτωσαν τη λαιλαπα, και μπορουμε να τον απολαμβανουμε ακομα...
 
Τόσο καιρό στο φόρουμ ακόμα ανακαλύπτω τόπικς!! Λατρεύω τον συγκεκριμένο ηθοποιό και η πλάκα είναι ότι τον έμαθα φέτος που ασχολήθηκα περισσότερο με τον παλιό κινηματογράφο και το θέατρο... Χτες συγκεκριμένα πήρα την βιογραφία του, από τον Φρίξο Ηλιάδη που είναι, και με ανατρίχιασε η δήλωση του Τάκη για το "'Αμα πεθάνω θέλω να μη με θυμάται κανείς..." και είναι τρομερό γιατί όχι μόνο δεν τον θυμόμαστε αλλά πχ όπως εγώ που τώρα τον έμαθα στην ουσία... νιώθω πολύ κρίμα που δεν είμαι μεγαλύτερη για να τον προλάβαινα εν ζωή στο σανίδι...

Τελείως άκυρο λίγο... ξέρετε αν είναι στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών ο τάφος του, όπως είναι και της Έλλης Λαμπέτη?
 
Ευπατριδης, γοητευτικος, χαριτωμενος, ετοιμολογος, ενας μπον - βιβερ με ολη τη σημασια της λεξεως. Ο καλυτερος Ελληνας ηθοποιος, μαζι με τον Βασιλη Λογοθετιδη, κατα τη γνωμη μου.

Σε μια συνεντευξη του ελεγε:

"Ηθελα παντα να αναφερομαι ως υιος του Παντελη Χορν, του στρατιωτικου και οχι του θεατρικου συγγραφεα. Το να γραφει κανεις εργα για το θεατρο δεν ειναι και τιποτα σπουδαιο. Το να ειναι αξιωματικος του στρατου, ειναι."
 
Πολύ μεγάλος ηθοποιός. Πολύ εκφραστικός και πολύ όμορφος σαν άντρας. Να σημειώσω εδώ ότι :

α) Για την ταινία Μια ζωή την έχουμε η αρχική σκέψη ήταν το πρωταγωνιστικό δίδυμο να είναι Ο Βασίλης Λογοθετίδης και η Αλίκή Βουγιουκλάκη κάτι που δεν υλοποιήθηκε λογω αρρώστιας του Λογοθετιδη.

β) Στην ταινία Αλοίμονο στους Νέους ο ρόλος του Αντρέα είχε προταθεί αρχικά στον Ντίνο Ηλιόπουλο ο οποίος τον απέριψε. Έτσι τον πήρε ο Δημήτρης Χορν παίζοντας έναν από τους καλύτερους του ρόλους στον κινηματογράφο.

Επίσης ο Δημήτρης Χορν είχε πρώτος ερμηνεύσει το τραγούδι "οι πράσινες, οι κόκκινες , οι θαλασσιές σου οι χάντρες". Αυτό το τραγούδι ακούγεται στην ταινία "Η Αθήνα την νύχτα"
 
tzias57 είπε:
Επίσης ο Δημήτρης Χορν είχε πρώτος ερμηνεύσει το τραγούδι "οι πράσινες, οι κόκκινες , οι θαλασσιές σου οι χάντρες". Αυτό το τραγούδι ακούγεται στην ταινία "Η Αθήνα την νύχτα"
αγαπάμε αγαπάμε πάααρα πολύ τις χάντρες με τη φωνή του Τάκη και κανενός αλλου! Αν κ ο ίδιος είχα διαβασει οτι είχε πει οτι τον εκνευρίζει που ο κόσμος αγαπάει αυτό το τραγούδι!!!

Για τις ταινίες το ήξερα, οι οποιες και οι δύο μου άρεσαν πολύ με την ερμηνεία του Τάκη!
 
μεγαλος και τρανος

την ταινια αλοιμονο στους νεους την εχω δει πολλες φορες, ειναι απο της αγαπημενες μου οπως και το κυριακατικο ξυπνημα

χαιρομαι που αν και δεν αγαπουσε τον κινηματογραφο εκανε εστω κι αυτες τις λιγες ταινιες
 
Ειμαι πολυ ευχαριστημενη που ο Ντινος Ηλιοπουλος απερριψε τον ρολο του Ανδρεα στην ταινια Αλιμονο στους Νεους, και τελικα δοθηκε στον Χορν.

Νομιζω οτι σ' αυτον ταιριαζε πολυ περισσοτερο απο ο,τι στον Ηλιοπουλο, και αλλωστε εδωσε ρεσιταλ ηθοποιιας!

images
 
xristosk είπε:
μεγαλος και τρανος την ταινια αλοιμονο στους νεους την εχω δει πολλες φορες, ειναι απο της αγαπημενες μου οπως και το κυριακατικο ξυπνημα

χαιρομαι που αν και δεν αγαπουσε τον κινηματογραφο εκανε εστω κι αυτες τις λιγες ταινιες
Βασικά νομίζω οτι όλοι χαιρόμαστε για αυτό!!!! :)

Και στο Μια ζωή την έχουμε θα συμφωνήσω που έπαιξε το Τάκης! Ανεπανάληπτος... "τίποταααααα"

Αλλά για το Αλίμονο στους νέους ξέρουμε αν η ταινία προηγήθηκε του θεατρικού ή η θεατρική παράσταση.. Δηλαδή τον ρόλο της ταινίας πρότιναν στον Ηλιόπουλο πρώτα ή της παράστασης. Βασικά καταλάβατε τι εννοώ ή τα είπα μπερδεμένα?8)
 
Εξαιρετική φωνή ο Δημήτρης Χορν!

Χαρακτηριστική είναι η ερμηνεία του γνωστού τραγουδιού Οι Θαλασσιές οι Χάντρες σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Κώστα Πρετεντέρη στην ταινία "Η Αθήνα τη νύχτα" του Κλέαρχου Κονιτσιώτη η οποία γυρίστηκε το 1962.

http://www.youtube.com/watch?v=A0ZEqQ0PH94
 
αγαπημένη μ ερμηνείαα του αξέχαστου Τάκη!!! Ευχαριστούμε για το βίντεο δεν χορταίνω να το βλέπω πραγματικά! Άλλα αξέχαστα τραγούδια του είναι το Ποιος το ξέρει και το Πάρτυ καθώς και το Ηθοποιός σημαίνει φως από την οδό ονείρων... Αλλά..... δεν ξέρω πως να βαλω βιντεάκια για να τα θυμηθούμε...

Επίσης δεν ξέρω αν συμβαίνει και με σας αλλά εγώ τρελλαίνομαι κυριολεκτικά με τον μοναδικό του τρόπο που μιλούσε... η φωνή του δηλαδή
 
Επίσης είχε ερμηνεύσει πολύ όμορφα το 'Πες μου μια λέξη' και το 'Ηθοποιός' !!
 
Πολύ ωραία δισκογραφική του στιγμή και το γνωστό ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΕΡΙ
 
Πίσω
Μπλουζα