iliekater
RetroMasteR
- Joined
- 21 Φεβ 2007
- Μηνύματα
- 1.393
- Αντιδράσεις
- 224
Σύντομη σημείωση : η τελευταία έκδοση είναι η 3.04 (προηγούμενες : 1.00 , 2.00 , 2.01 , 3.00 , 3.01 , 3.02 , 3.03) και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ :
Επειδή , ωστόσω , υπάρχουν κάποιοι που δεν γωρίζουν τι ακριβώς είναι το FreeCAD , θεωρώ σκόπιμο να πω μερικά λογάκια .
Το FreeCAD , λοιπόν , είναι το δεύτερο από τα δύο δωρεάν μου προγράμματα . Το πρώτο είναι η ΠΙΞΙΣ το οποίο ασχολείται με μελέτες θέρμανσης , κατανομής δαπανών , συγκεντροτική νομοθεσία και διάφορα άλλα και μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=5656
Παρότι δεν του φαίνεται , το FreeCAD έχει μία (μικρή μεν) προϊστορία και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο . Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 (αν θυμάμαι καλά) όταν για πρώτη φορά δημοσίευσα στο πάλε ποτέ CADalog.com τις πρώτες μου εντολές και βιβλιοθήκες για το AutoCAD . Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του μιας και μετά από λίγο χρόνο το θέρετρο άλλαξε χέρια και μετατράπηκε σε ένα αμιγές διαφημιστικό θέρετρο . Ακολούθησαν διπλωματικές , στρατός , διάφορα άλλα προβλήματα κτλ , ώσπου το 2006 το FreeCAD επανήλθε με την έκδοση 1.00 , η οποία παρότι περιείχε λιγότερες εφαρμογές από την πρωταρχική έκδοση , ήταν σαφέστατα καλλύτερη (άρχισα να χρησιμοποιώ VBA αντί της DCL , εμπλούτησα τις βιβλιοθήκες κτλ) για να ξαναεμφανιστεί το 2008 πάλι με την έκδοση 2.00 . Τόσο παλιά όσο και τώρα , όλα τα περιεχόμενα του FreeCAD αποτελούν μέρος ενός άλλου προγράμματός μου , το οποίο χρησιμοποιώ στο γραφείο και έχει πολλές ακόμα εφαρμογές τις οποίες ελπίζω να μεταφέρω στο μέλλον και στο FreeCAD (εντολές για τοίχους , πόρτες , παράθυρα , τόσο 2D όσο και 3D , τοπογραφικά κα) . Θα μπορούσα απλά να προσθέσω και όλες τις άλλες εφαρμογές από τώρα , όμως χρησιμοποιούν πεπαλαιομένο κώδικα (στατικές διευθύνσεις , παράθυρα DCL κτλ) το οποίο μάλλον πιο πολύ θα μπουδουκλώσειτους χρήστες παρά θα τους διευκολύνει .
Τόσο το FreeCAD όσο και η ΠΙΞΙΣ , όπως μου αρέσει να λέω , είναι προγραμμάτα ΑΠΟ την πράξη ΓΙΑ την πράξη . Με αυτό εννοώ δύο πράγματα :
1) Δημιουργήθηκαν έχοντας ως βάση τις ανάγκες που μου προέκυξαν στην επαγγελματική μου ζωή και αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν τις ίδιες απλές διαδικασίες που έκανα και ο ίδιος στο χαρτί προτού φτιάξω τα προγράμματα και
2) Διατηρούν αυτήν την απλοϊκότητα και κάτα τη λειτουργία τους , πράγμα το οποίο ναι μεν σημαίνει πως αποτελούν ερασιτεχνικά προγράμματα , αλλά επιτρέπουν στο χρήστη να επεμβαίνει στη λειτουργία τους χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει σε πολύπλοκες διαδικασίες .
Έτσι , λοιπόν , το FreeCAD είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γραμμών και γενικότερα απλών αντικειμένων του AutoCAD , χωρίς να κάνει χρήση εξειδικευμένων προγραμματιστικών αντικειμένων . Απευθύνεται στον απλό χρήστη του AutoCAD που δεν έχει χρόνο να μαθει πιο εξειδικευμένα προγράμματα και σε άτομα που δεν τους χρειάζεται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά πολύπλοκων προγραμμάτων από τα οποία θα κάνουν χρήση μόνο ελάχιστων δεδομένων τους (π.χ. βιβλιοθήκες) .
Επισημαίνεται πως το FreeCAD ΔΕΝ είναι επαγελματικό πρόγραμμα , που σημαίνει αν κάποιος είναι προχωρημένος σχεδιαστής (ανεξαρτήτως ειδικότητας – αρχιτέκτωνας , μηχανολόγος κτλ) ο οποίος επιθυμεί μία υπέρτατο σχεδιαστικό λογισμικό , τότε το FreeCAD δεν θα είναι αρκετό (βέβαια ακόμα και έτσι θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις βιβλιοθήκες του ή για ότιδήποτε άλλο βρείτε ενδιαφέρον) .
Δεν θέλω , λοπόν , να παρεξηγήσετε το FreeCAD ως ένα φοβερό πρόγραμμα · είναι απλά μία συλλογή από βιβλιοθήκες και εφαρμογές φτιαγμένες έτσι ώστε να εκτελούν πολλές διαδικασίες τις οποίες τις θωρώ απαραίτητες σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα και τις οποίες παρ₼όλα αυτά το AutoCAD δεν τις έχει .
Για παράδειγμα , με το FreeCAD μπορείτε να ορίσετε άνετα και γρήγορα τις παραμέτρους των κειμένων και των διαστάσεων σύμφωνα με την αρέσκιά σας και την κλίμακα εκτύπωσης και να μην κάνετε άπειρες δοκιμές μέχρι να βρείτε ποιά σας αρέσει · να βάλετε ως σύμβολο διάστασης το κλασσικό σύμβολο της κεκλιμένης γραμμής χωρίς ωστόσω να εκτείνετε αχρήστως και διαστάσεις · να εισάγετε κεκλιμένα σχόλια · να σχεδιάσετε διάφορες γραμμες (π.χ. διεκεκομένες , χάνδακες και άλλες χαρακτηριστικές) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικα (π.χ. απόσταση ανάμεσα στα κενά κτλ) · να εισάγετε σύμβολα τομών · να μετατρέψετε αποστάσεις από τη μία κλίμακα στην άλλη · να φτιάξετε τα χαρτιά της εκύπωσης κατευθείαν στο μοντέλο · να συρικνώνετε τα παράθυρα διαλόγου και να τα επαναφέρετε όταν θέλετε χωρίς να αναγκάζεστε να κλείνετε την εντολή · να εισάγετε ΑΜΕΤΡΗΤΑ σύμβολα τόσο αρχιτεκτονικά όσο και εγκαταστάσεων · να εισάγετε υπομνήματα για τα προηγούμενα σύμβολα . Μιας και το έφερε η κουβέντα για τα σύμβολα , να πω εδώ ότι το FreeCAD δεν έχει ούτε 50 ούτε 100 blocks · εδώ που τα λέμε , δεν έχει ούτε 200 . Έχει περίπου 2700 blocks ! Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα blocks περιγραφών για τα υπομνήματα ( με αυτά ο αριθμός γίνεται 3360 ! ) .
Επίσης , σε όλες τις εφαρμογές που έχουν ρυθμίσεις , αυτές είναι ήδη βελτιστοποιημένες στις καλλύτερες τιμές , οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εφαρμογή ή το πολύ να αλλάξετε την κλίμακα εκτύπωσης .
Παρ'όλα αυτά , πιθανότατα το σημαντικότερο χαρακηριστικό του FreeCAD είναι άλλο και συγκεκριμένα το γεγονός πως είναι ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες . Έτσι λοιπόν , με ένα απλό κλικ από τις ρυθμίσεις , ο καθένας μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα από τα ελληνικά στα αγγλικά , κάνωντας το FreeCAD χρήσιμο και σε άτομα πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας .
Επίσης , ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως (όπως και στην ΠΙΞΙΔΑ) για κάθε εφαρμογή του FreeCAD , μπορείτε να βρείτε αρχεία βοήθειας τα οποία περιγράφουν τη χρήση της εκάστοτε εντολής . Έτσι , πηγαίνοντας από το μενού FreeCAD > Βοήθεια , θα μπορείτε να επιλέξετε για ποιά εφαρμογή θέλετε να πληροφορηθείτε (αρκεί να έχετε το Word εγκατεστημένο , μιας και τα αρχεία βοηθείας είναι γραμμένα στο Word) .
Διευκρινίζω εδώ πως απαγορεύω να χρησιμοποιήσετε το FreeCAD για κερδοσκοπικούς σκοπούς . Με αυτό δεν εννοώ να μην πουλήσετε σχέδια που εκτυπωσατε με το FreeCAD , αλλα να μην πουλήσετε το ίδιο το πρόγραμμα . Το FreeCAD είναι φτιαγμένο να διακινείται δωρεάν και δωρεάν πρέπει να διακινείται .
Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το FreeCAD , πρέπει να έχετε :
- Εγκατεστημένο το AutoCAD 2004 ή μεταγενέστερο .
- 65 Mbytes στο σκληρό δίσκο προκειμένου να τηλεφέρετε το αρχείο από το διαδύκτιο .
- Άλλα 200 Mbytes που καταλαμβάνει η εγκατάσταση .
- Εγκατεστημένη την Access 2000 ή μεταγενέστερη (γι₼αυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος – ίσως και να μην χρειάζεται καθόλου) .
- Εγκατεστημένο το Word (ασχέτως έκδοσης) προκειμένου να διαβάσετε τα αρχεία βοηθείας .
- Ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1024 x 768 .
- 2000 ? τα οποία να μου τα καταθέσετε στον προσωπικό μου λογαριασμό (πλάκα κάνω ! ) .
Επισημαίνεται πως το FreeCAD έχει δοκιμαστεί σε AutoCAD 2004 , ενώ η μόνη διαφορά που παρατήρησα κάτα το πέρασμα από το AutoCAD 2004 στο 2008 ήταν πως τα αρχεία του Word αργού λίγο να ανοίξουν . Για ότι άλλα προβλήματα και τις λύσεις τους , μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα αντίστοιχα αρχεία βοήθειας των ακάστοτε εντολών .
Ακολουθεί μία κατάσταση των αλαγών που επήλθαν με τις τελευταίες εκδόσεις .
FreeCAD 3.01
Αλλαγές – βελτιώσεις
- Τα blocks των περιγραφών των πυροσβεστικών ειδών 063 και 064 σχεδιάστηκαν μικρότερα .
Διορθώσεις
- Συμπλήρωση της βάσης δεδομένων του FreeCAD με μερικές ακαταγραφές , οι απουσίες των οποίων έκαναν το πρόγραμμα να “σκάει” στην εφαρμογή “Είδη εξοπλισμού” επιλέγονταν πέντε είδη των οποίων οι περιγραφές έλειπαν .
- Διάφορα ορθογραφικά λάθη στη βάση δεδομένων .
- Το block της περιγραφής του πυροσβεστικού είδους 066 (Γ.Η.Π.) έχει σωστό σημείο εισαγωγής .
FreeCAD 3.02
Προσθήκες
- Στο αρχείο “Γενικά περί FreeCAD.doc” προστέθηκαν περιγραφές λύσεων για συνήθη προβλήματα .
- Στο παράθυρο για την εισαγωγή σχολίων (της εντολής “Διάφορα είδη”) προστέθηκαν κουμπάκια για την εισαγωγή εκθετών 2 και 3 (εις το τετράγωνο και εις τον κύβο) .
Αλλαγές – βελτιώσεις
- Καλλύτερη τοποθέτηση των ανοιγμάτων κατά σχεδιασμό των όψεων στα σχέδια Θερμομόνωσης .
Διορθώσεις
- Το ελληνικό παράθυρο απόκρυψης της εντολής “Είδη εξοπλισμού” φέρει το ομόνυμο όνομα (προηγουμένως αναγραφόταν “Είδη φυτών”) .
FreeCAD 3.03
Προσθήκες
- 7 σύμβολα ηλεκτρολογικών ειδών .
- 20 σύμβολα επίπλων
- 15 σύμβολα εξοπλισμού
- 8 σύμβολα θέρμανσης
Αλλαγές - βελτιώσεις
- Η εντολή ΥΠΕΡΑΝΤΙΓΡΑΦΗ πλέον αντιγράφει και πολλαπλές φορές .
Διορθώσεις
- Η εντολή ΠΙΞΙΣ > Θερμομόνωση , τυπώνει πάντα το όνομα του επιπέδου , ανεξαρτήτως αν ο χρήστης έχει ορίσει διαφορετικό όνομα ή όχι (παλιότερα άφηνε κενό ή τελίτσες) .
FreeCAD 3.04
Προσθήκες
- Νέα εφαρμογή (ΠΙΞΙΣ > Καταγραφές) με την οποία είναι δυνατόν να καταγραφούν αποστάσεις ή εμβαδά , τα οποία στη συνέχεια να εισαχθούν στα αντίστοιχα κουτάκια στην ΠΙΞΙΔΑ .
Διορθώσεις
- Το πρόβλημα στην εκκίνηση της εφαρμογής Μετατροπή μονάδων κλίμακας .
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από κάποια από τα παράθυρα διαλόγου του FreeCAD :
(Κάντε κλικ επάνω τις για τις μετατρέψετε στο φυσικό τις μέγεθος)






Δείγμα από ένα αρχείο βοήθειας του FreeCAD .

Εκτύπωση των φύλλων Θερμομόνωσης μέσω FreeCAD στο AutoCAD !
Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για αυτό το απλό προγραμματάκι , μπορείτε να το κατεβάσετε από το σύνδεσμο που παρατίθεται στην αρχή της δημοσίευσης .
Πριν κλείσω , θα ήθελα να να πω ευχαριστώ σε όσους με βοήθησαν στον προγραμματισμό του AutoCAD αλλά και γενικότερα σε θέματα σχετικά με το AutoCAD . Δε γνωρίζω τα πλήρη ονόματά τους , ωστόσω είναι διαθέσιμοι στα διάφορα forum με τα προσονύμια : Keith Blackie , Daron , CAB , t-bear , Trev , Bob Wahr και δυστυχώς ένα σωρό άλλοι των οποίων τα προσονύμια , με το πέρασμα του χρόνου , τα ξέχασα . Τέλος θα αναφέρω τον Yronium , ο οποίος παρότι με βοήθησε σε θέματα αμιγής VB , δεν παύει να συνέβαλε και στην περεταίρω κατανόησή μου της VBA . Η αναφορά των ονόματών τους ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για την βοήθεια που μου προσφέραν .
Για ερωτήσεις , σχόλια , ευχαριστίες και βρισιές (!) , επικοινωνήστε μαζί μου στο :
FreeCADPixis gmail com .
Επιτέλους , μετά από πολύ κόπο , ιδρώτα και κούραση , κατάφερα να ολοκληρώσω τη τρίτη έκδοση του FreeCAD . Η 3η έκδοση δεν προσφέρει τις συνταρακτικές αλλαγές / προσθήκες που πρόσφερε η 2η έκδοση σε σύγκριση με την 1η , εντούτοις θεωρήθηκε σκόπιμο η δημιουργεία μίας νέας έκδοσης , καθώς με την νέα έκδοση προστέθηκε η εφαρμογή "Θερμομόνωση" με την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε τα φύλλα της ομότιτλης εφαρμογήςτου προγράμματος , η οποία κυκλοφόρησε αυτήν την περιόδο .deadlink
Επειδή , ωστόσω , υπάρχουν κάποιοι που δεν γωρίζουν τι ακριβώς είναι το FreeCAD , θεωρώ σκόπιμο να πω μερικά λογάκια .
Το FreeCAD , λοιπόν , είναι το δεύτερο από τα δύο δωρεάν μου προγράμματα . Το πρώτο είναι η ΠΙΞΙΣ το οποίο ασχολείται με μελέτες θέρμανσης , κατανομής δαπανών , συγκεντροτική νομοθεσία και διάφορα άλλα και μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=5656
Παρότι δεν του φαίνεται , το FreeCAD έχει μία (μικρή μεν) προϊστορία και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο . Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 (αν θυμάμαι καλά) όταν για πρώτη φορά δημοσίευσα στο πάλε ποτέ CADalog.com τις πρώτες μου εντολές και βιβλιοθήκες για το AutoCAD . Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του μιας και μετά από λίγο χρόνο το θέρετρο άλλαξε χέρια και μετατράπηκε σε ένα αμιγές διαφημιστικό θέρετρο . Ακολούθησαν διπλωματικές , στρατός , διάφορα άλλα προβλήματα κτλ , ώσπου το 2006 το FreeCAD επανήλθε με την έκδοση 1.00 , η οποία παρότι περιείχε λιγότερες εφαρμογές από την πρωταρχική έκδοση , ήταν σαφέστατα καλλύτερη (άρχισα να χρησιμοποιώ VBA αντί της DCL , εμπλούτησα τις βιβλιοθήκες κτλ) για να ξαναεμφανιστεί το 2008 πάλι με την έκδοση 2.00 . Τόσο παλιά όσο και τώρα , όλα τα περιεχόμενα του FreeCAD αποτελούν μέρος ενός άλλου προγράμματός μου , το οποίο χρησιμοποιώ στο γραφείο και έχει πολλές ακόμα εφαρμογές τις οποίες ελπίζω να μεταφέρω στο μέλλον και στο FreeCAD (εντολές για τοίχους , πόρτες , παράθυρα , τόσο 2D όσο και 3D , τοπογραφικά κα) . Θα μπορούσα απλά να προσθέσω και όλες τις άλλες εφαρμογές από τώρα , όμως χρησιμοποιούν πεπαλαιομένο κώδικα (στατικές διευθύνσεις , παράθυρα DCL κτλ) το οποίο μάλλον πιο πολύ θα μπουδουκλώσειτους χρήστες παρά θα τους διευκολύνει .
Τόσο το FreeCAD όσο και η ΠΙΞΙΣ , όπως μου αρέσει να λέω , είναι προγραμμάτα ΑΠΟ την πράξη ΓΙΑ την πράξη . Με αυτό εννοώ δύο πράγματα :
1) Δημιουργήθηκαν έχοντας ως βάση τις ανάγκες που μου προέκυξαν στην επαγγελματική μου ζωή και αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν τις ίδιες απλές διαδικασίες που έκανα και ο ίδιος στο χαρτί προτού φτιάξω τα προγράμματα και
2) Διατηρούν αυτήν την απλοϊκότητα και κάτα τη λειτουργία τους , πράγμα το οποίο ναι μεν σημαίνει πως αποτελούν ερασιτεχνικά προγράμματα , αλλά επιτρέπουν στο χρήστη να επεμβαίνει στη λειτουργία τους χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει σε πολύπλοκες διαδικασίες .
Έτσι , λοιπόν , το FreeCAD είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο γραμμών και γενικότερα απλών αντικειμένων του AutoCAD , χωρίς να κάνει χρήση εξειδικευμένων προγραμματιστικών αντικειμένων . Απευθύνεται στον απλό χρήστη του AutoCAD που δεν έχει χρόνο να μαθει πιο εξειδικευμένα προγράμματα και σε άτομα που δεν τους χρειάζεται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αγορά πολύπλοκων προγραμμάτων από τα οποία θα κάνουν χρήση μόνο ελάχιστων δεδομένων τους (π.χ. βιβλιοθήκες) .
Επισημαίνεται πως το FreeCAD ΔΕΝ είναι επαγελματικό πρόγραμμα , που σημαίνει αν κάποιος είναι προχωρημένος σχεδιαστής (ανεξαρτήτως ειδικότητας – αρχιτέκτωνας , μηχανολόγος κτλ) ο οποίος επιθυμεί μία υπέρτατο σχεδιαστικό λογισμικό , τότε το FreeCAD δεν θα είναι αρκετό (βέβαια ακόμα και έτσι θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τις βιβλιοθήκες του ή για ότιδήποτε άλλο βρείτε ενδιαφέρον) .
Δεν θέλω , λοπόν , να παρεξηγήσετε το FreeCAD ως ένα φοβερό πρόγραμμα · είναι απλά μία συλλογή από βιβλιοθήκες και εφαρμογές φτιαγμένες έτσι ώστε να εκτελούν πολλές διαδικασίες τις οποίες τις θωρώ απαραίτητες σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα και τις οποίες παρ₼όλα αυτά το AutoCAD δεν τις έχει .
Για παράδειγμα , με το FreeCAD μπορείτε να ορίσετε άνετα και γρήγορα τις παραμέτρους των κειμένων και των διαστάσεων σύμφωνα με την αρέσκιά σας και την κλίμακα εκτύπωσης και να μην κάνετε άπειρες δοκιμές μέχρι να βρείτε ποιά σας αρέσει · να βάλετε ως σύμβολο διάστασης το κλασσικό σύμβολο της κεκλιμένης γραμμής χωρίς ωστόσω να εκτείνετε αχρήστως και διαστάσεις · να εισάγετε κεκλιμένα σχόλια · να σχεδιάσετε διάφορες γραμμες (π.χ. διεκεκομένες , χάνδακες και άλλες χαρακτηριστικές) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικα (π.χ. απόσταση ανάμεσα στα κενά κτλ) · να εισάγετε σύμβολα τομών · να μετατρέψετε αποστάσεις από τη μία κλίμακα στην άλλη · να φτιάξετε τα χαρτιά της εκύπωσης κατευθείαν στο μοντέλο · να συρικνώνετε τα παράθυρα διαλόγου και να τα επαναφέρετε όταν θέλετε χωρίς να αναγκάζεστε να κλείνετε την εντολή · να εισάγετε ΑΜΕΤΡΗΤΑ σύμβολα τόσο αρχιτεκτονικά όσο και εγκαταστάσεων · να εισάγετε υπομνήματα για τα προηγούμενα σύμβολα . Μιας και το έφερε η κουβέντα για τα σύμβολα , να πω εδώ ότι το FreeCAD δεν έχει ούτε 50 ούτε 100 blocks · εδώ που τα λέμε , δεν έχει ούτε 200 . Έχει περίπου 2700 blocks ! Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα blocks περιγραφών για τα υπομνήματα ( με αυτά ο αριθμός γίνεται 3360 ! ) .
Επίσης , σε όλες τις εφαρμογές που έχουν ρυθμίσεις , αυτές είναι ήδη βελτιστοποιημένες στις καλλύτερες τιμές , οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εφαρμογή ή το πολύ να αλλάξετε την κλίμακα εκτύπωσης .
Παρ'όλα αυτά , πιθανότατα το σημαντικότερο χαρακηριστικό του FreeCAD είναι άλλο και συγκεκριμένα το γεγονός πως είναι ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες . Έτσι λοιπόν , με ένα απλό κλικ από τις ρυθμίσεις , ο καθένας μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα από τα ελληνικά στα αγγλικά , κάνωντας το FreeCAD χρήσιμο και σε άτομα πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας .
Επίσης , ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως (όπως και στην ΠΙΞΙΔΑ) για κάθε εφαρμογή του FreeCAD , μπορείτε να βρείτε αρχεία βοήθειας τα οποία περιγράφουν τη χρήση της εκάστοτε εντολής . Έτσι , πηγαίνοντας από το μενού FreeCAD > Βοήθεια , θα μπορείτε να επιλέξετε για ποιά εφαρμογή θέλετε να πληροφορηθείτε (αρκεί να έχετε το Word εγκατεστημένο , μιας και τα αρχεία βοηθείας είναι γραμμένα στο Word) .
Διευκρινίζω εδώ πως απαγορεύω να χρησιμοποιήσετε το FreeCAD για κερδοσκοπικούς σκοπούς . Με αυτό δεν εννοώ να μην πουλήσετε σχέδια που εκτυπωσατε με το FreeCAD , αλλα να μην πουλήσετε το ίδιο το πρόγραμμα . Το FreeCAD είναι φτιαγμένο να διακινείται δωρεάν και δωρεάν πρέπει να διακινείται .
Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το FreeCAD , πρέπει να έχετε :
- Εγκατεστημένο το AutoCAD 2004 ή μεταγενέστερο .
- 65 Mbytes στο σκληρό δίσκο προκειμένου να τηλεφέρετε το αρχείο από το διαδύκτιο .
- Άλλα 200 Mbytes που καταλαμβάνει η εγκατάσταση .
- Εγκατεστημένη την Access 2000 ή μεταγενέστερη (γι₼αυτό δεν είμαι απόλυτα σίγουρος – ίσως και να μην χρειάζεται καθόλου) .
- Εγκατεστημένο το Word (ασχέτως έκδοσης) προκειμένου να διαβάσετε τα αρχεία βοηθείας .
- Ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1024 x 768 .
- 2000 ? τα οποία να μου τα καταθέσετε στον προσωπικό μου λογαριασμό (πλάκα κάνω ! ) .
Επισημαίνεται πως το FreeCAD έχει δοκιμαστεί σε AutoCAD 2004 , ενώ η μόνη διαφορά που παρατήρησα κάτα το πέρασμα από το AutoCAD 2004 στο 2008 ήταν πως τα αρχεία του Word αργού λίγο να ανοίξουν . Για ότι άλλα προβλήματα και τις λύσεις τους , μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα αντίστοιχα αρχεία βοήθειας των ακάστοτε εντολών .
Ακολουθεί μία κατάσταση των αλαγών που επήλθαν με τις τελευταίες εκδόσεις .
FreeCAD 3.01
Αλλαγές – βελτιώσεις
- Τα blocks των περιγραφών των πυροσβεστικών ειδών 063 και 064 σχεδιάστηκαν μικρότερα .
Διορθώσεις
- Συμπλήρωση της βάσης δεδομένων του FreeCAD με μερικές ακαταγραφές , οι απουσίες των οποίων έκαναν το πρόγραμμα να “σκάει” στην εφαρμογή “Είδη εξοπλισμού” επιλέγονταν πέντε είδη των οποίων οι περιγραφές έλειπαν .
- Διάφορα ορθογραφικά λάθη στη βάση δεδομένων .
- Το block της περιγραφής του πυροσβεστικού είδους 066 (Γ.Η.Π.) έχει σωστό σημείο εισαγωγής .
FreeCAD 3.02
Προσθήκες
- Στο αρχείο “Γενικά περί FreeCAD.doc” προστέθηκαν περιγραφές λύσεων για συνήθη προβλήματα .
- Στο παράθυρο για την εισαγωγή σχολίων (της εντολής “Διάφορα είδη”) προστέθηκαν κουμπάκια για την εισαγωγή εκθετών 2 και 3 (εις το τετράγωνο και εις τον κύβο) .
Αλλαγές – βελτιώσεις
- Καλλύτερη τοποθέτηση των ανοιγμάτων κατά σχεδιασμό των όψεων στα σχέδια Θερμομόνωσης .
Διορθώσεις
- Το ελληνικό παράθυρο απόκρυψης της εντολής “Είδη εξοπλισμού” φέρει το ομόνυμο όνομα (προηγουμένως αναγραφόταν “Είδη φυτών”) .
FreeCAD 3.03
Προσθήκες
- 7 σύμβολα ηλεκτρολογικών ειδών .
- 20 σύμβολα επίπλων
- 15 σύμβολα εξοπλισμού
- 8 σύμβολα θέρμανσης
Αλλαγές - βελτιώσεις
- Η εντολή ΥΠΕΡΑΝΤΙΓΡΑΦΗ πλέον αντιγράφει και πολλαπλές φορές .
Διορθώσεις
- Η εντολή ΠΙΞΙΣ > Θερμομόνωση , τυπώνει πάντα το όνομα του επιπέδου , ανεξαρτήτως αν ο χρήστης έχει ορίσει διαφορετικό όνομα ή όχι (παλιότερα άφηνε κενό ή τελίτσες) .
FreeCAD 3.04
Προσθήκες
- Νέα εφαρμογή (ΠΙΞΙΣ > Καταγραφές) με την οποία είναι δυνατόν να καταγραφούν αποστάσεις ή εμβαδά , τα οποία στη συνέχεια να εισαχθούν στα αντίστοιχα κουτάκια στην ΠΙΞΙΔΑ .
Διορθώσεις
- Το πρόβλημα στην εκκίνηση της εφαρμογής Μετατροπή μονάδων κλίμακας .
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από κάποια από τα παράθυρα διαλόγου του FreeCAD :
(Κάντε κλικ επάνω τις για τις μετατρέψετε στο φυσικό τις μέγεθος)






Δείγμα από ένα αρχείο βοήθειας του FreeCAD .

Εκτύπωση των φύλλων Θερμομόνωσης μέσω FreeCAD στο AutoCAD !
Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για αυτό το απλό προγραμματάκι , μπορείτε να το κατεβάσετε από το σύνδεσμο που παρατίθεται στην αρχή της δημοσίευσης .
Πριν κλείσω , θα ήθελα να να πω ευχαριστώ σε όσους με βοήθησαν στον προγραμματισμό του AutoCAD αλλά και γενικότερα σε θέματα σχετικά με το AutoCAD . Δε γνωρίζω τα πλήρη ονόματά τους , ωστόσω είναι διαθέσιμοι στα διάφορα forum με τα προσονύμια : Keith Blackie , Daron , CAB , t-bear , Trev , Bob Wahr και δυστυχώς ένα σωρό άλλοι των οποίων τα προσονύμια , με το πέρασμα του χρόνου , τα ξέχασα . Τέλος θα αναφέρω τον Yronium , ο οποίος παρότι με βοήθησε σε θέματα αμιγής VB , δεν παύει να συνέβαλε και στην περεταίρω κατανόησή μου της VBA . Η αναφορά των ονόματών τους ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για την βοήθεια που μου προσφέραν .
Για ερωτήσεις , σχόλια , ευχαριστίες και βρισιές (!) , επικοινωνήστε μαζί μου στο :
FreeCADPixis gmail com .
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: