Είμαι πολύ συγκινημένος....

gtsamour

SinclairMaster
Joined
12 Δεκ 2006
Μηνύματα
2.414
Αντιδράσεις
11
Παρόλο που δεν περίμενα να τα καταφέρω, τελικά έγινε...

Wally θυμάσαι τη δημοπρασία με τα 6 χαλασμένα spectrum?

Κατάφερα να επισκευάσω ακόμα ένα από αυτα, και το χάρηκα πολύ γιατί επισκεύασα το πιο hopeless, το πιο lost case απ'όλα.

Για να καταλάβετε, έλειπαν πολλά εξαρτήματα από την πλακέτα του, αντιστάσεις, transistors, ακόμα και το speakerακι είχε αφαιρεθεί.

Το χρώμα της πλακέτας ήταν γκρίζο-καφέ από τη μπίχλα και τη σκόνη, όταν έβγαλα τον Ζ80 από τη βάση του ξέρετε τι βρήκα από κάτω??????

Μια απολιθωμένη ΚΑΜΠΙΑ, ποιος ξέρει που το είχε παραπεταμένο τα καημένο ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.

Επίσης ο χασάπης που το είχε πρίν (και δεν μιλάω για αυτόν που μου τα πούλησε ο οποίος προφανώς τα είχε βρεί από κάπου όλα μαζί) του είχε κάνει τα άπειρα modifications, καλώδια από διάφορα σημεία της πλακέτας, διακόπτες, κολλήσεις και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Σκέτο Borg είχε γίνει το spectrumακι. Εννοείται ότι όλα αυτά πήραν πόδι, έπρεπε να το επαναφέρω στη σωστή του μορφή. Είναι ένα issue two (το δεύτερο issue 2 που επισκεύασα) δηλαδή το δεύτερο revision του spectrum που μάλλον ήταν από μετατροπή spectrum σε spectrum plus.

Το πρώτο που του έκανα ήταν ένα καλό μπάνιο (αφού πρώτα αφαίρεσα το tv modulator για να μην πάρει νερά) γιατί από όπου και να έπιανες την πλακέτα, τα χέρια σου γίνονταν χάλια.

Και όταν λέω μπάνιο εννοώ κανονικά, κάτω από τη βρύση με σαπουνάδες και οδοντόβουρτσα που φτάνει παντού. Μετά σκούπισμα απαλό και ξέπλυμα με καθαρό οινόπνευμα για να παρασύρει την υγρασία. Αφήνουμε να στεγνώσει....(lol). Περιττό να πώ ότι ξαναέγινε πράσινη η πλακέτα και ολοκάθαρη.

Αφού εντόπισα τα εξαρτήματα που έλειπαν και έκανα μια λίστα, έκανα μια βόλτα στον Beska για προμήθεια....

Αφού μπήκαν καμια 10αρια εξαρτήματα που έλειπαν στη θέση τους, αντικατάσταση όλων των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών με καινούργιους και ένα speakerακι από ένα άλλο spectrum μακαρίτη που έχω για body parts, μπήκε στην μπρίζα και.... tadaaaaa!!!! ο γλυκός ήχος του πηνίου ήχησε και πάλι μετά από χρόνια.

Είχε όμως πρόβλημα και η upper RAM γιατί έβλεπε μόνο τα 16k. Μετά από ξεκόλλημα όλων των τσιπακίων μνήμης και τοποθέτηση βάσεων, εντόπισα επιτέλους το ένοχο τσιπάκι και το αντικατέστησα με κάποιο από αυτά του μακαρίτη.

Μακάρι να είχα τραβήξει μια φωτογραφία για να έβαζα εδώ σαν "πριν" και "μετά" αλλά δεν περίμενα να τα καταφέρω. Έπρεπε να βγάλω φωτογραφία την κάμπια να δείξω....

Τώρα η πλακέτα του είναι "κούκλα" και ακόμα και οι επαφές στο expansion port αστράφτουν. Τις πέρασα με καλάί και αστράφτουν σαν καινούργιες. Αν ενδιαφέρεται κανείς ας με ρωτήσει να του πω λεπτομέρειες για το πως.

Γενικά το χάρηκα πάρα πολύ για το συγκεκριμένο γιατί ήταν τελείως κανιβαλισμένο...

Συνολικά από τα 6 χαλασμένα που χτύπησα στο emarket, έφτιαξα τα 4 και 1 ακόμα που μου έδωσε ένας φίλος.

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο να φτιάξω και τα άλλα δύο γιατί δεν έχω καλό ROM chip και μου λείπει και ένα ULA (για τους γνώστες).
 
Gtsamour ο ηλεκτρονικα-αναπηρος Wally is counting on your help :D
 
Εννοείται αυτό, count on it.
 
gtsamour retro-Home Computer Doctor????

Εντυπωσιακή η ανάστασή του :thumbup:

H Sinclair ευγνωμονούσα.....
 
Μακάρι να ήξερα να επιδιορθώνω και άλλα Micros αλλά για την ώρα τουλάχιστον μόνο spectrumακια.
 
Εύγε φίλε!!!!!!!

Ο Θείος σε ευγνωμονεί!!!!!!!!
 
Απίστευτος!!!!Μεγάλη υπόθεση να ξαναζωντανεύει ένας τελείως πεθαμένος υπολογιστής και στο τέλος να δουλέψει...Εδώ καθαρίζουμε ένα και νιώθουμε απέραντη χαρά.Σε νιώθω φίλε μου συγχαρητήρια!
 
Πίσω
Μπλουζα