Είστε έτοιμοι για την ψηφιακή εποχή???

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας angel_grig
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

angel_grig

KAT Resurrector
Αντιδράσεις
480
Bαζω το θεμα στην ρετροτεχνολογια γιατι πιστευω οτι εδω ταιριαζει καλυτερα..αν θελουν ομως οι mods το μεταφερουν οπου αλλου θελουν..

Δανειζομαι το σλογκαν απο την γνωστη διαφημιση για να παρουσιασω μια "μοντα" λιγο διαφορετικη απο τις αλλες.Αν και οι περισσοτερες μετατροπες στο retromaniax αφορουν το πως θα απαλλαγειτε απο το σημα RF εγω ηθελα το αντιθετο δηλ.να μετατρεψω το σημα composite σε RF..

Γιατι ομως καποιος να κανει κατι τετοιο?Συμφωνα με αυτην εδω την ανακοινωση http://www.paron.gr/typologies/?p=19703 απο τον Ιουλιο για τα ιδιωτικα καναλια και απο τον Αυγουστο για τα καναλια της ΕΡΤ θα διακοπει η αναλογικη μεταδοση απο τον σταθμο του Υμμητου.Ε!και ?τι εγινε ?θα πειτε τωρα..θα χρησιμοποιησουμε εναν αποκωδικοποιητη...Ναι,θα τον χρησιμοποιησουμε,αλλα τι κανουμε αν η τηλεοραση μας δεν διαθετει εισοδο scart ή composite ή HDMI οπως δειχνει στην διαφημιση?

1&list=PLB132861A1C911FB2
Πως θα συνδεσουμε την αρχαια τηλεοραση μας αφου το μονο που διαθετει ειναι μονο μια εισοδο RF (κεραιας δηλ),ενω την ιδια στιγμη το 99,9% των αποκωδικοποιητων δεν εχουν τετοια εξοδο???

Μια λυση βεβαια ειναι αυτη:να παρουμε ενα rf modulator,δηλ. κατι τετοιο:

Προβολή συνημμένου 53538

..εκτος ομως απο το κοστος,ειναι και τελειως αντιαισθητικο να εχουμε ενα ακομη..κουτι επιπλεον εκτος απο το κουτι του αποκωδικοποιητη..

Σκεφτομενος,λοιπον,και ψαχνοντας βρηκα μια πρακτικη και φτηνη λυση η οποια ακουει στο ονομα SONY SCPH-1062, το οποιο βλεπετε στην παρακατω φωτο:

Προβολή συνημμένου 53533

Για οσους δεν ξερουν,αυτο ειναι το RF modulator για το SONY PS1,που συνδεεται ομως στην πρωτη ομως εκδοση της κονσολας (αυτην που ειχε RCA out)

H μετεπειτα εκδοση του RF modulator ηταν το SCPH-1122 που ειναι αυτο:

Προβολή συνημμένου 53539

Εμεις για την δουλεια που θελουμε μας κανουν και τα δυο,στο δευτερο ομως πρεπει να κοψουμε το βυσμα του playstation και να βαλουμε βυσματα RCA,οποτε εγω αγορασα το πρωτο που ειχε ηδη ετοιμα τα RCA.Aφου λοιπον το παρηγγειλα απο το ebay στην μυθικη τιμη των 4 ευρω (με τα μεταφορικα), μετα απο μερικες ημερες το ειχα στα χερια μου...Το πρωτο προβλημα που επρεπε να λυσω ηταν η τροφοδοσια του..Αυτο κανονικα τροφοδοτειται απο το playstation μεσω του βυσματος-καρφι των 2.5mm .Η ταση τροφοδοσιας ειναι 5v ποια ομως ειναι η πολικοτητα????χμμμμ...Αρχισα λοιπον να ψαχνω σχεδιαγραμματα για το PS1 μπας και βγαλω καμμια ακρη..μετα απο αρκετη ωρα ψαξιματος δεν ειχα βρει τιποτα...Η αλλη λυση ηταν να βαλω μια ερωτηση στο retromaniax για καποιον που ειχε την κονσολα αλλα αυτος επρεπε να διαθετει:

α)την συγκεκριμενη κονσολα (αρκετα σπανια)

β)πολυμετρο

γ)βυσμα-καρφι των 2.5mm

Εκτος αυτου εγω ηθελα να το δοκιμασω αμεσα και οχι να περιμενω!!!!!

Τοτε μου ηρθε η φαεινη ιδεα ,σκεφτομενος με απλες γνωσεις ηλεκτρονικης:.Σε ενα ηλεκτρονικο κυκλωμα ο αρνητικος πολος της τροφοδοσιας ειναι συνδεδεμενος στην γειωση (GND) του κυκλωματος .Επισης το εξωτερικο "δακτυλιδι"του βυσματος RCA ειναι και αυτο συνδεδεμενο στην γειωση.Πηρα λοιπον το πολυμετρο μου,εβαλα τον επιλογεα στο buzzer (που ηχει οταν τα 2 σημεια που ελεγχεις ειναι συνδεδεμενα μεταξυ τους) και εβαλα τον ενα ακροδεκτη του πολυμετρου στο εξωτερικο "δακτυλιδι"του βυσματος RCA και τον αλλο στο βυσμα-καρφι των 2.5mm οπως φαινεται πιο κατω:

Προβολή συνημμένου 53535

Τοτε ακουσα το μπιπ απο το πολυμετρο πραγμα που σημαινε οτι αυτα τα 2 σημεια ηταν συνδεδεμενα μεταξυ τους και αρα στο σημειο που δειχνει το μικρο βελακι στην φωτογραφια θα συνεδεα τον αρνητικο "πολο" της τροφοδοσιας.

Ακολουθησε η δοκιμη με 4 μπαταριες ΑΑ για προσωρινη τροφοδοσια και το αποτελεσμα το βλεπετε πιο κατω:

Προβολή συνημμένου 53536 Προβολή συνημμένου 53537

Ετσι η παλια TOSHIBA TV μου (η πρωτη μου εγχρωμη CRT απο το 1994) που εχει μονο εισοδο RF ,λειτουργει αψογα με τον αποκωδικοποιητη (ο οποιος παρεπιπτωντος μου στοιχησε 0 ευρω αφου τον βρηκα σε καδο ανακυκλωσης!!),με την βοηθεια του SONY SCPH-1062!

Oπως βλεπετε η εικονα ειναι πολυ καθαρη!!

Φυσικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε οποιοδηποτε rf modulator για κονσολα διαθετουμε,απλα πρεπει να κανουμε εμεις την μετατροπη.

Για τροφοδοσια μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ενα φορτιστη κινητου τηλεφωνου (οι περισσοτεροι βγαζουν 5v με 500 εως 1000mA ) οποτε το μονο που χρειαζεται ειναι να προσαρμοσουμε ενα θυληκο 2.5mm βυσμα στον φορτιστη μας.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Dear Mr. KAT Resurrector, δε σταματάς να μ' εντυπωσιάζεις! :) Αν δεν ήξερα ότι ήσουν γιατρός, θα σε έκανα σίγουρα για ηλεκτρονικό! :D

Καλογραμμένο, απλό και υποδειγματικό tutorial - στα standards που μας έχεις συνηθίσει!

Τι να πω! Ευχαριστούμε! :thumb:

D@redevil είπε:
Dear Mr. KAT Resurrector, δε σταματάς να μ' εντυπωσιάζεις! :) Αν δεν ήξερα ότι ήσουν γιατρός, θα σε έκανα σίγουρα για ηλεκτρονικό! :D
Καλογραμμένο, απλό και υποδειγματικό tutorial - στα standards που μας έχεις συνηθίσει!

Τι να πω! Ευχαριστούμε! :thumb:
Nα΄σαι καλα Μαριαννα!Σ' ευχαριστω πολυ! :thanx2:

Ωραίος οδηγός angel_grig. Και να φανταστείς οτι την παρασκευή εκεί που ψαχούλευα ένα κουτί καλώδια έπιασα το SONY SCPH-1062 (από παλιά βιντεοκάμερα) και παρατηρώντας το έλεγα "Σιγά μην ξανα χρησιμοποιηθεί αυτό το καλώδιο".

Kambia είπε:
Ωραίος οδηγός angel_grig. Και να φανταστείς οτι την παρασκευή εκεί που ψαχούλευα ένα κουτί καλώδια έπιασα το SONY SCPH-1062 (από παλιά βιντεοκάμερα) και παρατηρώντας το έλεγα "Σιγά μην ξανα χρησιμοποιηθεί αυτό το καλώδιο".
Eυχαριστω Kambia!Ειδες;ποτε δεν ξερεις που σου θα χρειαστει κατι!

Πίσω
Μπλουζα