Εγκυκλοπαίδεια Χρονικό του 20ού αιώνα

BETTY BOOP

Official *GOD* of RetRo
Joined
25 Απρ 2010
Μηνύματα
9.289
Αντιδράσεις
6.172
Στο παρελθόν (δεκαετία του 90;) είχε κυκλοφορήσει η εγκυκλοπαίδεια Χρονικό του 20ού αιώνα, αποτελούταν από πολλούς τόμους. Ήταν μια εγκυκλοπαίδεια που περιλάμβανε σημαντικά γεγονότα από την πολιτική και κοινωνική ζωή του κόσμου.

Προβολή συνημμένου 109008

Είχατε αυτή την εγκυκλοπαίδεια;
 
Δεν τον έχω στην κατοχή μου τον τόμο και τα επιμέρους τεύχη, αλλά το γνωρίζω αρκετά καλά το συγκεκριμένο πόνημα.

Ήταν αναπαραγωγή του γερμανικού αντίστοιχου "Chronik des 20. Jahrhunderts" και αποτελούνταν από το βασικό ογκωδέστατο τόμο, που περιείχε το χρονικό από το 1900 έως το 1990, και από εξτρά τομίδια, μέσα σε κουτί, για τα έτη 1991 έως 1997.

Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τον μεγάλο τόμο, όταν μου τον δάνεισε στην έκτη δημοτικού μια γειτόνισσά μας, για να γράψω μια εργασία για το Πολυτεχνείο.

Μου άρεσε σαν ιδέα, αλλά δεν το ξεφύλλισα εκτενώς τότε. Μετά από λίγα καλοκαίρια, το πέτυχα στο σπίτι ενός παιδιού, στο χωριό της μάνας μου, και το δανειζόμουν να το ξεφυλλίσω καμιά φορά.

Σαν ύλη ήταν αρκετά γεμάτο, τόσο για διεθνή, όσο και για εγχώρια γεγονότα. Αφιέρωνε 1-2 σελίδες ανά μήνα κάθε έτους, και η δομή των σελίδων ήταν η εξής: σε κάθε μήνα κάθε έτους υπήρχε μια κάθετη στήλη, όπου υπήρχε (αν θυμάμαι καλά) το ημερολόγιο του μήνα, κι από κάτω τα βασικά γεγονότα που συνέβησαν τότε. Δίπλα από το πλαίσιο υπήρχαν κείμενα, με εκτενέστερες αναφορές στα γεγονότα του μήνα, που ξεκινούσαν (αν θυμάμαι καλά) με την ημερομηνία και την χώρα που συνέβη το αντίστοιχο γεγονός. Οι εξτρά τόμοι αφιέρωναν περισσότερες σελίδες ανά μήνα, και σου έδιναν την αίσθηση ότι ξεφύλλιζες αρχείο εφημερίδων, γιατί ενώ στο πρώτο τόμο έβλεπες περισσότερο ιστορικά περιστατικά, και λιγότερο περιστατικά που απλά απασχόλησαν τον τύπο, στους υπόλοιπους τόμους έβλεπες πολλά γεγονότα της καθημερινότητας, και λιγότερο ιστορικά γεγονότα.

Ενώ μου άρεσε να τα ξεφυλλίζω (είναι και το ρετρό του πράγματος που σε τραβάει), καμιά φορά με φόβιζαν κάτι τέτοια, γιατί είχαν αρκετά στοιχεία και εικόνες από νεκρούς και γενικά δυσάρεστα γεγονότα, και δε συμμαζεύεται.
 
Εγώ το αγόρασα το καλοκαίρι του 1994 όταν τέλειωσαν οι Πανελλήνιες, μαζί με τους επιμέρους τόμους από το '90 ως το '93. Μετά, κάθε χρόνο ως το 1998 με ειδοποιούσαν για την ετήσια έκδοση και μου την έστελναν. Δηλαδή, το τελευταίο που έχω, είναι το Χρονικό του 1997.

Πριν λίγες ημέρες στην Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη βρήκα το Χρονικό της Ανθρωπότητας, που κυκλοφόρησε από την ίδια εταιρεία λίγο αργότερα και ήτανε στο ίδιο σχήμα και μέγεθος με το "κανονικό" Χρονικό. Το είχε μόνο 12 ευρώ και δεν το αγόρασα γιατί...δεν είχα χρήματα μαζί μου (ανεκδιήγητος...). Επρόκειτο να κυκλοφορήσει τότε και το Χρονικό των σπορ, αλλά δεν ξέρω αν τελικώς έγινε κάτι τέτοιο. Όποιος γνωρίζει κάτι, ας ενημερώσει...
 
Πίσω
Μπλουζα