Εγνατία Οδός (1978 ΥΕΝΕΔ )

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιουλ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
542
Εγνατία Οδός (1978 ΥΕΝΕΔ )


RetroDB:
http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%82

Μια κοινωνική σειρά που έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ σε 9 45λεπτα επεισόδια την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου του 1978.Το σενάριο έγραφε ο Γιάννης Τζιώτης ενώ στην σκηνοθεσία και την παραγωγή έκανε ο Δημήτρης Ποντίκας.

Υπόθεση: Η Ειρήνη και ο Στράτος, δύο νέα παιδιά που κατάγονται από την Κατερίνη και τις Σέρρες αντίστοιχα, φοιτούν στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζονται και ερωτεύονται στην διάρκεια των σπουδών τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις των συντηρητικών γονέων τους, οι συνεχείς επεμβάσεις και υποδείξεις των οποίων καταστρέφουν οριστικά τη σχέση τους και τους οδηγούν στον αναπόφευκτο χωρισμό.

Προβολή συνημμένου 88653

Προβολή συνημμένου 88654

Προβολή συνημμένου 88666
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπεται είναι ότι αρχικώς την σκηνοθεσία είχε ο Γιώργος Μιχαηλίδης τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ποντίκας στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε αναγκάστηκε να τον διώξει και να συνεχίσει ο ίδιος την σκηνοθεσία της σειράς μέχρι το 9ο επεισόδιο οπότε και σταμάτησε το γύρισμα της σειράς εξαιτίας της απεργίας των ηθοποιών που είχε πραγματοποιηθεί τότε.

Οι τίτλοι αρχής της σειράς



Και μια φωτογραφία από το αρχείο του παραγωγού της.

attachment.php
 
attachment.php


Νίκος Τζόγιας, Δέσπω Διαμαντίδου, Γιώργος Κιμούλης
 
Η απεργία των ηθοποιών το 1978 υπήρξε μια καλή δικαιολογία να μην επανέλθουν κάποιες σειρές που είχαν σημειώσει χαμηλή τηλεθέαση. Μια από αυτές ήταν και η "Εγνατία". Ενώ για παράδειγμα η "Αφροδίτη",οι "Πανθέοι" ξεπάγωσαν και συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη της απεργίας.
 
Αν εξαιρέσουμε την χαμηλή τηλεθέαση η σειρά ήταν πολύ αξιόλογη. Κρίμα που δεν συνεχίστηκε. Βέβαια στις σειρές που ανέφερες Γιάννη πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαν κάνει περισσότερα επεισόδια και είχε φουντώσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Άλλωστε ήταν και οι δύο διασκευές βιβλίων (άρα περισσότερο γνωστό το θέμα στο κοινό).
 
Η απίστευτη "Ραδιοτηλεόραση" έβαζε φωτογραφία της Δέσπως Διαμαντίδου από τη σειρά, χωρίς να την αναφέρει στους συντελεστές!
 
αν συνέχιζε θα μπορούσε να ήταν απ' τις πρώτες ελληνικές σειρές στύλ σαπουνόπερας...κάπου διάβαζα ότι η σειρά αυτή ήταν προγραμματισμένη για πολλαπλά επεισόδια που όμως με την συγκεκριμένη απεργία ματαιώθηκε το γύρισμα των επόμενων.Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό που είχα διαβάσει τότε αλλά σίγουρα ρόλο στην ματαίωση της έπαιξε και η χαμηλή τηλεθέαση.Το πρόβαλλε σε επανάληψη η ετ2 το 1992 κάπου εκεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ηπιο τονο η σειρα. Ουτε σεισμος, ουτε καμια εκρηξη επι του παροντος.
 
Ήταν πολύ πριν τον σεισμό της Θεσσαλονίκης που όσο και να κάνεις την ταρακούνησε την Εγνατία..

Δεν έχω ιδέα για τη σειρά αλλά η περιγραφή (ήπιοι τόνοι, κέιμενα μεστά, φιλολογία, βαρύτητα) μου προξένησε ένα ακατάσχετο χασμουρητό.
 
Μία λίγο πιο γενική απορία:

Με βάση τη retrodb η σειρά παίχτηκε σε επανάληψη από την ΕΤ2 το Δεκέμβριο του 1991.

Αναφέρεται όμως πως ΔΕ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Τι σημαίνει αυτό;

Πως ακόμη και τη δεκαετία του 90 η ΕΡΤ έσβηνε σειρές της;

Η πως όταν αναφέρεται πως μια σειρά δε σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ μπορεί και να υπάρχει κάπου μέσα στο αρχείο αλλά κανείς δεν ξέρει που ακριβώς;
 
Πίσω
Μπλουζα