Εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές

BETTY BOOP είπε:
Να προσθέσω και την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας στο Δημοτικό.
ήταν στη Β' τάξη.

ΣΤ' τάξη είχαμε πάει και στο Ιστορικό Μουσείο Αθήνας.
 
Από εκδρομές κάμποσες!

Οι μονοήμερες εκδρομές ήταν στάνταρ στο δημοτικό στις αρχές Ιουνίου, και πηγαίναμε υποχρεωτικά με κάποιον συνοδό (γονέα ή κηδεμόνα), τον οποίον δηλώναμε με τη δήλωση που προσκομίζαμε στη δασκάλα.

(άλλη βαβούρα κι αυτή με τις υπεύθυνες δηλώσεις. Μας τις μοίραζε η δασκάλα λίγο καιρό πριν και περίμενε να τις πάμε. Ήταν μια φόρμα που συμπλήρωνες τα στοιχεία σου, μαζί με τις πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, μέρος, ημέρα, ώρα αναχώρησης, κόστος συμμετοχής, κλπ. Και φυσικά ήθελε υπογραφή γονέα...)

Λοιπόν, μονοήμερες στο δημοτικό πηγαίναμε κατά βάση Ξυλόκαστρο, που ακολουθούσε επίσκεψη στην αρχαία Κόρινθο. Παίζει να πήγαμε δυο-τρεις φορές στη διάρκεια του δημοτικού, τη μια σε μαγαζί με πισίνα και νεροτσουλήθρες, που βέβαια είναι σε ένα χωριό μετά το Ξυλόκαστρο. Πήγαμε Ναύπλιο, Δελφούς και τέλος, στην έκτη δημοτικού, Εύβοια. Πρώτα Χαλκίδα και μετά σε ένα πανέμορφο μέρος με ποτάμι, που τώρα μου διαφεύγει το όνομά του.

Στο γυμνάσιο, ξανά μονοήμερη Ξυλόκαστρο, στην πρώτη γυμνασίου. Στο Σοφικό Κορινθίας σε γνωστή κατασκήνωση, και τριήμερη στην Αρχαία Ολυμπία, στην τρίτη γυμνασίου (μια μανία με την Πελοπόννησο αυτές οι μονοήμερες και τριήμερες). Στην πρώτη λυκείου πήγαμε μονοήμερη Πόρο (Αργοσαρωνικός, κοντά στην Πελοπόννησο, δηλαδή... μη και χαλάσει το γούρι...), στη δευτέρα κάπου είχαμε κανονίσει μονοήμερη, αλλά κάτι έγινε με τα λεωφορεία και ακυρώθηκε η εκδρομή, και στην τρίτη πήγαν τριήμερη Σύρο. Δεν πήγα, λόγω πανελληνίων, αλλά και γιατί δεν άξιζε να αναστατωθείς για ένα τριήμερο. Να ταν πενταήμερη να το συζητούσα... :p Στην τρίτη πήγαμε και Σούνιο-Λαύριο, ίσα για το τζερτζελέ.

Τώρα, όσον αφορά τα διάφορα μουσεία, είχαμε και σ αυτά μια έφεση...

Στον παιδικό σταθμό (ναι, ναι...) μας είχαν πάει στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Γουλανδρή, όπου είχε έκθεση με τα κυκλαδικά ειδώλια (τι επιβλητικός που ήταν ο σχεδιασμός της αίθουσας. Σκοτάδι και μόνο φως στις προθήκες...) και μια έκθεση με κάτι αργαλειούς, που είχαμε καθίσει και στο δάπεδο να ζωγραφίσουμε.

Στο δημοτικό θυμάμαι ότι είχαμε πάει εκπαιδευτική εκδρομή στα εξής μέρη:

-Πάρκο ανακύκλωσης (με το τραινάκι)

-Ενυδρείο Αλίμου

-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

-Ακρόπολη και το παλιό μουσείο της

-Βουλή των Ελλήνων (κάτσαμε και στα έδρανα, γιατί δεν είχε συνεδρίαση εκείνη την ώρα)

-Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (δύο φορές, και τι ψαρωτικό που ήταν...)

-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Πανεπιστημιούπολη (που μας πήγαν και στο γυμνάσιο, και πόσο μύριζε εκεί μέσα... Πόσο ρετρό η αισθητική της έκθεσης...)

-Μουσείο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στην Πανεπιστημιούπολη (που όσο ξενέρωτο κι αν ακούγεται, ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί μας άφησαν να αγγίξουμε ένα κομμάτι μετεωρίτη, μας έδειξαν πώς αλλάζουν χρώμα τα πετρώματα κάτω από μια λάμπα στυλ black light, είχε μια συλλογή με ραδιενεργά πετρώματα, και τη συλλογή του θύματος της 17 Νοέμβρη Θάνου Αξαρλιάν)

-Τύμβος του Μαραθώνα

-Πολεμικό μουσείο

-Βυζαντινό μουσείο

Στο γυμνάσιο:

-επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ (για το μάθημα της Τεχνολογίας)

-Ευγενίδειο Πλανητάριο

-Ινστιτούτο Γκαίτε (οι των γερμανικών, για μια έκθεση με φωτογραφίες από τα γκράφιτι του Τείχους του Βερολίνου)

-Μέγαρο Μουσικής (για μια έκθεση με πειράματα φυσικής)

-Σπήλαιο Παιανίας

-Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Στο λύκειο:

-σε μια έκθεση για τη νεότητα που γινόταν στο τότε γήπεδο Μπάντμιντον

-στο Πλανητάριο

Αυτά θυμάμαι, πάνω κάτω. Όσο μεγαλώναμε μας πήγαιναν και λιγότερες εκδρομές. Επίσης, στο δημοτικό μας πήγαιναν θέατρο, στο γυμνάσιο κινηματογράφο, και στο λύκειο μια φορά μόνο μας είχαν πάει σινεμά, σε ταινία που δε θυμάμαι.

Σημαντική ήταν και η προετοιμασία της εκδρομής στο δημοτικό. Αποβραδίς ετοιμάζαμε την τσάντα που θα είχαμε μαζί, με νερά, κανά πατατάκι, τι κασέτες θα παίρναμε μαζί για το γουώκμαν (ειδικά αν ήταν μονοήμερη, έπρεπε να έχουμε αρκετά τραγούδια, μπας και βάλουμε και την κασέτα στο πουλμαν. Ειδικά προς πέμπτη-έκτη, έφτιαχνα και mixtape από τις διάφορες επιτυχίες της εποχής που είχα σε σιντί, σταθερά πριν από κάποια μεγάλη εκδρομή, και μου μενε και για τις επόμενες), να δοκιμάσουμε τις μπαταρίες του gameboy, να πάρουμε κανά μίκυ μάους μαζί, κλπ. Εννοείται ότι ο ύπνος δεν ήταν ύπνος, γιατί υπήρχε η σχετική ανυπομονησία για την εκδρομή.

Και μετά στο σχολείο όλη η βαβούρα και η αναστάτωση. Ποιός θα κάτσει με ποιόν στο πούλμαν, ποιός θα κάτσει γαλαρία (σε απλό λεωφορείο) και ποιός μπροστά (σε διόροφο λεωφορείο), να στοιχηθούμε, να μετρηθούμε, να πιαστούμε χεράκι χεράκι και να μπούμε μέσα στο λεωφορείο.

Ωραίες εποχές. Ευτυχώς οι γονείς μου με παρότρυναν να συμμετέχω στις εκδρομές. Ευτυχώς και το κόστος συμμετοχής για την εποχή δεν ήταν απαγορευτικό, οπότε σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίναμε. Πλέον δεν ξέρω τι παίζει με τις εκδρομές και ποιά είναι τα in μέρη. Θυμάμαι ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κανόνιζαν σχεδόν από την αρχή της χρονιάς τις επισκέψεις σε μουσεία και λοιπά μέρη, για να κλείσουν θέση. Πάντως, το μόνο που βλέπω είναι ότι πολλά σχολεία προτιμούν το εξωτερικό για εκδρομές, ως οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση.
 
Θυμαμαι:
Ακρόπολη
Πλανητάριο
Μουσειο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά
Αθλητικό κέντρο αγ.Κοσμά
Αγ.Κωνσταντίνος στο Λαύριο (ολοήμερη με τους γονείς)
Μάνδρα Αττικής (ολοημερη με τους γονεις)
Επίδαυρο (ολοήμερη στο Γυμνάσιο)
Κρήτη πενταήμερη (δεν πήγα)
 
Τις θυμάμαι όλες γιατί ήταν λίγες!
Δημοτικό: εννοείται ότι η εκδρομή ήταν μέχρι το μεσημέρι και μόνο για την έκτη δημοτικού! Τη μία φορά πήγαμε σε ένα ελαιοτριβείο γιατί ήταν περίοδος παραγωγής ελαιολάδου (Νοέμβριος) και την άλλη κατά την άνοιξη σε μια μικρή τότε βιομηχανία παραγωγής πλαστικών της πόλης μας.
Γυμνάσιο: Μία μόνο μονοήμερη επιτρεπόταν όλο το χρόνο για τις δύο πρώτες τάξεις, δύο για την τρίτη γυμνασίου, η μία εντός νομού και υπήρχαν ακόμη κανά -δυο κοντινές εκπαιδευτικές γύρω από την πόλη που έπρεπε να διαρκούν μέχρι το τέλος του σχολικού ωραρίου.
Α' Γυμνασίου: Γιάννενα - σπήλαιο Περάματος
Β' Γυμνασίου: Δελφοί
Γ' Γυμνασίου: η χειμερινή στα αλβανικά σύνορα Καλπάκι - Κακκαβιά (ωραίο μουσείο και τρομακτικό!), η εαρινή στη Ναύπακτο.
Μια μικρή εκπαιδευτική σε μια βιοτεχνία επεξεργασίας δερμάτων και μια δεύτερη σε ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών κατασκευών. Δεν είχαμε μουσεία στην πόλη εκτός από το Αρχαιολογικό το οποίο ήταν ακριβώς κάτω από το σχολείο. Όποιος ήθελε πήγαινε!
Λύκειο: Τα ίδια περίπου με το Γυμνάσιο. Μία ημερήσια εκδρομή για όλες τις τάξεις, μία επιπλέον για τη Β' Λυκείου και μια τριήμερη (υπό συζήτηση πάντα) για την Γ' Λυκείου.
Α' Λυκείου: Δελφοί
Β' Λυκείου: η χειμερινή στα Γιάννενα - Αρχαιολογικό- Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Βρέλη, η εαρινή στην Πάργα (δεν πήγα)
Γ' Λυκείου: η χειμερινή στους Δελφούς και το χιονοδρομικό του Παρνασού (είχα καταλήξει να ξέρω τους Δελφούς καλύτερα κι από την Πυθία).
Τριήμερη: Δεν πήγαμε (το έχω ξαναγράψει). Αντ' αυτού πήγαμε μία εαρινή στο Ναύπλιο (και ήταν η καλύτερη απ' όλες τελικά).
Αυτά τα ολίγα.
 
Πίσω
Μπλουζα