Ελληνικά παιχνίδια και προγράμματα για τους 16/32bit υπολογιστές

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
398
Αν και σε διαφορα θεματα, εχουν υπαρξει καποιες διασπαρτες αναφορες, δεν βρηκα καποιο θεμα πανω σε αυτο.

Τι παιχνιδια και προγραμματα υπηρξαν κατα την εμπορικη διαρκεια της ζωης των 16/32bit υπολογιστων; Θυμαστε καποια εταιρεια η ομαδα οπου να κυκλοφορουσε αποκλειστικα για την ελληνικη αγορα;

Γνωριζω πως υπηρξαν διαφορα εξελληνισμενα προγραμματα και παιχνιδια, αλλα δεν εχω βρει καποια λιστα πχ. Ουτε για εμπορικες, η και για ερασιτεχνικες κυκλοφοριες, παντα κατα την διαρκεια υποστηριξης και κυκλοφοριας τοτε των μηχανηματων.

Θυμαμαι το 1998 περιπου, που ειχαμε επισκεφτει με εναν ξαδελφο μου, μια εταιρεια αναπτυξης λογισμικου καπου προς την Βικτωρια. Ειχα δει καποια αναφορα για την Amiga, και μου ειχε κανει εντυπωση. Τους ρωτησα τι σχεση ειχαν με το μηχανημα, και μου ειπαν πως ξεκινησαν να προγραμματιζουν απο παλαιοτερους υπολογιστες, περασαν στην Amiga και απο εκει στο DOS/Windows. Δεν θυμαμαι περισσοτερες πληροφοριες για να τις παραθεσω ομως.

Εχετε εσεις δικα σας παραδειγματα;
 
Θυμάμαι κι ένα σχετικό άρθρο-συνέντευξη στο PcMaster -κάπου μεταξύ 98-99 νομίζω- για τον μεταγλωτισμό παιχνιδιών και Multimedia τίτλων που ήταν πολύ της μόδας τότε.
 
Θυμάμαι κι ένα σχετικό άρθρο-συνέντευξη στο PcMaster -κάπου μεταξύ 98-99 νομίζω- για τον μεταγλωτισμό παιχνιδιών και Multimedia τίτλων που ήταν πολύ της μόδας τότε.
Ναι εκεινη την περιοδο ηταν διαφορες εταιρειες, οπως η Γενναδιος σχολη. Ειμαι περιεργος ομως για το πως ηταν η ευρυτερη σκηνη το 1988 - 1995 οπου μεσουρανουσαν οι Atari/Amiga στην ελληνικη αγορα. Πληροφοριες για εγχωρια Amigodemo που βρηκα, ειναι μεταγενεστερες κυκλοφοριες, καπου στο 1997/98 αν δεν κανω λαθος .

Ξερω καλα πως υπηρχαν διαφορες ομαδες που προγραμματιζαν πανω σε 8bit υπολογιστες στην Ελλαδα, με πολλες, αλλα δυστυχως μαλλον χαμενες κυκλοφοριες. Μου κανει εντυπωση που δεν γνωριζουμε περισσοτερα για αντιστοιχες 16/32bit ομαδες και κυκλοφοριες στα μερη μας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...

Ξερω καλα πως υπηρχαν διαφορες ομαδες που προγραμματιζαν πανω σε 8bit υπολογιστες στην Ελλαδα, με πολλες, αλλα δυστυχως μαλλον χαμενες κυκλοφοριες. 
??? more info ???

https://www.romhacking.net/?page=translations&languageid=10&perpage=20&dir=1&order=Date

http://www.greekroms.net/english/
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι το εχω δει το συγκεκριμενο θεμα, αλλα μιλαω για εντελως δικες μας κυκλοφοριες, οχι hacks, ουτε μεταφρασεις κτλ. Εταιρειες υπηρχαν πολλα χρονια πριν, λιγα ομως εχουμε καταγραψει για αυτες.

Για τις ομαδες τωρα, αδελφος φιλου ηταν δεινος προγραμματιστης, και ειχε πολλες επαφες στο πανεπιστημιο Αθηνων στο τμημα των μαθηματικων / προγραμματισμου. Υπηρχε κατι σαν "συλλογος" οπου σχεδον ολοι ηταν χομπιστες φοιτητες προγραμματιστες και ειχαν γραψει παρα πολλα δικα τους προγραμματα. Μεταξυ αυτων και ο αδελφος του φιλου που λεγαμε, προγραμματιζε σε Amstrad 6128 αν θυμαμαι καλα και ειχε παρε δωσε μαζι τους.
 
Στον Atari ST, σίγουρα υπήρχαν Ελληνικές προσπάθειες, κυρίως σε προγράμματα διαφόρων ειδών, απλά επειδή έχω να ασχοληθώ μερικά χρόνια, δεν θυμάμαι κάποιο απ'εξω και θα πρέπει να κάνω ανασκαφές...

Μείνετε συντονισμένοι...
 
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου παλιά ενα shoot em up τυπου r-type που είχε βγει για Amiga απο έλληνα προγραμματιστή. Μιλάμε για public domain και γλώσσα Amos. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο απλα το αναφέρω. Επίσης κάποια εταιρεια που έβγαζε κάτι απλα παιχνίδια για Amiga και την διαφήμιζε το πίξελ. Λογικά και αυτά σε Amos χωρίς να τα έχω τσεκαρει. Σοβαρές ελληνικές παραγωγές σε Amiga τουλαχιστον δεν θυμάμαι. Παρα πολύ λίγοι ίσως μετρημενοι στα δάχτυλα του ενος χεριού θα ξερανε γλώσσα μηχανής συν την πειρατεία που στην αμιγκα θέριζε, δεν εβρισκες δηλαδή σχεδόν πουθενά γνήσιο software. 
 
Αυτό το  Total Excess του Ν.Ελευθεριάνου (και κατοπινού συνεργάτη του PIXEL)

μαζί με το Defender of the galaxy (Full Review σελίδα46 PIXELΤευχος 98 -Απριλ1993)

 είναι νομίζω τα γνωστότερα shoot em ups από ελληνικά χέρια.

και btw περιμένοντας περισσότερες σχετικές πληροφορίες από Getta Robo για Amstrad 6128 και από DINO για  Atari ST .....
 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Nemo[/USER] δεν εχω να προσθεσω δυστυχως περισσοτερα. Μιλησα με τον φιλο που ηταν ο αδελφος του στην ομαδα. Δεν θυμαται που εχει τον κωδικα του και δεν θελει να ασχοληθει. Ουτε εχει επαφη με ατομα πλεον απο εκει. Αν μαθω οτιδηποτε νεο θα το παραθεσω, αλλα δεν βρηκα καμια ανταποκριση απο αυτους.

Το καλυτερο θα ηταν να εντοπιζαμε ατομα που σπουδαζαν στο μαθηματικο τμημα απο το 85-86 μεχρι το 93-94. Ισως εχει ακομα καποιος στη κατοχη του προγραμματα απο τοτε.

 
Αυτό το  Total Excess του Ν.Ελευθεριάνου (και κατοπινού συνεργάτη του PIXEL)

μαζί με το Defender of the galaxy (Full Review σελίδα46 PIXELΤευχος 98 -Απριλ1993)

 είναι νομίζω τα γνωστότερα shoot em ups από ελληνικά χέρια.
 είναι νομίζω τα γνωστότερα shoot'em up s από ελληνικά χέρια > για Amiga  εννοείται

(γιατί για άλλες πλατφόρμες π.χ.Dos,Amstrad Cpc υπάρχουν κι άλλα στα οποία έχει γίνει παλαιότερα αναφορά στο retromaniax.)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα