Εξώφυλλα παλαιών κασετών home micros [μονόφθαλμες επιλογές]

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.792
Αντιδράσεις
4.276
Δεν θυμαμαι αν τα εχω ξαναποσταρει...

Προσφατα βρηκα ενα κουτι με τις πιο φρεσκιες κασετες Spectrum που ειχα [1988-1990]. Δυστυχως απο την παλια σειρα βρηκα μονο μια κασετα...

Παραθετω μερικα εξωφυλλα "επιλογων" διοτι καποιοι γουσταρουμε να βλεπουμε counters, ημερομηνιες, κακογραμμενα περιεχομενα :)

Ωραια γραμματα. Του αδερφου μου...

attachment.php


Αυτη γραφτηκε 7/4/1990 αλλα μυστηριωδως περιεχει παλιουτσικα παιχνιδια και μια ολοκληρη πλευρα κενη. Θεε μου, τι σπαταλη!

attachment.php


Ελα τα φοβερα γραμματα μου! 19/2/1989.

attachment.php


8/12/1988 πλησιαζουν Χριστουγεννα και εγω ετοιμαζω μια κασετα δυναμιτη

attachment.php


12/9/1989. Oμοιως δυναμιτης!

attachment.php


24/11/1989. Ευχη! Ευχη!

attachment.php


Αγοραστη κασετα με διαφημιστικο μηνυμα, ονομα και τηλεφωνο του μονοφθαλμου

attachment.php


Η τιμια παλια Games7. H μονο επιβιωσασα απο την παλια σειρα κασετων μου :(

attachment.php


Παρτε και bonus ελληνικες οδηγιες για 3 Weeks in Paradise

attachment.php
 
Πολύ ωραία !!

Δεν έχω "μονόφθαλμες" κασσέτες απο οκτάμπιτα για να postάρω on-topic, αλλά φυσικά έχω μπόλικες "μονόφθαλμες" δισκέττες !! (απο τον 6128)

Θα επανέλθω μόλις βρω χρόνο...
 
Σωραιος...........
 
Είχα πολλές και εγώ! Δυστυχώς πλέον είμαι πολύ μακριά για να τις φωτογραφήσω, αλλά επιφυλάσσομαι για το απώτερο μέλλον...
 
Από τα threads που αναρωτιέσαι γιατί δεν είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα...

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Και κάποιες φορές χαρτάκια μέσα στις κασσέτες:

attachment.php


attachment.php


Οι "μονόφθαλμοι", ήμασταν εγώ και ο φίλος μου ο Γιώργος.

Πηγαίναμε στο Super Market που διατηρούσε ο πατέρας του, σε ώρες μη λειτουργίας, και αντιγράφαμε ο ένας τα παιχνίδια του άλλου, στο διπλό στερεοφωνικό που είχε εκεί...

Κάποια από αυτά, είναι από listings που πληκτρολογούσαμε ώρες ατελείωτες...

Όλα αυτά, σε Atari XL/XE.

Θα το ξαναπώ για νιοστή φορά... Ωραίες εποχές...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όλα είναι πανέμορφα παιδιά.
 
Οι κασσέτες του Dino είναι ακόμα πιό "προχώ", αφού στις εττικέτες συμπεριλαμβάνονται και μίνι-παρουσιάσεις !!

Απίθανος. :thumbup:

---EDIT---

Ωρα για κάποιες δικές μου "προσθήκες". (πρόκειται για δισκέττες, αφού είχα επιδιώξει ο οκτάμπιτος υπολογιστής μου να έχει την "απαραίτητη πολυτέλεια" ενός disk drive, οπότε αναγκαστικά είμαι ελαφρώς off-topic :p )

Σημειωτέον ότι *δεν* έκατσα να κάνω "επιλογές" (λόγω περιορισμένου χρόνου), οπότε έπαιρνα δισκέττες στην τύχη, τις έβαζα μαζί, και τράβαγα photos...

Eπίσης, λόγω της μεταφοράς παιχνιδιών απο δισκέττα σε δισκέττα για εξοικονόμηση χώρου καθώς και γράψιμο καινούριων τίτλων, σε αρκετά labels είχε πέσει "blanco" ή υπάρχουν μουτζουρωμένα ονόματα. (όμως κάτι τέτοια φαινόμενα είναι αναμενόμενα όταν έχουμε να κάνουμε με δισκέττες που "μετράνε" σχεδόν 30 χρόνια... :p )

Στο πρώτο batch έχουμε:

Donkey Kong (πραγματικά υπέροχη η cpc version, και πολύ πιστή στο πρωτότυπο)

Kat-Trap (κλασσικά, το είχα δεί σε παρουσίαση στο Pixel οπότε και το "κυνήγησα")

Τurbo Esprit (ύπαγε οπίσω μου GTA)

Brave Starr (πολύ όμορφο και πορωτικό, με συνεχή δράση αλλά και στοιχεία "εξερεύνησης". Τελειώνει όμως γρήγορα)

Tornado Low Level (εθιστικό, αλλά απαιτούνται κινήσεις ακριβείας. Δεν ενδείκνυται για όσους εκνευρίζονται εύκολα !!)

Tomahawk (απο την Digital Integration, το καλύτερο combat helo sim σε amstrad - μέχρι φυσικά την εμφάνιση του πολυαγαπημένου Gunship)

Dragon Ninja (απίθανο beat'em up, και με speech παρακαλώ)

Camelot Warriors (ισπανικό -άρα και πανδύσκολο- action game. Aπομακρύνετε τυχόν αιχμηρά αντικείμενα απο δίπλα σας, την ώρα που παίζετε)

1942 (conversion του πασίγνωστου arcade. Ιδανικό για να σκοτώσετε την ώρα σας)

Infiltrator (η cpc version δεν φτάνει τα επίπεδα του CBM, αλλά δεν είναι καθόλου άσχημο παιχνίδι !!

Thundercats (δεν κατάφερε να με συγκινήσει, για πολλούς και διαφορους λόγους που έχω αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν. Δεν λέω ότι είναι χάλια, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο σε κάποια σημεία)

Flying Shark (απο τα καλά shmumps σε cpc. Αργή μεν, αλλά ομαλή κίνηση, καλά εφφέ, και όμορφα graphics με σωστές επιλογές χρωμάτων σε mode 1)

Theatre Europe (απο τα πρώτα strategy games που έπαιξα, μαζί με Desert Rats και κάποιο ακόμα. Εχει και arcade sequences για τους αμετανόητους λάτρεις του joystick, ενώ δεν λείπει και το "απαραίτητο" nuclear option)

Wec le Mans (απο τα κορυφαία racing games του Amstrad, με εξαιρετικά controls. Λείπει βέβαια η εναλλαγή μέρας-σε-νύχτα του arcade, αλλά αυτό διορθώθηκε στο Burnin' Rubber του plus)

Enduro Racer (αθλια γραφικά λόγω spectrumoκαταβολών, αλλά το gameplay ευτυχώς σώζει την κατάσταση)

ATF (ιδανικό "πάντρεμα" action & sim, σε αυτό το θαυμάσιο παιχνίδι της D.I.)

Mach 3 ("get ready for mach 3". Kανένα πρόβλημα - I was born ready. :p Φυσικά το παιχνίδι δεν μπορεί να φτάσει το μεγαλείο των 16-bit εκδόσεων, αλλά παραμένει πολύ καλό)

MASK III (Aλλη μία συνέχεια της γνωστής σειράς, μόνο που τώρα είστε πεζοί. Οπως και να 'χει, πρόκειται για εξαιρετικό παιχνίδι)

Starglider (ε, τι να λέμε τώρα... Θρυλικό 3d game, και δεν νοείται gamer να μην το έχει -έστω- δοκιμάσει μία φορά)

Slapfight (αρκετά ζόρικο arcade conversion, με ομαλή κίνηση αλλά και μικρά sprites)

Zynaps (υπέροχο -σε όλες τις οκτάμπιτες εκδόσεις του- left-to-right scrolling shmup, που αξίζει να παίξετε)

Τώρα, για όσους αναρωτιούνται τι είναι εκείνα τα "18" και "PL", πρόκειται για εικόνες (Platoon & F/A-18) δημιουργημένες με το Art Studio, που αποθήκευα σε όποια δισκέττα έβρισκα χώρο... :p

17102246622_6808884b2b_o.jpg


Πάμε στο 2ο batch:

Karnov (απλά θαυμάσιο arcade converion, του αρκετά ζόρικου αυτού παιχνιδιού. Επειδή έπιανε δύο πλευρές, ορισμένα παιχνίδια έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη δισκέττα για να χωρέσει. Στην προκειμένη περίπτωση τα παιχνίδια αυτά ήταν τα Cybernoid, The Great Escape, & Star Wars)

Skweek (η cpc version δίνει ρέστα - πράγμα αναμενόμενο αφού μιλάμε για γαλλικό παιχνίδι. Απολαυστικότατον !!)

Continental Circus (άλλο ένα εξαιρετικό racing game του Amstrad. Ομοίως με το Λε Μαν, αν επιμείνετε και το παλέψετε λιγάκι, θα μπορέσετε να το τερματίσετε)

Target Renegade (Αψογο beat'em up, και άξιος διάδοχος του αρχικού Renegade. Τα sprites δεν είναι στα τέλεια επίπεδα του προηγούμενου τίτλου, αλλά δεν έχει σημασία γιατί το παιχνίδι "λέει". Στα "συν" και η ύπαρξη διπλού).

Death Wish 3 (παίρνετε τον έλεγχο του μυστακοφόρου Τσαρλς "Πωλ Κέρσυ" Μπρόνσον, αντιμετωπίζοντας τις συμμορίες της πόλης και τον εκάστοτε "boss". Eχετε διάφορα όπλα στη διάθεσή σας, αλλά το πιό απολαυστικό είναι το ρουκετοβόλο, που μπορεί να μετατρέψει τους αντιπάλους σας σε κιμά !! Προσοχή μόνο που σημαδεύετε, αν δεν θέλετε την αστυνομία στο κατόπι σας. Γενικά πρόκειται για ένα πολύ καλό game, και το μόνο που ίσως στην αρχή σας δυσκολέψει, είναι ο προσανατολισμός στις οθόνες που θυμίζει παιχνίδια τύπου Tir Na Nog)

Armageddon Man (παιχνίδι στρατηγικής που είχα αγοράσει επηρεασμένος απο το σχετικό hype στο Pixel, σύμφωνα με το οποίο "όλοι περιμένουν τον Αρμαγεδδών". :D Πρόκειται για καθαρό strategy, όπως περίπου γίνεται σε παιχνίδια σαν το Balance of Power, Power Struggle, κλπ, χωρίς να περνάμε σε tactical επίπεδα όπως γίνεται σε παιχνίδια τύπου Kampfgruppe, Storm Across Europe, Desert Rats, κ.ο.κ. Πάντως δεν κατάφερε να με κρατήσει απασχολημένο για πολύ)

Exolon (o Raffaele Cecco σε μεγάλα κέφια, μας δίνει ένα ακόμα αριστουργηματικό σε όλους τους τομείς παιχνίδι. Ευτυχώς, ο δείκτης δυσκολίας είναι σε λογικά επίπεδα, και όχι σαν το πανδύσκολο Cybernoid)

Pirates! (το 2ο πιό αγαπημένο μου game σε Amstrad - μετά το Elite, ασφαλώς. H έλλειψη spectrum version εξαφάνισε την πιθανότητα για port, με αποτέλεσμα τα γραφικά να μεταφερθούν ατόφια [εξαιρούνται τα hi-res sprites] απο την low-res ανάλυση του CBM που είναι ίδια με το mode 0 του Amstrad. Απλά θεϊκό παιχνίδι, που δυστυχώς παραμελήθηκε απο το Pixel)

16916206310_eefcb2822a_o.jpg


Tρίτο και τελευταίο batch: (διότι κουράστηκα :p )

Space Harrier (αρκετά καλό conversion, που χρησιμοποιεί σχήματα σαν "wireframes" αντί για sprites, προφανώς για να κερδίσει λίγο παραπάνω σε ταχύτητα η κίνηση. Η έκδοση του CBM είχε απαράδεκτο masking στα sprites, αλλά ήταν ταχύτατη και σαν συνολική εντύπωση την τοποθετώ ένα notch παραπάνω απο αυτή του Amstrad. Παρ' όλα αυτά, η amstrad version δεν παύει να είναι και αυτή πολύ playable και διασκεδαστική)

Εxpress Raider (η βαθμολογία του στο Pixel δεν ήταν υψηλή, αλλά μου άρεσε σαν θέμα, και είχα βαλθεί σώνει και καλά να το αποκτήσω. Τελικά αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών μου, και μετά απο μία εβδομάδα παιξίματος, το εγκατέλειψα :p )

Gauntlet (εξαιρετική version του πασίγνωστου arcade. Ο μέγιστος αριθμός παικτών είναι δύο, αλλά ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας !!)

Green Beret (η μεγάλη του αδυναμία είναι το flip-screen που συν τοις άλλοις αυξάνει και την δυσκολία, αλλά κατά τα λοιπά έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά καλή έκδοση του arcade)

Tau Ceti (all-time-classic παιχνιδάρα του Pete Cook, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα χρόνο να κάτσω να το προχωρήσω όσο θα έπρεπε. Oσο πρόλαβα να ασχοληθώ πάντως, το απόλαυσα αρκετά. Εξαιρετικό ήταν και το sequel "Academy", που επίσης είχα πάρει.)

Astro Attack (παιχνιδάκι για να περνάει η ώρα, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τώρα θα μου πείτε "τότε γιατί το πήρες;" Το πήρα επειδή οπτικά θύμιζε αμυδρά κάτι απο "Tank Battalion", το οποίο υπεραγαπούσα στα arcades, οπότε είπα να του δώσω μία ευκαιρία...)

Fighter Pilot (το πρώτο πολεμικό flight sim που έπαιξα [το πρώτο civilian flight sim που είχα δεί, ήταν το Flight Simulation της Psion], και το οποίο συνέβαλε στο να "καθιερωθεί" το F-15 ως το αγαπημένο μου πολεμικό αεροσκάφος !! Μπορώ να πω ότι "στέκεται" πολύ καλά απέναντι στον βασικό αντίπαλό του, που δεν είναι άλλος απο το πασίγνωστο F-15 Strike Eagle της Microprose. Γενικά το καθένα έχει τα συν και τα πλην του. Ο εκπρόσωπος της "Αμερικανικης σχολής" (Strike Eagle) έχει πιό εντυπωσιακό documentation, περισσότερες αποστολές και όπλα, αλλά o "Ευρωπαίος" (Fighter Pilot) έχει να αντιπαραθέσει ενα πιό σοβαρό και απαιτητικό μοντέλο πτήσης [με μικρότερο "gung-ho"/arcade παράγοντα]. Ιδιαίτερα διασκεδαστικό πάντως είναι το γεγονός ότι και τα δύο τοποθετούν στο F-15 διπλά vulcan - προφανώς για "χάρη συμμετρίας", και επειδή ίσως έτσι θα φαινόταν πιό... "σωστό" στους εκκολαπτόμενους flight simmers της εποχής :p )

Classic Axiens (μία πολύ όμορφη διασκευή του κλασσικού και αγαπημένου Galaxians)

Sigma 7 (διασκεδαστικό "πολυ-παιχνίδι", με ωραία γραφικά, καλό ήχο, και σωστό gameplay. Με είχε κρατήσει αρκετά απασχολημένο, και το "ξαναεπισκεπτόμουν" απο καιρού εις καιρόν)

Cop-out (εθιστικό παιχνιδάκι, με καλή μουσική & ήχο, και υποδειγματική χρήση dithering σε mode 1)

World Games (απο τις καλύτερες στιγμές της Epyx. Eπιανε δύο πλευρές, αλλά το άξιζε. Οπως σε όλα τα αθλητικά παιχνίδια της epyx, ο πραγματικός "πανικός" ξεκινάει όταν μαζευτεί παρέα για παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, και σε single player είναι απίστευτα διασκεδαστικό)

Compilation τυχαίων παιχνιδιών (καλά, δεν το περίμενα ότι θα ξεθαβόταν αυτή η δισκέττα !! Η συναισθηματική της αξία είναι μεγάλη, αφού πρόκειται για την δισκέττα που μου έγραψαν απο το Πλαίσιο, όταν αγόρασα τον Amstrad [την εποχή που ακόμα τα μαγαζιά έγραφαν και πειρατικά games]. Bέβαια είχα παίξει amstrad games καιρό πιό πριν, σε φίλους καθώς και στον θείο μου, αλλά αυτά ήταν τα πρώτα δικά μου games. Στην συλλογή περιλαμβάνονται τα Cyrus II 3D Chess, Roland on the Ropes, Stunt Rider, Chuckie Egg, Gauntlet [πρόκειται για το Defender clone της MicroPower], το εκπαιδευτικό Key Factor, κ.α.)

16483618433_7c8d2941db_o.jpg


Eνα άλλο ενδιαφέρον "μονόφθαλμο" χαρακτηριστικό, ήταν η παροχή manuals (πάντα σε κακο-φωτοτυπημένα αντίγραφα :D ).

Λόγω μάλιστα του γεγονότος ότι πολλά απο τα παιχνίδια που προτιμούσα να παίζω είχαν αρκετό "βάθος", ένα manual ήταν πάντα κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτο !!

Συνολικά έχω γύρω στις 4-5 στίβες φωτοτυπημένα manuals μεγέθους Α4, με ύψος περίπου 30 εκατοστά η καθε μία. (ίσως φαντάζει εντυπωσιακό κάτι τέτοιο, αλλά ασφαλώς δεν αφορούσαν όλα αυτά, οκτάμπιτα games !! Το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνουν τα manuals για Amiga και PC, που ατο παρόν thread δεν μας αφορούν)

Παραθέτω ευθύς αμέσως photos απο ορισμένα amstradoμανουάλια που βρήκα πρόχειρα.

Ξεκινάμε με Theatre Europe, Battle of Britain, Captain Blood, και Gauntlet II:

17178759616_2cdbb6594d_o.jpg


Συνεχίζουμε με Skyfox, Dam Busters, The Bard's Tale, και Jinxter:

17203036972_7cafb227a4_o.jpg


Περνάμε στα Advanced Art Studio, Harrier Strike Force, Silent Service, και F-15 Strike Eagle:

17203036222_1e7eb7b294_o.jpg


Kαι κλείνουμε, με: Elite, The Hunt for Red October, Pirates!, & Gunship.

17178757426_ffac4eeae8_o.jpg


Σαν bonus, δίνω και φωτογραφίες απο κάποια "συμπληρωματικά", δικά μου δημιουργήματα (μιά που τα πέτυχα στην ανασκαφή, ήταν ευκαιρία...), με πρώτο το σημειωματάριο που είχα φτιάξει (απο φύλλα τετραδίου) για το πολυαγαπημένο μου Elite:

16483617773_a5373b8029_o.jpg


Aκολουθεί ο χάρτης της Καραϊβικής, για το Pirates. (ξεκίνησα αρχικά να τον σχεδιάζω βασιζόμενος σε έναν Παγκοσμο Ατλαντα που είχαμε πρόχειρο στο σπίτι. Αργότερα μονόφθαλμοι μου έβγαλαν σε σμίκρυνση [μέγεθος Α4] και εκείνον που είχε το αυθεντικό παιχνίδι, αλλά επειδή η ποιότητα της εκτύπωσης δεν ήταν η καλύτερη, ολοκλήρωσα και τον δικό μου ώστε να έχω τουλάχιστον λίγο μεγαλύτερα γράμματα...).

16917559659_1623d8f3fd_o.jpg


Τέλος, έχουμε και έναν "γενικό" χάρτη του The Pawn, που στην ουσία είναι επανασχεδίαση εκείνου που υπήρχε στην τελευταία σελίδα του "μονόφθαλμου" manual που είχα στην κατοχή μου, αλλά με λίγο περισσότερη λεπτομέρεια στις τοποθεσίες.

Εξυπακούεται ότι είχα φτιάξει και "βήμα-βήμα" χάρτη καθώς έπαιζα το παιχνίδι, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω που μπορεί να βρίσκεται.

16481328174_e1e6fcb650_o.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σορρυ για την νεκρανασταση αλλα με εβγαλε εδω τυχαια το Google ψαχνωντας κατι. Δεν το θυμομουν καν!

Ενθουσιαστηκα και εκανα bump :)

Kambia ριξε μου ενα infraction να ισιωσω
 
Δεν υπάρχουν νεκρά threads σε ένα ρετρο φόρουμ! :armed:

Ευκαιρία να δώσω τα credits μου στον billy, για τους φανταστικούς χάρτες και όχι μόνο! :worship:
 
Thank you, Dino !! :headbangdude:

Θα χρησιμοποιήσω για μία ακόμα φορά τα λόγια σου: "Ωραίες εποχές", indeed !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα με μπριζώσατε και ψάχνω να βρω αν έχω κρατήσει τίποτα δικό μου.

Wally το Infraction άλλη φορά :D :p
 
Πίσω
Μπλουζα