Επισκευή σε νεκρό 3" Disk Drive (CPC6128)

RetroCPC είπε:
3)Μεχρι να επισκευασω το drive (και αν τελικα το επισκευασω) βρηκα μια γρηγορη και πολυ ευκολη εναλλακτικη να φορτωνω τα παιχνιδια που θελω με την παλια κλασικη αλλα λιγο αργη μεθοδο της κασετας.ftp://ftp.nvg.unit.no/pub/cpc/ADATE/tape/
Eiναι μια λυση και αυτο αλλα γιατι να μην συνδεσεις ενα drive των 3.5?Εχεις ελεγξει ολα τα εξαρτηματα?Αν μπορεις για βαλε μια φωτο της πλακετας..
 
angel_grig είπε:
Eiναι μια λυση και αυτο αλλα γιατι να μην συνδεσεις ενα drive των 3.5?Εχεις ελεγξει ολα τα εξαρτηματα?Αν μπορεις για βαλε μια φωτο της πλακετας..
Γιατι δεν έχω στο σταθερο desktop PC 3.5' δισκετα πλεον, οποτε δεν μπορω να κατεβασω ενα παιχνιδι και να το περασω απο το PC σε δισκετα!Και επιπλεον για λογους RETRO!Ειναι αλλιως να φορτωνεις το παιχνιδι απο TAPE που περιμενεις κανα 10' να φορτωσει :p ή την παλια σου 3' κασετουλα :p (και εχω αρκετες)!

Δεν εχω προλαβει ακομα να τα τσεκαρω ολα ενα προς ενα...οταν ολοκληρωσω την διαδικασια θα ενημερωσω.Προς το παρων κοιταω το Scheme των Pinout!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δες και την περιπτωση του HxC. Λιγακι ακριβο αλλα πεστευω οτι δεν υπαρχει καλυτερη λυση σημερα.
 
ASiC είπε:
Δες και την περιπτωση του HxC. Λιγακι ακριβο αλλα πεστευω οτι δεν υπαρχει καλυτερη λυση σημερα.
Το εχω δει.ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ θα ελεγα.Βεβαια σου λυνει τα χερια,ολα γινονται πανευκολα!
 
Μετρησα ενα ενα τα εξαρτηματα και ολα δειχνουν ενταξει στην πλακετα του 3' drive.Ξεκινησα λοιπον να πειραματιζομαι ξανα με το 3.5' disc και παρατηρησα το εξης περιεργο (παντα με τροφοδοσια απο τον CPC):

-Εξωτερικα συνδεδεμενο (Καλωδιοταινια απο PC) παιζει μια χαρα!

-Εσωτερικα συνδεδεμενο (Καλωδιοταινια απο CPC οπως εδω:http://www.retromaniax.gr/vb/archive/index.php/t-9264.html) βγαζει 'Disc Missing'!

:eek:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
3.5"

 


Πειραματιζόμενος με το 3.5" δοκίμασα να το συνδέσω ξανα εξωτερικά,επαιξε μια χαρα και πάλι,μάλιστα κατάφερα να φρομάρω μια δισκετα γράφωντας ενα σύντομο προγραμματάκι (http://dliapp.wizhut.com/blog/?p=54).Μετά δοκίμασα να το συνδέσω εσωτερικά (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?9264-3-5-quot-floppy-mod-και-pinouts-από-board-στο-floppy-(cpc6128) και παρατήρησα ότι ενώ ο CPC αναγνώριζε το drive και το μοτερ δουλευε όταν πατούσα CAT ξεκινουσε να διαβαζει αλλα δεν μετακινουσε την κεφαλί αναγνωσης και κατεληγε σε READ FAIL!Ξαναμέτρησα την καλωδιοταινία του CPC,και ενω παλιότερα δεν είχα παρατηρησεί κατι περίεργο αυτή την φορα βρήκα οτι τα pin 12-14 έχουν πρόβλημα.Οποτε αλλαγή καλωδιοταινίας σίγουρα!


3"


 


Μέτρησα ένα ένα τα εξαρτήματα πάνω στην PCB του Drive και το μονο περίεργο ήταν η αντίσταση R1 η οποία δεν βγάζει τίποτα.Βέβαια σε ένα κύκλωμα ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος.Δοκίμασα να καθαρίσω λιγο την επιφάνεια ξαναμέτρησα και πάλι τίποτα.Θα δοκιμάσω ξανα με την νέα καλωδιοταινια και μετά ίσως ψάξω να αλλάξω και την αντίσταση.

Ευχαριστω για το χρονο σας και τις οποιες πληροφοριες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μαλλον η καλωδιοταινια ειναι απο οτι φαινεται..οσο για την αντισταση σιγουρα θα σου εβγαζε καποια μετρηση οποτε μαλλον ειναι θεμα επαφης.
 
Μετα απο αλλαγη καλωδιοταινιας,την επιβεβαιωση οτι η αντισταση R1 τελικα δουλευει,ψαξιμο και πολλες και επαναλαμβανομενες μετρησεις με πολυμετρο,βρισκομαι στην ευχαριστη θεση να ανακοινώσω οτι το προβλημα λυθηκε και το 3" drive ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Τι εφταιγε λοιπον; (περα της καλωδιοταινιας που αντικατεστησα)

Λύση:

-Βρήκα αυτό το,πλουσιο σε πληροφοριες,site (http://metal-line.co.uk/www.retro-zone.co.uk/hosted/ronsamstradpcwpage/index.php?menu_id=1&content_id=1)

-Περαν της καλωδιοταινιας,το προβλημα το δημιουργουσε μια μικρή ασφάλεια στην PCB του 3" drive ονόματι Q4 η οποία είχε καεί.Την αντικατέστησα προσωρινα με ένα απλο συρμα οπως υποδεικύει και το παραπανω site και το 3" επέστρεψε στην ζωη!

Ελπιζω το συγκεκριμενο ποστ να βοηθησει καποιον με αντιστοιχο προβλημα σαν το δικο μου!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mπραβο που βρηκες την λυση!!! :bow: Οπως συχνα αποδεικνυεται ο ψαχνων..νικα! :D Ευχαριστουμε για το site!Kαλο θα ηταν παντως να αντικαταστησεις το συρμα με το εξαρτημα (εφ'οσον το βρεις)
 
Άξιος λοιπόν και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες περί της ασφάλειας !
 
Πίσω
Μπλουζα