ΖΧ 81 τροφοδοτικο σε ZX Spectrum 48K

Tywien

Closed
Joined
13 Μάρ 2010
Μηνύματα
188
Αντιδράσεις
11
Στα specs του ZX Spectrum 48K -γομολαστιχες-, αναφερεται οτι το τροφοδοτικο του πρεπει να ειναι 9 V μη σταθεροποιημενα, 1.4A, κεντρο -

Το τροφοδοτικο του ΖΧ 81, αναφερει 9 V μη σταθεροποιημενο, 1,2A, κεντρο +

Εμφανισιακα μοιαζουν τα ιδια. Σε ενα απο τα spectrumακια μου εχω αλλαξει μετασχηματιστη, απο το 1984, και απο τοτε εχει και ενα 12V μη σταθεροποιημενο, αγνωστων αμπερ. Απο τοτε δουλευει μια χαρα, εχοντας μεινει ON ωρες και ωρες, μερες και μερες. Οποτε υποθετω υπαρχει καποια...χμ...ανοχη... στα specs.

Η ερωτηση ειναι. Τωρα που του βρηκα ενα ZX 81 τροφοδοτικο και μια που εμφανισιακα μοιαζει το ιδιο με το ΖΧ Spectrum PSU, να του αλλαξω βυσμα και πολικοτητα και να επιχειρησω να αντικαταστησω το "μαιμου", αγνωστων στοιχειων που ομως με εχει βγαλει ασπροπροσωπο 26 χρονια?

Το μονο που με προβληματιζει ειναι η απαιτηση για 1.4A του Spectrum, εναντι του αναγραφομενου 1.2A του ZX 81 PSU. Θελω να υποθετω ( * ) οτι ο Θειος (και προεδρος της ΜΕΝΣΑ) αποκλειεται να εκανε τετοια βλακεια οπως το να διατηρει 2 διαφορετικες γραμμες παραγωγης τροφοδοτικων (μονο για μια διαφορα μεταξυ τους 0.2A) και οτι μιλαμε τελικα για το ιδιο τροφοδοτικο με διαφορετικο βυσμα και αναποδη πολικοτητα.

Μπορει καποιος ηλεκτρονικος να δωσει μια απαντηση?

Ευχαριστω

( * ) Μερικες φορες οι προσωπικες επιθυμιες και η πραγματικοτητα δεν συμβαδιζουν
 
Καλως ηρθες. Αφου εισαι και σπεκτουμας, διπλο welcome.

Υπαρχουν πολλα παιδια που ασχολουνται με τα ηλεκτρονικα και θα σου απαντησουν.

Παντως χωρις να ειμαι ηλεκτρονικος ξερω οτι καλυτερα τα Amber να ειναι περισσοτερα του αναγκαιου, παρα λιγοτερα...

EDIT:

ZX80 :9 volts DC @ 600 mA unregulated

ZX81 :9 volts DC @ 700 mA unregulated

ZX Spectrum 48K :9 volts DC @ 1400 mA unregulated
 
Πίσω
Μπλουζα