Ηλεκτρικό πινακάκι Dali δεκαετίας '60 καινούριο!

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.413
Αντιδράσεις
5.997
Σήμερα πήγα να δουλέψω οικοδομή μετά από πολλές αναβολές και με περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! (Εκτός από την δουλειά-εργασία και χαρά-Σάββατο να ναι μάστορα κι ας είναι χίλιες ώρες). Ο ιδιοκτήτης μου έδωσε αυτό το πινακάκι ολοκαίνουριο στην κούτα του!Παλιά χρησιμοποιούνταν σαν διακόπτης θερμοσίφωνα ή ηλεκτρικής κουζίνας, όταν δεν τα ανοιγοκλείναν από τον κεντρικό πίνακα. Υπήρχε και σε ένα άλλο τύπο, με διακόπτη πάκο πάλι και με μια ασφάλεια τήξεως σαν κανονικός πίνακας (κεντρικός). Εξ ολοκλήρου ελληνικής κατασκευής, και ο διακόπτης πάκο, και πάνω από τον διακόπτη υπάρχει ένα ντουί Ε14 για λαμπάκι νέον ως ενδεικτική λυχνία. Το Ηράκλειο είναι γεμάτο με παλιά σπίτια με τέτοια πινακάκια και κατά κόρον σε κοινόχρηστα πολυκατοικιών πχ που είχαν μόνο φώτα και κάλυπτε τις απαιτήσεις.

DSCI0622.JPG

DSCI0623.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτόν ακριβώς είχαμε στο σπίτι μας (χτισμένο τη 10ετία του '60) για το θερμοσίφωνο. Τι μου θύμισες φίλε.....
 
ναι βέβαια και χτισμένο με γύψο οικοδομών "Γλάρος" στο μεγάλο 50κιλό τσουβάλι! (Ο γύψος έχει το πλεονέκτημα ότι στερεοποιείται σε λίγα λεπτά και έτσι είναι ιδανικός για μερεμέτια πχ. άμα θες να αλλάξεις έναν πίνακα σε σπίτι που κατοικείται και δεν μπορείς να αφήσεις το σπίτι...χωρίς ρεύμα μέχρι να στεγνώσει η λάσπη. Τσιμέντο, κόλλα πλακιδίων και τέτοια θέλουν ένα μερόνυχτο να δέσουν. Και φυσικά δεν μπορείς να βάλεις τα "εντόσθια" του πίνακα όσο είναι ακόμα νωπός (ασφάλειες, διακόπτες κλπ.)Έτσι η χρήση του παραδοσιακού γύψου είναι μονόδρομος, κι εγώ βρίσκω γύψο Knauf ελληνικό σε τσουβαλάκι των 5 κιλών 2.6 € που φτάνει ακριβώς για ένα πίνακα και περρισεύει και δεν έχω να κουβαλάω τις 50 κιλές τσουβαλάρες και να το έχω ανοικτό με κίνδυνο να πετρώσει κλπ. Ρετρό κι εγώ!
 
εδώ βλέπουμε τον κλασσικό, μαύρο αναλογικό μετρητή που ξήλωσα πρόσφατα από μια δουλειά, τρία σπίτια που παίρναν από ένα ρολόι της ΔΕΗ και με αυτό μοιράζαν κάπως την κατανάλωση (με πολλούς καυγάδες και απειλές γι΄αυτό μπήκαν ξεχωριστά ρολόγια). Το ανεβάζω γιατί είναι φτιαγμένος στην Κίνα, παλιά πριν γίνει  η υπερδύναμη που ξέρουμε όλοι, τότε που φτιάχναν λουκέτα, ξυπνητήρια κλπ. και γράφει "shanghai 7th meter works" ή κάτι τέτοιο (το έδωσα για ανακύκλωση). δίπλα-δίπλα από δεξιά είναι η σύγχρονη εκδοχή, ψηφιακός μετρητής φυσικά κινέζικος και τέλος προς τα δεξιά ασφάλεια schneider η καλύτερη μάρκα για μένα. οι σύγχρονοι μετρητές της ΔΕΗ είναι "έξυπνοι" μετράνε πέρα από την ενεργό ενέργεια και άεργο ενέργεια, και δεν χρειάζεται να έρθει ο καταμετρητής, στέλνουν την κατανάλωση απ ευθείας στην ΔΕΗ! Επίσης έχουν "ρουφιάνο" και αν γίνει προσπάθεια παραβίασης ή γεφύρωσης του μετρητή με σκοπό την ρευματοκλοπή ειδοποιούν!

DSCI0537.JPG
 
και για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν περισσότερο, ορίστε τα ολοκληρώματα της ενεργού και άεργου ενέργειας. ο παλιός μετρητής είχε πηνίο τάσης, και έντασης.επίσης φρένο. ο ηλεκτρονικός μετασχηματιστή τάσης (potential transformer) και μετασχηματιστή έντασης (current transformer). αυτό χρησιμοποιείται επίσης στους καταναλωτές μέσης τάσης, που χονδρικά αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια με πιο φτηνό τιμολόγιο από τους μικρούς, σαν χονδρική ένα πράγμα. εκεί χρησιμοποιείται η μέθοδος των δυο βατομέτρων, με δυο μετασχηματιστές τάσης και δυο έντασης. επίσης δυο ρολόγια κανονικά αλλά σε πιο μελετημένη μορφή, ένα για την ενεργό, και ένα για την άεργο ενέργεια.

kWh.jpg
 
Ο παλιος μου πίνακας (ασφαλειο-διακοπτης) DALI που ηταν στο πατρικο μου..

IMG_0351.JPGIMG_0360.JPG
 
όπως βλέπουμε ο διακόπτης πάκο έχει σκάσει τελείως, η φωλιά (κίτρινη-25 άρα ασφάλεια) έχει σπάσει και η χαλκοταινία που συνδέει αυτά τα δυο έχει οξειδωθεί.Αυτά τα πινακάκια δεν είχαν ράγα, φυσικά. οπότε επιπλέον γραμμές συνδέονταν στην μια και μοναδική ασφάλεια, και...ο θεός βοηθός.  Ήθελα να πω, πχ τα φώτα που έβαλα, έχουν πραγματική ισχύ 400 βατ, δηλ. αυτή παράγει κάποιο έργο, δηλ.φως. 400 W λοιπόν. Ο μετασχηματιστής τους όμως, για να τα τροφοδοτήσει, θέλει άεργη ισχύ 400 VAr. Αυτή η ισχύς δεν παράγει έργο, αλλά το μαγνητικό πεδίο του Μ/Σ, δηλ.θέλει το ρεύμα μαγνητίσεως και σκεδάσεως.  Αυτή ταλαντώνεται μεταξύ του Μ/Σ και του σταθμού παραγωγής, και επιβαρύνει το δίκτυο με παραπάνω ένταση ρεύματος επιπλέον της ενεργού ισχύος. Οι οικιακοί καταναλωτές μέχρι τώρα δεν επιβαρύνονταν με την άεργο ενέργεια που κατανάλωναν, μόνο οι μεγάλοι καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσεως, οι καινούριοι ηλεκτρονικοί μετρητές μετράνε άεργο ενέργεια, οπότε ίσως στο μέλλον υπάρχει χρέωση.με την ευρεία χρήση των κλιματιστικών υπάρχει πρόβλημα με τα άεργα, όπως και με τις ανανεώσιμες, οι οποίες απορροφούν (και δεν παράγουν) άεργα Ο μόνος τρόπος να παραχθεί άεργος ισχύς μέχρι σήμερα, είναι με την σύγχρονη γεννήτρια, σε συμβατικούς σταθμούς παραγωγής. Μιλάμε πάντα για εναλλασσόμενο ρεύμα , μιας και στο συνεχές δεν υπάρχει άεργος ισχύς (ούτε Μ.Σ, φυσικά.). Ένας τρόπος περιορισμού των άεργων είναι με τοποθέτηση πυκνωτών, τα φώτα που έβαλα έχουν όλα πυκνωτές, και ταλαντώνεται ή άεργος ισχύς (ένα μέρος της) μεταξύ του Μ/Σ και του πυκνωτή αυτού. (που είναι μέσα στο σκαφάκι του φωτός). επίσης η φαινομένη ισχύς, η οποία μετριέται σε VA, είναι το άθροισμα της ενεργού (W) και της άεργου ισχύος (VAr). Και είναι το γινόμενο της τάσης (V) επί την ένταση του ρεύματος. (Α).ενώ η ενεργός τάση Χ ένταση Χ συνφ.άεργος τάση Χ ένταση Χημφ .όπου φ η γωνία μεταξύ των στρεφόμενων διανυσμάτων τάσης και έντασης.

(Edit) επίσης η φαινομένη ισχύς είναι ένας μιγαδικός, όπου το πραγματικό μέρος είναι η ενεργός ισχύς, και το φανταστικό μέρος η άεργος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα