Ημέρα του πατέρα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας klea
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

klea

RetroN00b
Αντιδράσεις
3
" Μπαμπάς. Ο πρώτος ήρωας κάθε γιού. Η πρώτη αγάπη κάθε κόρης", λέει μια ατάκα σχετική με την ημέρα του πατέρα. Τόσο περιεκτικό..

Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τον δικό μου μπαμπά και αυτά που αυθόρμητα μου αφηγείται κατά καιρούς για τότε που ήμουν πολύ μικρή. Ίσως αισθάνεται ότι του φύγαμε, τώρα που μεγαλώσαμε, που μένουμε αλλού, που έχουμε τις δικές μας ζωές και ευθύνες. Αυτά τα ιδιαίτερα που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα θυμηθεί, ακριβώς επειδή ήταν μωρό. Αυτά που τα μαρτυρούν οι φωτογραφίες, τα χρόνια, η αγάπη μας για εκείνον και η δική του για εμάς. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη της γιορτής του πατέρα (μιας πιο "ήσυχης" γιορτής σε σχέση με την αντίστοιχη της μαμάς), άρχισε να μου λέει χτές για τότε που ήμουν βρέφος και έκλαιγα επειδή είχα κολικούς. Και εκείνος με είχε μέσα στο relax στην αγκαλιά του και με νανούριζε κουνώντας το πόδι, ενώ ταυτόχρονα ακουμπούσε το μάγουλό του στο δικό μου και μου τραγουδούσε.

Μου είπε που ήμουν βρέφος 3 μηνών ξαπλωμένη στο κρεβατάκι μου και μόλις γύριζε από τη δουλειά και ερχόταν να με δεί εγώ τον αναγνώριζα και προσπαθούσα να σηκωθώ όρθια.

Μου είπε που γεννήθηκα πρόωρα και έτρεχε κλαίγοντας στα φαρμακεία για να αγοράσει κάποιο φάρμακο που έπρεπε να πάρω άμεσα.

Μου είπε για το πρώτο παιχνίδι που μου αγόρασε (το οποίο΄σώζεται ακόμη- ένα κουκλάκι γατί με μια μπάλα ανάμεσα στα πόδια του που το κούρντιζες και έκανε βόλτες και τούμπες) και πόσο είχα ενθουσιαστεί και το έπαιζα σε όλο το σπίτι.

Μου είπε για τότε που είχε βρέξει και εγώ πήρα τον κατήφορο έξω από το σπίτι και έτρεχα και γέμισαν λάσπες τα πόδια μου και τα παπούτσια μου ξεκόλλησαν.

Μου είπε για τότε που μας πήγε στο λούνα πάρκ με την αδερφή μου και μας ανέβασε στο Μύλο. Φυσούσε ελάχιστα αλλά ψηλά το βαγονάκι κουνιόταν πολύ. Και πόσο φοβήθηκε να μην πέσουμε! Γρήγορα είπε να σταματήσουν το παιχνίδι και μας κατέβασε.

Μου είπε, μου είπε, μου είπε...

Αλλά του λέω κατά καιρούς και εγώ. Για τότε που έφευγε ταξίδι για δουλειά και έλειπε ολόκληρη εβδομάδα. Και τον έπαιρνα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο που έμενε για να τον ακούσω. Ήμουν α' Δημοτικού και όλοι πίστευαν ότι δεν ήμουν ικανή για κάτι τέτοιο. Εγώ όμως μια μέρα τον ρώτησα "Μπαμπά πώς το λένε το ξενοδοχείο που μένεις όταν πάς στην άλλη πόλη;", μου απάντησε και έψαξα τις κάρτες και τα χαρτιά που είχε στο γραφείο του και βρήκα το τηλέφωνο. Του τηλεφωνούσα τα μεσημέρια που ήξερα ότι θα έχει τελειώσει τη δουλειά και θα έχει γυρίσει. Άλλες φορές τον έβρισκα, άλλες όχι όταν αργούσε. Μα τότε με έπαιρνε εκείνος και καταλάβαινα από τη φωνή του πόσο χαρούμενος ήταν με αυτό που είχα κάνει. Θα έβλεπα το χαμόγελό του, είμαι σίγουρη.

Για τις πρώτες μου μέρες στο σχολείο, που ερχόταν στα διαλείμματα να με ταϊσει ψωμί και αυγουλάκι από τη μαμά.

Για τότε που με διάβαζε και έχανε την υπομονή του πού και πού μαζί μου και εγώ έβαζα τα κλάματα (βλέπετε κέρδιζα χρονιά και κάποια πράγματα ήταν πιο εύληπτα σε άλλα παιδάκια, σε εμένα αυτό δεν ήταν τόσο αυτονόητο στην αρχή) και μετά ένιωθε τύψεις και με αγκάλιαζε και μου ζητούσε συγγνώμη.

Για τότε που έβλεπα εφιάλτες και ξυπνούσα και τον ζητούσα και κοιμόταν μαζί μου στο στενό κρεβατάκι μου και πιανόταν η μέση του.

Που όταν ήμασταν μικρές με την αδερφή μου δεν υπήρχε πάρκο που να μη το έχουμε γυρίσει μαζί του, παρά τον τεράστιο φόρτο δουλειάς που είχαν με τη μαμά μου.

Που μου έπαιρνε βιβλία της ελληνικής μυθολογίας (ξέρετε, εκείνη την υπέροχη σειρά Στρατίκη) και μύθους του Αισώπου και πόσο πολύ με συνέπαιρναν.

Που μας έπαιρνε αγκαλιά ξαπλωμένος εμένα και την αδερφή μου (η μια από το ένα χέρι, η άλλη από το άλλο, σαν τον Εσταυρωμένο, όπως έλεγε και ο ίδιος γελώντας) και μας έλεγε ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό. Και αφηγούνταν τόσο ωραία ο μπαγάσας που μετά από λίγο καιρό είχαμε μάθει τους βασικούς πρωταγωνιστές των ιστοριών και του λέγαμε "Μπαμπά να μας πείς ένα παραμύθι που να έχει την κ. Ελενίτσα - η δασκάλα τους- τον τάδε συμμαθητή, την τάδε συμμαθήτρια, την δείνα θυμωμένη γειτόνισσα" και όλες οι ιστορίες κατέληγαν με τον μπαμπά να τρεχει στην γιαγιά του να σωθεί από την μαμά του που τον κυνηγούσε να τους τις βρέξει για τις αταξίες του.

Που μας έγραφε παιδικά σε βιντεοκασέτες (είχαμε καμιά 20σαριά από δαύτες αλλά μερικές καταστράφηκαν σε μια ανακαίνιση του σπιτιού), Μπαγκς Μπάνι, Τομ και Τζέρυ, Σιλβέστερ και Τουίτι, Μικρό μου Πόνι, Αστερίξ, τα πάντα και πόσο του άρεζε και εκείνου να κάθεται μαζί μας να τα βλέπει (γελάει ακόμη πολύ με τον Ντάφυ Ντάκ, χεχεχε....)

Που μας έπαιρνε Παρασκευές βράδυ και μας πήγαινε στο βίντεο κλάμπ της γειτονιάς να διαλέξουμε ό,τι παιδικό θέλαμε (τρελαινόμασταν με την αδερφή μου για τον Robin Hood, Ντίσνεϋ φυσικά)

Όλα είναι τόσο ανεκτίμητα που ό,τι και να πώ είναι πολύ λίγο. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη, που δεν μπορεί να χωρέσει σε 20 σειρές. Είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που θα το κουβαλάμε μια ζωή, που είχαμε τόσο υπέροχους γονείς. Οι θυσίες που έκαναν με την μαμά μου και φρόντιζαν μέσα σε όλα για ένα βασικό πράγμα: Να μη τους λείψουμε ποτέ και να μη μας λείψουν ποτέ. Και αν δε μίλησα πολύ για μαμά, το έχει η μέρα σήμερα το αφιέρωμα στους μπαμπάδες. Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει υπέροχος παππούς, όταν έρθει η ώρα.

Μπαμπά μου.. Περνάνε τα χρόνια. Μεγαλώνεις. Φοβάμαι που μεγαλώνεις. Όπως φοβόσουν και εσύ για μας.

Φοβάμαι.. μην όπως μεγαλώνεις.. αρχίσει να φυσάει αέρας και το δικό σου βαγονάκι αρχίσει να κουνιέται.. Δεν θέλω να το σκέφτομαι, δεν μπορώ να το σκέφτομαι. Πονώ.

Εγώ θα είμαι πάντα εκεί να σε πιάσω, να σου πώ να μη φοβάσαι. Να σου λέω ιστορίες να γελάς.

Συγγνώμη για το μεγάλο πόστ, το έγραψα αυθόρμητα.

Αφιερωμένο στους λατρευτούς μου γονείς.

Κατ' αρχήν καλώς όρισες στο φόρουμ klea! Με το ζόρι προσπαθώ να κρύψω τα βουρκωμένα μου μάτια από τους συναδέλφους στο γραφείο. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα πανέμορφα λόγια που έγραψες για τον πατέρα σου. Μάλλον είσαι τυχερή και είναι τυχερός που έχετε ο ένας τον άλλον! Μπράβο του για τις προσπάθειες, τον αγώνα, το φόβο, το κλάμα και τις θυσίες που έκανε μαζί με την μητέρα σου για να σας μεγαλώσουν.

Τον καταλαβαίνω μέχρι το κόκκαλο καθότι κι εγώ πλέον είμαι πατέρας 2 παιδιών. Μακάρι κάποια μέρα και η δική μου κόρη να γράψει τόσο όμορφα λόγια για μένα... :thanx2:

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι να ζείς τη χαρά της πατρότητας κάθε μέρα!

Πολύ όμορφη περιγραφή!!! Γεμάτη όμορφες αναμνήσεις!!! Ευχαριστούμε!!!

Πολύ συγκινητικό το κείμενό σου Klea. Μου ξύπνησες και μένα παρόμοιες αναμνήσεις από τον δικό μου πατέρα, καθώς μαζί του ήμουν πιο δεμένη, επειδή όταν γυρνούσα από το σχολείο η μητέρα μου πήγαινε στη δουλειά, ενώ ο πατέρας μου γύριζε, κι έτσι αυτός ασχολιόταν μαζί μου. Κι εμένα με φοβίζει πολύ η ιδέα να τον χάσω μία μέρα. Πάντως είσαι τυχερή Klea, γιατί από τα λεγόμενά σου βλέπω ότι είχες πολύ καλούς γονείς.

klea είπε:
Μπαμπά μου.. Περνάνε τα χρόνια. Μεγαλώνεις. Φοβάμαι που μεγαλώνεις. Όπως φοβόσουν και εσύ για μας.

Ένας από τους μεγάλους μου φόβους. Ότι τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή, οι μόνοι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για σενα, θα φύγουν... :(

Εμένα δεν με εκφράζουν αυτά,τους έχω χάσει και τους 2 μου γονείς δυστυχώς αν και πολύ νέοι ήταν (πριν 4 χρόνια τη μητέρα μου), και ζω με τον πατέρα της αδερφής μου,ο οποίος έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του,και στην ουσία ζω με 2 που δεν είναι γονείς μου.Ποτέ δεν μου έδωσε την ευκαιρία,δεν ασχολήθηκε μαζί μου,όσο και αν προσπαθώ να τον προσεγγίσω,μόνο το χρήμα είχε πάντα σαν θεό του.

RIO είπε:
Ένας από τους μεγάλους μου φόβους. Ότι τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή, οι μόνοι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για σενα, θα φύγουν... :(
Έτσι ακριβώς._

thebest20 είπε:
Ποτέ δεν μου έδωσε την ευκαιρία,δεν ασχολήθηκε μαζί μου,όσο και αν προσπαθώ να τον προσεγγίσω,μόνο το χρήμα είχε πάντα σαν θεό του.
Φίλε μου, δώσε εσύ την ευκαιρία, ξανά και ξανά. Εσύ θα βρεις τον τρόπο και όλα θα μαλακώσουν και θα βρουν τον δρόμο τους, αρκεί να το θέλουμε.

Η ζωή φεύγει και κάποια μέρα θα είναι αργά για όλους, και αν ακόμα δεν μιλάμε και δεν λέμε ''σ'αγαπώ'', ας το δείχνουμε με τις πράξεις μας.

Klea τα λόγια είναι περιττά για την εξαιρετική σου ανάρτηση. Εύχομαι το βαγονάκι να μείνει ακλόνητο στις ράγες του για πολλά - πολλά χρόνια.

Φιλτατη klea,σε ευχαριστουμε που μοιραστηκες μαζι μας αυτη την υπεροχη και συγκινητικη αναμνηση!

Ειμαι σιγουρος οτι αυτη σου η περιγραφικοτατη αναμνηση εφερε ενα δακρυ σε πολλα ματακια.

RIO είπε:
Ακριβως το ιδιο νιωθω κι εγω Βασιλη.... :precry:

Πραγματικα τρεμω στην ιδεα οτι καποια μερα δεν θα υπαρχουν οι δυο ανθρωποι που αγαπω πραγματικα.

Πολλες φορες πιανω τον εαυτο μου να πεταγεται στον υπνο, ταραγμενος και να με λουζει κρυος ιδρωτας απο φοβο...

...φοβο για το οτι αυτο θα συμβει Η' εχει ηδη συμβει....και ειλικρινα το λεω...με πιανει ταχυπαλμια και τρεμω σαν το ψαρι.

Φτανω σε σημειο, να σηκωνομαι απο το κρεβατι και να πηγαινω στην κρεβατοκαμαρα τους να τσεκαρω,να ακουσω....αν αναπνεουν.

Δεν θελω ουτε να το σκεφτομαι αλλα ουτε και να το συζηταω καν....ομως ειναι ενα δυσαρεστο και αναποφευκτο συναισθημα

που δυστυχως δεν θα αποφυγουμε....οσο και να το θελουμε. Ακομα και τωρα που γραφω αυτες τις γραμμες....παρατηρω οτι τα χερια μου τρεμουν

στην ιδεα και μονο...και ειλικρινα δεν ξερω πως αντιμετωπισω κατι τετοιο οταν ερθει εκεινη η στερνη η ωρα.

Απο την μερα που γεννηθηκα δεν εχω αποχωριστει ποτε τους γονεις μου...και πραγματικα δεν ξερω πως θα αντιδρασω.

Ειναι ο μεγαλυτερος μου φοβος....η απωλεια τους.

thebest20 είπε:
Εμένα δεν με εκφράζουν αυτά,τους έχω χάσει και τους 2 μου γονείς δυστυχώς αν και πολύ νέοι ήταν (πριν 4 χρόνια τη μητέρα μου), και ζω με τον πατέρα της αδερφής μου,ο οποίος έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του,και στην ουσία ζω με 2 που δεν είναι γονείς μου.Ποτέ δεν μου έδωσε την ευκαιρία,δεν ασχολήθηκε μαζί μου,όσο και αν προσπαθώ να τον προσεγγίσω,μόνο το χρήμα είχε πάντα σαν θεό του.
Φιλε Πανο....ειλικρινα λυπαμαι...δεν το γνωριζα. :(

Ευχομαι η αναμνηση τους να σε συνοδευει σε καθε στιγμη της ζωης σου.

Ωραίο το ποστ σου klea. Εγώ πάλι από μικρός δεν ένιωθα τόσο την σχέση αλληλοεξάρτησης με τους γονείς μου. Πάντα ένιωθα να θέλω να προσπαθήσω να κάνω κάτι μόνος μου και να μην έχω ανάγκη κανέναν. Χαίρομαι που αν και πλέον ζω πολύ μακριά τους μπορώ να αντεπεξέλθω στην καθημερινή ζωή. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν τα κατάφερα όλα μόνος μου και δεν είμαι αχάριστος ως προς τους γονείς μου και αυτούς που με βοήθησαν. Γνωρίζοντας όμως και άλλο κόσμο είτε στην πραγματική ζωή είτε και μέσα από αυτό εδώ το φόρουμ είδα ότι κάποια πράγματα που πέρασα στην παιδική μου ηλικία μπορούσαν να είχαν και καλύτερη έκβαση. Βέβαια υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις και δε θέλω να είμαι άπληστος, απλά κάποια πράγματα θα μπορούσαν να μου τα προσέφεραν οι γονείς μου σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης κάποιες αποφάσεις για το μέλλον μου θα ήταν καλύτερα να με ρωτούσαν πρώτα παρά να μου τις σερβίρουν έτσι απλά. Αυτό βέβαια συμβαίνει και σήμερα.

Σας ευχαριστώ για το feedback, είναι πολύ όμορφο μια προσωπική ανάμνηση να προκαλεί τόσα συναισθήματα :)

Το forum είναι φοβερό όπως και να' χει ! Έχει τόσα θέματα να εξερευνήσει κανείς...

Πίσω
Μπλουζα