Η Άννα (Βούλα Μάστορη)

αριαδνη

candy fan
Joined
29 Μάρ 2010
Μηνύματα
14.096
Αντιδράσεις
15.431
Αχ, αυτος ο Πατάκης μας έδωσε αριστουργηματα στην δεκαετια του 80' και ενιωσα μια υποχρεωση αφου μιλήσαμε και για την Ζωή σε άλλο θέμα να γραψω για την αγαπημένη μου Ελληνίδα, ρετρο ηρωιδα! ταυτιστηκα μαζί της και την εξέλαβα σαν μια Ελληνιδα Αννα των αγρων!

Ειναι η Αννα στο 'αυγουστιατικό φεγγαρι' που μεγαλώνει στην επαρχια του 50' και πηγαίνει δημοτικό, μετά η ιστορια της συνεχίζεται στο 'γυμνάσιο' όπου την βρισκουμε 13χρονο κοριτσόπουλο πια να εχει τα πρώτα σκιρτηματα με τον φιλολογό της! και μετά ακολουθεί το' ένα, ένα , τέσσερα' και τα χρονια της εφηβείας στην Αθήνα ΄και η δύσκολη προσαρμογή στην μεγαλούπολη σε καιρούς λιγο διαφορετικούς! και φυσικά τελευταίο βιβλίο στην σειρά το'κάτω από την καρδιά της' παντρεμένη κυρια πια με γιο 16 χρονο από τον πρωτο γάμο του ανδρα της και εγκυος στο δευτερο παιδί ( η αφηγηση των γεγονότων που ακολουθούν γίνεται από το βρεφος κατι σαν κοιτα ποιος μιλάει)!

Την θυμόσαστε και εδώ να σταματήσω γιατι είπα πολλά μου φαινεται, πάντως ο Πατακης μας έδωσε πολύ ωραια βιβλία τι να πρωτοθυμηθείς, μας συντροφευσαν σε πολύ μοναχικές ωρες! μας έμαθαν τοσα πράγματα που αγνοουσαμε! αυτο που μου αρεσε στην συγκεκριμένη ηρωιδα είναι η αφέλεια της , η καλοσύνη της, ο τροπος που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια που πρωτοβγαίνουν στην ζωή αλλά και ο επαρχιωτικός αερας της που θα τον κουβαλήσει και στην Αθήνα!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ουφ, δεν τα ξαναλέω! Τα είπα και στο θρεντ για τις Μικρές Κυρίες! Εσύ παιδί μου ξερεις τη βιβλιοθήκη μου, τέλος! :flower:

Την Άννα την ξεκίνησα λίγο ανορθόδοξα, από το "Γυμνάσιο" το οποίο το διάβασα πριν από πολλά πολλά χρόνια, όμως έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου! Θυμάμαι για ένα κορίτσι που μόλις ξεκινούσε το γυμνάσιο, γεμάτο ανασφάλειες και φόβους για το τι θα αντιμετωπίσει. Θυμάμαι, ότι ήταν ένα πολύ όμορφο κορίτσι το οποίο όμως δεν είχε αντιληφθεί την ομορφιά του... Έλεγε τον εαυτό της μαυροτσούκαλο, αλλά που να'ξερε ότι οι μελαχρινές γυναίκες είναι πάντα γοητευτικές! (Ούτε εγώ είμαι μελαχρινή, μια απλή καστανή είμαι, μην παρεξηγηθώ αό τις ξανθιές τούτου του φόρουμ. :) ) Από πολύ μικρή έκανε τα βλέμματα των αντρών να γυρίζουν προς το μέρος της, και δεν μπορούσε να αντιληφθεί το γιατί. Ζώντας σε μία πολύ μικρή κοινωνία, την Επαρχία της, με τα τόσα πάθη καταπιεσμένα, η Άννα ήταν ένα πνεύμα ελευθερο. Μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που είχε μάθει να παιζει με τα αγόρια χωρίς να την νοιάζει αν θα φοράει μπλούζα ή όχι. Όταν όμως, αργότερα άρχισε να αντιλμβάνεται τις διαφορές στο σώμα της, όταν πιά πέρασε από την παιδικότητα στην εφηβεία, άρχισε να απομακρύνεται από τους φίλους κι εκείνοι από αυτήν ώσπου έφτασαν να λένε ένα τυπικό γειά. Πλέον η μόνη επαφή με το άλλο φύλο έφτασε να είναι με τον πατέρα και τα αδέρφια της. Στην Επαρχία, το να μιλάς με αγόρια σε έκανε αυτομάτως δακτυλοδεικτούμενη, και η Άννα έπρεπε να συμβιβαστεί!

Με μια εξαίρεση. Ο Μάριος! Ο Μάριος ήταν ένας καινούριος συμμαθητης που είχε έρθει από άλλη πόλη. Δεν ήξερε τις συνήθειες της Επαρχίας, και έδινε την εντύπωση ότι ήταν "διαφορετικός" από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του. Πιο "ακίνδυνος"... Εν ολίγοις, η παρέα της Άννας με τον Μάριο δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σχόλια εις βάρος της Άννας. Όμως τελικά το τι κρύβεται στον ψυχισμό τον εφήβων δεν το ξέρει κανείς. Ο Μάριος, που όλοι θεωρούσαν ασφαλή παρέα για την Άννα, μιας και δεν ήταν τόσο φανατικός την ερωτεύτηκε! Και έμελλε η Άννα να είναι εκείνη που θα τον απέρριπτε καθώς ήταν ήδη τρελλά ερωτευμένη με τον φιλολογό της. Ένας έρωτας αγνός και άδολος και φυσικά χωρίς ανταπόκριση...

Άλλο ένα γεγονός σημάδεψε την Άννα, όπως θα σημάδευε και κάθε άλλο κορίτσι στη θέση της. Όταν έγινε απόπειρα βιασμού σε βάρος της. Παρ' όλα αυτά, επειδή η Άννα ποτέ δεν το βάζει κάτω, αμύνθηκε και τελικά κατάφερε (με τη βοήθεια της μητέρας της) να γλιτώσει με μερικές γρατζουνιές. Τα τραύματα στην ψυχή της όμως θα έμεναν αρκετό καιρό...

Αμέσως μετά δίαβασα το πρώτο βιβλίο της σειράς το "Αυγουστιάτικο φεγγάρι", το οποίο επίσης μου άρεσε πολύ. Περιέγραφε την παιδική ηλικία της Άννας, λίγο πριν αρχίσουν να την απασχολούν όλα όσα περιγράφονται στο Γυμνάσιο...

Στο "Ένα-Ένα-Τεσσερα" τη συναντάμε λίγο πριν αποφοιτήσει, και μέσα από ένα συλαλλητήριο κάνουμε μαζί της μια αναδρομή στα περασμένα, στα πρώτα δύσκολα χρόνια της Αθήνας...

Στο "Κάτω απ'την καρδιά της" η Άννα 20 χρονών, παντρεμένη πια με δύο παιδιά (το ένα παιδί από τον 1ο γάμο του άντρα της) και έγκυος, με έναν άντρα 20 χρόνια μεγαλύτερο της στα δύσκολα χρόνια της Χούντας, το ίδιο ατίθαση αλλά και ώριμη!

Και τα 4 βιβλία της Βούλας Μάστορη είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά! Τα αγάπησα όλα, αλλά κάτω από την καρδιά μου έχω πάντα το "Γυμνάσιο" ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τι να πω εξαιρετικό το ποστ, περιεγραψες την Αννα με τα ακριβή λόγια, μπήκες εύστοχα στον ψυχισμό της ηρωιδας μας :wave: και καταλαβαίνω πόσο την αγαπησες( όσο ακριβώς την αγάπησα και εγώ)! ταυτιστηκα με αυτην την ηρωιδα γιατί προερχομαι από επαρχία ( πολλά που περιγραφει η Αννα είναι και δικές μου καταγραφές, όπως και πολλών άλλων που ζουν στην ελληνική επαρχία, οι προκαταλήψεις, αυτο που λες serano μου να μην σε δουν να μιλάς με αγόρι οι κακές γλώσσες πια βεβαια αυτό τεινει να εξαφανιστεί, στην δεκαετία του 80' ακόμα υπήρχε) και όταν η Αννα στο 1-1-4 ανεβαίνει Αθήνα και περιγραφει την πρωτευουσα και τον κόσμο της, νιωθω και εγώ λίγο να βρίσκομαι μαζί της!

ελεύθερο πνεύμα η Αννα που δεν φυλακίζεται σε τεσσερις τοιχους, ελεύθερο πνεύμα και αυτό φαίνεται και παρακάτω( ένα επαρχιοτόπουλο που μαγεύεται από μια πορεία και θέλει πάση θυσία να συμμετάσκει και ας την παρασέρνει μαζί του το κύμα και ας είναι το συλλαλητηριο μεγαλύτερο από αυτό το αδύνατο κοριτσάκι και ας είναι η μεγαλοπρωτεύουσα φοβερή στην όψη της, η Αννα είναι εκεί για να φωνάξει για το δίκιο, είναι σαν να το ξερει έμφυτα μέσα της, όπως ακριβώς και στο αυγουστιάτικο φεγγάρι έβλεπε τους πολιτικούς εξορίστους και συνέπασχε μαζί τους )! Αυτό που λατρευω πάνω της είναι αυτη η επαρχιώτικη αθωοτητα και ελευθερια όταν προτοέρχεται στην Αθήνα να στησει την ζωή της και το ξεκίνημα της! Αχ, με τι βιβλία μεγαλώσαμε! Θυμάμαι που λέει το βιβλίο ότι ναι ήθελε να είναι αγοροκόριτσο να μην φοράει μπλουζα, να είναι ο αρχηγός των αγοριών και να τρεχουν σε ένα μέρος με παλιά αυτοκίνητα και μηχανήματα που έχει ανακαλυψει η ίδια αλλά σε κάποια φάση η γυναικεία φυση της θα πάρει το πάνω χέρι και τοτε θα δημιουργηθούν πολλά ευτραπελα, θυμαμαι που ήθελε να φορά φουστάνια με μουσελίνα και να γίνεται κοκεταρία σιγά, σιγά, έχοντας βεβαια πάντα τα ειρωνικά σχόλια των άλλων συντροφων της αγοριών στο παιχνίδι( η σκηνή με την Αννα να πηγαίνει καμαρωτή-καμαρωτή στον θερινό κινηματογράφο του χωριού και η μουσελίνα της να σκίζεται είναι απολαυστική)!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το βιβλίο Στο Γυμνάσιο της Β. Μάστορη ήταν από τα αγαπημένα μου!!!!!!!!!Μπράβο παιδιά για την παρουσίαση!!!!!
 
Αν λέμε το ιδιο, πρέπει να είναι ένα αγοροκόριτσο που έγινε αρχηγός μιας ομάδας αγοριών και ο μεγάλος της αντίπαλος ήταν ένας.... Κολλιός! Μου 'χε κάνει εντύπωση, η ανάδυση της... πιο θηλυκής πλευράς της ηρωίδας μεγαλώνοντας, που ενώ ήταν μια άταχτη κοπελίτσα, μετά άρχισε να προσέχει την εμφάνισή της, τα ρούχα της πριν βουτήξει στο ποτάμι και μίλαγε πλέον πιο εκλεπτυσμένα!

Πριν λίγες μέρες το έφερα στο νου μου, αλλά δεν περίμενα να το βρω και σε ανάρτηση του ρετρομάνιαξ! :p

Καλό βιβλιαράκι... Η παιδική λογοτεχνία των εκδόσεων Πατάκη ήταν καλή, ώρες ώρες πιο προσεγμένη από ό,τι εκείνη που απευθύνεται στο γενικό αναγνωστικό κοινό.
 
Κι εγώ είχα πρωτοδιαβάσει τυχαία το "Γυμνάσιο" και πορώθηκα με την Άννα, την έχετε περιγράψει πολύ ωραία και μου άρεσαν τα ίδια πράγματα με αυτά που αναφέρθηκαν. Μετά το "Γυμνάσιο", τα πήρα με χρονολογική σειρά από την παιδική ηλικία της Άννας μέχρι την μετατροπή της σε ώριμη γυναίκα. Η σειρά με την οποία μου αρέσουν αυτά τα βιβλία, είναι ακριβώς όπως και η ηλικιακή πορεία της Άννας.
 
Σαν παιδακι νομιζα πως οι λογοτεχνικες ηρωιδες θα έπρεπε να είναι πολύ όμορφες( αυτά μας διδασκαν τουλάχιστον τα παραμυθια) αλλα η Αννα και η Τζειν Ευρ και μετα οι ηρωιδες της Σελίνκο με εμαθαν πως μπορει μια γυναικα να είναι άκρως ενδιαφερουσα και υπέροχη χωρις να είναι καλλονη :)
 
Πολύ δυσάρεστα νέα.Κρίμα.Τουλάχιστον θα μείνουν τα βιβλία της να την θυμίζουν για πάντα.
 
Στην βιογραφία της λέει πως μεγάλωσε στο αγρίνιο , ως φόρο τιμής θα αγοράσω το τελευταίο της βιβλίο , κρίμα τόσο νέα , τέτοιο ταλέντο, με την Αννα της μεγαλώσαμε εμείς της ρετρό!
 
αμαν παναια μου,το πληροφορηθηκα απο το φειςμπουκ της κορης της οπου ειπε οτι θα μεινουν τα βιβλια της και εχει δικιο,το πλεονεκτημα ενος συγγραφεα

καλο παραδεισσο,θα κανω αυτο που ειπε η δεσποινιδα αριαδνη και εγω
 
Πραγματικά κρίμα για τη Βούλα Μάστορη, πόσο καλή συντροφιά μου κράτησαν τα βιβλία της Άννας κατά το πέρασμά μου από την παιδική στην εφηβική ηλικία.
 
Πίσω
Μπλουζα