Η Ελλάδα Τη Δεκαετία Του '80 [Εκδοσεις Το πέρασμα]

ΤΑΚΗΣ

Retro Member
Joined
18 Ιουν 2010
Μηνύματα
141
Αντιδράσεις
75
Τα σέβη μου.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων συλλογικός τόμος με τον παραπάνω τίτλο. Αποτελεί τη πρώτη προσπάθεια συνολικής καταγραφής των εξελίξεων στη χώρα για μια δεκαετία που καθόρισε τις εξελιξεις που βιώνουμε ως σήμερα.

Μπορείτε να βρείτε άρθρα για τη διαφήμιση και τη βωμολοχία (πως το ''μαλ..ς'' απο βρισιά κατέληξε να δηλώνει οικειότητα) , την αστυνομία και το φεμινισμό, την ΕΡΤ και τους αναρχικούς, τον Άσιμο και τον Νταλάρα, τη καθιέρωση του μονοτονικού και τα σοβαρότερα εγκλήματα της εποχής. Εννοείται πως δε λείπει η πολιτική με αφιερώματα σε όλα τα κόμματα και τις τάσεις της εποχής (απο τους ''πρασινοφρουρούς'' έως το ΚΟΔΗΣΟ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά).

Στα μείον το ότι κάποιοι απο τους συγγραφείς έπαιξαν ρόλο στα γεγονότα . Έτσι το λήμμα για τη Μελ. Μερκούρη συνέταξε η στενή της συνεργάτις Ζορμπά, ή το αντίστοιχο για το Καλαμάτα και τους σεισμούς του '86 ο τότε δήμαρχος Μπένος.

Η τιμή του είναι αλμυρή (47?) αλλά αξίζει!Μιλάμε για 727 σελ. !!
 
Πολύ ενδιαφέρον! Από ποιον εκδοτικό οίκο;
 
Οι εκδόσεις είναι ''το πέρασμα''. Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία π.χ. ''Παπασωτηρίου'' , ''Πολιτεία'' κ.οκ. Εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2010. Μιλάμε για πολύ σπουδαίο έργο, 145 συγραφείς - 264 λήμματα που καλύπτουν κάθε τομέα δημόσιας-ιδιωτικής ζωής.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το ειχα δει και εγω σε ενα βιβλιοπωλειο και μου ειχε κεντρισει το ενδιαφερον,γιατι πραγματικα ηταν σαν εγκυκλοπαιδεια!Μονο η τιμη του ηταν καπως....(!) Αλλα ναι αξιζει γιατι εχει παρα πολλες σελιδες!
 
Από φωτογραφικό υλικό και ειδικά δρόμων, πως τα πάει;
 
Το έχω και ειναι αρκετά καλο!Αναφερει και πολλά απο τα πολιτικά θέματα που εδω δεν γινεται να τα συζητήσουμε! Θα ηθελα λιγο περισσιτερη δουλειά ομως σε σχέση με μόδα, ντεκόρ, αρχιτεκτονική και τέχνες. Πάντως δεν τα ἐκλαιγα τα λεφτά!
 
Το βιβλίο έχει γίνει το δώρο της χρονιάς!!!! Μαζευόμαστε στη γιορτή του καθενός και το κάνουμε δώρο ο ένας στον άλλο.

Το καλό, περα από το φωτογραφικό υλικό, έιναι ότι αποτελεί μια πρώτη απόπειρα θεωρητικής προσέγγισης της δεκαετίας. Παρά τη νοσταλγία, προσπαθεί να σταθεί κριτικά στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής. Κι αυτό το χρειαζόμαστε όλοι...

http://biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=155177

Αναλυτική λίστα με τις κριτικές που δημοσιεύτηκαν για τον τόμο
 
Πίσω
Μπλουζα