Η Κόμισσα της Φάμπρικας (1969)

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιουλ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
542



Έτος: 1969

Διάρκεια: 100'

Είδος: Κωμωδία

Εταιρία παραγωγής: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Ντίμης Δαδήρας

Σενάριο: Ασημάκης Γιαλαμάς , Κώστας Πρετεντέρης

Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης

Ηθοποιοί: Άννα Φόνσου , Στέφανος Ληναίος , Γιώτα Σοϊμοίρη , Νίκος Ρίζος , Νίκος Τσούκας , Γιώργος Νέζος , Μέλπω Ζαρόκωστα, Μαρία Φωκά , Μαρίκα Κρεββατά , Δημήτρης Ζακυνθινός , Γιώργος Γαβριηλίδης , Τάκης Σαμπαζιώτης , Γιώργος Γρηγορίου ,Πέτρος Βούλγαρης , Χριστόφορος Μπουμπούκης , Χρύσα Κοζίρη , Βαγγέλης Σάκαινας , Φεφέ Αλιμπέρτη

Σχόλια/Πλοκή: Σε μια μεγάλη αυλή κατοικούν τρία εξαδέλφια που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο: Χρήστος Δελημάνης. Ο πρώτος είναι αστυφύλακας, ο δεύτερος κομμουνιστής και μόνιμα άνεργος, και ο τρίτος είναι ένας σεσημασμένος ψιλοαπατεώνας (Νίκος Ρίζος). Μια μέρα, ο αστυφύλακας Δελημάνης συλλαμβάνει μια όμορφη κοπέλα, την Έφη, επειδή είχε μπει κρυφά στο σπίτι του εραστή της αδελφής της, για να κλέψει κάποια ερωτικά γράμματα. Η Έφη ξεφουρνίζει ένα σωρό ψέματα ως προς το ποια είναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι η κόρη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, κι έτσι ο τυχερός αστυφύλακας Δελημάνης μετατίθεται στη Γενική Ασφάλεια, γίνεται δεκτός στη Σχολή Υπαστυνόμων και τέλος κερδίζει και την καρδιά της κοπέλας.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 222.129 εισιτήρια. Ήρθε στην 33η θέση σε 108 ταινίες.

Εδώ οι τίτλοι αρχής:

[edit]  Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit] 

 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παίζει να είναι η πιο αγαπημένη μου ελληνική ταινία.

Σίγουρα πάντως στο top 5:cool:

Κοινωνική και πολιτική σάτιρα σε μεγάλα κέφια. Κι οι ηθοποιοί ένας - ένας. Εγώ πάντως γελάω πολύ με τις σκηνές αστυφύλακα - συνδικαλίστριας μάνας

(-Μάνα! Μάνα θα σε πάω μέσα και θα σου κάνω και φάκελο.


-Να της κάνεις βρε ξάδελφε!



-Να μου κάνεις βρε Χρήστο!



-Ορίστε. Το Λαϊκό Μέτωπο!
:D :D)

Μια παρατηρησούλα μόνο nick. Η Έφη - Σοφία δεν είναι κόρη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Είναι ανιψιά ενός απόστρατου ναυάρχου (Γιώργος Γαβριηλίδης) που διετέλεσε Υπουργός σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
 
retrofan είπε:
Μια παρατηρησούλα μόνο nick. Η Έφη - Σοφία δεν είναι κόρη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Είναι ανιψιά ενός απόστρατου ναυάρχου (Γιώργος Γαβριηλίδης) που διετέλεσε Υπουργός σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Retrofan έχεις δίκιο. Είναι ναύαρχος αλλά συνάμα και υπουργός δημοσίας τάξεως. Άρα έχουμε και οι δύο δίκιο. Δεν σου κρύβω οτι είμαι και εγώ "retrofan" της σειράς.
 
Γρήγορο τσεκάρισμα στο γιουτιούμπι nick :)

Έχουμε όντως κι οι δύο δίκιο :happyjump: Ναύαρχος που "στις εκλογές ήταν Υπουργός Ασφαλείας". Υποθέτω ότι για το ότι η Φόνσου είναι ανιψιά κι όχι κόρη συμφωνείς; :)

Άλλος απολαυστικός διάλογος που μόλις πέτυχα

Έχει μόλις εμφανιστεί ο αριστερός ξάδελφος που τον έπιασαν "πρώτο - πρώτο" και τον άφησαν "τελευταίο - τελευταίο". Ο Ρίζος εξανίσταται


-Ορίστε κατάσταση! Έχουν διαβρωθεί τα πάντα από τον κομμουνισμό. Είναι φοβερό δηλαδή!



-Γιατί βρε ξάδελφε;



-Γιατί εμένα, όταν με πιάνουν, από δικαστική πλάνη δηλαδή, δεν μ' έχουν αφήσει ούτε μία φορά;



-Πλάνη ή πριόνι;



-Τι πριόνι;



-Απ' αυτό που κόβεις τις γρίλλιες!


(άσχετο! nick πότε θα δώσεις κι άλλη Σύνθια σε αδηφάγους συμφορουμίτες που διψούν για βιντεάκια; #) )
 
Εμένα περισσότερο μου άρεσε περισσότερο ο εξής διάλογος (μητέρας - γιού στο αστυνομικό τμήμα):

-Όνομα: Μαντώ Μαυρογένους

- Το γένος: Κολοκοτρώνη

- Το γραψες;

- Και βέβαια το γραψα

- Μα αφού δεν με λένε έτσι

- Ά ψευδή στοιχεία. Θα σε στείλω στον εισαγγελέα.

Όσο για το άλλο ελπίζω σύντομα....
 
Διάβασα σε παλιό περιοδικό ότι η ταινία γυρίστηκε το 1967 πριν τη χούντα και για ευνόητους λόγους παίχτηκε 2 χρόνια αργότερα, ενδεχομένως και με κάποια λογοκρισία.Γνωρίζετε αν αληθεύει το παραπάνω ή αν έχετε έστω κάποιες πηγές για την περίοδο που γυρίστηκε η ταινία;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θεωρώ πάντως αδύνατο η ταινία να γυρίστηκε το 1968.Κανείς δεν τολμούσε τότε να τα πει αυτά,έστω και σε κωμωδία.
 
Η ταινία βέβαια βασίστηκε σε θεατρικό που σίγουρα ήταν προ του 1967.

Πάντως και η δική μου αίσθηση είναι πως, αν μη τι άλλο, τα γυρίσματα είχαν ξεκινήσει πριν την 21η Απριλίου.
 
"Μήπως πήγε να καλύψει καμιάν άλλη???" χτυπιόταν η καημένη η Στασούλα αλλά κανείς δεν της έδινε σημασία. Και πράγματι ήταν έτσι!! Κατεβαίνοντας η Ζαρόκωστα τις σκάλες από το σπίτι της μάνας του αστυνομικού της απαντά "Ναι, εμένα!!" κι άστραψε το προσωπάκι της Στάσας!!
 
Η ταινία βέβαια βασίστηκε σε θεατρικό που σίγουρα ήταν προ του 1967.

Πάντως και η δική μου αίσθηση είναι πως, αν μη τι άλλο, τα γυρίσματα είχαν ξεκινήσει πριν την 21η Απριλίου.
Το θεατρικο ηταν προ του 1967, αλλα η ταινια το 1968 γυριστηκε. Φαινεται ολοκαθαρα απο τα ρουχα και την ολη αισθητικη.
Αλλωστε, απο τη στιγμη που προβληθηκε στους κινηματογραφους το 1969 αυτο αποδεικνυει πως δεν συναντησε προβληματα λογοκρισιας.
 
Η ταινία τα σπάει χαλαρά με τις απίστευτες ατάκες της, το πανέξυπνο σενάριο της και την προκεκαλυμμένη ή και ολοφάνερη σάτιρα και διακωμώδηση των κακώς κειμένων της πολιτικής και εν γένει κοινωνικής ζωής. Τι να θυμηθούμε τα ρουσφέτια, την αναξιοκρατία όλα σατιρίζονται με τρομερά εύστοχο τρόπο που κερδίζει αμέσως τον θεατή και παράλληλα με το γέλιο που ρίχνει, τον κάνει να προβληματίζεται για την νοσηρότητα που έχει αγκαλιάσει αυτήν την χώρα για δεκαετίες μόνο που στην τελευταία δεκαετία έγινε τόσο σφιχτό το αγκάλιασμα που ξεπερνάει και τα πιο τολμηρά όρια. Αλήθεια τι άλλαξε σε αυτόν τον τόπο από την χρονιά που γυρίστηκε η ταινία πάνω από μισό αιώνα πριν.
Ας μου επιτραπεί μια μικρή επισήμανση ότι σπάνια σε ταινία της εποχής, υπάρχουν και φυσικά νάναι πάντα καλά οι άνθρωποι τόσοι πρωταγωνιστές εν ζωή. Φόνσου, Ληναίος, Ζαρόκωστα, Τσούκας και Ζακυνθινός.
 
Πίσω
Μπλουζα