Η άγνωστος (1956)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας SEBASTIAN
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

SEBASTIAN

RetroActive
Joined
7 Οκτ 2022
Μηνύματα
435
Αντιδράσεις
1.140
Σενάριο: Ορέστης Λάσκος
Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Πρωταγωνιστούν: Κυβέλη, Γιώργος Παππάς ,Αλέκος Αλεξανδράκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μίμης Φωτόπουλος , Χρήστος Ευθυμίου, Κυβέλη Θεοχάρη , Γκίκας Μπινιάρης , Περικλής Χριστοφορίδης , Βύρων Πάλλης, Θάνος Τζενεράλης , Μάρθα Καραγιάννη, Νίκος Πιλάβιος κα.

Υπόθεση: Η ταινία περιγράφη την ιστορία και την ζωή μιας γυναίκας η οποία εκδιώχθηκε από τον άντρα της όταν ανακάλυψε ότι τον απάτησε και ο οποίος ούτε για χάρη του μικρού παιδιού τους που την υπεραγαπούσε παθολογικά την συγχώρησε. Η ίδια θα ζήσει για πολλά χρόνια στο περιθώριο και στην άστατη ζωή, ζώντας ερωτικές περιπέτειες και εμπλέκεται χωρίς να το θέλει με τον υπόκοσμο. Μετά από αρκετά χρόνια, η εν λόγω κυρία σκοτώνει τον νεώτερο της εραστή για να τον αποτρέψει να έρθει σε επαφή με την οικογένεια της και κυρίως με τον γιο της. Προσάγεται στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για το φόνο του εραστή της και κατά τραγική μοίρα ορίζεται ως δικηγόρος υπεράσπισης της, ο γιος της, αλλά φυσικά κανένας δεν γνωρίζει την συγγενική σχέση που τους συνδέει...Το τέλος είναι συγκλονιστικό και οδυνηρό για όλους

Σχόλια: Πολύ συγκινητική, ανθρώπινη με βαθιά συναισθήματα ταινία, που αγγίζει καταλυτικά το κοινό από την πρώτη στιγμή με ένα οδυνηρό τέλος που συγκινεί αφάνταστα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Την ταινία σημαδεύουν με την επιβλητική παρουσία τους δυο ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης η Κυβέλη και ο Γιώργος Παπάς. Αριστοκρατική παρουσία και αρχοντική αύρα που εξωτερικεύεται και διαπνέεται τόσο έντονα και εκφραστικά από τους δυο μεγαλοπρεπείς ηθοποιούς. Σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις ο Αλεξανδράκης στάθηκε επάξια στον ρόλο του δικηγόρου-γιού και συγκλόνισε ειδικά στο οδυνηρότατο φινάλε που αποκαλύφθηκαν τα πάντα.
Στην πρώτη τους κινηματογραφική εμφάνιση η αγαπημένη Μάρθα Καραγάννη και φυσικά ο μικρός στα πρώτα λεπτά της ταινίας γιος που δεν είναι άλλος από τον λατρεμένο μας παραμυθά Νίκο Πιλάβιο. Καταλυτική αν και σε δεύερο ρόλο η επίσης αρχοντική παρουσία του Λάμπρου Κωνσταντάρα σε έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτόν που τον λατρέψαμε σε πλειάδα ταινιών αργότερα. Τέλος την κωμική πινελιά στο πολύ δραματικό φιλμ (ίσως για αποφόρτιση) έδωσαν οι Χριστοφορίδης και το δίδυμο των δυο φίλων που έγιναν η αιτία να αποκαλυφθούν τα πάντα Φωτόπουλος και Ευθυμίου.

Επικές στιγμές του φιλμ:
1) H απόλυτα παραστατική και τρομερά δραματική σκηνή της αρχή της ταινίας όπου το εκπληκτικό παίξιμο του Πιλάβιου ως στεναχωρημένου παιδιού που φεύγει η μητέρα του και κλαίει ασταμάτητα ραγίζει ακόμα και το Σινικό τείχος.
2) Το βλοσυρό έως εχθρικό βλέμμα του Παππά όταν διώχνει την άπιστη σύζυγο του από το σπίτι χωρίς να λογαριάζει ούτε τον πόνο του άρρωστου παιδιού του, τον κάνει το λιγότερο αντιπαθή και μισητό σαν ρόλο στον θεατή, δείγμα όμως της μέγιστης υποκριτικής του ικανότητας.
3) Η αντίθεση της καλοκάγαθης φιγούρας του μάλλον αφελούς Χριστοφορίδη σε αντίθεση με την μοχθηρή έως εγκληματική φυσιογνωμία του Μπινιάρη που μένει στο ξενοδοχείο του είναι περίτρανη. Και όμως δυο τόσο διαφορετικές φυσιογνωμίες συνυπάρχοιυν τρόπον τινά στον ίδιο χώρο έστω και για λίγο.
4) Οι δυο κολλητοί φίλοι Φωτόπουλος και Ευθυμίου, μόνο με την παρουσία τους και τις ατάκες τους προκαλούσαν γέλιο και αποφόρτιζαν όσο χρειαζόταν τον θεατή από τα πολύ βαριά συναισθήματα που προκαλούσε η δραματική ιστορία. Ακόμα και στο δικαστήριο στην αποφώνηση των ονομάτων τους προκάλεσαν το ακράτητο γέλιο στο παρευρισκόμενο κοινό της δίκης. Ευθυμίου; Καθηγητής της Ωδικής. Φωτόπουλος : Άνευ χαρτοφυλακίου!
5) Η τελευταία σκηνή που στο σπίτι του Παππά αποκαλύπτονται τα πάντα, πιστεύω πως είναι από τις δραματικότατες στιγμές του Ελληνικού Κινηματογράφου. Συναισθήματα πόνου και θλίψης είναι δύσκολο να περιγράψουν το τι μπορεί να νιώσει κανείς σε τόσο μεγάλες έως γιγάντιες ανατροπές στην οικογενειακή του ζωή και μάλιστα όταν συνοδεύονται από φυσική νομοτέλεια που δυστυχώς λαμβάνει χώρα. Τα σχόλια νομίζω περιτεύουν όταν η μοίρα προστάζει.
 
Πίσω
Μπλουζα