Η κινηματογραφική Έλλη!

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας αριαδνη
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

αριαδνη

candy fan
Αντιδράσεις
20.476
Η μαγευτική, αέρινη Λαμπέτη δεν έκανε πολλές ταινίες, λίγες μας άφησε ως παρακαταθήκη!

Ας απαριθμήσω μερικές:

Εμφανίζεται στο σινεμά με το φιλμ'' αδούλωτοι σκλάβοι'' το 1946, μετά με τα'' παιδιά της Αθήνας'' το 1947 , τα ''Ματωμένα Χριστούγεννα'' το 1951!!

Πρέπει να είναι παρα πολύ σπάνιες γιατι δεν έχω ακούσει τίποτα για καμία, ούτε γνωρίζω ποιους ρόλους ερμήνευσε!

Μετά με τον Χορν, την βλέπουμε στο ''Κυριακάτικο ξύπνημα'' το 53', την πρώτη ταινία του Κακογιάννη!http://www.youtube.com/watch?v=TWp80RDfDss&feature=related

το 54' πάλι κάνει την ''κάπλπικη λίρα'' με συμπρωταγωνιστή τον Χορν! και ακολουθούν δυο συνεργασίες με τον Κακογιάννη πάλι, η ταινία το ''κορίτσι με τα μαυρα'' του 56' που απέσπασε μια χρυσή σφαίρα!! Εδώ παίζει την Μαρίνα, μια θλιμμμένη κοπέλα που την βρίσκουν χίλιες συμφορές και γνωρίζει την κακοήθεια, το ψέμα και την κακία στα πρόσωπα των ανθρώπων που αντι να της συμπαρασταθούν, βρισκουν τρόπους να την πληγώνουν, παιζοντας με την ίδια την ψυχή της και την περηφάνεια της! '' Μια μέρα ξεγνοιασιάς αναζητώ, εναν περίπατο, μόνον έναν περίπατο'' παγωσα την ωρα που ακουσα την φραση! ''εμαθα να μην κάνω όνειρα''- ''μια κοπέλα στην ηλικία σου, είναι σκληρό να το λέει αυτό''

Ακολουθεί το ''τελευταιο ψέμα'' το 57', οπου ερμηνεύει την Χλόη!

Γνωριζει κανείς γιατι μόνο τόσες λίγες ταινίες για εναν τέτοιο εξαιρετικο ταλέντο; η αλήθεια ειναι πως δεν εχω συνηθισει την κινηματογραφικη παρουσια της! Κριμα που τα μεγάλα, μαυρα, μελαγχολικά ματια δεν αποτυπώθηκαν σε περισσότερες!

ένα πολύ ωραιο thread για το τελευταίο ψεμα, ειναι αυτό:http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?6635-Το-τελευταίο-ψέμα-Κακογιάννης

Η Ελλη λένε ΄ζούσε τον ρόλο τόσο που έμπαινε στο πετσι του, δεν άφηνε περιθωρια αμφισβητησης!

στο κυριακατικο ξυπνημα διακρινω για πρωτη φορά το ναζι της και τις αερινες κινήσεις της, μιλούσε με το σωμα της καθώς το κινούσε!!

Ενα ναζι που απο κατω εκρυβε μια πνευματικότητα και μια αεναη αναζητηση του τελειοιυ, μια μεστή θεατρικότητα!

Στην καλπικη λίρα και στο κοριτσι με τα μαυρα λεει στον Χορν την φραση ναι, σ'αγαπώ!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματικα λιγες ταινιες αλλα καταπληκτικες και εγω ακριβως τι ιδια επιθυμια ειχα θα ηθελα να ειχε και αλλες!Λογικα την απορροφησε περισσοτερο το θεατρο.

Μια ταινια της που θα ηθελα να δω και ειναι λιγο πιο δυσευρετη ειναι το Il relitto 1961 του Μιχαλη Κακογιαννη.

Πραγματι, ενα τετοιο ταλεντο εκανε ελαχιστες ταινιες.....Αλλα το ιδιο δε συνεβη και με τον Χορν; Νομιζω πως η μεγαλη αγαπη και των δυο ηταν το θεατρο και εκει εταξαν τη ζωη τους.

Η αγαπημενη μου ταινια της Ελλης ειναι Το Τελευταιο Ψεμα, αλλα και το κομματι οπου παιζει στην Καλπικη Λιρα ειναι εξισου συγκλονιστικο. Η τελευταια σκηνη ιδιως, οπου η Ελλη και ο Δημητρης λενε "σ'αγαπω" ο ενας στον αλλον κι επειτα χωριζουν για παντα.

Και στη Διαγωγή Μηδέν έπαιζε με τον Λάμπρο και τον Ντίνο! Την είδα σχετικά πρόσφατα, ωραία ταινία. Το Κορίτσι με τα μαυρα ακομα δεν το εχω δει γιατι θελω να εχω αποθεμα Ελλη -Τακη για το μελλον χαχα

Ωστοσο περιμενω πως και πως σημερα να ξαναδω το Κυριακατικο ξυπνημα

mariadegrecia είπε:
Και στη Διαγωγή Μηδέν έπαιζε με τον Λάμπρο και τον Ντίνο! Την είδα σχετικά πρόσφατα, ωραία ταινία. Το Κορίτσι με τα μαυρα ακομα δεν το εχω δει γιατι θελω να εχω αποθεμα Ελλη -Τακη για το μελλον χαχαΩστοσο περιμενω πως και πως σημερα να ξαναδω το Κυριακατικο ξυπνημα
διαγωγή μηδέν, δεν την ήξερα καν αυτην την ταινία, ευτυχώς άνοιξα το θέμα για να μάθω περισσότερα!! Τι ρόλο είχε Μαρία αν δεν σου κάνει κόπο να μας πείς;

και εγω περιμένω να δω σήμερα το κυριακάτικο ξυπνημα για πρώτη φορά, μεχρι τώρα αποσπάσματα ειχα δει!

Αυτό που παρατηρω σχετικά με την Ελλη, ειναι η αεναη νεανικότητα και κινητικότητα της, έδειχνε κοριτσάκι ακόμα και στα 50! δεν το έχω ξαναδεί αυτό, είχε πολύ παιδικότητα πάνω της και αυτό το έδειχνε το προσωπό της σαν αντανάκλαση της ψυχή της!! ήταν εξίσου δημιουργική, μεχρι την τελευταία στιγμή!

http://www.youtube.com/watch?v=O5_ZZt1k5QE&feature=channel_video_title

σ αυτο το καναλι www.youtube.com/grmovies1 θα βρεις στις playlists ολες τις ταινιες που προαναφερθηκαν εκτος απ "τα παιδια της Αθηνας",αυτη μαλλον ειναι πολυ σπανια..

για την ταινια ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ βρηκα μια περιληψη απο το σαιτ της ταινιοθηκης:

Με την Μπίλιω(Ελλη Λαμπετη), τελειόφοιτη μαθήτρια κάποιου επαρχιακού γυμνασίου, είναι ερωτευμένος ο Φώτης (Κωνστανταρας)που της κάνει συχνά καντάδες, καθώς και ο καθηγητής της Πλάτων Παπαδάκης(Ντινος Ηλιοπουλος) που εκτός από τις καντάδες του, την τιμωρεί κιόλας, για να την κρατάει στα διαλείμματα μαζί του μέσα στην αίθουσα. Με τη βοήθεια της διευθύντριας του σχολείου, που είναι ερωτευμένη με τον Πλάτωνα, το νέο για τον έρωτα του καθηγητή διοχετεύεται στη μικρή κοινωνία της πόλης. Ο Πλάτων τώρα έχει να αντιμετωπίσει τον Φώτη, τη διευθύντριά του και τον πατέρα της Μπίλιως – που είναι και πρόεδρος της κοινότητας – ο οποίος φροντίζει ώστε να μετατεθεί ο άτακτος καθηγητής, και στη θέση του να διοριστεί μια καθηγήτρια. Εκείνος, ωστόσο, κατορθώνει να επιστρέψει στο σχολείο μεταμφιεσμένος ως η νέα καθηγήτρια, με σκοπό να απαγάγει την Μπίλιω, η τελευταία όμως αρνείται να τον ακολουθήσει. Ακολούθως, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν απʼ όλες τις πλευρές και η Μπίλιω αρραβωνιάζεται τον Φώτη, ενώ ο Πλάτωνας αναγκάζεται να αποδεχτεί τον έρωτα της ασχημομούρας Μελπομένης.

Η Έλλη Λαμπέτη, η κορυφαία για μένα ελληνίδα ηθοποιός, έκανε μόνο 10 ταινίες στο σινεμά και αυτές τις έκανε για να αναδείξει το Μιχάλη Κακογιάννη. Δεν της άρεσε καθόλου το σινεμα. Οι ταινίες της είναι οι εξής:

1.Αδούλωτοι σκλάβοι 1946

2.Παιδιά της Αθήνας 1947

3.Διαγωγή μηδέν 1949

4.Ματωμένα Χριστούγεννα 1951

5.Κυριακάτικο ξύπνημα 1953

6.Κάλπικη λίρα 1954

7.Το κορίτσι με τα μαύρα 1956

8.Το τελευταίο ψέμα 1957

9.Χαμένο κορμί 1961

10.Μια μέρα ο πατέρας μου 1968

katerinak, σπανιότατη ταινία, σ'ευχαριστω που μας την εδωσες!! να απολαυσουμε την Ελλη για μια ακόμη φορά..και ως μαθήτρια!

μολις τωρα βρηκα κι ενα μικρο αποσπασμα απο την πολυ σπανια ταινια"παιδια της Αθηνας"

Πω, πω κατοχικό δράμα..μπραβο πάλι!! πιτσιρίκα η Ελλη!

Αδούλωτοι σκλάβοι...η Λαμπέτη να λέει ''Παρακαλώ σε, ωραίε θνητέ, ξανατραγούδησε...'' Τρομερή σκηνή...

Το ''Διαγωγή Μηδέν'', επίσης πολύ καλό και πολύ κεφάτο, με το να την πλαισιώνουν ο Ηλιόπουλος και ο νεότατος Κωνσταντάρας.

Φυσικά, στην ''Κάλπικη Λίρα'' ξεχωρίζει για το ''Σ'αγαπώ...''

Με συγκλόνισε όμως στο ''Κορίτσι με τα μαύρα''. Η Έλλη έμοιαζε με ηρωίδα κάποιας αρχαίας τραγωδίας, το πρόσωπό της, η έκφραση της ήταν γεμάτη πόνο.

EL GRECO είπε:
Η Έλλη Λαμπέτη, η κορυφαία για μένα ελληνίδα ηθοποιός, έκανε μόνο 10 ταινίες στο σινεμά και αυτές τις έκανε για να αναδείξει το Μιχάλη Κακογιάννη. Δεν της άρεσε καθόλου το σινεμα. Οι ταινίες της είναι οι εξής:1.Αδούλωτοι σκλάβοι 1946

2.Παιδιά της Αθήνας 1947

3.Διαγωγή μηδέν 1949

4.Ματωμένα Χριστούγεννα 1951

5.Κυριακάτικο ξύπνημα 1953

6.Κάλπικη λίρα 1954

7.Το κορίτσι με τα μαύρα 1956

8.Το τελευταίο ψέμα 1957

9.Χαμένο κορμί 1961

10.Μια μέρα ο πατέρας μου 1968
Πράγματι ισχύει αυτό, δεν της άρεσε καθόλου το σινεμά. Έχω το βιβλίο "Η τελευταία παράσταση", το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε η Έλλη στη δημοσιογράφο Φρίντα Μπιούμπι το 1982 (λίγο πριν πεθάνει δηλαδή) και στο οποίο η Έλλη ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Σε εμένα και τον Τάκη (το Χορν δηλαδή) δεν μας άρεσε καθόλου το πώς "γράφαμε" στο φακό και αποφεύγαμε τον κινηματογράφο...", λέγοντας στη συνέχεια πως εάν δεν ήταν ο Κακογιάννης-τον οποίο θαύμαζε και εκτιμούσε απεριόριστα- δεν θα είχε κάνει καθόλου αυτές τις ταινίες.

Εγώ πάλι θα έλεγα ευτυχώς που έκανε αυτές τις ταινίες και έτσι σώθηκε η μορφή της και στις νεώτερες γενιές. Τα θεατρικά ντοκουμένα εκ των πραγμάτων (και ειδικά εκείνη την εποχή) δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Προσωπικά έχω δει μόνο ένα από την παράσταση "Δεσποινίς Μαργαρίτα" του 1975.

thanos75 είπε:
Πράγματι ισχύει αυτό, δεν της άρεσε καθόλου το σινεμά. Έχω το βιβλίο "Η τελευταία παράσταση", το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε η Έλλη στη δημοσιογράφο Φρίντα Μπιούμπι το 1982 (λίγο πριν πεθάνει δηλαδή) και στο οποίο η Έλλη ανέφερε χαρακτηριστικά:"Σε εμένα και τον Τάκη (το Χορν δηλαδή) δεν μας άρεσε καθόλου το πώς "γράφαμε" στο φακό και αποφεύγαμε τον κινηματογράφο...", λέγοντας στη συνέχεια πως εάν δεν ήταν ο Κακογιάννης-τον οποίο θαύμαζε και εκτιμούσε απεριόριστα- δεν θα είχε κάνει καθόλου αυτές τις ταινίες.

.
μα εγραφε υπέροχα, το δε χαμόγελο της πανέμορφο, έντονα κοριτσίστικο παρ'όλα τα πένθη( το είχε τονίσει αυτό και ο Γερμανός σε ένα αφιερωμα που της είχε κάνει..)

Από αυτές τις ελάχιστες ταινιες παρατηρώ και πως είχε μια σπάνια, ραφινάτη, δικη της ομορφιά..ποια ταινία με τον Χορν έκανε στο Καιρο;, ο Κακογιάννης εχει πει πως ηταν πολύ ερωτευμένοι εκει, τοσο που δεν μπορούσε να γίνει εύκολα το γύρισμα!

επισης απο ποια ταινια είναι η σκηνή που η Ελλη με μια ωραια τουαλέτα, χορεύει ξυπόλιτη κοντα στα όργανα;

τα ματωμένα Χριστουγεννα:http://www.youtube.com/watch?v=RMSD8QmOYQw&feature=related

βλέπω και αλους πολυ ρετρό ηθοποιους εδώ..ο Γιωργακης κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει..

Το "Κυριακάτικο Ξύπνημα" γυρίστηκε στην Αθήνα (όσον αφορά τα εξωτερικά γυρίσματα) και σ' ένα στούντιο στο Κάιρο που τότε ήταν πολύ μπροστά στον εξοπλισμό και στα τεχνικά μέσα.

Το ειδύλλιο ψηνόταν και "απογειώθηκε" όταν πια βρέθηκαν μόνοι τους στο Κάιρο, μακριά από τους τότε συντρόφους τους :flower: . Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να χάσει κιλά η Λαμπέτη (ο έρωτας βαρούσε υπερωρίες ;) , βοήθησε και μια τροπική ασθένεια που την βρήκε εξασθενημένη) και ο Κακογιάννης να τραβάει τα μαλλιά του από τη διαφορά της εμφάνισής της σε σχέση με τις εξωτερικές σκηνές που είχαν ήδη γυριστεί στην Αθήνα. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του "δεν είναι δυνατό να είναι στον δρόμο δροσερή και ζουμερή σαν φράπα και να μπαίνει στο σπίτι και να είναι η μισή και με άρρωστο παρουσιαστικό":P

Η σκηνή με το υπέροχο άσπρο φόρεμα στο γλέντι είναι από το "Τελευταίο Ψέμμα".

Μια απορία βρε παιδιά. Στο "Τελευταίο Ψέμμα", έχω την πολύ μακρινή θύμιση (από την πρώτη φορά που το είδα στην τηλεόραση), ότι υπήρχε μια σκηνή ανάμεσα στον πατέρα (Γιώργο Παππά) και στην θεία Λιλίκα (Ζωρζ Σαρρή). Σ' ένα αμάξι μ' εκείνη να του λέει ότι έκανε λάθος "τότε" που παντρεύτηκε την αδελφή της κι όχι αυτήν.

Αγοράζοντας την ταινία σε dvd και τώρα, βλέποντάς την στο "κανάλι" που παρέθεσε η katerinak, τέτοια σκηνή δεν υπάρχει.

Την θυμάται κανένας άλλος ή οι παιδικές μου μνήμες με ξεγελάνε;

Τοσοι θαυμαστές της Ελλης, με χαροποιει ιδιαιτερα,ειδικά που αυτη η γυναίκα πέρασε τοσα και κάτω δεν το εβαλε, ακόμα και με την ασθενεια της, ερμηνευε ρόλους στο θεατρο και δεν μπορούσε να μιλήσει! και πραγματικά μερικοί άνθρωποι αξιζουν να τους θυμόμαστε, ασε που εχουν το μαγικό ραβδακι να παθιαζεσαι μαζί τους!!

πρωτη μου επαφή με την Ελλη, απο ενα μονόπρακτο- κάτι τέτοιο -που το είχα ακούσει παιδάκι , εγω αγαπώ την αλήθεια έλεγε, η αλήθεια δεν αγαπά εμένα!

στο κυριακατικο ξυπνημα δεν το πρόσεξα ρετροφαν μου αυτο- τα κιλα τα λιγότερα δηλαδή, αν και στο ''κοριτσι με τα μαυρα'' ηταν εμφανως με περισσότερα κιλά αν και φόραγε μαυρα που κόβουν! αντε να δω και εγω το περιφημο ''τελευταιο ψέμα''..στο κυριακατικο ξυπνημα μου φαινεται αρκετα αδυνατη, όπως και στις αλλες ταινιες που βλέπω εδω! ναι ο Κακογιαννης δεν μπορούσε να τους πετύχει στιγμή μόνους, οπότε τραβαγε τα μαλλιά του..η φωνη πολύ μεστή δε, δεν ταιριαζει με την λεπτεπίλεπτη εμφανιση!! για το μια μερα ο πατερας μου- ξερει κανεις που αναφερεται;

Retrofan, δεν αποκλειεται να εχεις και δικιο. Δε θυμαμαι για να σου πω, γιατι η προτελευταια φορα που ειδα την ταινια ηταν τον Δεκαπενταυγουστο του '81 που ημουν παιδακι. Νομιζω πως απο τοτε δεν ξαναπροβληθηκε παρα μοναχα πριν απο δυο - τρια χρονια, οποτε και την ξαναπετυχα. Φυσικα, τετοια σκηνη δεν υπηρχε σε αυτη την προσφατη προβολη.

Μπορει ολο αυτο να ανηκει στη φαντασια σου, μπορει ομως και οχι. Παντως ο tonytony εχει κανει ενα θεμα με ταινιες της Φινος Φιλμ απο οπου λειπουν σκηνες.

Το Τελευταιο Ψεμα δεν ειναι στη λιστα του, οπως ειδα, αλλα ποτε δεν ξερεις.

Πίσω
Μπλουζα