Η λίστα του Σίντλερ - Schindler's List (1993)

mela

RetroWannaBe
Joined
13 Σεπ 2010
Μηνύματα
57
Αντιδράσεις
35
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, αποτίοντας φόρο τιμής στο Ολοκαύτωμα. Το σενάριο έγραψε ο Στίβεν Ζαϊλίαν με βάση το μυθιστόρημα του Τόμας Κενάλι Schindler's Ark.


Υπόθεση: Το 1939, μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Εβραίοι της κατεχόμενης από τους Γερμανούς Κρακοβίας μεταφέρονται σε γκέτο, από τα οποία μπορούν να βγαίνουν μόνο με ειδική άδεια, συνήθως επειδή εργάζονται σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία. Ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός βιομήχανος από τη Μοραβία, ανοίγει ένα εργοστάσιο κατεργασίας σμάλτου, όπου προσλαμβάνει κυρίως Εβραίους εργάτες, λόγω του μικρότερου κόστους. Αργότερα όμως ο σκληρός αξιωματικός των Ες Ες Άμον Γκετ αναλαμβάνει τη εκκένωση του γκέτο και τη μεταφορά των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Πλαστσόφ. Ο Σίντλερ συγκλονίζεται από τη βαναυσότητα που βλέπει γύρω του και, ενώ αρχικός στόχος του ήταν να εκμεταλλευτεί το πόλεμο για να πλουτίσει, διαθέτει σχεδόν όλη του την περιουσία για να δωροδοκήσει τους αξιωματικούς των Ες Ες προκειμένου να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Εβραίοι ως "απαραίτητοι εργάτες" και έτσι να διασωθούν. Πολύτιμος συνεργάτης του στην προσπάθεια αυτή ο λογιστής Ιτζάκ Στερν. Συγκλονιστική η στιγμή που ενώ οι γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Άουσβιτς, ο Σίντλερ κατορθώνει να τις σώσει με υπεράνθρωπη προσπάθεια και, ενώ περιμένουν με τρόμο να πέσει το θανατηφόρο αέριο από τα ντους, πέφτει νερό. Συνταρακτική επίσης και η μοναδική έγχρωμη σκηνή της ταινίας, όπου μέσα στο πλήθος των κατοίκων του γκέτο ξεχωρίζει ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διασωθέντες Εβραίοι έσωσαν με τη σειρά τους τον Σίντλερ, ο οποίος κινδύνεψε να κατηγορηθεί ως συνεργάτης των Ναζί και μάλιστα του χάρισαν ένα δαχτυλίδι με χαραγμένη τη φράση: "Όποιος σώζει μία ζωή, σώζει ολόκληρο τον κόσμο."
 
Αν και θα μπορούσε να μπει και στις "ιστορικές" ταινίες, σίγουρα αποτελεί μια καταπληκτική ταινία. Ένα από τα διαμάντια του αμερικάνικου κινηματογράφου των τελευταίων 20 ετών. Πραγματικά μια ρεαλιστική ταινία με πολύ καλές ερμηνίες και φοβερή σκηνοθεσία.
 
Από τις αγαπημένες μου ταινίες. Αυτή και ο πιανίστας βρίσκονται στο top 10 μου.
 
Μερικα λαθη...

[edit] dead picture [edit]

(Μονο με τον Δαλιανιδη και τον Φωσκολο,θα τα 'βαζουμε';;... :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα συμφωνήσω με τον Imgema ότι και ο Πιανίστας όπως και αυτή η ταινία είναι πραγματικά έργα τέχνης. Liam Nison φοβερός.
 
Βέβαια ο Πιανίστας δεν έχει έναν John Williams στη μουσική, και έναν Spielberg στη σκηνοθεσία...
 
filmmusic είπε:
Βέβαια ο Πιανίστας δεν έχει έναν John Williams στη μουσική, και έναν Spielberg στη σκηνοθεσία...
Γιατί ο Polanski άσχημος είναι?

Πάντως δεν μπορώ να πω ποια από τις 2 ταινίες μου αρέσει πιο πολύ γιατί είναι πολύ διαφορετικές. Η μία επικεντρώνεται περισσότερο σε 2 ισχυρά άτομα (Schindler και Goeth) που ουσιαστικά έχουν στα χέρια τους την μοίρα πολλών Εβραίων ενώ η άλλη έχει να κάνει με έναν από αυτούς τους Εβραίους, ο οποίος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να επιβιώσει. Και οι δύο μου αρέσουν το ίδιο αλλά η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους. Κάθε φορά που βλέπω την μία μου έρχεται η όρεξη να δω και την άλλη οπότε καταλήγω να κάθομαι 4-5 ώρες στην οθόνη μου :p
 
Οταν ειχε βγει το '93 και ηταν σε ασπρομαυρο μου φανηκε καπως... :eek:

Ομως οταν εκατσα και την ειδα...ενταξει, τι να λεμε....Ταινιαρα με τα ολα της!!!! :worship:

Απο τις καλυτερες - αν οχι η καλυτερη - του ειδους της!!!
 
amon-goeth-2.jpg
amon-goeth-2.jpg

Εξαιρετικός ο Fiennes.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα