Η μεγαλύτερη συλλογή από ξύστρες μολυβιών(Γκινες) ...

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.694
Αντιδράσεις
1.409
http://www.youtube.com/watch?v=Z0wx_V1IrPk

http://www.youtube.com/watch?v=DdpulB2XtdA

Η μεγαλύτερη συλλογή από ξύστρες μολυβιών,Η μεγαλύτερη συλλογή από γόμες και από μολύβια με γόμα

Η Δήμητρα Κουτσουρίδου είναι κάτοχος 3 μεγάλων συλλογών:

Διαθέτει 12.500 ξύστρες μολυβιών, 7.200 γόμες και 1.000 μολύβια με γόμα.

H Δήμητρα Κουτσουρίδου γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1974 στο Βαλτόνερο του Αμυνταίου Φλώρινας και έπαθε ολική τύφλωση όταν ήταν οκτώ χρόνων.

Ξεκίνησε τη συλλογή ξυστρών το 1992 αποφασισμένη να δώσει ένα νόημα στη ζωή της και να πραγματοποιήσει κάτι μοναδικό, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.

Φίλοι και συγγενείς άρχισαν να της φέρνουν πολύχρωμες ξύστρες από όλο τον κόσμο. Όταν έγινε γνωστή η συλλογή άρχισαν να της στέλνουν ξύστρες και πολλοί άγνωστοι.

Το όνειρό της πραγματοποιήθηκε το 2003 - έχοντας ως τότε συλλέξει 8514 ξύστρες.

Από το 2004 η συλλογή της εκτίθεται μόνιμα στο Δημοτικό Σχολείο Βαλτόνερων και σήμερα έχει φτάσει στις 12.500. Οι ξύστρες είναι από διάφορα υλικά και πολλές από αυτές μοναδικές. Αγαπημένο κομμάτι της συλλογής της είναι το ομοίωμα-ξύστρα του Κολούμπια που της έστειλαν από τη ΝΑΣΑ.

Η Δήμητρα Κουτσουρίδου συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή της καθώς και τις άλλες δυο συλλογές που ξεκίνησε στην πορεία, τις γόμες και τα μολύβια με γόμα.

Από το καλοκαίρι του 2008 της παραχωρήθηκε και δεύτερη αίθουσα στο σχολείο ώστε να εκθέσει και τη συλλογή από γόμες.
http://www.tovivlio.gr/index.php?article=107

----------------------------------------

Θέληση για Γκίνες
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οταν ήταν 8 χρόνων από μια ασθένεια έχασε το φως της. Δεν έχασε όμως το κουράγιο της και το πάθος της για τη ζωή, αφού σήμερα, 23 χρόνια μετά το «χτύπημα» που δέχτηκε, είδε..., μάλλον ψηλάφισε, το όνομά της στις σελίδες του βιβλίου Γκίνες.

Η 31χρονη Δήμητρα Κουτσουρίδου από τα Βαλτόνερα Αετού Φλωρίνης, με απίστευτα αποθέματα ψυχικής δύναμης, κατάφερε το ακατόρθωτο... Συγκέντρωσε έναν απίθανο αριθμό από ξύστρες (8.514), φτιαχμένες από διάφορα υλικά και προερχόμενες απ' όλο τον κόσμο, κάνοντας ένα παιδικό της όνειρο πραγματικότητα. Γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες, αφού κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε μέχρι τότε μια ομάδα Ολλανδών με 5.000 ξύστρες.

Η Δήμητρα, μέσα από αυτή τη συλλεκτική προσπάθεια, έδωσε χρώμα και νόημα στη ζωή της, αν και ποτέ μέχρι σήμερα η ίδια δεν έχει δεί τις 8.514 ξύστρες. Παρ' όλα αυτά γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πού βρίσκεται η καθεμία από αυτές, από ποιο μέρος του κόσμου προέρχεται και ποιος ήταν ο αποστολέας.

«Δεν το βάζω κάτω»

Τη Δήμητρα Κουτσουρίδου τη συναντήσαμε στο χωριό της, στα Βαλτόνερα στο Δήμο Αετού Φλωρίνης, μας μίλησε γι' αυτή την αξιόθαυμαστη προσπάθεια, μας ξενάγησε στην έκθεσή της, μας εκμυστηρεύτηκε τα όνειρά της και τους στόχους της και μας ζήτησε βοήθεια για τη δεύτερη συλλεκτική της προσπάθεια, η οποία είναι σε εξέλιξη και αποτελείται από γόμες ή σβήστρες, όπως τις αποκαλεί η ίδια. Χρειάζεται ακόμα γύρω στα 2.500 κομμάτια για να ξεπεράσει την Αμερικανίδα, που σήμερα έχει το ρεκόρ, και να γραφτεί για δεύτερη φορά στο βιβλίο Γκίνες.

«Οταν έχασα το φώς μου, δεν το έβαλα κάτω. Σκέφτηκα πολύ. Εψαχνα να βρω κάτι ν' ασχοληθώ που θα έκανε καλό και σε μένα αλλά και στο χωριό μου. Πριν από τη συλλογή κανείς δεν ήξερε πού πέφτουν τα Βαλτόνερα. Σήμερα όποιος πάρει τις πληροφορίες για να ζητήσει το τηλέφωνο, οι υπάλληλοι ρωτούν: "Τι θέλετε; Το κοριτσάκι με τις ξύστρες;"», λέει η Δήμητρα και θυμάται:

«Καθόμουν στο σπίτι, αφού σχολείο δεν πήγα, γράμματα δεν έμαθα, και άκουγα για ανθρώπους που μαζεύουν διάφορα αντικείμενα και μπαίνουν στο βιβλίο Γκίνες. Και μια μέρα σκέφτηκα: Γραμματόσημα δεν μπορώ να μαζέψω, αλλά αγαπώ τις ξύστρες και αυτές μπορώ να τις ψηλαφίζω. Και έτσι το 1992 ξεκίνησα...»

Μια μέρα, που για τη Δήμητρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό της: «17 Νοεμβρίου του 1992 ήταν, όταν μια φίλη μού έφερε ένα περιοδικό που είχε μέσα ξύστρες και σβήστρες. Δεκατέσσερα χρόνια πριν άρχισα. Πήγαινα με τη μάνα μου στα βιβλιοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Τους έλεγα αφήστε με να ψάξω. Μ' έβλεπαν τυφλή, μου έδιναν ένα καρεκλάκι καθόμουν και έψαχνα τα ράφια. Από κει και μετά, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό αυτό που κάνω, όλοι μου έφερναν ξύστρες. Οι φίλες μου, οι συγγενείς μου, άγνωστοι άνθρωποι που μάθαιναν για τη συλλογή, μου έστελναν απ' όλο τον κόσμο».

Τότε, όταν η Δήμητρα άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες ξύστρες της, όλοι τη ρωτούσαν: «Καλά και τι θα τις κάνεις;» και εκείνη τους απαντούσε: «Εγώ κάποτε θα μπώ στο βιβλίο Γκίνες». Και όλοι την κοιτούσαν με απορία: «Και πώς θα γίνει αυτό; Πώς θα το καταφέρεις;» την ξαναρωτούσαν.

Και η Δήμητρα κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό της. Το 2004 κατάφερε να ξεπεράσει τους Ολλανδούς που είχαν μέχρι τότε το ρεκόρ και το όνομά της γράφτηκε στη σελίδα των ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες. Βέβαια δεν ξεχνάει τους ανθρώπους που τη βοήθησαν για να το καταφέρει αυτό και ίσως είναι το μόνο πράγμα που μας παρακαλεί να αναφέρουμε:

«Η προσπάθειά μου έγινε ευρύτερα γνωστή από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον "Αντέννα" και ήταν αυτός που με βοήθησε, επειδή εγώ δεν γνώριζα τις διαδικασίες για την αίτηση που έπρεπε να γίνει για το βιβλίο Γκίνες».

Και έτσι η Δήμητρα Κουτσουρίδου από τα Βαλτόνερα Αμυνταίου Φλωρίνης είναι σήμερα η κάτοχος της μεγαλύτερης συλλογής με ξύστρες σε όλο τον κόσμο. Η αναγγελία της εισόδου της στο βιβλίο Γκίνες, εκτός από τα θετικά της, είχε και τα αρνητικά της γιατί, όπως μας λέει η ίδια, υπήρχαν πάρα πολλοί που πίστεψαν ότι κέρδισε αρκετά χρήματα και μάλιστα κάποιοι της ζήτησαν να τους αγοράσει ακόμα και τα έπιπλα για το γάμο τους.

Το 2003 η Δήμητρα έζησε και την πραγματοποίηση ενός ακόμα ονείρου της. Ακριβώς απέναντι από το σπίτι της σε μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί, μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ειδικές προθήκες οι 8.514 ξύστρες. Από τότε λειτουργεί κανονικά η έκθεσή της (το 2004 έγιναν τα εγκαίνια) που είναι πράγματι εντυπωσιακή, αφού σε ειδικές προθήκες έχουν τοποθετηθεί οι χιλιάδες πολύχρωμες ξύστρες.

Την έκθεση, εκτός από τον απλό κόσμο, την επισκέπτονται πολλά σχολεία και γι' αυτό το λόγο η Δήμητρα δίνει αγώνα για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο προαύλιος χώρος του σχολείου, έτσι ώστε τα παιδιά που έρχονται να μπορούν να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Ηδη κατασκευάστηκε ένα ξύλινο κιόσκι, παιδική χαρά και ράμπα για καροτσάκια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προχωρά ακάθεκτη

Τα όνειρα της Δήμητρας όμως δεν σταματούν εδώ. Ηδη προχωρά ακάθεκτη και ετοιμάζει τη δεύτερη συλλογή της από γόμες και, όπως λέει, αν καταφέρει και αυτόν το στόχο της τότε θα σταματήσει γιατί έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για να εκτίθενται οι συλλογές. Ηδη με τη δεύτερη συλλογή αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου, αλλά, σύμφωνα με το δήμαρχο Αετού Σ. Αναστασιάδη, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και μάλλον θα δοθεί στη Δήμητρα και δεύτερη αίθουσα από το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου για να να βάλει εκεί τη συλλογή της. Προς το παρόν πάντως οι 6.702 γόμες βρίσκονται σε κούτες μέχρι να βρεθεί χώρος και να φτιαχούν προθήκες για να τοποθετηθούν.

«Για μένα η κάθε ξύστρα και η κάθε σβήστρα είναι μια ιστορία» λέει η Δήμητρα και κρατώντας το μπαστουνάκι της μας ξεναγεί η ιδια στην έκθεσή της, δείχνοντάς μας τα πιο αγαπημένα της κομμάτια, αφού ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται τοποθετημένο το καθένα.

Το διαστημόπλοιο Κολούμπια, μια μπάμπουσκα από τη Ρωσία, ένας ελέφαντας από το Μέτσοβο, υδρόγειες σφαίρες, ρολόγια, τηλέφωνα, φρούτα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε σχήμα ξύστρας είναι τοποθετημένα πίσω από τα ράφια στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

Ο δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης, που γνωρίζει τη Δήμητρα από μικρό παιδί, υποστήριξε ότι η προσπάθειά είναι μοναδική και συγκινητική και έχει βοηθήσει όχι μόνο τα Βαλτόνερα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Δεν μπορούσαμε πραγματικά να φανταστούμε ότι το επίτευγμα της Δήμητρας θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση. Φανταστείτε να πετύχει και το δεύτερο στόχο της. Θα είναι η μοναδική Ελληνίδα που μπήκε δυο φορές στο Γκίνες για δύο διαφορετικές συλλογές» πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε συμπαραστάτης της συλλέκτριας στις προσπάθειές της.

Εμείς είδαμε τη συλλογή της 31χρονης Δήμητρας Κουτσουρίδου με το φως των ματιών μας. Εκείνη τη βλέπει καθημερινά με το φως της ψυχής της. Ενα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας αλλά και για τους ανθρώπους που «χτυπήθηκαν» με άδικο και σκληρό τρόπο από τη ζωή, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως τα αποκαλούμε...

papastat@enet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2006
http://archive.enet.gr/online/online_print?id=53686816

-----------------

http://el.wikipedia.org/wiki/Βαλτόνερα_Φλώρινας
 
Το σημαντικό δεν είναι το ότι μπήκε στο Γκινες αλλα το ότι μπορεί και αναγνωρίζει τις χιλιάδες ξυστρες της με την αφή!!!!!!
 
Kαι για ακομα μια φορα η "αθορυβη" εκπομπη Αληθινα Σεναρια ασχολειται με κατι σοβαρο, ενδιαφερον και με νοημα. Η υπολοιπη κρατικη TV ασχολειται με χορους, τραγουδια, κρασια, προπαγανδα και Αμερικανογεννης "παιδικη" ζωνη...

Pas mal...
 
Πίσω
Μπλουζα