Η πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
145
Προσφατα ξαναεπεσε στα χερια μου στην υπέροχη εκδοση απο την Ἐστια᾽ με την αριστουργηματικα ρετρο εικονογραφηση. Μυθιστορημα-παραμυθι που λαμβανει χωρα την εποχη της Φραγκοκρατιας, εποχη που ελαχιστοι Ελληνες συγγραφεις αγγιξαν (μου ερχονται στο μυαλο οι χιουμοριστικες ιστορικες ερευνες του Νικου Τσιφορου οπως το Ἐμεις και οι Φραγκοι᾽ αλλα οχι και κατι αλλο) με ιπποτες, μελαγχολικες πριγκηπισσες, ηρωικους επαναστατες και αλλα αγαπημενα κλισε. Το εργο λαμβανει χωρα στην Φραγκοκρατουμενη μεσαιωνικη Πελοποννησο. Τωρα ειπαμε προκειται για παραμυθι (χωρις χαπι εντ ομως!) με τους καλους να ειναι πολυ καλοι και τους κακους τερατα. Το ξαναδιαβασα προσφατα και θυμηθηκα το ποσο καλογραμμενο ειναι. Οπως και τοτε οι αγαπημένοι μου ηρωες ηταν οι δύο loser της ιστοριας, η Μπιανκα και ο Ιωαννης ντε Τουρνέ. Ειδικα με τον τελευταιο ειχα ριξει ποταμους δακρυων οταν το διαβαζα ετων 12 ή καπου εκει. Το θυμαστε?
 
Το διάβασα πριν από δέκα περίπου χρόνια. Πολύ καλό, και θα γινόταν άνετα καλή ταινία. (Ειδικά αφού τα περισσότερα κάστρα που αναφέρονται στο βιβλίο, υπάρχουν ακόμα).
 
Εχω στο προγραμμα να το ακουσω στο Ραδιοφωνικο Θεατρο του Γ Προγραμματος.
 
Αυτό άρχισα να το ακούω σε ραδιοφωνικό θεατρικό πριν λίγα χρόνια, το είχα στο mp3 player μου. Και το άκουγα όταν πήγα σε μια κατηφοριά που γλυστρούσε, κουτρουβαλιάστηκα και έσπασα το αστραγαλάκι μου :cry: 6 βδομάδες γύψο. Από τότε έχω ακούσει ένα σωρό άλλα θεατρικά αλλά την Ιζαμπώ δεν τη συνέχισα. Λέτε να φταίνε οι δυσάρεστες αναμνήσεις?
 
Συμφωνα με την υποθεση του εργου η Ιζαμπω εφερνε κακοτυχία στους αντρες που την αγαπουσαν οποταν μπορει να εφταιγε η καταρα της Ιζαμπω για τον σπασμενο αστραγαλο! Δεν ηξερα πως υπηρχε σε θεατρικο θα το ψαξω. Η εικονογραφηση ηταν του Ε.Σπυριδωνος.

Στο θεμα τωρα της καταρας εχω μιαν απορια και αν καποιος το θυμαται ας μπει παρακαλω στον κοπο να μου την λυσει. Αν καταλαβα καλα αφηνεται να εννοηθει πως ο πρωταγωνιστης Νικηφορος γλιτωσε διοτι ο ερωτας με την Ιζαμπω εμεινε σε πλατωνικο επιπεδο ενω ο Ιωαννης πεθανε καταραμενος διοτι πατησε τους ορκους του ταγματος κανοντας και κατι παραπάνω μαζι της? Αυτη την απορια ειχα απο μικρη και δεν το πολυκαταλαβα τωρα που το ξαναδιαβασα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:



Domenica είπε:
Δεν ηξερα πως υπηρχε σε θεατρικο θα το ψαξω.
 




 


Η ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ ΙΖΑΜΠΩ φέρεται σαν η κορονίδα της μυθιστοριματικής δημιουργίας του Άγγελου Τερζάκη.


Διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο και η πρώτη του μετάδοση το 1968 έγινε από την εκπομπή "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ".



Ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο αναφέρεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στα χρόνια της εξέγερσης των Ελλήνων και των Σλάβων, κατά το έτος 1293. Κεντρικό πρόσωπο ο Νικηφόρος Σγουρός - ηγέτης των εξεγερμένων - και η πριγκηπέσα Ιζαμπώ, κόρη του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου και της Άννας Κομνηνής - Αγγελίνας, που του ενέπνευσε τον έρωτα.



Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Τζώρτζης και Ελένη Χατζηαργύρη.



Το έργο μεταδόθηκε σε τέσσερις συνέχειες και σε αντίστοιχο αριθμό αρχείων μπορείτε να το κατεβάσετε.



Απείρως ευγνώμονες στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ


 


@radiotheatre.blogspot


 

 




elephadas είπε:
Αυτό άρχισα να το ακούω σε ραδιοφωνικό θεατρικό πριν λίγα χρόνια, το είχα στο mp3 player μου. Και το άκουγα όταν πήγα σε μια κατηφοριά που γλυστρούσε, κουτρουβαλιάστηκα και έσπασα το αστραγαλάκι μου :cry: 6 βδομάδες γύψο.

Domenica είπε:
Συμφωνα με την υποθεση του εργου η Ιζαμπω εφερνε κακοτυχία στους αντρες που την αγαπουσαν οποταν μπορει να εφταιγε η καταρα της Ιζαμπω για τον σπασμενο αστραγαλο!
Καλου κακου ,ας το ακουσουν ξαπλωμενοι οι αρρενες ....

Κυριοι mods δεν νομιζω οτι συνιστα αυστηρως παραβιαση κανονισμων ,αν παρολα αυτα θεωρηται οτι οντως ειναι ,σβηστε τα links


(no problem)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Στο θεμα τωρα της καταρας εχω μιαν απορια και αν καποιος το θυμαται ας μπει παρακαλω στον κοπο να μου την λυσει. Αν καταλαβα καλα αφηνεται να εννοηθει πως ο πρωταγωνιστης Νικηφορος γλιτωσε διοτι ο ερωτας με την Ιζαμπω εμεινε σε πλατωνικο επιπεδο ενω ο Ιωαννης πεθανε καταραμενος διοτι πατησε τους ορκους του ταγματος κανοντας και κατι παραπάνω μαζι της? Αυτη την απορια ειχα απο μικρη και δεν το πολυκαταλαβα τωρα που το ξαναδιαβασα.
Έχω να το πιάσω στα χέρια μου πάνω από 15 χρόνια. Ωστόσο νομίζω ότι ο Ιωάννης ούτε το χέρι της δεν άγγιξε. Που λέει ο λόγος γιατί τόσες φορές τη βοήθησε να κατέβει από τ' άλογο ;)

Η "κατάρα" του, στην πραγματικότητα ο ψυχαναγκασμός του που τον οδηγεί στην αυτοτιμωρία, είναι ότι αυτός, ένας Ναϊτης, ένας ιππότης - μοναχός, δεμένος με όρκους αγνότητας, έβαλε στην καρδιά του έρωτα για γυναίκα. Κι έτσι σωπαίνουν μέσα του οι καμπάνες του φανταστικού μοναστηριού και τις ακούει ξανά λίγο πριν τον θάνατό του, σημάδι πως ο Θεός τον συγχώρεσε. Πολύ κλάμα κι εγώ για τον Ιωάννη ... Και πολύ ήθελα να φάει λάχανο τον δικό μας τον Σγουρό :cool:

Δική μου απορία: Who is Bianca? Εγώ μια Βάρια θυμάμαι, βιασμένη σλαβοπούλα που στο τέλος σκοτώνεται.

Και σκηνή που με σημάδεψε όταν πρωτοδιάβασα την ιστορία, η Ιζαμπώ που γίνεται "γυναίκα", από τον άρρωστο πρώτο της άντρα, μέσα στο δάσος, με το γεράκι γατζωμένο στον ώμο του αγοριού που τη βιάζει... Μπρρρρρρ!
 
Ε, δεν την βιάζει ακριβως νομιζω πως στο τελος της ψιλοἀρεσε κιολας! Η Μπιάνκα ειναι η Γενοβεζα ερωμένη του Νικηφόρου, κορη του κακου τοκογλύφου που ταλαιπωρει τους πάντες, προδιδει τον Νικηφορο και τον βάζει να πάρει το καστρο με σκοπο να το δωσει στους Γενοβέζους αλλά ο Νικηφορος του την φέρνει με την βοηθεια της ταλαιπωρης Μπιανκας που ο δικος μας την εχει μονο για σεξ ενω αυτη τον λατρευει. Η Μπιάνκα ειναι ερωτευμενη με τον Νικηφορο με αντιστοιχα ψυχαναγκαστικο τροπο οπως και ο Ιωάννης με την Ιζαμπω αλλά επειδη ειναι κομματακι πιο λογική (ο καλος μας ο Ιωάννης δεν πηγαινε και πολύ καλά) στο τέλος επιζει αν και νικημένη και επιστρεφει με τον πατερα-τερας στην Γενοβα. Η γλυκια Βαρια παραηταν καλη και θυμα για τα γουστα μου. Γενικά το μυθιστορημα αποτελει υμνο στους ατυχεις και ανεκπληρωτους ερωτες!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
του ιδιου συγραφεα εχω διαβασει τον πρωτοστρατορα του μυτζηθρα[μυστρα]που και στα δυο πρωταγωνιστουντα ιδια σχεδον προσωπα.
 
Μπορεις να μας πεις λιγο τι γινεται διοτι το εψαξα αλλα δεν βρηκα τιποτα. Αν ειναι οι ιδιοι χαρακτηρες δεν ειναι ασχετο με το θεμα.
 
Για τη σειρά δε βρήκα κάτι αλλού. Ντομινό 1/4/1981:

1981 04-01 t1206p028-29 ιζαμπω ντομινο.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα