Η χαρτοπαίχτρα (θεατρική βραδυά)

alexis

RetroNoob
Joined
29 Σεπ 2024
Μηνύματα
8
Αντιδράσεις
7
Περιγραφή: Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά ανέβηκε πρώτη φορά τη σαιζόν 1963-1964 από το θίασο της Κατερίνας Ανδεράση, έγινε ταινία το 1964 με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου, ανέβηκε ξανά στο θέατρο το 1975 με την ίδια πρωταγωνίστρια, τη σαιζόν 1980-1981 από το Εθνικό Θέατρο (το πρώτο έργο του Ψαθά που ανέβηκε στο Εθνικό) με τη Μαίρη Αρώνη (ο τελευταίος της ρόλος), το 1988 με την Άννα Παναγιωτοπούλου, το 1993 ξανά με τη Βλαχοπούλου (στον τελευταίο της ρόλο) και το 2004 με την Υρώ Μανέ. Το έργο παρουσάζει τις περιπέτειες της Αλέκας μιας γυναίκας της αστικής τάξης η οποία έχει αφοσοιωθεί στη χαρτοπαιξία, αφήνοντας τον άντρα της να την απατάει με μία συμπαίκτριά της, το γιο της να ξενυχτάει πίνοντας, την κόρη της να στενοχωριέται εφόσον δεν εγκρίνει τον αρραβώνα της και τα χρέη μεγαλώνουν. Ωστόσο, παρά τα απανωτά σοκ που περνάει η Αλέκα, τίποτα δε στέκεται ικανό να σταματήσει το πάθος της, απόδειξη ότι ακόμα και όταν έρχεται να πάρει όρκο ότι σταματήσει τα χαρτιά, σταυρώνει τα δάχτυλά της για να μην πιάσει ο όρκος.
Ηθοποιοί: Μαίρη Αρώνη (Αλέκα, η "Χαρτοπαίχτρα"), Νίκος Τζόγιας (Ανδρέας, ο σύζυγος), Τζόλυ Γαρμπή (κυρά-Μαριγώ, οικιακή βοηθός), Θάνος Καληώρας (Λάκης, ο γιος), Άννα Αδριανού (Νίνα, η κόρη), Τάκης Βουλαλάς (στρατηγός, συμπαίκτης της Αλέκας), Μιράντα Ζαφειροπούλου (Λελέ, συμπαίκτρια της Αλέκας, ερωμένη του Ανδρέα), Κώστας Κανγξίδης (γιατρός, συμπαίκτης της Αλέκας), Κώστας Κοκάκης (Μπάρδακας), Δημήτρη Τσούτσης (Νικολόπουλος), Χρήστος Βαλαβανίδης (Γιαννάκης, αρραβωνιαστικός της Νίνας), Χρήστος Ζορμπάς (αρχιφύλακας), Γιώργος Τσιτσόπουλος (παπατζής), Γιώργος Παρτσαλάκης (κλεφτοκοτάς), Σταύρος Ζαλμάς (αστυνόμος), Τζέσυ Παπουτσή (τροτέζα), Σοφία Κακαρελίδου (Ευτέρπη, συμπαίκτρια της Αλέκας).
Προσωπική εντύπωση: Στο μυαλό των ανθρώπων αυτό που μένει είναι η εικόνα, όχι ο ήχος, πόσο μάλλον η εικόνα του κινηματογράφου καθώς η εικόνα του θεάτρου κάποια στιγμή θα χαθεί. Η Αλέκα έχει ταυτιστεί με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ωστόσο εγώ θεωρώ ότι η Αρώνη ήταν εξίσου υπέροχη και ίσως λίγο καλύτερη μιας και ήταν πιο κοντά στο στυλ του χαρακτήρα (ήταν δε άλλος ένας ρόλος με τον οποίο αναμετρήθηκαν αυτές οι προσωπικότητες). Κοντά της η πλειοψηφία των ηθοποιών της παράστασης του Εθνικού (μιας και το έργο ηχογραφήθηκε σχδόν την ίδια χρονιά-με το "σχεδόν" εννοώ πιο πριν, εντός, πιο μετά από την παράσταση). Θα ξεχώριζα τις εύθυμες ερμηνείες του Θάνου Καληώρα και της Τζέσυς Παπουτσή και την γραφική ερμηνεία του Γιώργου Τσιτσόπουλου ως παπατζή. Επίσης επειδή έχω σε μορφή βιβλίου το θεατρικό, η συγκεκριμένη διασκευή είναι σχεδόν ίδια με το προτώτυπο έργο. Όποιος επιθυμεί να το ακούσει μπορεί να πατήσει η Χαρτοπαίχτρα ραδιόφωνο και να επιλέξει το σχετικό βίντεο. Αναμένω εντυπώσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα