Η SONY απαγoρεύει τη διακίνηση μεταχειρισμένων παιχνιδιών των PlayStation consoles;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Ace
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Ace

RetroAdept
Αντιδράσεις
950
Κατόπιν αναζήτησης στο Internet, για την επίσημη θέση της SONY, όσον αφορά στον φημολογούμενο περιορισμό, που αφορά στη μεταπώληση μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών παιχνιδιών για χρήση στις κονσόλες της και παρά τον χρόνο που επένδυσα στο εγχείρημα αυτό, η έρευνά μου δυστυχώς δεν απέδωσε καρπούς.

Στην επίσημη διαδικτυακή τοποθεσία PlayStation επίσης δεν βρήκα κάτι σχετικό και επιπλέον εδώ, οι moderators δεν έδωσαν κάποια απάντηση.

Σε τελευταία όμως απέλπιδα προσπάθεια, ανακάλυψα, τυπωμένο επάνω στο ίδιο το οπτικό μέσο και το εγχειρίδιο κάθε παιχνιδιού PlayStation, που διαθέτω, ξεκάθαρα μεταξύ άλλων, να αναγράφεται: "Unauthorized re-sale is prohibited"! Τέτοια δήλωση όλως περιέργως, δεν αναγράφεται αντίστοιχα στα παιχνίδια της Nintendo ή της Microsoft.

Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι ο τελικός αγοραστής, που θα αποφασίσει να πωλήσει το μεταχειρισμένο παιχνίδι του πλήρες, κυτίου και εγχειριδίου, θεωρείται "μη εγκεκριμένος μεταπωλητής"; Γνώμη μου είναι ότι όχι, διότι μεταβιβάζοντας το πλήρες πακέτο του παιχνιδιού ο πωλητής, αυτομάτως παραιτείται από κάθε δικαίωμα χρήσης του, όπως όμως και από κάθε υποχρέωση απέναντι στην εταιρεία εκμετάλλευσης δικαιωμάτων. Δηλαδή εν τέλει ο τελικός αγοραστής είναι και εγκεκριμένος μεταπωλητής, εφόσον μεταβιβάσει τη συσκευασία, το εγχειρίδιο και το οπτικό μέσο, που απαρτίζουν το ηλεκτρονικό παιχνίδι, που έχει στην κατοχή του.

Παρατήρησα όμως ότι πέρα από τον παρών τόπο συζητήσεως και μία γνωστή αλυσίδα πώλησης παιχνιδιών, η Fnac, κατέβασε από τα ράφια της τα μεταχειρισμένα παιχνίδια PlayStation (αλλά και τα μεταχειρισμένα γενικότερα, αν ενθυμούμαι καλώς).

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο πάνω συλλογισμοί μου΄, ίσως δεν στέκουν... Απομένει λοιπόν ένα τηλεφώνημα που σκοπεύω να κάνω στη SONY Hellas ή βέβαια, η πληροφόρηση που θα μπορέσει να μου παρασχεθεί, μέσω κάποιου μέλους του Forum.

Πώς και ασχολείσαι με αυτό ; (με φιλικό τόνο ρωτάω) . Θέλω να πω , προέκυψε κάποιο πρόβλημα ;

Το εχουμε ηδη συζητησει το θεμα - ειχαμε βαλει καποτε και τα σχετικα links - η αποφαση της EU ειναι τελεσιδικη και δεχεται την απαιτηση της SONY να μην πωλουνται μεταχειρισμενα τα παιχνιδια των κονσολων της. Κατι που εφαρμοζουμε εδω και καιρο στις Αγγελιες μας.

Paspartoo είπε:
Το εχουμε ηδη συζητησει το θεμα - ειχαμε βαλει καποτε και τα σχετικα links - η αποφαση της EU ειναι τελεσιδικη και δεχεται την απαιτηση της SONY να μην πωλουνται μεταχειρισμενα τα παιχνιδια των κονσολων της. Κατι που εφαρμοζουμε εδω και καιρο στις Αγγελιες μας.
Δεν διαφωνώ αλλά και τα περισσότερα γράφουν πάνω "Not for rent" αλλά και πάλι βρίσκονται στα dvd-άδικα..

Δεν είναι λογικό, δηλαδή Sony = Activision?

Επειδή δεν μπορώ να βρω το νήμα στο οποίο έχει συζητηθεί αυτό το θέμα...

Paspartoo είπε:
...μπορείς να με διαφωτίσεις που βρίσκεται και/ή πού μπορώ να βρω αυτή την απόφαση;

iliekater είπε:
Πώς και ασχολείσαι με αυτό ; (με φιλικό τόνο ρωτάω) . Θέλω να πω , προέκυψε κάποιο πρόβλημα ;
Δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή κάνω μερικές φορές επιδρομές σε καταστήματα μεταχειρισμένων, θέλω να ξέρω αν η πράξη μου αυτή είναι παράνομη ή όχι και επιπλέον και επίσης σημαντικό, αν διακυβεύεται το μέλλον αυτών των καταστημάτων ή των ιδιωτικών πωλήσεων...

O tempora o mores.

Εκεί που θέλουν να καταλήξουν είναι στο οτι ο τελικός χρήστης έχει μόνο μια άδεια χρήσης και τίποτα αλλο, δέν του ανήκει το προιόν ούτε το μέσο (CD-DVD) για να μπορεί να το πουλήσει.

Κάτι σαν το Steam και το Applestore ενα πράμα αλλα με φυσικό μεσο.

Ας τα κρατήσει η Sony να τα χαίρεται!

Δεν διαφωνώ ούτε και συμφωνώ με τη SONY, καθείς όπως το βλέπει. Δεν με ενδιαφέρει, δεν με νοιάζει ρε αδερφέ, πάρτε το όπως θέλετε!!!! :D :D

Αυτό που μου κινεί την περιέργεια είναι ποιοι πουλάνε τα παιχνίδια τους σε απίστευτα χαμηλές τιμές, πόσο τελικά κερδίζουν και αν αξίζει το κόπο.

Όσο για το PS3, απέκτησα πακέτο παιχνιδιών (εννοείται πρωτότυπα) σε τιμή γύρω στα 5 ευρώ το κομμάτι από φίλο που σκεφτόταν να τα πάει στο Public. Άλλωστε τόσο του τα έπαιρναν εκεί. Τα παιχνίδια δεν έχουν γρατζουνιά, κάποια από αυτά πωλούνται ακόμα και σήμερα. Συνεχίζω να απορώ πόσο πια ανάγκη έχει κάποιος την έκπτωση των 5 ευρώ σε έναν νέο τίτλο που κάνει πάνω από 60, και αν αξίζει το κόπο.

Τα παιχνίδια δεν έχουν γρατζουνιά, κάποια από αυτά πωλούνται ακόμα και σήμερα. Συνεχίζω να απορώ πόσο πια ανάγκη έχει κάποιος την έκπτωση των 5 ευρώ σε έναν νέο τίτλο που κάνει πάνω από 60, και αν αξίζει το κόπο.
Σε αυτό δεν έχεις καθόλου άδικο. Και επιπλέον η τιμή που τα βρίσκεις στο Public π.χ. από δεύτερο χέρι δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλή.

Η μονη αποφαση που γνωριζω να εχει βγει ειναι σχετικα με την εισαγωγη μεταχειρισμενων απο κινα. Δεν υπαρχει καποια που να αφορα την πωληση μεταχειρισμενων στην eu κατι που ειναι πληρως λογικο αλλωστε.

Δεν ειναι δυνατον το amazon.co.uk να επιτρεπει ακομα και μεσα απο το trade center την πωληση μεταχειρισμενων παιχνιδιων sony, το ebay.co.uk το ιδιο και να συζηταμε για απαγορευση. Και μαλιστα την υποθεση σχετικα με την εισαγωγη την κερδισαν επειδη ειπαν πως τα παιχνιδια ισως να μην πληρουν τους κανονες ασφαλειας της eu οχι λογω δικαιωματων.

Τζαμπα ανησυχουμε τον κοσμο :)

Προφανώς η Sony έλαβε αυτή την απόφαση για ευνόητους λόγους. :)

Καντε οτι θελεται και μην σαν νοιαζει. Δεν θα ασχοληθει κανεις.

Δικο μου ειναι οτι θελω το κανω, και αμα λαχει το καιω κιολας.

Το εχουμε ξανασυζητησει, μην ξαναλεμε τα ιδια και τα ιδια, δεν εχει νοημα.

Αλλο τι λεει ο "νομος" (που δεν στεκει νομικα) και αλλο τι κανει ο καθενας

σαν υπευθυνο ατομο. Κανεις δεν ειναι πατερας κανενος να του πει τι να κανει.

(Ασχετο, αλλα δεν ασχολουμε με playstation.)

Ace είπε:
...επειδή κάνω μερικές φορές επιδρομές σε καταστήματα μεταχειρισμένων, θέλω να ξέρω αν η πράξη μου αυτή είναι παράνομη ή όχι και επιπλέον και επίσης σημαντικό, αν διακυβεύεται το μέλλον αυτών των καταστημάτων ή των ιδιωτικών πωλήσεων...
Ορθή παρατήρηση!

pooky(1) είπε:
Συνεχίζω να απορώ πόσο πια ανάγκη έχει κάποιος την έκπτωση των 5 ευρώ σε έναν νέο τίτλο που κάνει πάνω από 60, και αν αξίζει το κόπο.
Το βλέπεις όμως μονόπλευρα Γιώργο.Το ότι θα αγοράσει κάποιος μτχ αυτό το παιχνίδι,που θα επιστρέψει κάποιος άλλος,σε πολύ πιο χαμηλή τιμή έναντι του καινούργιου (στο εξωτερικό έστω,διότι εδώ και εκεί πέφτει Η κλεψιά) είναι αρκετά σημαντικό.. ;)

morfeas-dsl- είπε:
Δεν ειναι δυνατον το amazon.co.uk να επιτρεπει ακομα και μεσα απο το trade center την πωληση μεταχειρισμενων παιχνιδιων sony, το ebay.co.uk το ιδιο και να συζηταμε για απαγορευση
Επίσης ορθή παρατήρηση!

Η δική μου εντύπωση είναι ότι το πεδίο εξακολουθεί να είναι ΠΟΛΥ ομιχλώδες όσον αφορά στο συγκεκριμένο -φυσικά 1000% παράλογο από μεριάς SONY- ζήτημα...

Μάνο πήρα από το γνωστό μου το Fallout III Game of the year edition για 5 ευρώ. Την ίδια τιμή που του έδιναν στο public. Το παιχνίδι δεν ξέρω αν το τελείωσε, άλλωστε δεν με ενδιαφέρει, αλλά είμαι σίγουρος ότι το Public θα το έβγαζε στα ράφια για κανένα 35άρι τουλάχιστον, ενώ το βρήκα 48 ευρώ καινούργιο.

Το public και άλλα μεταχειρισμενάδικα πουλάνε SONY 2nd hand κανονικότατα και με απόδειξη αγοράς.

Η δική μου απορία ήταν και είναι ο λόγος που θα πουλήσεις ένα παιχνίδι για 5 ευρώ και δεν εννοώ ένα παιχνίδι platinum που κάνει 12 ευρώ καινούργιο, ούτε μια μούφα ολκής που δεν ήξερες, δεν ρώταγες!!!!

Ο ίδιος έχει ξεφορτωθεί το PS3 του εδώ και λίγες μέρες (το έδινε ακριβά διαφορετικά θα το τσίμπαγα για 3η κονσόλα) και δικαιολογείται, αλλά όλοι πια ανήκουν στην ίδια κατηγορία;

Όσο δεν υπάρχει κανένα δεδικασμένο για πώληση μεταχειρισμένων, δεν μπορεί κανένας να αποφανθεί μετά βεβαιότητας για το (λίγο ομιχλώδες) νομικό status τους. Όπως και σε κάθε περίπτωση που κάτι δεν έχει δοκιμαστεί δικαστικά, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν η Sony είχε σοβαρά επιχειρήματα, τουλάχιστον τα πολύ μεγάλα site (Ebay κλπ) θα είχαν διακόψει την πώληση μεταχειρισμένων τίτλων της προ πολλού, όπως ακριβώς δεν υπάρχουν modchips κλπ σε αυτά. Και θα υπήρχαν σίγουρα και κάποιες υποθέσεις που θα είχαν φτάσει στα δικαστήρια. Και μόνο που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ποτέ, δείχνει ότι η Sony μάλλον γνωρίζει ότι δεν την "παίρνει".

Και αν δεν το έχετε ήδη πάρει χαμπάρι, οι εταιρίες επιχειρούν με την στροφή της αγοράς στα downloadable games, τα DLC, το DRM και τo online gaming να εξαλείψουν δια της πλαγίας οδού την αγορά μεταχειρισμένων.

EDIT: είπα να το ψάξω στα γρήγορα και οι πρώτες ενδείξεις που βλέπω είναι ότι όπως γράφω και παραπάνω, η Sony ναι μεν δεν γουστάρει με τίποτα την αγορά μεταχειρισμένων, αλλά δεν την θεωρεί και παράνομη. Τουλάχιστον βάσει αυτών που δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της. Βλέπεις ότι ψάχνουν τρόπους να βγάλουν λεφτά από την αγορά μεταχειρισμένων, αλλά πουθενά δεν λένε ότι είναι παράνομο.

Read.

The Sony exec added, "As a first party, I understand why there's a second sale, but I'm not always excited about it. Look, this has been a tough couple of years. People have not been making money, and I think the used games business has been having a huge impact in that."
"I'm happy to debate merits, pros, and cons with folks at GameStop and have that discussion because again, I've sat on the other side and I've seen what can happen. People need to see a way to monetize that second sale," he continued.
Read more.

The newest company to consider charging used game buyers to play onlineis Sony, who told Gamesindustry.biz that it not only supports publishers plans to charge for second-hand games through online play, but it is looking into it for its own first-party titles.

“On the principle of making online portions of the game available or unlocked from the disc-based release for a fee, weʼre broadly supportive of that.” Andrew House, Sonyʼs European president said.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι λογικό να μην γουστάρει η Sony (όπως και οποιαδήποτε εταιρία) την μεταπώληση τίτλων καθώς δεν παίρνει φράγκο ενώ αντιθέτως χάνει πιθανούς αγοραστές. Από αυτό όμως μέχρι να κινηθεί νομικά (αν έχει νομική βάση αυτό που ζητάει) είναι κάποια απόσταση. Παίζει και λίγο με τον φόβο κάποιων αλλά πιστεύω ότι ο τελικός χρήστης που θα θελήσει να πουλήσει 3-4 τίτλους δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ισως είναι κι έμμεσος τρόπος να πείσει κάποια μεγάλα καταστήματα να της δίνουν royalties για την πώληση μεταχειρισμένων τίτλων..

pooky(1) είπε:
Το public και άλλα μεταχειρισμενάδικα πουλάνε SONY 2nd hand κανονικότατα και με απόδειξη αγοράς.
Μπορεί το public όμως να έχει κάνει ειδική συμφωνία με την Sony..

Μιχάλης

michpan είπε:
Είναι λογικό να μην γουστάρει η Sony (όπως και οποιαδήποτε εταιρία) την μεταπώληση τίτλων καθώς δεν παίρνει φράγκο ενώ αντιθέτως χάνει πιθανούς αγοραστές. Από αυτό όμως μέχρι να κινηθεί νομικά (αν έχει νομική βάση αυτό που ζητάει) είναι κάποια απόσταση. Παίζει και λίγο με τον φόβο κάποιων αλλά πιστεύω ότι ο τελικός χρήστης που θα θελήσει να πουλήσει 3-4 τίτλους δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ισως είναι κι έμμεσος τρόπος να πείσει κάποια μεγάλα καταστήματα να της δίνουν royalties για την πώληση μεταχειρισμένων τίτλων..
Μιχάλης
Δηλαδή, μπορώ να χαρίσω/πετάξω τους τίτλους που έχω αγοράσει αλλά δε μπορώ να τους μεταπωλήσω; Γκουχου γκουχου!

Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει, έστω και ομιχλώδες θέμα, με την πώληση μεταχειρισμένων παιχνιδιών ps3.

Πάντως εγώ δεν νομίζω να δίσταζα και πολύ να πουλήσω τα δικά μου, εάν όλα όλα έπαιρνα δεν ήταν συλλεκτικά για μένα.

hi-sony

δεν ξερω γερμανικα και αν το γραφω καλα αλλα το νοημα το πιασατε πιστευω

Πίσω
Μπλουζα