Θυμόμαστε αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και εν γένει στιγμές της ΕΡΤ...

bernard.c

RetroDB Feeder
Joined
26 Νοέ 2007
Μηνύματα
3.256
Αντιδράσεις
974
Βρισκόμαστε δύο ημέρες μετά. Πολλά ειπώθηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν...

Σύμφωνα με τον κανονισμό και με την θεματολογία του forum, δεν είμαστε εδώ για να κριτικάρουμε το παρόν, να σχολιάσουμε τις εξελίξεις ή να πολιτικολογήσουμε. Εφόσον όμως το θέμα "Τηλεόραση" (και δη η Ρετρό Τηλεόραση) είναι της θεματολογίας του forum μας, ας προσεγγίσουμε το θέμα της ΕΡΤ από μια άλλη πλευρά, νοσταλγικά, με αγάπη για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε αυτά τα χρόνια.

Τι εννοώ; Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τελικά, αν θα λέγεται "ΕΡΤ" ή "ΝΕΡΙΤ" (ΣΣ: μπλιαχ!!), αν θα επαναλειτουργήσει στο τέλος Αυγούστου, νωρίτερα ή αργότερα και ποια θα είναι η νέα δομή του προγράμματος της νέας δημόσιας Ελληνικής τηλεόρασης, ας κοίταξουμε προς τα πίσω, νοσταλγικά (όπως συνάδει με τη θεματολογία του forum μας), χωρίς να κατηγορήσουμε, χωρίς να κριτικάρουμε και χωρίς να θρηνήσουμε, αλλά με θετική διάθεση, με αισιοδοξία για το μέλλον και καμάρι για το παρελθόν και ας θυμηθεί ο κάθε ένας από εμάς, τηλεοπτικές στιγμές της ΕΡΤ που χαράκτηκαν στο μυαλό μας και τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές που θα μας θυμίζουν για πάντα την ΕΡΤ. Αφορμή για αυτό το thread ήταν το παρακάτω βίντεο που εξέπεμψε την Τρίτη 11 Ιουνίου:


Ας ξεκινήσω λοιπόν την αναδρομή -

- Η τηλεοπτική σειρά η οποία στο μυαλό μου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνυφασμένη με την ΕΡΤ - και η οποία εμφανίζεται (ευτυχώς!!) δύο φορές στο παραπάνω βίντεο - είναι η τηλεοπτική σειρά "Λούνα Παρκ".

- Η τηλεοπτική εκπομπή η οποία στο μυαλό μου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνυφασμένη με την ΕΡΤ είναι η αθλητική εκπομπή "Αθλητική Κυριακή".

- Η παιδική εκπομπή η οποία στο μυαλό μου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνυφασμένη με την ΕΡΤ - και η οποία εμφανίζεται (ευτυχώς!!) στο παραπάνω βίντεο - είναι η παιδική εκπομπή "Ο παραμυθάς".

- Η τηλεοπτική παρουσία η οποία στο μυαλό μου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνυφασμένη με την ΕΡΤ είναι η Κέλλυ Σακάκου.

Χαρακτηριστικές μουσικές, αγαπημένα πρόσωπα, αξέχαστες στιγμές, αγαπημένες σειρές και εκπομπές της ΕΡΤ:

- Η χαρακτηριστική μουσική του σήματος της ΕΡΤ με τον "τσοπανάκο"

- Η χαρακτηριστική μουσική του σήματος των Ειδήσεων της ΕΡΤ του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η οποία ακούγεται τα τελευταία 31 (!!) χρόνια (από το 1982!!)

- Το χαρακτηριστικό logo της "Ε(Ρ)Τ" (1975-1987) μέσα στους δύο κύκλους που παραπέμπουν σε δύο οθόνες τηλεόρασης

- Τα αναλογικά "ρολόγια" της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ πριν την έναρξη των Ειδήσεων

- Οι κάρτες διακοπής προγράμματος με τις όποιες μουσικές επιλογές τις συνόδευαν (!!)

- Οι αγαπημένες παρουσιάστριες Νάκυ Αγάθου, Ρίτα Ασημακοπούλου και Μακώ Γεωργιάδου

- Τα σήματα έναρξης των εκπομπών "Παρασκήνιο" και "Μονόγραμμα" και από εκπομπές που δεν υπάρχουν πια το "Σάββατο μιάμιση", "Με Ανοιχτά Χαρτιά" και "Οι Ρεπόρτερς"

- Παρουσιαστές ειδήσεων που δεν βλέπουμε πια στις οθόνες μας όπως ο Κώστας Σερέζης και η Εύη Δεμίρη, όλοι οι μετεωρολόγοι ανεξαιρέτως (Γ. Λαζάνης, Δ. Μελανίτης, Ε. Καραμανή για να αναφέρω ορισμένους) και οι Γ. Διακογιάννης και Β. Φουντουκίδης από παρουσιαστές αθλητικών εκπομπών

- Το Ευρωμπάσκετ '87

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

- Ο σεισμός του '81

- Οι παιδικές μεταγλωττισμένες σειρές "Μάγια η μέλισσα", "Χάιντι", "Νιλς Χόλγκερσον", "Κάντυ Κάντυ", "Νταρτακάν", "Σπορτ Μπίλλυ", "Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι"

- Η παρουσία της Μαρίας Αλιφέρη σε 3 προγράμματα (!!) την διετία 1980-81

- Οι χιουμοριστικές σειρές του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Κωνσταντίνου

- Οι τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του Γρ. Ξενόπουλου

- Το "Να η Ευκαρία"

- Το "Θέατρο της Δευτέρας"

- Η μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της EUROVISION

- Η μετάδοση του Πατρινού Καρναβαλιού

Τόσες, μα τόσες αναμνήσεις... Μουσικές, ήχοι, εικόνες, διάλογοι, ατάκες, σήματα, πρόσωπα, προγράμματα.

Μια ολόκληρη ζωή! ΕΡΤ, σε ευχαριστούμε που μας μεγάλωσες και που μας συντρόφευσες όλα αυτά τα χρόνια... :clap:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να προσθέσω

-τις ελληνικές ταινίες το Σαββατόβραδο και το μεσημέρι της Κυριακής (από την ΕΡΤ πρωτοαγαπήσαμε τον κινηματογράφο μας),

-τις εκπομπές οτυ ανθρώπου-σύμβολο της τηλεόρασης Φρέντυ Γερμανού ("ποτέ η τηλεόραση δε θα υποκαταστήσει την εφημερίδα. Τι μπορείς να τυλίξεις με μια τηλεόραση;" σ.σ. ας μη σχολιάσω τι μπορείς να τυλίξεις τη σήμερον ημέρα μέσω της τηλεόρασης...)

-τις καταπληκτικές ραδιοφωνικές εκπομπές της Μαρίας Ρεζάν

-την Κυριακάτικη Λειτουργία, γιατί όχι, και στη συνέχεια τις εκπομπές για το Δημοτικό τραγούδι. Επίσης τη μετάδοση των λειτουργιών της Μεγάλης Βδομάδας.

-την Εκπαιδευτική Τηλεόραση

- τα Μουντιάλ, τις Ολυμπιάδες και τα Πρωταθλήματα Στίβου

κι αυτά είναι μονο ένα ελάχιστο δείγμα αναμνήσεων...
 
Ωραίο βίντεο... Μα αφού όλη η παιδική μας ηλικία της δεκαετίας του '80 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΡΤ, τι άλλο να πούμε...
 
Το μουσικό σήμα έναρξης και λήξης -Τσοπανάκος

Ειδήσεις -Κώστας Σερέζης, Κώστας Χούντας, Εύη Δεμίρη, Έλλη Στάη, Μένια Παπαδοπούλου, Μαρία Χούκλη, Προκόπης Δούκας

Αθλητική Κυριακή - Γιάννης Διακογιάννης, Βαγγέλης Φουντουκίδης, Φίλιππας Συρίγος, Σταύρος Τσώχος, Γιάννης Μαμουζέλος

Μουντιάλ

Ευρωμπάσκετ 1987

Γιουροβίζιον

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης -Άλκης Στέας

Αλάτι και πιπέρι -Φρέντυ Γερμανός

Παρασκήνιο

Οι ρεπόρτερς - Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιώργος Λιάνης, Γιάννης Δημαράς

Μονόγραμμα

Θέατρο της Δευτέρας

Κινηματογραφική βραδιά και Κινηατογραφική Λέσχη - Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Μπάρμπα Μυτούσης

Μουσικόραμα

Παρουσιάστριες -Ρίτα Ασημακοπούλου, Κέλλυ Σακάκου, Μακώ Γεωργιάδου, Ράνια Πέτσα, Ελένη Πάσσου, Νάκυ Αγάθου

Κάθε μεσημέρι -Νάσος Αθανασίου, Μιχάλης ΡούσσοςΜουσική βραδιά - Γιώργος Παπαστεφάνου

Βραδιά όπερας, Βραδιά μπαλέτου -Αλέξης Κωστάλας

Ξένες σειρές -Διάστημα 1999, Πέυτον Πλέις, Λούσυ, Επικίνδυνες αποστολές, Οικογένεια Γουόλτον, Χάι Σάπαραλ, Μικρό σπίτι στο λιβάδι, Βιονική γυναίκα, Οι άγγελοι του Τσάρλυ, Ο άνθρωπος από την Ατλαντίδα, Η μάχη, Πώς κατακτήθηκε η Δύση, Ντάλας, Ολοκαύτωμα, Ρίζες, Μπέννυ Χιλ, Εγώ ο Κλαύδιος, Δυναστεία

Ελληνικές σειρές -Άγνωστος πόλεμος, Η κοκορόμυαλη, Παράξενος ταξιδιώτης, Ο κύριος συνήγορος, Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο, Η γειτονιά μας, Εν τούτω νίκα, Μαρίνα Αυγέρη, Εκείνος κι εκείνος, Οι δίκαιοι, Ο ονειροπαρμένος, Οι έμποροι των εθνών, Λούνα παρκ, Μεθοριακός σταθμός, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βασίλισσα Αμαλία, Γιούγκερμαν, Εν Αθήναις, Γαλήνη, Το ταξίδι, Οι Πανθέοι, Ο δρόμος, Πορφύρα και αίμα, Λεηλασία μιας ζωής, Αναδυομένη, Μυστικοί αρραβώνες, Ο συμβολαιογράφος, Συνταγματάρχης Λιάπκιν, Λωξάντρα, Αστροφεγγιά, Αργώ, Μεθυσμένη πολιτεία, Η κραυγή των λύκων, Το φως του αυγερινού, Ο κόσμος και ο Κοσμάς, Λαυρεωτικά, Γιάννης και Μαρία, Τα καθημερινά, Η Κυρία Ντορεμί, Καπνισμένος ουρανός, Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη, Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία, Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Οι ιερόσυλοι, Χαίρε Τάσο Καρατάσο, Μαντάμ Σουσού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

Βραδιά Σαίξπηρ

Ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στις σειρές - Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γκέλλυ Μαυροπούλου, Κώστας Καραγιώργης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ελένη Ερήμου, Μάκης Δεμίρης, Σάσα Καστούρα, Κώστας Καρράς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Χρήστος Πολίτης, Κάτια Δανδουλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Κώστας Βουτσάς, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου, Βέρα Κρούσκα, Κώστας Αρζόγλου, Αλέξανδρος Γκόλφης, Λυκούργος Καλλέργης, Γιώργος Φούντας, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Νίκος Βασταρδής, Μαρία Αλιφέρη, Θάνος Λειβαδίτης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Δαδινόπουλος, Άννα Παιτατζή, Πέτρος Φυσσούν, Δημήτρης Μυράτ, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βάσος Αδριανός, Στέλιος Καλογερόπουλος, Νίκος Ρίζος, Μάρθα Καραγιάννη, Γιάννης Βόγλης, Κατερίνα Αποστόλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δάνης Κατρανίδης, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Φέρτης, Μιμή Ντενίση, Μπέττυ Βαλάση, Ελένη Ανουσάκη, Νικήτας Τσακίρογλου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Ρηγόπουλος, Γωγώ Αντζολετάκη, Σταύρος Ξενίδης, Γιάννης Αργύρης, Πέμυ Ζούνη, Χρήστος Πάρλας, Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Γαλανός, Γιάννης Μόρτζος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Άννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Τσιβιλίκας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μην ξεχάσουμε και τα τηλεπαιχνίδια:

Το Ζωντανό Σταυρόλεξο (ΕΡΤ, 1983-86), που για μερικούς μπορεί να ήταν ανιαρό αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πρώτα τηλεπαιχνίδια γνώσεων με επαναστατική τεχνολογία (προτζέκτορες εν έτει 1983): και με παρουσιάστρια την υπέροχη Ξένια Καλογεροπούλου.

Τα Ταξίδια της Πολυθρόνας (1988) με την Κάτια Δανδουλάκη, που ήταν τηλεπαιχνίδι γεωγραφίας.

Τις ιστορικές σειρές που μας καθήλωναν, όπως η "Αλτάνα της Πάργας", "Μανιάτισσα", "Χατζημανουήλ", "Ρόκκος Χοϊδάς", "Χαίρε Τάσο Καρατάσο",

το ρομαντικό "Γιάννης και Μαρία",

τις παιδικές σειρές "Ιόλη", "Ο κήπος με τα αγάλματα", "Ο θησαυρός της Βαγίας",

την "Αρχαία Σκουριά" με την αρχαία μουσική που... μας φόβιζε!

Μιας και ειπώθηκε το ραδιόφωνο, μην ξεχνάμε και το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τις εκπομπές του Πάνου Γεραμάνη για τον Καζαντζίδη.

τα παιδικά "Τάο Τάο" και "Κολαργκόλ" με τα αρκουδάκια, το "Ουράνιο Τόξο" που μας κρατούσε συντροφιά τα απογεύματα και εκεί είδαμε και τη Νίτσα Λουλέ (Η εφημερίδα μας) και γνωρίσαμε το Φώντα Λαδοπρακόπουλο, τα "Του κουτιού τα παραμύθια" με το Ρούχλα, τη Μελιά και άλλα, τη "Χιλιοποδάρούσα"...

\

τα μεταγλωττισμένα: "Οδύσσεια του Διαστήματος", "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος", "Στρουμφ", "Μικρό σπίτι στο Λιβάδι", "Ντιουκς", "Ανυπότακτες καρδιές" και άλλα.

Πολλά, πολλά, πάρα πολλά. Και δεν χωρά το μυαλό μας ότι μπορεί να χαθούν...
 
Τί να πρωτοθυμηθείς και τι να αφήσεις. Η ΕΡΤ-τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση- είναι απόλυτα συνυφασμένη με την παιδική μας ηλικία, για να μην πω με όλη μας τη ζωή. Και κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να κάνει delete στις μνήμες και τα βιώματά μας
 
Πραγματικά υπέροχες οι αναμνήσεις σας φίλοι μου!! Πολύ συγκινητικές – μας θυμίζουν αγαπημένες στιγμές, πρόσωπα με τις οποίες τις μοιραστήκαμε που μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, τα παιδικά μας χρόνια. :)

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες όλης της χώρας είναι ότι ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ της ΕΡΤ είναι το ΑΡΧΕΙΟ της – και ότι αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα παρθούν για το μέλλον της.

Το παρακάτω βίντεο συνοψίζει τον πλούτο της ΕΡΤ, την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομία – και για μένα, μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει η δημόσια τηλεόραση στους πολίτες:

 
[edit] off topic [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίο θέμα αυτό bernard με τις αγαπημένες στιγμές της ΕΡΤ.

Συμφωνώ με όλα αυτά τα έχουν λεχθεί στα προηγούμενα πόστ, και απλώς θα ήθελα να προσθέσω και κάποιες άλλες σειρές της ΕΡΤ οι οποίες δεν είχαν την τύχη να προβληθούν από την ΕΡΤ και έμειναν ημιτελείς αν και πληρώθηκαν από την ΕΡΤ (δηλαδή από όλους εμάς) χάρη στις απόψεις κάποιων προηγούμενων διοικήσεων της.

Οι ''αδικημένες σειρές'' όπως μου αρέσει να τις λέω σας θυμίζω ότι ήταν:

Oι Ακροβάτες του Δημήτρη Ποντίκα

Ο κίτρινος φάκελος του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι σκλάβοι στα δεσμά τους του Αντώνη Τέμπου

Οι φρουροί της Αχαίας του Κώστα Κουτσομύτη

Ο καπιταλιστής του Γιώργου Πετρίδη

Τα ανάποδα του Γιάννη Δαλιανίδη

Όλες οι παραπάνω σειρές ήταν του 1981 και αν και δεν προβλήθηκαν ποτέ από την ΕΡΤ, αξίζει τουλάχιστον να τις θυμόμαστε γιατί ευτυχώς ΥΠΑΡΧΟΥΝ και να ελπίζουμε να τις δούμε κάποια στιγμή μέσα από το ψηφιακό αρχείο της .............. (όποιο όνομα και αν έχει)
 
Tι να πρωτοθυμηθεις απο την EΡΤ οτι και να γραψουμε λιγα θα ειναι.

Προσωπικα αγαπημενα ειναι τα εξης:

φρουτοπια

Του κουτιου τα παραμυθια

Καπου,καπως,καποτε

Ο θανατος του τιμοθεου κωνστα

Η εξαφανιση του τζων αυλακιωτη

Οι καλικαντζαροι

Λεσχη Μυστηριου

Το φαντασμα

ορκιστειτε παρακαλω

Ο ανδροκλης και τα λιονταρια του

Και δεκαδες αλλα που βαριεμαι να τα γραψω :D
 
tsalk είπε:
Όλες οι παραπάνω σειρές ήταν του 1981 και αν και δεν προβλήθηκαν ποτέ από την ΕΡΤ, αξίζει τουλάχιστον να τις θυμόμαστε γιατί ευτυχώς ΥΠΑΡΧΟΥΝ και να ελπίζουμε να τις δούμε κάποια στιγμή μέσα από το ψηφιακό αρχείο της .............. (όποιο όνομα και αν έχει)
Φίλε tsalk, ασφαλώς, ακόμα και αυτές οι τηλεοπτικές σειρές, τις οποίες δεν είδαμε ποτέ και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε κάποια στιγμή... Ελπίζουμε...

Τόσα φιλμ, τόσα βίντεο, σειρές, εκπομπές, ειδησεογραφικά χρονικά, ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά ντοκουμέντα, συναυλίες, αφιερώματα, αθλητικές μεταδόσεις και τόσα άλλα υπάρχουν στο Αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο είχε πρόσφατα συγχωνευθεί με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και στο οποίο είχε ενσωματωθεί και το δικό του οπτικοακουστικό υλικό.

Αυτό είναι για μένα η ΕΡΤ - όχι ότι η δημόσια τηλεόραση δεν είναι σημαντική για το έργο που παράγει ή θα παράξει στο μέλλον - αλλά διότι έχει αποθηκευμένο και ένα πολύ σημαντικό παρελθόν στον χώρο του Αρχείου του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, αυτό της ιστορίας της Ελλάδας μας...

Φίλε atanasio, με εντυπωσίασες με το post σου που περιλαμβάνει τόσες πολλές αγαπημένες εκπομπές, σειρές (Ελληνικές και ξένες), στιγμές και πρόσωπα! Πολύ συγκινητικό!

Φίλε stakovie, περίμενα ότι θα ανέφερες αγαπημένα παιγνίδια, είδα όμως με χαρά και αγαπημένες σου παιδικές εκπομπές, τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικές επιλογές.

Φίλε metalcandyman, εσύ είσαι από τους "τυχερούς" της παρέας, διότι πλην δύο, οι περισσότερες εκπομπές που ανέφερες σώζονται και κάποιες από αυτές προβλήθηκαν μάλιστα και σχετικά πρόσφατα!! :)
 
Ένα μικρό Αφιέρωμα στην ΕΡΤ που γνωρίσαμε μέσα απο τις εφημερίδες:

img509.jpg

img508.jpg
 
nick είπε:
Ένα μικρό Αφιέρωμα στην ΕΡΤ που γνωρίσαμε μέσα απο τις εφημερίδες:
Σε ευχαριστούμε φίλε nick για το αφιέρωμα, αν και, διάβάζοντάς το, βλέπουμε ότι, κείμενο και φωτογραφίες είναι μία από τα ίδια -

δηλαδή, δεν προσθέτουν κάτι νέο σε αυτά που ήδη ξέρουμε... :(
 
Αφιερώματος συνέχεια.....:

[Edit] Αγαπητέ Νick δυστυχώς για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων δε γίνεται να ανεβάσεις φωτογραφίες ολόκληρου του αφιερώματος. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα