Ιέ μου, ιέ μου (κινηματογράφος και αρρώστιες)

Νικόλαος

RetroN00b
Joined
21 Ιαν 2015
Μηνύματα
202
Αντιδράσεις
361
Όχι, δεν πρόκειται για την ταινία του 1965 με τον Κωνσταντάρα και τον Καρρά, ανορθόγραφα γραμμένη.

Απλά θέτω ένα ερώτημα μιας και το ζήτησε ένα μέλος της σελίδας.

Aς φτιάξει κάποιος θέμα ρετρό ταινίες και ιοί!

Όσοι σινεφίλ προσέλθετε λοιπόν και διαφωτίστε μας.
 
Ψάχνω να βρω με πανδημίες τωρα μα δεν έχω δει ποτέ ούτε μία, έχω ακούσει για το contagion αλλά δεν είναι ρετρο! Που να ξερά πως θα το ζουσαμε και λαιβ το όλο θέμα!
 
δεν ξέρω για ρετρό ταινίες (δυστυχώς η πραγματικότητα ξεπέρασε την φαντασία) αλλά υπάρχει ένα άλμπουμ των Σπίρου και Φαντάζιο "Ιός" δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (μάλλον όχι).
 
Το ξέσπασμα του 95' όπου ο ιός έρχεται από ένα μαιμουδακι της Αφρικης! Ίσως η πιο διάσημη ταινία με πανδημια
 
Ε, δεν θα υπάρχουν ταινίες με / για AIDS?

Το Andromeda Strain με κάποια αρρώστια δεν ασχολείται? (που ίσως έχει εξωγήινη προέλευση, δεν έχω δει την ταινία, έχω το βιβλίο αλλά το διάβασα πριν τόσα χρόνια που δεν το θυμάμαι)
 
Δύο ταινίες με τον Τομ Χανκς ασχολούνται με το AIDS. Το Φιλαδέλφεια του 1993 στο οποίο ο κεντρικός ήρωας νοσεί από AIDS και το Fοrrest Gump του 1994 που εκεί νοσεί η γυναίκα που είναι ο μεγάλος έρωτας του ήρωα.
 
Το "Δώδεκα πίθηκοι" θυμάμαι, πως βλέποντας το τρέιλερ στα προσεχώς στο σινεμά,ανυπομονούσα να πάω να το δω..Οι σκηνές με είχαν παραπλανήσει όμως και νόμιζα ότι θα ήταν μια ταινία φαντασίας,με υπόθεση του στυλ "η εκδίκηση της φύσης",μιας και από το τρέιλερ φαίνονταν πως τα ζώα είχαν κάνει την "επανάσταση" τους,είχαν κερδίσει την μάχη ενάντια στον άνθρωπο και εξουσίαζαν τον πλανήτη!..Τέλειο!..Μία "λογική" εξέλιξη του πλανήτη,μιας και τιμωρείται όχι μόνο η ασέβεια και σκληρότητα του ανθρώπου απέναντι στη φύση αλλά και η απανθρωπιά του απέναντι στο ίδιο του το είδος!..Και τελικά απογοήτευση!..Όχι για την ταινία,φυσικά.Η οποία ήταν αρκετά καλή!..Αλλά επειδή η καλπάζουσα φαντασία μου "άλλα" περίμενε και άλλα τελικά είδα στο σινεμά!..Πολύ καλή η σκηνή στο τέλος στο αεροδρόμιο!..Εν μέρει,το τέλος δικαιώνει και αυτά που έγραψα για τον Άνθρωπο, μιας και δείχνει τελικά πως...(δεν γράφω παραπάνω γιατί θα σποϊλάρω).
Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετές ταινίες τρόμου με ζόμπι!..Αν δεν υπάρχει κάποιος μετεωρίτης που έπεσε στη γη,ή κάποιο νέφος που προκλήθηκε από χημικά,ή κάποια αρχαία κατάρα,οι υπόλοιπες ταινίες με ζόμπι ξεκινούν με ιούς,φτιαγμένοι πολλοί από αυτούς στα ερευνητικά εργαστήρια των ανθρώπων (πάλι η αιτία είναι ο άνθρωπος!).Αλλά επειδή οι λέξεις "ζόμπι" και "ιοί" είναι αλληλένδετες σε τέτοιου είδους ταινίες,είναι ανούσιο και πολύ "εύκολο" να τις αναφέρω.Οπότε δεν το κάνω και συνεχίζουμε να ψάχνουμε άλλες ταινίες,όπως ακριβώς γράψατε στα παραπάνω σχόλια.
 
Πρόσφατα έκανα ένα θέμα για την Ιαπωνική ταινία Day of resurrection (1980) όπου ένας ιός που μοιάζει με την γρίπη, αφανίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό ( η τέχνη αντιγράφει την ζωή ή η ζωή την τέχνη; ). Επίσης την ταινία τρόμου The Crazies (1973) με ένα βιολογικό όπλο να ξεφεύγει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και τον στρατό να την πολιορκεί.
 
The Happening (2008)
Birdemic: Shock and Terror (2010)

Δεν τις έχω δει, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ.
Δεν είναι και οι καλύτερες πάντως... Προσοχή!
 
Ο Νίκος Γουλιάς και η Cinemania του λέτε να είχαν κάνει καμιά εκπομπή πάνω στο θέμα;
Αλήθεια, γιατί δεν τις παίζει ξανά αυτές τις εκπομπές;
 
Το θρεντ παραδόξως άνοιξε στις ελληνικές ταινίες που το υλικό σπανίζει.
Αντιθέτως στις ξένες υπάρχει αρκετο.
Link
 

Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις που συμβαίνουν ... :)

Στο Outbreak απο ότι θυμάμαι είχαν καταπολεμησει τον φονικό ιό με plasma (κύτταρα αίματος) ...

Αυτη η περιέργεια μου με έβαλε αρχικά λόγω ασχετοσύνης με την ιατρική να ψάξω τι είναι αυτό το πλάσμα, απο τι αποτελείται και μετά μου ήρθε στο μυαλό ο κορονας... Χμ... Βρε λες??? (σκέφτηκα) . Και...BINGO!!!! :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προσπαθώντας να βρω μια ταινία με μολυσματικές ασθένειες θυμήθηκα το "Πέρασμα της Κασσάνδρας" του Τζορτζ Κοσμάτου με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Χάρις, Σοφία Λόρεν, τον Μάρτιν Σιν (πατέρα του Τσάρλι Σιν και του Εμίλιο Εστέβεζ), και ακόμα πολλούς, ανάμεσά τους τον διαβόητο δολοφόνο Ο. Τζ. Σίμπσον, την μπεργκμανική 'Ινγκριντ Τούλιν, αλλά και τον σπουδαίο δάσκαλο υποκριτικής Λι Στράσμπεργκ. Η παραγωγή ήταν του Κάρλο Πόντι. Εδώ δεν γινόταν λόγος για κάποιον ιό, αλλά για το βακτήριο της πανώλης (επιστημονική ονομασία Yersinia pestis). Παραθέτω και αφίσα της ταινίας.
 

Συνημμένα

  • 1584831323207.png
    1584831323207.png
    208,1 KB · Προβολές: 1
Πίσω
Μπλουζα