Ιδιωτική Τηλεόραση - Η πρώτη προσπάθεια

don dokken

RetroMasteR
Joined
14 Μάρ 2009
Μηνύματα
1.532
Αντιδράσεις
215
λοιπον,περαν του αστικου μυθου για το καναλι-φαντασμα που μετεδιδε πορνο τις μεταμεσονυχτιες ωρες και ενος ταξιτζη που ορκιζοταν οτι ο γιος του εξεπεμπε προγραμμα με δικα του μεσα*,στα δυτικα προαστια,την δεκαετια του 70 εγινε η πρωτη προσπαθεια για δημιουργια μη κρατικου καναλιου.

Κατι θυμομουν και ανετρεξα στον τυπο της εποχης.

13 Οκτωβριου 1978.


Το βημα αποκαλυπτει την προταση ομιλου επιχειρηματιων που εκπροσωπειται απο τους κ.Λεβεντη(σ.τ.γ.ωχ..λες?)και Κυριακιδη,να αναλαβει την εκμεταλλευση του πρωτου στην Ελλαδα εγχρωμου ιδιωτικου τηλεοπτικου καναλιου κλειστου κυκλωματος.


18 Οκτωβριου


Ο υφυπουργος προεδριας Αθ.Τσαλδαρης,δηλωνει στον Τυπο για το θεμα του ιδιωτικου καναλιου,οτι η προταση μελεταται νομικως και ερευναται απο πλευρας οικονομικου συμφεροντος της ΕΡΤ,η οποια ΕΡΤ δεν προκειται να απεμπολησει τα εκ του Συνταγματος και του νομου προνομια της.

21 Οκτωβριου

(αρχιζουν τα ωραια,αν και με χαρακτηριστικη καθυστερηση)

Η Πανελληνια Ομοσπονδια Συλλογων Προσωπικου της ΕΡΤ εκφραζει"την απεριφραστη αντιθεση της.....μπλα μπλα μπλα...οπως και στην προταση ομιλου επιχειρηματιων για δημιουργια εγχρωμου ιδιωτικου καναλιου".

2 Νοεμβριου


Ο γενικος διευθυντης της ΕΡΤ, Κ.Χονδρος δηλωνει οτι το ιδιωτικο καναλι θα δημιουργηθει μονο με διαγωνισμο,στον οποιο θα κληθουν να συμμετασχουν και αλλοι ενδιαφερομενοι.


28 Νοεμβριου



Μεγαλη συγκεντρωση των εργαζομενων στην ΕΡΤ,στο θεατρο "αλικη".



Εκδιδεται ψηφισμα που εκφραζει την απολυτη αντιθεση τους στη δημιουργια ιδιωτικου καναλιου και αποφασιζει ομοφωνα απεργιακες κινητοποιησεις.


 


ακολουθει μια ταραγμενη περιοδος για την ΕΡΤ με διαλυση της συμφωνικης ορχηστρας απο τον Μ.Χατζηδακη,ανακαταταξεις στο ΔΣ της ΕΡΤ,διαχειριστικο ελεγχο στην ΕΡΤ(βρεθηκαν "παραλειψεις"και διαχειριστικες"αμελειες")στασεις εργασιας,κοντρα(!)Χατζηδακη και εργαζομενων για αλλο ζητημα,και αλλα ωραια κ απειρως Ελληνικα..

Τελικα,την 1η Σεπτεμβριου 79,υπογραφεται μεταξυ Τσαλδαρη και Ζιρω(Γαλλος υπουργος βιομηχανιας) συμβαση για τα εγχρωμα τηλεοπτικα προγραμματα,με βαση το Γαλλικο συστημα SECAM..Tαυτοχρονα αναγγελεται σειρα μετρων για αναδιοργανωση της ΕΡΤ και ποιοτικη βελτιωση του προγραμματος...

Η συνεχεια γνωστη...1989 κλπ.

Αν καποιος θυμαται η γνωριζει καποια αλλη λεπτομερεια ας συμπληρωσει.





*
η πλακα ειναι οτι αυτο μαλλον ισχυε και δεν ειναι μουφα.
 
Η πρώτη ιδιωτική τηλεόραση της Ελλάδας ήταν ένας τοπικής εμβέλειας σταθμός της Θεσσαλονίκης («Κανάλι 3» ή «Τηλεόραση Θεσσαλονίκης») που εξέπεμψε το 1965. Η ύπαρξή του ήταν βραχύβια (2-3 χρόνια). Δεν έκανε 24ωρο πρόγραμμα, ωστόσο οι περισσότερες από τις εκπομπές του ήταν ζωντανές. Δεν έλειπαν βέβαια και τα αμερικανικά σίριαλ (Λάσι, Πέιτον Πλέις κλπ.) Μετέδιδε επίσης σ' αυτά τα λίγα χρόνια και το Φεστιβάλ Τραγουδιού, πάντα σε ζωντανή μετάδοση.

Γιώργος Ρηγόπουλος, Αντώνης Παπαζαχαρίου, Στέλιος Πανέτσος και Ναούμ Βοσνιάκος ήταν σύμφωνα με το βιβλίο του Στάθη Βαλούκου «Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» οι άνθρωποι που έστησαν αυτόν τον πρώτο ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
 
δεκτη η παραθεση,αλλα περαν του χιουμορ στην αρχη,αναφερομαι σε οργανωμενη προσπαθεια με νομοθετικη ρυθμιση κλπ.

Ο κυριος Βαλουκος αναφερει τιποτα σχετικο με το παραπανω?

να αναφερω,οτι πηγες μου ηταν εφημεριδες της εποχης,κυριως το Βημα κ τα Νεα..
 
Από άλλη πηγή (το βιβλίο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80»), αναφέρεται ότι η πρώτη φορά που ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε τη χορήγηση αδειών σε ιδιώτες για τηλεοπτικούς σταθμούς (με προνομιακό καθεστώς για τους εκδότες εφημερίδων μάλιστα), ήταν το 1989 (Νόμος 1866/89 της κυβέρνησης Τζανετάκη). Την ίδια εποχή συστάθηκε και το ΕΣΡ.
 
Πίσω
Μπλουζα